Ženstvena intima za kraljice

Piše: Tatjana Janković


Petak, 04. Mart 2016. u 14:27


Neodoljivi hirovi donjeg rublja

Zahvaljujući kreatorima kao što su Vivijen Vestvud i Žan Pol Gotje i modela kao što je Madona, navikli smo da delove donjeg veša i korsete viđamo kao svečane delove odeće

  • Zanimljivo je da su prvi grudnjaci imali zadatak da grudi učine što neprimetnijim, da ih slepe i obuzdaju
  • Skarlet O'Hara imala je struk teško zamislivog obima (47cm!), u korsetu, naravno, i pre porođaja
  • Da li, možda, spadate među one koji se s nostalgijom prisećaju maminih presijavajućih satenskih kombinezona? Sada ih možete nositi kao haljinu ili bar kao zamenu za top ispod blejzera
  • Čuveni gornji rub bokserica – zaštitni znak raznoraznih majstora – jedno vreme je zaista bio neizostavni modni detalj na denserima i reperima

Sećate li se vremena kada se intimno rublje kačilo na poslednju žicu za sušenje veša, zaklonjeno iza peškira, čaršafa i muških košulja?
Bilo je to valjda u isto vreme kada je veš i na nama bio isto tako nevidljiv kao na žici, skroman, stidljiv i uglavnom beo. Da, davno to beše... Mora da je njegov prodor u prve redove na žici za veš, kao i osvajanje vidljivosti, u prvi mah bio šokantan poput prvog bikinija, mini suknje ili pirsinga. A onda se prašina slegla i sada već mirno možemo da ćaskamo sa sagovornicom kojoj se kroz providnu bluzu jasno ocrtavaju konture i dezen grudnjaka, a da nam pogled ne spadne sa njenog lica. Osim ako nam brus nije baš toliko zapao za oko da bismo da imamo isti, i to pod hitno!

Pre i posle Gotjea

Ko je kriv za revolucionarni preokret u nošenju i pogledu na veš?
Pretraživači nas upućuju na neka od najslavnijih modnih imena, mada se za sam "izum" terete proizvođači VPL i The Lake and Stars. Dior, Versaće, Gotje bili su prvi veliki promoteri intimnog rublja kao dela autfita. Sa modnih pisti, preko crvenog tepiha, ovaj modni hir je brzo prerastao u mejnstrim, što se u velikoj meri pripisuje Madoni. Kraljica popa, od prvih koraka u karijeri sklona šokiranju javnosti, propratila je album Like a virgin (možete li da poverujete da je prošlo 30 godina od ovog albuma?) fotografijama u mrežastim majicama kroz koje se jasno video njen bra. Njen tadašnji stil odevanja, koji je savršeno ilustrovao njenu buntovničku i drsku prirodu, često je beležio minuse od strane modnih kritičara. Bilo je tu svega, od pank detalja poput nitni, alkica i lanaca do mašnica i cvetića, kao i obaveznog krsta preko svega. Na dodeli MTV nagrada 1984. godine pojavila se u belom čipkastom topu najavivši trend underwear kao outerwear. Devedesetih Žan Pol Gotje dizajnira specijalno za Madonu korset sa špicastim korpicama za grudi i od tog trenutka počinje sjajna saradnja između njih dvoje. Čuveni korset je, inače, 2011. godine prodat na aukciji za 52.000 dolara! Kasniji Gotjeovi modeli koje je kreirao za Madonu bili su sve smeliji i savršeno su se uklapali u njen scenski nastup, koji je takođe postajao sve smeliji.

Korset je u najvećoj meri i nastavio svoj život na muzičkoj sceni, tamo gde ga je Madona dovela i postavila. On je često sastavni deo scenskog nastupa Rijane, Lejdi Gage, Britni Spirs, ali i njihov autfit u izvanscenskim prilikama, ako se bilo šta u šoubiznisu može tako nazvati.
Prva prodavnica Victoria's Secret, najvećeg, najpoznatijeg i najluksuznijeg veša, otvorena je 1977. godine. Danas postoji preko 1000 prodavnica ovog brenda u Americi. Viktorijini anđeli, Adrijana Lima i Alesandra Ambrosio, na prošlogodišnjoj modnoj reviji u Londonu nosile su grudnjake vredne 2 miliona dolara. Šta bi na to rekla Meri Felps Džejkob, izumiteljka prvog grudnjaka sastavljenog od dve maramice?

Lilly Blog - Ženstvena intima za kraljice - Pre i posle Goatjea

Gotik za Ditu fon Tiz

Kada je moda u pitanju, muzička i filmska scena uglavnom prate jedna drugu, ali u izboru korseta se razlikuju. Film više naginje romantičnim, gotskim modelima Vivijen Vestvud, koje najupečatljivije promoviše Dita von Tiz. Ako ste ljubitelji filmova epohe, tamo možete videti prvobitne korsete i zadržati dah zajedno sa glavnom akterkom, dok joj služavka nemilosrdno zateže pertle na leđima. Skarlet O'Hara imala je struk teško zamislivog obima (47cm!), u korsetu, naravno, i pre porođaja. Možda su upravo zbog steznika dame tog vremena lako padale u nesvest, a možda je onesvešćivanje bilo jedini društveno prihvatljiv način da se raskopča haljina i pokaže malo intimne čipke u javnosti. Pitanje je da li je zahtevnije oblikovati figuru pomoću korseta ili onako kako to savremeno doba nalaže: vežbanjem i izbalansiranom ishranom. Uzan struk je bio i ostao neizostavna komponenta privlačne ženske figure, za neke toliko značajna da se podvrgavaju uklanjanju donjih rebara kako bi postigle željeni obim, kao Šer. U tom slučaju i bodi će izgledati kao korset.

Lilly Blog - Ženstvena intima za kraljice - Gotik za Ditu fon Tiz

Zavodnički kombinezon

Film snosi veliku odgovornost za javni život i mnogih drugih komada intimnog rublja, pored korseta. Da li možda spadate među one koji se s nostalgijom prisećaju maminih presijavajućih satenskih kombinezona? Sada ih možete nositi kao haljinu ili bar kao zamenu za top ispod blejzera. Ako vam stoji kao Elizabeti Tejlor u "Baterflaju 8", dileme nema! Sasvim drugačiju ideju u vezi s kombinezonom mogli bismo dobiti od Kim Besindžer u filmu "9 1/2 nedelja". Ovaj odevni predmet predviđen za nošenje ispod haljine, ali i kao spavaćica, jedan je od najerotskijih filmskih rekvizita. Uglavnom obrubljen čipkom i sa čipkastim detaljima na grudima definitivno je bio predviđen da bude viđen, bar u spavaćoj sobi, a često i na pin up posterima, uz obaveznu pratnju haltera. Čarape sa gaćicama potisnule su halter, prvenstveno iz praktičnih razloga, ali ga nisu izbacile sa modnih pisti, gde se i dalje pojavljuje na revijama intimnog rublja, kao seksi detalj koji izviruje kroz šlic na haljini. Madona ga je nosila kao deo korseta na javnim nastupima, gde je bio, kao i podvezica, zadužen za scenske efekte.

Lilly Blog - Ženstvena intima za kraljice - Zavodnički kombinezon

Nedavno je u umetničkoj galeriji Bendigo otvorena je izložba povodom 350 godina modnog rublja. Izloženi su eksponati iz Muzeja kraljice Viktorije i princa Alberta, ali i iz privatnih zbirki. Na izložbi se mogao videti i jedan od najstarijih sačuvanih grudnjaka, kao i savremeniji modeli veša koje su potpisali Dior, Versaće, Gotje i Vestvud. Prvi brushalter je predstavljala skalamerija sastavljena od dve maramice spojene trakom. Njegova kreatorka Meri Felps Džejkob je očigledno imala na umu isključivo funkcionalnost svog izuma. Zanimljivo je da su prvi grudnjaci imali zadatak da grudi učine što neprimetnijim, da ih slepe i obuzdaju. U Kini su se čak koristile keramičke šoljice spojene trakom koja se vezivala na leđima. A gde je ovaj čudesni pomoćnik danas? Pa... to svi mogu da vide!

Bretele Keri Bredšo

U javnosti se najpre pojavio u naznakama, diskretno se nazirući ispod bluza od laganih materijala. Od njega se u početku očekivalo da sam bude neprovidan i bez ukrasnih detalja, potom neprovidan i presvučen čipkom. Bilo bi krajnje nezahvalno izostaviti iz ove priče ime Frederika Melindžera, tvorca prvog puš ap brusa. Najzad su i manje obdarene dame mogle da se isprse, i to počevši od 1948! Nisu sve pripadnice slabijeg pola bile ushićene isticanjem gornjih ženskih oblina. Na okupljanju povodom izbora Mis Amerike 1968. godine feministkinje su simbolično (a i bukvalno) spalile grudnjak. U isto vreme, verovatno se negde na zemljinoj kugli održavao koncert Rolingstonsa ili nekih drugih superzvezda, na čiju je binu padala kiša od grudnjaka…

Bretele koje se vide, u početku, bile su oličenje neukusa. Brižljivo se proveravalo da negde ne izviruju, a često su i prišivane uz unutrašnji rub otvora na bluzi. Šta se to desilo, pa smo najednom pohrlile da ih pokazujemo? Da li je to bio "Flešdens" ili je opet kriva Madona? Madona definitivno nije skrivala bretele svojih grudnjaka, ali nije ni pokušavala da ih uklopi u autfit. Za promociju bretela kao dela opšteg izgleda možda se treba najpre obratiti ekipi koja se bavila kostimografijom serijala "Seks i grad". Keri Bredšo je silne kolumne ispisala sedeći za laptopom u majičici koja otkriva bretele u boji savršeno usklađenoj sa dezenom donjeg dela njene pižame.

Danas, ukoliko ne želimo da nam se vide bretele, jednostavno ih skinemo ili zamenimo silikonskim. Savremeni modeli ženskog veša prilično su multifunkcionalni. Imaju džepove za puš ap uloške, mogućnost da im se uklone ili ukrste bretele i uvek su spremni za pokazivanje. U mnogo čemu oni su preuzeli ulogu korseta – oblikuju bistu i prikrivaju nedostatke. U svakom slučaju, sada im je uloga da skrenu pažnju na grudi. Ako ničim drugim, onda bar čipkom koja proviruje iz dekoltea.

Lilly Blog - Ženstvena intima za kraljice - Bretele Keri Bredšo

Bokserice za svakog

Hajde, sve, sve, ali kilote! Kada su one počele da izlaze u javnost?
Nije zabeleženo, ali postoje veliki izgledi da je gornji rub donjeg veša prvi put izvirio iz muških pantalona vlasnika nagnutog nad pokvarenim autom. Šalu na stranu, ono pred čim danas skrećemo pogled već sutra može postati modni trend. Čuveni gornji rub bokserica – zaštitni znak raznoraznih majstora – jedno vreme je zaista bio neizostavni modni detalj na denserima i reperima. Više odavno nije sramota ako vam se vidi lastiš na gaćama, posebno ukoliko na njemu piše Calvin Klein. Uostalom, muški donji veš sada samo imenom podseća na prve modele. Oblikom, dezenom, često i naštampanom porukom više liči na šorts koji ne samo da je predviđen da bude viđen, nego i da bude pročitan!

U svetu ženskog donjeg rublja idealna varijanta veša je da izgleda kao da ga i ne nosite. Posebno ispod uskih, pa još i belih pantalona. U tangama vam se sigurno neće ocrtati donji rub, odnosno deo koji treba da ostane nevidljiv, dok na gornji rub možete slobodno da zaboravite, po ugledu na jači pol. Uostalom, kad je reč o muškom i ženskom donjem vešu šuška se da bi i poslednja rodna podela odevnih predmeta mogla da nestane. Reč je o pojavi uniseks donjeg rublja. Anketa pokazuje da veliki broj žena voli da spava u muškim boksericama. Vođeni time, modni dizajneri su prošle godine predstavili polno neutralne modele koji ipak više naginju na mušku stranu. Kada je veš u pitanju, muškarci su bar do sada davali prednost udobnosti. Ali, nemojte se previše šokirati ako iznad pojasa vašeg automehaničara uskoro izviri pastelna čipka. Moda je to, nikad se ne zna!

Lilly Blog - Ženstvena intima za kraljice - Bokserice za svakogOstavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči