Budite većinska vlasnica svog života

Piše: Vesna Brzev-Ćurčić, psihoanalitičar


Ponedeljak, 16. Novembar 2015. u 13:49


Ovo nije ni uputstvo za upotrebu života ni mudri savet psihologa. Ovo je samo malo razmišljanje o tome kako žene uvek mogu da vladaju većim delom sopstvenog života

  • Nemojte da dozvolite da vam nedostatak vremena bude izgovor za zanemarivanje sebe
  • Ne može ručak da bude važniji od igre s detetom, ne mogu drugi da budu važniji od vas i vaših potreba
  • Ukoliko vi ne budete čuvar vašeg dostojanstva, verujte da ga neće čuvati ni drugi

Obratite pažnju na pet važnih stvari ako ste ostali bez posla, nikada niste uspeli da se zaposlite, na porodiljskom odsustvu ste, odužili ste studije, a imate svoju porodicu, preselili ste se u drugi grad ili državu zbog posla svog partnera…

Samo oni koji su iskusili tegobnost života i rada isključivo u kući, mogu da govore o tome. Zaista je teško i zamisliti kako izgleda jedan dan proveden na isti onakav način na koji je proveden prethodni i na koji će biti proveden potonji. Nešto poput sjajnog filma „Dan mrmota“, sećate ga se, verujem. Međutim, postoji mnoštvo ideja, odluka, kreacija koje omogućavaju da se život ne svede na obavljanje zadataka, nego na aktivan proces. A to ipak zavisi, kao uostalom i mnogo čega drugog, od nas.

Obratite pažnju na pet važnih stvari ako ste ostali bez posla, nikada niste uspeli da se zaposlite, na porodiljskom odsustvu ste, odužili ste studije, a imate svoju porodicu, preselili ste se u drugi grad ili državu zbog posla svog partnera…

Samo oni koji su iskusili tegobnost života i rada isključivo u kući, mogu da govore o tome. Zaista je teško i zamisliti kako izgleda jedan dan proveden na isti onakav način na koji je proveden prethodni i na koji će biti proveden potonji. Nešto poput sjajnog filma „Dan mrmota“, sećate ga se, verujem. Međutim, postoji mnoštvo ideja, odluka, kreacija koje omogućavaju da se život ne svede na obavljanje zadataka, nego na aktivan proces. A to ipak zavisi, kao uostalom i mnogo čega drugog, od nas.

Ako i nemate posao, sigurno je da niste besposleni

O, da, znamo kako se tretiraju žene koje su kod kuće. Predrasuda je da imaju sve vreme ovog sveta, da njihov posao nije od velike društvene važnosti, da takav posao može da radi svaka žena, ponekad čak i da je posao svake žene da obavlja ono što se zove „kućni poslovi“. Ono što je sasvim sigurno je da su mnogi od tih poslova prosto nevidljivi. Naime, hrana se pojede, o zavesama, prozorima, tepisima malo ko, sem žene koja ih održava, vodi računa. To ne znači da se ukućani ne bune uglas kada nešto nedostaje, npr. baš određena košulja koja je ostala neispeglana u moru ispeglanih košulja, ili zbog čega nije promenjena rolna toalet papira koji je istrošen. Naizgled trivijalne sitnice, u suštini bitne, jer govore o dinamici porodice u kojoj se dešavaju. Odnos drugih prema vama će zavisiti od toga kako se postavite. Da vas samo podsetim na jednu činjenicu koje su žene svesne. Za isti obim kućnih poslova potrebno vam je znatno manje vremena ako ste u radnom odnosu nego kada ste, npr. na godišnjem odmoru. Kao da vreme ima neku drugu dimenziju. Naravno, ovo je uslovljeno saznanjem da „ima vremena“ pa je i odnos prema vremenu nekako komotniji. Zbog toga bi možda bilo dobro da se prema obavezama koje imate u kući odnosite kao da „nema vremena“, uradite ih odmah i ostavite dovoljno vremena za nešto što želite, ili što vam je potrebno. I još nešto vrlo važno – ako niste zaposleni, ne znači da ste besposleni. Posla u vašoj kući ima napretek. Bitno je samo da se vaš posao vrednuje na isti način. Tačno je da ne donosite novac u kuću, ali je isto tako važno da je vašim radom ostvarena ušteda. To je vaš doprinos kućnom budžetu. Da ne pominjemo onaj deo koji se odnosi na prisustvo, dočekivanje, ispraćanje, oslanjanje. Na stranu to što kuća uvek miriše na sveže skuvanu supu. A tek na stranu to što od dece sve češće čujemo da ne jedu za stolom nego ispred televizora, sa neke tacne ili na kolenima. To već ne može da se meri materijalnim pokazateljima.

Lilly Blog Psiholog

Vrednujte vaše potrebe

Ako ste kod kuće, ne znači da nemate potrebe koje nisu vezane samo za kuću. Sigurno ste videli bezbroj fotografija na kojima su žene koje su kod kuće prikazane sa metlom u jednoj ruci, a kofom u drugoj. Pri tome je neizostavna marama vezana tako da joj je čvor nekako uvek baš na vrh glave. I to je onda to. A nije! Knjige koje niste stigli da pročitate, muzika koju samo vi volite dok ostali prevrću očima, šetnje za koje su drugi umorni, predstave koje druge ne zanimaju, izložbe koje nikada ne traju dovoljno dugo da biste za njih našli vremena, prijateljice koje vam nedostaju, večere u nekom restoranu koji volite, planiranje godišnjeg odmora i još mnogo toga – sve su to i vaše potrebe. Imate pravo i da se osamite, da ne budete uvek prisutni, ostavite kuću u neredu, jer vas je neko baš u tom trenutku pozvao na kafu, kažete da nešto ne želite, nećete, ne možete. Vaše potrebe su ravnopravne sa potrebama drugih. Potrebno je da ih osvestite pred sobom, imenujete pred sobom i drugima i nađete vreme za njihovo zadovoljenje. Nemojte da dozvolite da vam nedostatak vremena bude izgovor za zanemarivanje vaših potreba. Loš izgovor, verujte.

Čuvajte vaše dostojanstvo

Upiranje prstom u vas, uzimanje zdravo za gotovo da možete sve uvek, brzo, tačno, gotovo da ste previše srećni jer ste uvek i za sve dostupni, vrlo brzo će vas pretvoriti u Pepeljugu. Nažalost, savremene Pepeljuge nemaju ni miševe koji će im doneti ukraden ključ od tavanske sobice, a ni prinčeve. Ono što je od prinčeva ostalo uglavnom je zauzeto, izuzimajući, naravno, one male. No, dok oni porastu, valjda ćete se izboriti za status koji vam dolikuje. Ili kao što kažu oni preko Atlantika, „koji vam pripada“. Skloni smo da se „podrazumevamo“ u životima drugih, kao da to nije privilegija koju ti drugi treba da zasluže. Ukoliko vi ne budete čuvar vašeg dostojanstva, verujte da ga neće čuvati ni drugi. To tako ide u životu.

Lilly Blog Psiholog

Pravite prioritete

Naravno, prioriteti su stvar prioriteta. Reći ćete da je ovo cirkularna definicija i bićete u pravu. U prevodu to znači da su prioriteti nešto što valja imati na umu, što vodi, usmerava, ostavlja nešto iza nečega, menja se, u zavisnosti od potreba i želja. Dakle, dajte prioritetima prioritet. Biće dana kada vam se ne radi ama baš ništa. Biće i dana kada biste podigli kuću na glavu. Biće onih dana kada ste sneni, možda tužni, možda ljuti, ali i onih kada prosto letite. Svaki od tih dana, kao i svaka etapa u životu, nameću prioritete. Ne može ručak da bude važniji od igre s detetom, ne može serija koju pratite u beskonačnost da bude važnija od razgovora sa prijateljima, ne mogu drugi da budu važniji od vas. Kad smo kod serija, zar ne mislite da je „virenje“ u tuđe živote zapravo nešto kao prepisivanje domaćeg zadatka? Poneko, ponekad tako zaboravi na svoj. Život, ne zadatak. Važno upozorenje za majke male dece: napravite prostor, nađite vreme, izborite se za ekskluzivno vreme samo za oca vašeg deteta i vaše. Neće detetu faliti ni dlačica sa glave, pod uslovom da je ima, ako vas dvoje odete u bioskop da gledate najnoviji film, pogledate predstavu o kojoj priča grad, izađete u restoran na malu večeru kao ono nekad, kad ste bili… Verovali ili ne, to čuva porodicu, to je prioritet. Deca ionako uzmu sve što im je potrebno. Ljubav između roditelja ih obogaćuje, vreme za njih tome doprinosi.

Stavite masku za kiseonik prvo sebi

Možda vam je zvučalo bar malo čudno uputstvo koje stjuardese daju putnicima u avionu: „Roditelji prvo stavljaju masku za kiseonik sebi, a potom detetu“. To je vrlo logično, jer ako vi ne preživite, kolike su šanse da preživi dete? Ovo uputstvo je vrlo primenljivo u životu. Dakle, vodite računa prvo o sebi. To nije sebično, nije bahato, ne znači odsustvo ljubavi i brige o drugima. Znači samo da prvo vama treba da bude dobro, da bi se uz vas i drugi osećali dobro. Neraspoloženi, uplašeni, ljuti, sa osećanjem beznađa, bez šminke i čiste kose, obučeni nehajno, sigurno niste neko ko uliva nadu da u životu postoje i lepe i ružne stvari. Brinite o sebi ne zbog okoline i njihove procene ili ocene toga kakvi ste, već zbog sebe. Maska koju ćete staviti je dokaz da niste besposleni, da vrednujete vaše potrebe, čuvate dostojanstvo i pravite prioritete. Uvek mi najtužnije deluju žene koje svojom pojavom šalju poruku koliko su nezadovoljne ili nesrećne. Ta dva osećanja spadaju u najintimnija i ipak su samo za našu privatnu upotrebu. Demonstracije tog tipa ne donose ništa sem procene da je neko žrtva nekoga. Uvek se pitajte da li je neko tražio tu žrtvu, a ako i jeste, kako ćete mu je „naplatiti“. Zato, masku u ruke, život pod ruku i krenite tamo gde mislite da ćete se osećati najbolje. Baš vi.

Lilly Blog Psiholog

Zbog toga obratite pažnju na naizgled male stvari koje će bojiti ne samo vaš život nego i živote onih koje mnogo volite. Ovo nije ni uputstvo za upotrebu života ni mudri savet psihologa. Ovo je samo malo razmišljanje o tome kako žene uvek mogu da budu većinski vlasnici svojih života.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči