Bioriznica

Piše: Ivana Radojević, master biotehnologije i biznisa RMIT Univerziteta u Melburnu


Petak, 31. Avgust 2018. u 13:09


Čili plod koji greje

Korišćenje čilija u narodnoj medicini uticalo je na naučnike da počnu istraživanja sastavnih jedinjenja i utvrde kakva su im nutritivna i zdravstvena svojstva i uticaji.

  • Ljutina čilija potiče iz kapsaicina koji čiliju daje njegovu oštrinu.
  • Kapsaicin je rastvorljiv u mastima, tako da prva pomoć kod iritacije nije voda, u kojoj je malo rastvorljiv, već mleko i jogurt. Odlični su antidoti kako topikalno,tako i oralno.
  • Crveni plodovi su generalno bogatiji hranljivim sastojcima u odnosu na zelene plodove.
  • Antioksidativna aktivnost kapsaicina je odmah iza spanaća

Razne plodove možemo koristiti kao začine da bi hrana koju konzumiramo bila ukusnija i aromatičnija i da bismo dodali egzotičnu notu jelima koja pripremamo. Pri tome nisko su kalorični. Osim toga, kao što su još naši preci otkrili, imaju razna terapeutska svojstva o čemu svedoče savremena naučna istraživanja.
Postoje podaci da se čili koristio još, 6000 god. p.n.e.

Lilly Blog - Bioriznica - Uvod

Čili, ljute papričice (Capsicum spp.) su esencijalni sastojak mnogih jela i začin koji se najviše konzumira u svetu-3,5 miliona tona sušenih plodova po podacima FAO iz 2015. Ima karakterističan oštar, iritirajući ukus, daje ljutinu jelima i koristi se u kombinaciji sa drugim začinima kao što su so, biber itd.

Potiče iz tropskih krajeva, iz južnog Meksika, Srednje Amerike, uopšte iz tropskog dela Amerike. Prema dosadašnjem saznanju,Kolumbo je prvi preneo papriku u Evropu. O njoj se prvi put govori u jednom pismu Petera Martina iz 1493., u kojem saopštava da je Kolumbo doneo iz Amerike dve vrste paprike. Iz Španije i Portugalije, gde je gajena kao ukrasna biljka, preneta je u Francusku, Italiju, na Balkansko poluostrvo, Malu Aziju i sev. Afriku.

Ljutina čilija potiče iz kapsaicina koji čiliju daje njegovu oštrinu. Nema neki specifičan ukus ili miris, ali utiče direktno na receptore bola u ustima. Oni reaguju na bolni mehanički, hemijski, termički ili toplotni stimulus, koji dalje šalje signal za bol. Izaziva suzenje očiju, curenje nosa, znojenje,kao i crvenilo u licu.

Čili ili ljuta papričica

Capsicum spp je vrlo raznovrstan rod, ima ih oko 40 vrsta, a najviše se koristi pet vrsta Capsicum annum, C. chinense, C. frutescents, C. baccatum, varijetet pendulum i C. pubescens. Pretežno su crvene i zelene boje.

Kapsaicin se pretežno nalazi u belim žilama i semenu, koji se mogu ukloniti da ublaže ljutinu. Zbog toga su poželjne rukavice kada pripremamo čili. Ako postoji i trag na našim prstima i dodirnemo oko, izazvaće vrlo jaku iritaciju. Dobra vest je da je kapsaicin rastvorljiv u mastima, tako da prva pomoć nije voda, u kojoj je malo rastvorljiv, već mleko i jogurt. Oni su odlični antidoti kako topikalno,tako i oralno. Pomažu pirinač i hleb.

Oblici u kojima se čili koristi obuhvataju plod, samlevenu sušenu papriku, ljuspice, prah, pastu, sosove, naročito u azijskim zemljama. Koristi se i kao jedna od komponenti u neobičnom, ali neverovatnom začinu togarashi, koji potiče iz Japana i sadrži čili, biber, koru pomorandže, dzindzer i alge.

Ljutina čilija izražava se u Scoville jedinicama, medju njima najljući čili je habanero koji ima ljutinu po ovoj skali od 100 000 do 350 000, kao što je prikazano u tabeli Dr Rosemary Stanton ("Foods that Harm-Foods that Heal").

Rangiranje ljutine Scoville jedinice Tip čilija
10 100 000-350 000 Habanero
9 50 000-100 000 Santaka, Thai
8 30 000-50 000 Cayenne, Tabasco
7 15 000-30 000 Chile de Arbol
6 5000-15 000 Serrano
5 2500-5000 Jalapeno
4 1500-2500 Sandia
3 1000-1500 Ancho
2 500-1000 Anaheim
1 100-500 Cherry, Mexi-Bells
0 0-100 Pimento

Konvencionalno sušenje na suncu, povoljno utiče na kapsaicin. Uopšte sušenje na nižim temperaturama je bitno, jer u tim uslovima ne dolazi do razgradnje važnih hranljivih jedinjenja, kao što su fenolne supstance ili vitamin C. Iz sličnih razloga bitno je ne prekuvati čili, jer može dati neprijatan miris i gorak ukus.

Lilly Blog - Bioriznica - Čili ili ljuta papričica

Crveni plodovi su generalno bogatiji hranljivim sastojcima u odnosu na zelene plodove.
Odličan su izvor antioksidanata-blokatora slobodnih radikala, destruktivnih molekula koji imaju osobinu da oštećuju susedne molekule. Njegova antioksidativna aktivnost je odmah iza spanaća. Tu su bioflavonoidi,beta-karoten, antocijani, vrlo je bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, B, C i E.

Lekovita svojstva

Korišćenje čilija u narodnoj medicini uticalo je na naučnike da počnu istraživanja sastavnih jedinjenja i utvrde kakva su im nutritivna i zdravstvena svojstva i uticaji.

Naravno pred naukom je dug put u otkrivanju da li bilo koji začin može da izleči bolest, ali definitivno hiljadugodišnje iskustvo i konzumiranje predstavlja dokaz da ima začina koji mogu da utiču na hronične probleme kada se umereno koriste.

Antiinflamatorna svojstva

Kapsaicin ekstrakovan iz ćelija ima bitna antiinflamatorna svojstva. Kako se navodi u pregledu časopisa "Ceylon Journal of Science", može se koristiti u tretiranju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa, a umanjuje i neuropatske bolove.
Poseduje svojstvo da blokira prostglandine,koji izazivaju inflamaciju. Obično kreme, antiinflamatorni preparati i flasteri sadrže kapsaicin koji se koristi topikalno. Naravno bitno je koristiti ih prema uputstvu za primenu.

Lilly Blog - Bioriznica - Antiinflamatorna svojstva

Antikancerogena svojstva

U istom časopisu se navodi da fito jedinjenja izolovana iz čilija imaju antikancerogena svojstva što je potvrdio i veliki broj eksperimenata pomenutih u "Ceylon Journal of Science". Korišćeni su životinjski modeli, uglavnom miševi, kao i humane matične ćelije raka. Izvedeni eksperimenti su pokazali da dolazi do zaustavljanja proliferacije ćelija raka, kao i njihovog samouništenja i uopšte do usporavanja razvoja ćelija raka kod leukemije, ćelija tumora digestivnog trakta, jezika, želuca, pankreasa.

Medjutim ima i studija koje iznose kontroverzne rezultate i sigurno su neophodni dobro dizajnirani eksperimenti, sa velikim brojem uzoraka, i širokim opsegom doza kapsaicina da bi se definitivno utvrdilo koja količina je efikasna i sigurna, kako navode autori Bode i Dong -"Cancer Research".

Bilo je debata da li konzumiranje kapsaicina povoljno ili nepovoljno utiče na digestivni trakt. Pojedine studije su ukazale da konzumiranje utiče na stvaranje čira, a druge da ga sprečava.U istom pregledu saznajemo da su eksperimeti koje su izveli pokazali da kapsaicin ima povoljan uticaj na varenje hrane, stimulišući lučenje stomačnih sokova, kao i da sprečava razvoj bakterije Helicobacter pylori.

Čili i dijabetes

Čili izmedju ostalog sadrži i inhibitore alpha amilaze i alpha glukozidaze koji su neophodni za razgradnju polisaharida i disaharida te smanjuju apsorpciju glukoze u tankom crevu. Blo je eksperimenata koji sugerišu da ima uticaja i na povećanje količine insulina u krvi.

Lilly Blog - Bioriznica - Čili i dijabetes

Još neki povoljni uticaji

Kada jedemo ljuto zacrvenimo se i imamo osećaj toplote. Ljuta hrana utiče na brzinu metabolizma i ubrzano sagorevanje hrane, čime se oslobadja energija, kao i smanjuje nivo holesterola i triglicerida.
S obzirom da se koristi kao začin od davnina i kao vrsta konzervansa, radjeni su testovi koji su potvrdili da ima i antibakterijsko dejstvo.
"International Food Research Journal" navodi da ekstrakti iz čilija utiče i na inaktivaciju acetilholin esteraze, enzima koji je odgovoran za degeneracju neurotransmitera-acetilholina obično oštećenih kod obolelih od Alchajmerove bolesti.
Čili ublažava probleme sa disanjem kod prehlada i na neki način pročišćava disajne puteve.
Anegdotalno se pominje da stimuliše produkciju endorfina, tako da posle dobro začinjenog obroka poboljšava raspoloženje.

Kada jedemo ljuto, poznato je da se se javlja osećaj kao da nas hrana "ujeda". Možda ne treba često jesti jako ljuta jela, jer vremenom se tolerancija povećava i time utiče na konzumiranje sve ljuće hrane. S' obzirom na pomenuta svojstva, jela začinjena i obogaćena ovim začinom mogu se preporučiti, kao sirovi plodovi ili u salatama, sosovima, salsama ili kariju, utičući tako na njihov izvanredan ukus. A mi tako koristitimo povoljne uticaje čilija.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči