Ambrozija, alergijska napast

Piše: prim.dr Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 27. Maj 2016. u 13:19


Alergična deca lako se prepoznaju po stalnom šmrktanju i kijanju, rukom često trljaju nos koji svrbi, a često imaju i lako zakrvavljene oči zbog alergijske reakcije (alergijski konjuktivitis)

  • Pedijatar relativno lako postavlja dijagnozu alergijske kijavice
  • Za razliku od dece sa virusom, ova deca nikada nemaju povišenu telesnu temperaturu, grlo im je mirno i nema crvenila koje je karakteristično za infekciju
  • Antihistaminici su stub terapije, ako se pre počne, pre će se videti i rezultati

Ambrozija je izuzetno plodna biljka, tako da stvara ogromnu količinu polena koji se, zahvaljujući vetrovima, lako širi. Ona ima neverovatan biološki potencijal, jedna ambrozija može da proizvede nekoliko milijardi polenovih zrna. Polen ambrozije je izuzetno "žilav˝ i posle par decenija može da proklija i stvori novi primerak ove opasne biljke. Kao i svaki korov, ambrozija se prilagođava klimatskim promenama i lokalnom geografskom ambijentu. Leto koje je veoma promenljivo, sa mnogo vlage, ali i sunca prija ambroziji. Do kraja jeseni sa cvetanjem stvara sve veće probleme deci i odraslima. Neverovatno je kako je ova biljka alergijski agresivna, dovoljno je dvadesetak polenskih zrnaca u kubnom metru vazduha da deca, ali i odrasli koji su alergični na ovu biljku, dobiju tegobe koje se suštinski ne razlikuju od prolećnih polenskih kijavica.

Lilly Blog - Ambrozija, alergijska napast

Kako prepoznati simptome

Alergična deca lako se prepoznaju po stalnom šmrktanju i kijanju, rukom često trljaju nos koji svrbi, a često imaju i lako zakrvavljene oči zbog alergijske reakcije (alergijski konjuktivitis).
Kad se roditelji prvi put sretnu sa ovim tegobama obično misle da je dete zaradilo neki letnji ili jesenji virus. Za razliku od dece sa virusom, ova deca nikada nemaju povišenu telesnu temperaturu, grlo im je mirno i nema crvenila koje je karakteristično za infekciju.

Lilly Blog - Ambrozija, alergijska napast - Kako prepoznati simptome

Brza dijagnostika

Daleko se ređe dešava da deca odmah počinju da kašlju u napadima, da sviraju i šište dok dišu. Tada postoje realni izgledi da dete ima alergijsku astmu, koju izaziva baš ambrozija.
Pedijatar relativno lako postavlja dijagnozu alergijske kijavice. Da li je u pitanju polen ili neki drugi alergen vidi se posle alergoloških proba. Iako postoje novije metode i dalje su kožne probe jednostavan i brz dijagnostički test. Za petnaestak minuta utvrdi se da li je baš ambrozija krivac za alergijske smetnje, ali se može videti da li je dete alergično i na druge alergene.

Lečenje

Kod alergijskih bolesti najbolje je eliminisati alergen. Zato treba podržati akcije iskorenjivanja ambrozije. Ipak, ako se alergija desi neophodna je terapija odgovarajućim lekovima koje prepisuje pedijatar posle pregleda deteta i postavljanja dijagnoze.
Antihistaminici su stub terapije, ako se pre počne, pre će se videti i rezultati.
Kad oni ne pomognu, ili ako se radi o ozbiljnijoj jačoj alergiji, lekar prepisuje nazalne kortikosteroide koji se primenjuju kao sprejevi koji posle nekoliko dana daju prve rezultate. Njihova primena zahteva kontakt sa pedijatrom koji ih je prepisao i redovnu kontrolu, ove lekove ne valja primenjivati predugo i na svoju ruku.

Lilly Blog - Ambrozija, alergijska napast - Lečenje

Prevencija

Kod alergološki obrađene dece, kao i kod dece koja godinama imaju problem sa ambrozijom, znamo da će se tegobe ponavljati kad ambrozija počne da cveta, ne treba čekati da se to desi. Pravo vreme započinjanja medikamentozne prevencije je par nedelja pre očekivanog polenskog udara, kada se obično daje antihistaminik.

Imunoterapija se sastoji u postepenom veoma opreznom unošenju malih, pa sve većih količina alergena, u ovom slučaj u posebno pripremljenom ekstraktu polena ambrozije. Tako se organizam uči da razvije sopstvenu odbranu od alergena. Kada imunoterapija uspe prestaje potreba za lekovima, ali je potrebno mnogo vremena i strpljenja da bi se ovaj cilj postigao.

Lilly Blog - Ambrozija, alergijska napast - Prevencija

Sa razvojem novih preparata koji se sada mogu uzimati oralno, imunoterapija dobija sve više pristalica. Pedijatar će proceniti kada dete treba poslati alergologu, a onda će se razmotriti potreba za imunoterapijom, to jeste posao pedijatra alergologa.

Nije lako boriti se sa ambrozijom, ako je ne iščupate iz korena ona poraste za samo tri nedelje. Zato mora da se čupa ili stalno da se kosi (što je daleko manje efikasno). Herbicidi su efikasni, ali neprijatni kada se primenjuju u gusto naseljenim oblastima.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči