Anemija kod dece

Piše: prim. dr Biljana Kovačević


Petak, 29. Januar 2016. u 11:50


Prevencija i pre rođenja

Nedostatak gvožđa kod dece nastaje veoma lako. Rezerve gvožđa su na rođenju male, a potrebe bebe naglo se povećavaju, jer brzo raste

  • Roditelji malokrvne bebe ili malog deteta obično primete da je ono bledo, razdražljivo, slabije jede i manje je aktivno
  • Preventivu malokrvnosti deteta vrši majka, lečenjem svoje anemije još pre trudnoće, u trudnoći raznovrsnom ishranom (jaja, meso, voće, povrće) i uzimanjem preparata gvožđa, ako je potrebno
  • Najčešće se anemija javlja u kasnu zimu ili rano proleće, kada u ishrani nedostaje sveže povrće i voće bogato gvožđem
  • Neadekvatna ishrana mlečnim formulama može da pogorša anemiju, zbog čega se insistira na tome da indikacije za veštačku ishranu odojčeta postavlja isključivo pedijatar

Anemija (malokrvnost) je veoma česta bolest kod dece. Najčešće se javlja u uzrastu od šest meseci do druge godine.
Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, anemijom se smatra smanjena koncetracija hemoglobina u krvi, ispod 110gr/l za decu od šestog meseca do pete godine života, ispod 115gr/l od pet do 12 godina i ispod 120gr/l za decu uzrasta od 12 do 15 godina života.
Anemija (malokrvnost) predstavlja nemogućnost krvi da organima obezbedi dovoljno kiseonika.
Posledica je poremećaja matične ćelije od koje nastaju eritrociti (crvena krvna zrca), poremećaja sazrevanja eritrocita zbog nedostaka gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 ili povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Kod dece, ona je najčešće posledica nedostatka gvožđa ili čestih infekcija. Veoma je prisutna tamo gde su loše prehrambene navike i nedovoljne edukovanosti o prehrani beba, male dece i neadekvatna preventivna terapija.
Razlozi nastanka anemije su: izostanak dojenja, ishrana odojčeta kravljim mlekom, prevelika količina kravljeg mleka (preko 950ml do 12 meseci i više od 500ml preko 12 meseci), ishrana bez mesa i žumanceta. Zato je neophodna prevencija anemije od navršenog šestog meseca života, ako su na prirodnoj ishrani, a od četvrtog meseca kod odojčadi na veštačkoj ishrani.

Šta predstavlja anemiju?

Anemija podrazumeva sniženje vrednosti hemoglobina i hematokrita (krvna slika), koji obuhvata odnos eritrocita i hemoglobina. Šta to zapravo znači? Eritrociti mogu biti u potpuno normalnom broju, ali je hemoglobin snižen.
A snižen je najčešće zbog nedostatka gvožđa, koji do anemije i dovodi. Anemija nastaje na ovaj način, a to onda znači da se gvožđe više troši nego što se unosi normalnom ishranom.

Lilly Blog - Anemija kod dece - Šta predstavlja anemiju

Šta može da dovede do anemije?

Postoje brojni uzroci anemije koji su svrstani u tri grupe:

  • poremećaj u proizvodnji eritrocita ili hemoglobina,
  • prekomerna razgradnja eritrocita (hemoliza) i
  • gubitak eritrocita (krvarenje).

Nedostatak gvožđa kod dece nastaje veoma lako. Rezerve gvožđa na rođenju su male, a potrebe bebe naglo se povećavaju, jer brzo raste. Rezerve gvožđa posebno su male kada je majka u trudnoći bila malokrvna ili je unosila malo gvožđa, i ako je majka u toku porođaja izgubila dosta krvi.

Rizične grupe

Deca rođena od majke koja boluje od anemije.
Deca rođena iz blizanačke trudnoće.
Deca rođena pre termina (plod najviše gvožđa uzima u poslednjem mesecu trudnoće, a iz dobijenih zaliha odojče crpi gvožđe za izgradnju hemoglobina u prvih 4–6 meseci života).
Posle prve godine života deteta, anemija nastaje najčešće zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, njegove nedovolje apsorpcije (slabog iskorišćavanja), prekomernih nefizioloških gubitaka. Jedan od uzroka mogu biti akutne i hronične bolesti kod deteta. Kod akutnih bolesnih stanja, koncentracija gvožđa vraća se u granice normale posle ozdravljenja, ali kod hroničnih bolesnika (hronične bubrežne, srćane, plućne i druge bolesti) zavisi od faze bolesti.
U periodu pubertetskog rasta i dečacima i devojčicama je potrebno više gvožđa, pa često i uz dobre prehrambene navike hrana nije dovoljan izvor gvožđa, naročito za devojčice.

Lilly Blog - Anemija kod dece - Rizične grupe

Kravlje mleko i anemija

Malokrvnost je izraženija kod dece koja se hrane isključivo mlekom.
Majčino mleko je bogatije gvožđem nego kravlje, a uz to se ono i bolje iskorišćava. Međutim, potrebe bebe ne mogu da se zadovolje samo mlekom, pa ako se sa dodavanjem ostale hrane počne kasno, i to je razlog anemije. Kravlje mleko ima malo gvožđa i teže se iskorišćava, i to je razlog zašto se ne preporučuje u prvoj godini života.
Dokazano je da deca koja piju kravlje mleko u prvih 12 meseci, obično imaju anemiju. Izbor mleka za odojče je majčino mleko, ili adaptirano kravlje mleko koje je obogaćeno gvožđem. Posle prve godine života, anemija je posledica manjeg unosa gvožđa i njegovog slabijeg iskorišćavanja, zbog nepravilne ishrane. Infekcije nepovoljno utiču na stvaranje eritrocita, a deca sa anemijom još manje su otporna, pa se infekcije javljaju još češće.
Najčešće se anemija javlja u kasnu zimu ili rano proleće, kada u ishrani nedostaje sveže povrće i voće bogato gvožđem.

Kako se prepoznaje malokrvnost?

Roditelji malokrvne bebe ili malog deteta obično primete da je ono bledo, razdražljivo, slabije jede i manje je aktivno. Bledilo kože nije siguran znak, jer boja zavisi od pigmenta, debljine kože i stanja prokrvljenosti kože. Manjak apetita, koji se retko povezuje sa malokrvnošću, može biti jedan od prvih znakova bolesti: dete često odbija čvrstu hranu, naročito povrće, a traži sokove. Slabiji apetit još više smanjuje unos gvožđa. Manja malokrvna deca obično su dobro raspoložena, igraju se, ali roditelji primećuju da se brže zamaraju, nekada teže dišu i više se znoje.
Kod dece sa jačom anemijom javlja se (ne obavezno) šum na srcu, lomljivost noktiju, kose.
Školska deca i adolescenti obično su apatični, slabije uče i teže se koncentrišu.
Veća deca mogu da se žale na vrtoglavicu, zujanje u ušima, lupanje srca i na neodređene bolove u grudima. Kod adolescenata, prekomerna dijeta takođe dovodi do anemije, najčešće kod devojčica u fazi ekstremne mršavosti.

Lilly Blog - Anemija kod dece - Kako se prepoznaje malokrvnost

Laboratorijski nalazi

Hemoglobin je uvek nizak, broj eritrocita je malo snižen ili normalan, broj leukocita i trombocita nije promenjen.

Kako sprečiti malokrvnost (anemiju)?
Preventivu malokrvnosti deteta vrši majka, lečenjem svoje anemije još pre trudnoće, u trudnoći raznovrsnom ishranom (jaja, meso, voće, povrće) i uzimanjem preparata gvožđa, ako je potrebno.
Dalje se anemija deteta sprečava pravilnom ishranom. U prvoj godini dete treba da sisa. Majčino mleko nije naročito bogato gvožđem, ali je njegova iskoristljivost velika. Gvožđe iz majčinog mleka bolje se iskorišćava nego iz formule kravljeg mleka, i njegova količina je u fiziološkim uslovima sasvim dovoljna za normalan rast i razvoj odojčeta. Neadekvatna ishrana mlečnim formulama može da pogorša anemiju, zbog čega se insistira na tome da indikacije za veštačku ishranu odojčeta postavlja isključivo pedijatar.

Prirodni izvori gvožđa

Glavni prirodni izvori gvožđa u hrani su meso, riba, džigerica, jaja, zeleno lisnato povrće (naročito bogat list peršuna), mahunarke, sveže voće.
Gvožđe iz mesa i ribe 4 do 5 puta bolje se iskorišćava u organizmu od gvožđa iz drugih namirnica. Dete treba da jede sveže voće i povrće, jer te namirnice sadrže vitamin C koji potpomaže apsorpciju gvožđa. Neke namirnice, iako imaju visok sadržaj gvožđa (npr. spanać), imaju nisku iskoristivost gvožđa, jer sadrže i materije koje smanjuju njegovu apsorpciju. Hrana bogata biljnim vlaknima, takođe smanjuje apsorpciju gvožđa (npr. žitarice). Vitam C iz hrane ili napitaka pomaže apsorpciju gvožđa, dok je npr. mleko smanjuje. Apsorpciju gvožđa smanjuje i prekomerna upotreba kravljeg mleka.
Znači, mora se voditi računa o izboru hrane. Preporučuje se meso u kombinaciji sa namirnicama koje potpomažu apsorpciju gvožđa .Na primer, uz obrok meso sa povrćem, a treba izbegavati kombinacije mesa ili povrća sa žitaricama.
Starija deca, ako koriste kafu, čaj, kakao i druge napitke koji sadrže kofein, tanin, treba da ih piju jedan ili dva sta pre ili posle obroka, jer te materije otežavaju apsorpciju gvožđa.

Lilly Blog - Anemija kod dece - Prirodni izvori gvožđa

Lečenje malokrvnosti

Ishrana koja podrazumeva veći unos povrća, voća, jaja, smanjenje mleka i ograničenja masti i belog brašna, koriste se i preparati gvožđa. Najefikasniji su preparati dvovalentnog gvožđa. Treba ih davati između obroka ili pola sata pre jela. Uz njih obavezno davati i vitamin C, da bi se gvožđe bolje resorbovalo. Najefikasnije je da dete popije gvožđe sa voćnim sokom, pola sata pre jela. Gvožđe ne sme da se pije sa mlekom ili jogurtom. Ako preparate gvožđa dete teško podnosi, ima proliv i bol u stomaku, treba da ga pije u toku jela, najbolje u toku večere. Stolica može da bude crna, što je potpuno bezopasno. Krvna slika se obično normalizuje od 3–5 meseci. Gvožđe treba nakon toga davati još dva meseca, da bi se popunile rezerve. Ako se terapija prekine pre toga, anemija će se ubrzo ponovo pojaviti.
Sprečavanje anemije doprinosi boljem zdravlju, boljoj fizičkoj kondiciji, sposobnosti učenja i pamćenja.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči