BIORIZNICA

Piše: Ivana Radojević, master biotehnologije i biznisa RMIT Univerziteta u Melburnu


Petak, 25. Maj 2018. u 08:58


Čudesni biljni gel

Gel aloje ima antiinflamatorna, analgetična i antiseptična svojstva. Idealan je za ublažavanje opekotina, opekotina od sunca, ekcema, lečenje plićih rana, psorijaze, problema sa peruti

  • Gel aloje koristile su za ulepšavnje i zdravu kožu, kako svedoče stari spisi, Kleopatra i Žozefina, Napoleonova supruga
  • U toku su ispitivanja aloje kao potencijalnog leka protiv SIDE, kao i određenih kancerogenih oboljenja
  • Preparati koji sadrže aloju idealni su za negu kože, naročito u toku letnjih meseci, kada koža izgori pod uticajem sunca, ili se isuši od uticaja slane vode
  • Aloe vera gel ne štiti od UV zraka, međutim, ako se primenjuje posle sunčanja, štetni uticaj UV zraka na kožu se umanjuje

Oko 40% savremenih konvencionalnih lekova za osnovu koristi razne biljne vrste. Biljke se takođe koriste u biljnim preparatima i čajevima. Na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije utvrđeno je da oko 75-80% svetske populacije koristi biljne preparate kao jedini lek, ili kao suplement. Mnogima je to neophodno, a nekima izbor za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Aloja je biljka koja se koristi hiljadama godina. Poreklom je iz severnih krajeva Afrike, južne Evrope – Mediterana, arapskog poluostrva, ali je vremenom preneta i gaji se u različitim delovima sveta. U XVII veku preneta je u Kinu. Gaji se u Južnoj Americi, SAD, Kanadi i Australiji. Dobro uspeva u Sredozemnim predelima. Preferira tople i suve krajeve. Prvi su je pomenuli Sumerijanci. Na raznim starim egipatskim papirusima otkrivene su recepture sa alojom. Takođe postoje zapisi da je u Indiji korišćena 375 god. p.n.e, čak se pominje i u Bibliji. Gel aloje koristile su za ulepšavnje i zdravu kožu, kako svedoče stari spisi, Kleopatra i Žozefina, Napoleonova supruga.

U XV veku Kristofer Kolombo piše o esencijalnim biljkama, grožđu koje podiže duh, maslini koja uravnotežava i aloji koja isceljuje.
Mahatma Gandi aloju pominje kao jednu od svojih tajnih "alatki" koja mu je pomogla tokom njegovih dugih postova, pored vere u Boga, kao i jednostavnog i skromnog načina života.

Ta znanja o aloji, sazdana i prenošena hiljadama godina, doprinela su razvoju proizvodnje pletore formulacija sa širokom primenom. Vreme je pokazalo da joj u nekim slučajevima nema pandana!

Lilly Blog - Čudesni biljni gel - Uvod

Gel biljka

Ova neobična i vrlo otporna biljka – Aloe vera ili Aloe barbadensis pripada rodu Aloe, familiji Asphodelaceae. Arapska reč "Alloeh" u prevodu znači sjajna, gorka supstanca, dok "vera" na latinskom znači istina. Može biti visoka od 60-100 cm, sa velikim mesnatim, zelenim, kaktusolikim listovima koji se šire u rozeti. Listovi su uglavnom svetlo zelene boje, sa prelazima u sivu i ponekad išarani belim linijama. Oni su debeli, karakteristični za sukulentne biljke koje u njima skladište vodu da bi opstale za vreme sušnih perioda. Lekoviti sastojak iz ove biljke u stvari je viskozni gel koji se nalazi unutar listova. Da bi se došlo do njega listovi se odvajaju, seku, skida se opna i tako se dolazi do gela koji je smešten u unutrašnjem delu lista, ispod epidermisa i žutog lateksa.

Lepeza blagotvornih dejstava

Gel aloje ima antiinflamatorna, analgetična i antiseptična svojstva. Idealan je za ublažavanje opekotina, opekotina od sunca, ekcema, lečenje plićih rana, psorijaze, problema sa peruti. Takođe ima svojsto da ublaži posledice ujeda insekata. Poznato je da odlično deluje na jačanje desni i utiče na očuvanje jakih i zdravih zuba. Ima umirujuće dejstvo na herpes, akne i bubuljice. Nedavna istraživanja su pokazala da ima antivirusno dejstvo. U toku su ispitivanja aloje kao potencijalnog leka protiv SIDE, kao i određenih kancerogenih oboljenja.
Čovek pomisli nekad da je u pitanju magična biljka. Kako i ne bi kad poseduje čitavu lepezu blagotvornih uticaja.

U početku, kada su otkrivena njena lekovita svojstva, gel istisnut iz listova aloje koristio se u sirovom stanju, odnosno originalnom stanju. Danas se može naći u sastavu raznih pića, sokova, jogurta, kao funkcionalna hrana, u obliku kapsula, zatim kozmetičkih mleka, šampona, krema, losiona, pasti za zube itd.

Lilly Blog - Čudesni biljni gel - Lepeza blagotvornih dejstava

Sastojcima se pripisuju korisna svojstva

Aloja sadrži veliki broj hranljivih sastojaka, kao što su proteini, ugljeni hidrati, uključujući mukopolisaharide, vitamine, minerale itd.
U naučnim pregledima se navodi da aloja sadrži oko 75 potencijalno aktivnih supstanci.
Među vitaminima se izdvajaju A, C, E, snažni antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe sadrži vitamin B12, folnu kiselinu i holin.
Od enzima izdvaja se bradikinaza koja pomaže u smirivanju inflamatornih procesa, kada se primenjuje površinski.
Bitni minerali su: kalcijum, hrom, selen, magnezijum, mangan, kalijum, cink, neophodni za funkcionisanje raznih metaboličkih procesa.
Zatim, važni sastojci ove lekovite biljke jesu i ugljeni hidrati i to glukoman i polimanoza, koji su sastojci gela i nazivaju se jednim imenom mukopolisaharidi.
Nedavno je iz gela izolovan i glikoprotein sa antialergijskim osobinama – alprogen, kao i C-glukozil hromon, kome se pripisuju antiinflamatorna svojstva.
Hormoni auksin i giberelin pomažu pri zarastanju rana i takođe imaju antizapaljensko dejstvo.
U sastavu gela nalazi se salicilna kiselina koja poseduje antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i deluje kao aspirin.
Lignin je inertna supstanca, ali se koristi kao nosač u preparatima za površinsku primenu i pomaže prodiranje ostalih sastojaka u kožu.
Tu su i saponini koji čine oko 3% gela i koriste se u formulacijama za čišćenje kože, a imaju i antiseptična dejstva.

Naravno, znamo da su svi navedeni sastojci korisni, međutim, u gelu aloje sjedinjeni deluju sinergistično, te umiruju, isceljuju, vlaže i regenerišu kožu.

Lilly Blog - Čudesni biljni gel - Sastojcima se pripisuju korisna dejstva

Lečenje rana

Postoje mnoga iskustva i zapisi, ali veći broj naučnih pregleda objedinjuje studije i iznosi evidenciju ili podatke o delotvornosti aloje, naročito kod raznih problematičnih oboljenja kože.

Kao što je pomenuto, aloja gel se koristi za opekotine, opekotine od sunca, ogrebotine, plitke rane i razne upale. Ima antibakterijsko, antifungalno, antioksidaciono, kao i antialergensko dejstvo, te sveukupno deluje antiinflamatorno.
Pojedini naučnici njena svojstva pripisuju i salicilatima koji ulaze u sastav aspirina, te se može pretpostaviti da ima dejstvo slično aspirinu.
Klinička ispitivanja ukazuju da gel utiče na brže zarastanje rana. To se najviše pripisuje mehanizmima koji utiču da se voda zadržava oko oštećenog mesta, te pospešuje vlažnost. Takođe je ustanovljeno da omogućava prodor kiseonika, što potpomaže regeneraciju. Umiruje, hladi, hidrira, jer sadrži visok nivo vode, minerala i vitamina.

Glukoman i giberelin, hormon rasta, kao i mukopolisaharidi reaguju sa receptorima faktora rasta na fibroblastima. Fibroblasti su ćelije koje su odgovorne za sintezu ekstracelularnog matriksa, tako da pomenuti proces dovodi do stimulacije aktivnosti i umnožavanja tih ćelija, utičući na sintezu kolagena i hijaluronske kiseline. Tako površinska primena preparata sa alojom utiče na ispunjavanje rane i sprečava pucanje ožiljnog tkiva.
Njena antiinflamatorna svojstva pripisuju se smanjenoj sintezi prostaglandina, kao i nedavno izolovanoj komponenti iz gela aloje, pomenutom C-glikozil hromonu.

Upotrebljava se i kao sok za oralnu primenu koji ima umirujuće dejstvo na digestivni trakt. S obzirom da sadrži razne antioksidanse, sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala. Konzumira se umereno, jer može imati laksativni efekat.

Zaštita od štetnog uticaja Sunca

Preparati koji sadrže aloju idealni su za negu kože, naročito u toku letnjih meseci, kada koža izgori pod uticajem sunca, ili se isuši od uticaja slane vode. Kada se gel koristi posle tuširanja on hidrira i sprečava ljušćenje kože, a crvenilo obično nestaje posle par dana.
Ublažava bol i hladi, jer ima dejstva poput mentola, sličan efekat ima i kod ujeda insekata.
Aloe vera gel ne štiti od UV zraka, međutim, ako se primenjue posle sunčanja, štetni uticaj UV zraka na kožu se umanjuje. Gel obnavlja aktivnost epidermalnih ćelija čija se aktivnost umanjuje izlaganjem suncu.

Lilly Blog - Čudesni biljni gel - Zaštita štetnog uticaja Sunca

Kozmetička primena

U kozmetici ulazi u sastav raznih receptura koje se koriste za čišćenje kože, kao losioni sa umirujućim i antiseptičnim dejstvom. Sastavni deo je hranljivih i hidrantnih krema koje, između ostalog, promovišu stvaranje novih ćelija. Nalazi se i u sastavu sredstava za skidanje šminke, raznih pilinga i eksfolijanata.
Pokazalo se da može da omekša žuljeve i bradavice.
Ulazi i u satav papirnih maramica sa svojstvom da ublaži iritaciju kože oko nozdrva.

Gel se tradicionalno koristi protiv gubitka kose, kao i za pospešivanje kvaliteta dlake i njenog rasta. Smatra se da je aloenin glavni sastojak koji utiče na rast kose, te se alojin gel nalazi i u raznim prepartima namenjenim kosi.

Značajna primena je i u pastama za zube, jer utiče umirujuće i povoljno na zdravlje desni, zuba i usne šupljine.

Multidisciplinarnim pristupom hemičara, botaničara, biologa, toksikologa i farmaceuta, danas imamo pletoru formulacija sa aloja verom koje se primenjuju u razne svrhe. Nešto je možda mit, ali sigurno nema negativnih dejstava. Ima i mnogo činjenica koje idu u prilog lekovitih svojstava aloje i njenog uticaja na long lasting youth.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči