Aromadermatologija

Piše: dr. sci. med. Danijela Pecarski


Petak, 10. Februar 2017. u 15:57


USKORO MAJKA, ZAUVEK ŽENA

Još od davnina stari Grci koristili su maslinovo ulje da apsorbuju miris latica cveća i začina, pri čemu su koristili ova parfimisana ulja u medicinske i kozmetičke svrhe

  • S obzirom na to da etarska ulja pomažu u tretiranju raznih kožnih oboljenja (imaju jako širok spektar dejstva), razvila se posebna disciplina aromadermatologija
  • U grupu etarskih ulja koja su prema aromaterapijskoj asocijaciji veoma blagotvorna u toku trudnoće, kako za duh tako i za telo, odnosno kožu trudnice, spadaju citrusi (mandarina, pomorandža, petit grain), geranijum, ružino drvo, lavanda, kamilica,

Aromaterapija predstavlja sveobuhvatnu terapiju, koja primenom etarskih ulja neguje duh, dušu i telo čoveka. Njeni koreni potiču i vraćaju se na najstarije principe lečenja – lečenja biljakama, iz kojih danas dobijamo etarska ulja. Aromaterapija predstavlja lečenje prirodnim etarskim uljima, koja mogu da se primenjuju samostalno ili u preparatima kao što su ulja, kreme, kupke i dr. Još od davnina stari Grci koristili su maslinovo ulje da apsorbuju miris latica cveca i začina, pri čemu su koristili ova parfimisana ulja u medicinske i kozmetičke svrhe. Čak je i Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, savetovao da je "put do zdravlja aromatično kupanje i mirisna masaža svakoga dana". Maurice Gattefosse je svojim otkrićem da ulje lavande deluje isceljujuće, pažnju usmerio na primenu ulja lavande i drugih etarskih ulja u dermatologiji i prvi je 1928. godine uveo pojam aromaterapija.

Lilly Blog - Aromadermatologija

Aromadermatologija

S obzirom na to da etarska ulja pomažu u tretiranju raznih kožnih oboljenja (imaju jako širok spektar dejstva), razvila se posebna disciplina aromadermatologija, koja se zasniva na primeni aromaterapije u tretiranju i nezi različitih stanja kože. Izbor podloga u koju će biti inkorporirano odgovarajuće etarsko ulje, isto toliko je bitan kao i izbor samog etarskog ulja. Prirodne podloge (shea butter, cacao butter, pčelinji vosak, maslinovo ulje, bademovo ulje, itd.) u kombinaciji sa etarskim uljima koja u svom sastavu imaju terpene, omogućavaju prodiranje aktivnih supstanci (kolagena, elastina, vitamina, alantoina, itd.) iz preparata u dublje slojeve kože. Napušta se upotreba sintetskih i polusintetskih supstanci (parafin, vazelin, veštacke boje i mirisi), jer sve češće dovode do alergijskih reakcija (hipersenzitivna koža, eritem, kontaktni dermatitis). Takve podloge zapušavaju pore, maste kožu i ne dovode do prodiranja aktivnih supstanci u dublje slojeve kože. Ovo je veoma važno, jer je u trudnoći pod uticajem hormona dodatno povećana osetljivost kože.

Lilly Blog - Aromadermatologija

Koža u trudnoći

Šta se dešava s kožom u trudnoći i šta preduzeti? Najčešće promene na koži do kojih dolazi u toku trudnoće pod uticajem hormona su: Strije Suva koža i svrab kože stomaka, Senzitivna i iritirana koža, Akne Linea nigra Hiperpigmentacija kože lica i vrata (melazma). Sve ove promene, osim strija, nestaju nekoliko nedelja posle porođaja.

Strije

Strije, odnosno crvenkaste ili braonkaste linije na koži, čija je pojava vezana za nagli porast telesne težine (npr. u trudnoći), brži rast (npr. u pubertetu), kao i za primenu anabolika, predstavljaju posledicu istezanja kože, koje dovodi do pucanja vezivnog tkiva dermisa. Najčešća je pojava strija u trudnoći (striae gravidarum). Ove strije nastaju usled prekomernog istezanja kože, ali i hormonskih promena u toku trudnoće koje dovode do smanjene proizvodnje proteina (kolagena i elastina) dermisa, kao i do omekšavanja i pucanja postojećih proteinskih vlakana (da bi se istegla karlica), usled čega koža gubi elastičnost i potporu, pa dolazi do njenog pucanja. Posebno kada je u pitanju nega kože, u cilju prevencije strija preporučuje se kombinovana upotreba aromaterapijskih kremova sa etarskim uljem mandarine i lavande, koji sadrže shea butter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E. Klinički je dokazano da ovakva kombinacija u 39% slučajeva može smanjiti pojavu strija, a prirodne supstance neguju i vlaže kožu, i sprečavaju pojavu svraba i crvenila stomaka, koji su posebno izraženi već od drugog trimestra. Maslinovo ulje se posebno preporučuje u borbi protiv strija, jer povećava elastičnost kože, čime sprečava nastanak strija i umanjuje svrab stomaka. Zbog ovih osobina poželjno je da se maslinovo ulje u preparatima protiv strija koristi kao baza, ako su u pitanju ulja protiv strija, ili umesto parafina, u kremovima protiv strija.

Lilly Blog - Aromadermatologija

Blagotvorna etarska ulja

U grupu etarskih ulja koja su prema aromaterapijskoj asocijaciji veoma blagotvorna u toku trudnoće, kako za duh tako i za telo, odnosno kožu trudnice, spadaju citrusi (mandarina, pomorandža, petit grain), geranijum, ružino drvo, lavanda, kamilica, itd. Preparati protiv strija treba da budu formulisani za svaki deo tela posebno, zbog teksture i sastava koji treba da odgovaraju određenom delu tela. Zato se za kompletnu negu tela protiv strija preporučuju: krem protiv strija (hidratantna i hranljiva krema koja se lako upija i ne ostavlja lepljivi trag na koži), mleko za grudi protiv strija (lagana hidratantna krema koja štiti nežnu kožu grudi) i ulje protiv strija (izrazito hranljivo prirodno ulje koje se lako upija i ne masti). Kada je u pitanju nega suve kože, preporučuje se kombinacija krema protiv strija u toku dana i ulja u večernjim satima nakon tuširanja. Takođe je neophodno naglasiti da je i upotreba blagih pilinga (jednom u dve ili tri nedelje) veoma preporučljiva da bi se skinule odumrle površinske celije kože i omogućila bolja apsorpcija odgovarajućeg preparata. I za piling je poželjno da je prirodan (mlevene koštice nekog voća), da sadrži neko ulje u sebi (uljani piling) i da ima neke umirujuće biljne ekstrakte koji će nakon pilinga umiriti kožu.

Lilly Blog - Aromadermatologija

Suva koža i svrab kože stomaka

Senzitivna i iritirana koža.

Najbolji savet za prevenciju ovih promena jeste da se poveća hidratacija kože upotrebom prirodnih kremova koji u sebi sadrže prirodne voskove (shea butter, kako buter...), i maslinovog ulja (kao i drugih prirodnih ulja), koji ce omogućiti hidrataciju. Dobar krem protiv strija koji sadrži ove sastojke, kao i kolagen, elastin, pantenol i umirujuće prirodne ekstrakte i etarska ulja, daće vam odlične rezultate u rešavanju ovog problema .

Linea nigra (tamna linija između pupka i pubične kosti)

Hiperpigmentacija kože lica i vrata (melazma) hiperpigmentaciju kože u trudnoći, koja nastaje pod uticajem estrogena koji stimuliše produkciju melanina (tamni pigment).To su normalne pojave u trudnoći i nestaju 2–3 nedelje nakon porođaja. Najbolji savet za njihovu prevenciju je upotreba krema za lice sa visokim zaštitnim faktorom (najmanje 15), već sa prvim nagoveštajima proleća, kao i unos folne kiseline koja je već u redovnoj proceduri u periodu trudnoće. Ako linea nigra ostane i nakon porođaja, upotrebom pilinga lako možete rešiti i taj problem. Šta posle? Neophodno je nastaviti sa negom kože neposredno nakon porođaja, posebno onih delova koji su bili izloženi najvećem istezanju. U tu svrhu preporučuju se kremovi za zatezanje kože koji ce ubrzati cirkulaciju potkožnog tkiva i podici tonus kože, dati joj elastičnost i energiju. Jer, trudnoća i materinstvo mogu promeniti vaše telo, ali ne i vašu želju da se osećate i izgledate prirodno i lepo. Stoga je veoma važno blagovremeno početi sa negom kože u trudnoći i tako pravilnu negu nastaviti i nakon porođaja. Nikako nije slučajna izreka: "Uskoro majka, zauvek žena!"Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči