All You Need Is Love

Piše: Vesna Brzev Ćurčić, psihoanalitičar


Ponedeljak, 14. Novembar 2016. u 15:51


Ljubav čini čuda

Ljubav oplemenjuje, pokreće, dodaje našoj kreativnosti, inspiriše, motiviše, čini nas boljim, nežnijim, tolerantnijim, blagonaklonijim, ispunjenijim

  • Nema nijedne ljubavi koja nas nije oplemenila ili bar nečemu naučila
  • Svako s kim smo bili bliski, delili razmišljanja, tajne i osećanja, nešto je podelio sa nama
  • Ljubav je kada znate da stanete u svađi, ne zato što niste u pravu, nego zato što svađa boli

Ljubav može da bude večna, nesebična, slepa, bezuslovna, uzvraćena, neuzvraćena, božanska, romantična, surova, nevina, neponovljiva, prva ili poslednja, istrajna, platonska, tajna, do neba i nazad... Kako god, ljubav je uvek i samo ljubav.

Roditeljska

Počinje i pre našeg rođenja, onda kada nam se roditelji raduju, iščekuju malo biće kome još ne znaju pol, zamišljaju kako će da izgleda, na koga će da liči, smišljaju imena ili čekaju da ime izabere njega. Razbuktava se kada prvi put ugledamo svetlost, ali ne dana, nego reflektora u porođajnoj sali. Hm, može li to svetlo malo da se smanji, majstore? Bije pravo u oči, misli mališa. Istini za volju, više oseća nego što misli. Onda uz roditelje, ako je te sreće, idu i brat ili sestra, nekad i oboje. Pa pristižu bake, dede, tetke, teče, ujne, ujaci, strine, stričevi, jetrve, deveri i svekolika moguća rodbina. O komšijama i prijateljima sa obe strane da i ne govorimo. Eto nama mora ljubavi. Kakvo je divno osećanje biti okružen ogromnom ljubavlju, pre svega majčinom i očevom. Takva deca rastu u pobednike, one koji će znati da žive svoje živote tako što neće ugrožavati druge, ići će stalno unapred, onoliko koliko mogu. Nikada više od toga. Roditelji, voleći svoju decu, mogu da ih nauče da teže onom što mogu da ostvare. Težeći većem od toga, biće uhvaćeni u zamku pohlepe i gramzivosti. A tu nikada nema ljubavi. Ni za koga, zaista.

Lilly Blog - All You Need is Love - Roditeljska

Drugarska

Potom nas vole, manje ili više, drugari u vrtiću. Oni su zaista drugari. Kada porastemo postaju drugovi. Sa drugarima se sve može. Jednog dana smo zaljubljeni, na sreću roditelja koji se hvale na sav glas, drugog ratujemo zbog igračke. Kakavo divan period. I da dodam, voli nas i naša vaspitačica. Činilo se, baš nas najviše od sve dece u vrtiću. A sve vreme su tu mama i tata. Znamo da nas vole. Tada primećujemo i da vole brata ili sestru, a i oboje, a vole se i oni. Odjednom ima nekako mnogo ljubavi oko nas. Pa nas uče da delimo sa onima koje volimo i to baš ono što mi sami najviše volimo: igračku, tricikl, čokoladu. Nešto ovo deljenje i nije najprijatnija rabota, ali šta je, tu je. Nema tu mnogo mudrosti. Ili ćeš dati pa će te pohvaliti, ili nećeš, pa gledaj šta ćeš.

Lilly Blog - All You Need is Love - Drugarska

Simpatije

I onda, tra-ta-ra-ta – škola. Nije to više vrtić, ozbiljna škola je to. Pa još učiteljica ili učitelj! Pa onda još i deca koja nisu iz našeg vrtića. Pa direktor škole, pa psiholog, pa pedagog, pa... ko zna koga još tu nema, sve neka čudna imena za obične ljude. I svi nas vole. Nekada nam se učini nas baš i ne, ili bar malo manje od drugih. Ali, sada imamo drugove. Imamo još nešto više od toga, imamo simpatije. One prve, nalik na one odraslih, one koje ćemo potom da pamtimo, kako bismo imali čime da uveseljavamo naše unuke kada im bljesne u oči onaj reflektor u porođajnoj Sali. Veseliće se oni našim pričama isto onoliko koliko smo se i mi veselili pričama naših baka i deka: "U moje vreme..." Međutim, za neke od nas, u trenutku dešavanja, ovo baš i ne bude razlog za veliko veselje. Tada počinjemo da otkrivamo da simpatija, pa ni ljubav ne mora uvek da bude uzvraćena. Prilično bolno saznanje. U tim godinama malo lakše se sklizne ka nekom drugom, ko u tom trenutku deluje malo dostupnije, manje nadmeno ili možda manje uplašeno. U svakom slučaju, te ljubavi se pamte sa više simpatija nego one koje potom nazivamo "prva ljubav".

Prve ljubavi

Daleko od toga da za prvu ljubav nema simpatija, ali prva ljubav ne mora uvek da bude srećna. Sve one pesme tipa "da smo se ranije sreli", "sve smo mogli mi", "kada čovek voli ženu", "voli me nežno" i slično, najbolje odslikavaju kakva sve može biti sudbina prvih ljubavi. Neke, koje počnu rano, recimo oko petnaeste godine, mogu da traju i večno. Neke traju godinama, pa se dvoje raziđu. Svako krene u svom smeru, ništa dramatično, samo što to više nisu oni isti ljudi iz vremena petnaestih. Tako polako, ređaju se ljubavi u našim životima. Kako god, nema nijedne ljubavi koja nas nije oplemenila ili bar nečemu naučila. Svako s kim smo bili bliski, delili razmišljanja, tajne i osećanja, nešto je podelio sa nama. A to su, priznaćete, prava bogatstva. To što se sve prve ljubavi ne završe brakom i nije tako loše. Zamislite kako bi to bilo kada bi se svi udali ili oženili svojim prvim ljubavima. U, bilo bi tu mesta za razne priče. Ovako, ostaje bajka vezana za prvu ljubav, pravu, veliku, nežnu, toplu, obogaćujuću, onu koja nas je uvela u čaroliju zvanu ljubav.

Lilly Blog - All You Need is Love - Prve ljubavi

Definicija ljubavi

Kako se definiše ljubav? Veliko pitanje za velike umove, filosofe, etičare, psihologe, pisce, slikare. Ne znam da li postoji pravi odgovor. Verovatnije je da bi se svako zalagao za svoj. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog ljubavi prema svojoj nauci. A i to je ljubav, zar ne? Kažu da se ljubav oseća u načinu na koji nas neko gleda, dodirne, osmehne se, grabi trenutke koje provodi sa nama. Naravno, ljubav je i kada se duboko gledamo u oči, u neobičnom osećanju koje nas prožima, gromoglasnom ćutanju. Ljubav oplemenjuje, pokreće, dodaje našoj kreativnosti, inspiriše, motiviše, čini nas boljim, nežnijim, tolerantnijim, blagonaklonijim, ispunjenijim, čini čuda. Pokušajmo ovako: ljubav je kada ne morate da se žrtvujete nego stvari činite zato što želite, a ne zato što morate. Kada vam je stalo da svima bude podjednako dobro, podnošljivo, udobno, kada je "mi" podjednako važno kao "ja", nikako ili-ili. Kada pamtite da li on više voli crni od belog musa, pa ćete ga kupiti iako vam se baš jede beli, samo zato što znate da će to izazvati njegovu radost. Kada vam nije teško da stanete u beskonačni red u pošti da biste platili račun, jer znate da je ona baš umorna, kada znate kada je vreme za registraciju, iako vi nikada ne vozite taj auto, kada joj javite da ste spremili večeru, iako ste kupili samo krompir salatu i pečenu ribu u radnji. Ljubav je kada ga pustite da gleda fudbal, iako biste radije gledali seriju, da jednom odete u bioskop jer on voli, a drugi put u pozorište jer vi volite. Kada ga pustite da stavi kravatu koju voli za proslavu u vašoj porodici, iako mislite da mu ona koju ste mu vi kupili stoji bolje, ili kada joj kupite novu haljinu za njenu proslavu mature.

Šta je još ljubav?

Ljubav je kada znate da stanete u svađi, ne zato što niste u pravu, nego zato što svađa boli. Znate li šta je još ljubav? Kada dođe nezadovoljna od frizera, a vi joj kažete da je frizura originalna i da je vredelo probati. Neće verovati, ali ćete je utešiti. Ljubav je i kada ne preturate po tuđem telefonu, e-mailovima, džepovima, prošlosti, prošlim ostvarenim ili, još gore, neostvarenim ljubavima. Kada zajedno gledate slike iz detinjstva, nemate zlurade komentare na očigledne simpatije iz tog vremena, poštujete različitost ukusa u odevanju, izboru muzike, knjiga, političkih uverenja, religijske pripadnosti. Ljubav je kada se ne nadmećete u tome ko je bolji roditelj, jer ste u tom slučaju oboje gori, bolje rečeno najgori. Ljubav je kad ne morate da se izvinjavate zbog nečega što ste ili niste uradili, zbog nečega što ste zaboravili, zanemarili, zaturili. I još je ljubav kada se ujutru od srca smejete jer ste se obukli, bez dogovora, kao bata i seka, oboje u teget, iako idete na dve strane.

Lilly Blog - All You Need is Love - Šta je još ljubav

Poverenje

Ljubav je kada verujete i kada vam se veruje. Ljubav je i kada rešite da odete i pri tom ne povredite onog drugog. Nemojte da odete ne dajući glasa od sebe. Najgore je bez objašnjenja. Tako ostaje otvorena rana, bez nade da zaceli. Ljubav je kada poštujete familiju onog drugog, iako vam baš i nije po volji. Nije ljubav da vam baš ništa ne smeta. To je onda prostor za dijalog, dogovor, kompromis. Nema ljubavi bez kompromisa. Kompromis nije odustajanje nego pristajanje na drugog, drugačije, ne samo moje. Ljubav je ljubav. I šta tu ima više da se priča? Jer, zaista, sve što nam je potrebno je ljubav. Za ostalo ćemo se već nekako snaći.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči