Aksesoari novog doba

Piše: Tatjana Janković


Utorak, 01. Novembar 2016. u 11:49


Dijamant večni, bižuterija takodje

Svetom glamura vladaju dijamanti, ali ulicom je odavno zavladala bižuterija, koja više i nije tako jeftina. Nekada je uloga bižuterije bila da podražava "pravi nakit", a sada je, izgleda, stvar krenula u suprotnom smeru.

  • Renomirani proizvođači, kao Luj Viton, imajući u vidu rasprostranjenost bižuterije, kombinuju poludrago kamenje sa plastikom i tračicama od pliša.
  • Bižuterija u svakom smislu pruža veću slobodu od skupocenog nakita: pristupačna je i za plitak džep, nudi bezbroj kombinacija sa garderobom.
  • Izrađuje se od prirodnih materijala kao što je kornjačin oklop, kosti raznih vrsta životinja, sve do hirurškog čelika i konca za heklanje.

"Dijamanti su najbolji devojčini prijatelji", pevala je Merilin Monro . U ovom veku možda bi ona proširila listu najboljih prijatelja. Iako jedan od reklamnih slogana koji su svojevremeno popularisali skupoceni nakit za visoko društvo glasi "diamands are forever", naše doba pak ne igra na kartu večnosti, već na kartu svakog trenutka, i to po mogućnosti drugačijeg od svih ostalih trenutaka. Bižuterija, nekada sinonim za jeftino, kopiju, lažnjak, izborila se za nezavisan status pokazatelja broj jedan nečijeg stila. Svetom glamura i dalje vladaju dijamanti, ali ulicama, plažama, diskotekama i svim ostalim svetovima odavno je zavladala bižuterija, koja više i nije tako jeftina.

Lilly Blog - Aksesoar novog doba - Uvod

Bižuterija dobila na ceni

Nekada je uloga bižuterije bila da podražava "pravi" nakit, a sada je, izgleda, stvar krenula u suprotnom smeru. Usput je i bižuterija dobila na ceni i to u svakom smislu. Danas pojedine dizajnerske kuće, kao što je Dior, boje skupoceno kamenje tako da poprima izgled bižuterije. Renomirani proizvođači, kao Luj Viton, imajući u vidu rasprostranjenost bižuterije, kombinuju poludrago kamenje sa plastikom i tračicama od pliša. Šanel je lansirao imitaciju sopstvenih bisernih ogrlica, dok se Marni fokusirao na drvo i plastiku kao materijal. Čak je i Tifani, uvrstivši u svoj asortiman nakit od srebra, široko otvorio vrata kupcima sa srednje debelim novčanicima.

Neki od brendova u proizvodnji satova okušali su se i sa nakitom. Pojavom imena kao što su Pandora, Dolce vita, Swatch, Pilgrim, Swarovski i drugih, jaz između "pravog" i "lažnog nakita" značajno se smanjio. Upravo zato su se postarali da prava imena promovišu njihove proizvode. Pilgrimov nakit prezentuje Liv Tajler, dok Paris Hilton nosi ukrase sa potpisom Tarine Tarantino.

Bižuterija u svakom smislu pruža veću slobodu od skupocenog nakita: pristupačna je i za plitak džep, nudi bezbroj kombinacija sa garderobom, kao i među svojim elementima, nepreglednu raznolikost materijala i šarolikost boja, neiscrpno mnoštvo oblika, kao i mogućnost da se sami okušate u izradi unikatnog ukrasnog detalja. Osim prirodnih materijala za nakit kao što su kornjačin oklop, kosti raznih čestih i retkih vrsta životinja, korali, školjke, kamenčići i kristali, savremeno doba je ponudilo plastiku, metalnu žicu, kanap, plutu, tekstil, staklo... Nema granica kada su u pitanju materijali za izradu bižuterije, od hirurškog čelika preko ronilačkog odela, do konca za heklanje.

Lilly Blog - Aksesoar novog doba - Bižuterija dobila na ceni

Za svaki dan i doba

Upotreba drveta, gline, kosti, kože i drugih materijala drevnih naroda koji su korišćeni za pravljenje nakita i koji su se zadržali i do danas, ukazuje nam na dugovečnost bižuterije koja ne poznaje vremenske granice. Delići ogrlica i narukvica iskopani na arheološkim nalazištima otkrivaju dizajn koji se potpuno uklapa u savremene modne tokove. Naravoučenije: pazite da ne zaturite negde perlice, broševe i minđuše vaših prabaka. Možda se danas mrštite na njih, ali će one već sutra biti neizostavni deo vašeg autfita. Dijamanti su večni, ali ni bižuterija ne pokazuje da će prohujati sa vihorom.

Osim što se može nositi u svako doba dana, bižuterija se dobro uklapa i u svako godišnje doba. Ide uz rolke i džempere, ide i uz kupaće kostime. Interesantno je da ovaj "jeftini" nakit ne zna ni za prostorne, a ni kulturološke granice, pa su aboridžinske đinđuve rado viđene po ulicama Londona, Njujorka i Pariza.

Ogrlica je kraljica nakita, bilo da su u pitanju lakši ili teži komadi. Zauzima upadljivo mesto, sasvim uz vrat ili u vidu dugačke niske vezane u čvor, kao elegantan, tanak lanac sa diskretnim priveskom, ili obična somotna traka sa dragocenim detaljem. Osim bitne uloge u izgledu osobe koja je nosi, ogrlica može imati i tajno značenje, kao amajlija. Vrednost joj može biti izražena u nekoj od monetarnih valuta, u karatima ili u gramima, a često ima i nemerljivu sentimentalnu vrednost, kao čuvena izgubljena ogrlica Keri Bredšo sa njenim imenom.

Lilly Blog - Aksesoar novog doba - Za svaki dan i doba

Večne alke

Od pojedinih komada nakita veličinom najviše variraju minđuše, od jedva vidljivih tačkica do teških visuljaka koji dotiču ramena. One zlatne, često su prva dragocenost u životu tek rođene devojčice. A od te dragocenosti, u velikom broju slučajeva, kao uspomena iz detinjstva, biva sačuvana samo jedna minđuša iz para, dok druga ostane negde na igralištu, u parku ili školici. Bez obzira na sudbinu prvih naušnica, devojčice retko napusti fina čarolija ovog nakita.

Alke različitih veličina i od raznih materijala, sa dodatnim ukrasima i odstupanjima od osnovnog, kružnog oblika, obavezan su komad u kutiji za nakit svake žene. Ovaj tip minđuša, inače klasik u svojoj vrsti, odigrao je niz važnih uloga u mnogim ličnim revolucijama, a i onim širih razmera, prkosno se njišući na ušnim resicama pripadnika muškog pola. Alke su neizbežan nakit rokera i drugih buntovnika bez razloga. Pojavile su se rasparene, po jedna u uvu, kao diskretan, ali jasan znak pobijanja granica, najpre onih muško-ženskih, potom svih.

Viseće minđuše, sinonim za eleganciju, odaju svaki titraj lica, najavljuju pokret tela, nagoveštavaju unutrašnju buru. One su najgracioznije predstavnice nakita, dovoljno moćne da krajnje jednostavnu toaletu uzdignu na nivo crvenog tepiha. Ponekad je u te svrhe dovoljan i detaljčić koji visi na tankoj niti, posebno ako je napravljen od žada ili nekog drugog poludragog kamena.

Protivnici bušenja ušiju imaju uži izbor, ali to ne znači da imaju problema sa popunjavanjem svojih kutijica za nakit. Osim klasičnog sistema kopčanja pomoću štipaljke, savremeno doba nudi i minđuše na magnet.

Lilly Blog - Aksesoar novog doba - Večne alke

Magično prstenje

Prsten je najromantičniji i najmagičniji nakit. Njegov neizbežno kružni oblik simbolizuje večnost, iz čega proizilaze verovanja o čudesnim moćima ovog ukrasa. Prsten kao znak zaveta, zalog ljubavi, obećanje odanosti, nosilac žiga, poseban poklon ili prosto detalj bez kojeg ne možete da zamislite svoju ruku. U bajkovitim pričama, poput "Gospodara prstenova", ima posebne moći, a u svakodnevici često simbolizuje moć, doduše drugačije prirode. Značenje prstena varira od kulture do kulture, u zavisnosti od toga na kojem prstu se nosi i na kojoj ruci. Kamenčić ili nekoliko njih, cirkoni i kristali svuda su česti dodaci osnovnom obliku.

I kad je prstenje u pitanju, bižuterija ima, osim onih vezanih za dostupnost, još prednosti. Jeftini materijali dozvoljavaju veliku maštovitost u oblikovanju, a i veću raznolikost boja. Mood ring sa kamenom koji menja nijansu zanimljiv je detalj zbog kojeg ne morate opljačkati banku. Osim na nekom od prstiju ruke, prsten se može naći na nožnom prstu, kao privezak na lančiću oko vrata, a najviše pažnje zaokuplja kada se nađe u baršunastoj kutijici, na dlanu muške osobe sa sudbinskim pitanjem. Verovanje da je prsten sa dijamantskim kamenom jedini prigodan poklon uz najromantičniju ponudu na svetu nastalo je kao rezultat reklamne kampanje jedne od najvećih i najstarijih korporacija za obradu dragog kamenja, De Birs. Među najslavnije vereničko prstenje spada ono koje je dobila Lejdi Di i koje se odnedavno našlo na ruci Kejt Midlton. Za sasvim drugu priču vezala se Koko Šanel, predstavivši svetu koktel prsten - nakit koji žena kupuje sama sebi i koji o njoj govori više od vereničkog poklona.

Zaštita na ruci

Narukvica je često prva, a i jedina vrsta nakita koju devojčice same naprave vezujući raznobojne končiće u čvorove i razmenjuju ih međusobno u znak prijateljstva. Osim ovog značenja, narukvica ima i ulogu zaštitnika, kao crveni končić oko ručnog zgloba bebe i kao crna ili crvena brojanica. Ovaj ukras ima beskrajan niz varijanti, od zglobno uvezanih elemenata od različitih materijala do masivnih kružnih komada napravljenih iz jednog dela. Prve narukvice su najverovatnije pravljene s namerom da što više zveckaju, bilo kao brojni identični metalni prstenovi oko ručnih ili nožnih zglobova ili kao duge, višestruko namotane niske suvih semenki. I u izradi ovog nakita zadržali su se drevni materijali kao što je koža, drvo ili kost. "Pandora", jedan od skorijih brendova među proizvođačima bižuterije, ponudila je nešto novo i privlačno u svetu nakita - narukvice sa elementima od murano stakla, plemenitih metala ili poludragog kamenja, koje nastaju dodavanjem jednog po jednog segmenta u posebnim prilikama. Tako ova narukvica postaje riznica uspomena, neprocenjivo vredan i drag nakit.

Broš, veran damama

Broš u najvećoj meri služi kao ukras, mada može pritvoriti dekolte ili glumiti kopču na otvorenoj bluzi. Gotovo da ništa ne ograničava njegov oblik. Interesantno je da često zauzima mesto ordena ili značke, u muškoj verziji. Broš je možda jedini deo nakita koji je ostao veran damama. Jedna od njegovih popularnijih formi dolazi iz sveta insekata, gde je telo bube često od ćilibara. U klasične oblike broševa spada i kameja, ovalni sa profilom glave urezane u poludragom kamenu ili, jednostavno, sam kamen interesantne boje, optočen pletenom žicom. Broševi se mogu nositi na reverima kaputa i blejzera, ali su najelegantniji na visokim kragnama rolki kao diskretni, svetlucajući detalj.

Danas je teško odgovoriti na pitanje šta sve spada u bižuteriju. Elementi u vidu raznih perlica, cirkona i štrasa mogu se naći utkani u mnoge odevne predmete, od farmerica do venčanice. Nalaze se i na obući, tašnama i torbicama, ali i u kosi, kao deo frizure.

Čak i da nismo poučene od strane svetskih vladarki stilom, dosetile bismo se i same da je upravo nakit ona trešnjica na šlagu našeg izgleda. Malu crnu haljinu, iz poslovnog autfita u glamuroznu varijantu za svečanu priliku, može da transformiše jedan jedini efektni detalj. Dok su pravila nošenja dijamanata stroga i ne ostavljaju mnogo mogućnosti da se upadne u zamku neukusa, bižuterija donosi bezgraničnu slobodu kombinovanja, ali i opasnost od preterivanja. Zato je upravo "jeftini", obični nakit nesumnjivi pokazatelj stila.

Održavanje i čuvanje nakita

Ukoliko je u pitanju Srce okeana ili sličan komad, nisu vam potrebne dugometražne instrukcije. Čuvajte ih kao oči u glavi, osigurane, u sefu, daleko od Titanika. Bisere držite u pamučnoj ili svilenoj tkanini da ne bi počeli da se kvare kao zubi, a ako ipak počnu da žute, očistite ih najpre mlakim vinskim sirćetom, potom običnom vodom. Nakit od slonove i drugih kostiju takođe je sklon dobijanju žute nijanse, što se može sprečiti čišćenjem običnim kaladontom kojim perete zube. Limun i bikarbona soda su nezamenljivi kada je u pitanju održavanje srebra. Ukoliko je vaša srebrna dragocenost kombinovana sa kamenčićima, preporučuje se upotreba pepela od drveta. Nakit od zlata i platine zahteva potapanje u vodu sa rastvorenim praškom ili amonijakom. Bakar lako i brzo menja boju, ali nije komplikovan za čišćenje - deterdžent, sirće, so i limun mogu da posluže za vraćanje sjaja osetljivim bakarnim detaljima. Maslinovo ulje pomaže kod nakita od korala, ćilibara i žada. Za sitne popravke bižuterije nije na odmet imati pri ruci superlepak, lak i silk.

Lilly Blog - Aksesoar novog doba - Nemoguće kombinacije

"Nemoguće" kombinacije

Poslednjih par godina i naše prostore je zahvatio svetski trend u izradi nakita od recikliranih materijala. Dizajneri se nadmeću da odbačenim i neupotrebljivim predmetima udahnu nov život. Naoko nespojivo, sklopljeno od segmenata sa otpada, postaje unikatni predmet lepote. Često je na ovako nastalom nakitu teško uočiti "nisko" poreklo. Izbor materijala je nepregledan, a mogućnosti njegove upotrebe beskonačne. Kombinuju se vintage elementi sa prepoznatljivim hi-tech detaljima. Tako nastaju ogrlice od segmenata table sa električnim kolima ili komadića muzičkih ploča, minđuše od nestvarno plavičastih rendgenskih snimaka, narukvice od krhotina porcelana i stakla... Nakit od pojedinih materijala, kao što su stari časovnici, uzdigao se do brenda (Steampank, kod nas ih predstavlja Jazz Steampank), dok se interesovanje za zatvarače za flaše kao delove nakita pojavilo istovremeno na različitim krajevima planete. Dizajneri transformisanih zatvarača koriste i njegovu oslikanu stranu sa imenima brendiranih pića, ali i svetlucavu unutrašnjost koju dodatno dekorišu detaljima. Savitljivost nareckanog kružića omogućava izradu raznolikog nakita, kakav prave u Americi i na severu Evrope, a kod nas ga prave Reciklama Nakit i Luka Obradović i mnogi drugi.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči