Dermatolog - Sve o prajmerima

Piše: Dr. sc. med. Danijela Pecarski


Petak, 22. Mart 2019. u 15:29


Priprema kože za šminkanje

Jedinstveno je za sve prajmere da stvaraju podlogu, kao osnovu koja će omogućiti bolje nanošenje dekorativnih preparata i produžiti njihovu postojanost

  • U svetu kozmetike, gotovo u svakoj proceduri, bilo da se govori o noktima, šminkanju ili kosi, koristi se ova vrsta preparata
  • Prajmeri za masnu kožu imaju za cilj da površinu kože učine glatkom i omoguće da se ujednačeno nanese puder i maksimalno se prekriju proširene pore
  • Za smanjenje tamnih podočnjaka, u ovakve preparate veoma često se dodaje kofein i njegovi derivati

Većina devojčica i devojaka trudi se da ovlada tehnikama šminkanja preko you tube-a i prateći blogove na kojima nalaze mnoštvo informacija o dekorativnoj kozmetici, tehnici šminkanja, korekcijama..., a veoma malo o pravilnoj pripremi kože i njenoj nezi, kako bi šminka dala svoj maksimalni učinak.

Za pun efekat šminkanja, da bi koža bila baršunasta, glatka, lepa i privlačna, jako je važno pravilno je pripremiti kako bismo izbegli pojavu brašnjavog izgleda, neprivlačnog perutanja, sijanja kože, razmazivanja šminke, njenog "nestanka" do kraja večeri.

Lilly Blog - Sve o prajmerima - Priprema kože

Čišćenje lica

Kožu prvenstveno treba detaljno očistiti preparatima za čišćenje. Mlađim osobama uglavnom više odgovaraju gelovi za umivanje i pene, dok zreliju, suvlju kožu treba detaljno očistiti kozmetičkim mlekom, a zatim se umiti. Nakon čišćenja veoma važno je staviti tonik koji će hidrirati kožu i dodatno je negovati. Tonik mora biti prilagođen tipu kože. Kod masne kože upotreba tonika je veoma značajna jer će suziti pore i smanjiti sekreciju sebuma. Nakon toga nanosi se krema ili prajmer u obliku kreme.

Piling

Piling kože je najboje raditi pre šminkanja, ali je potrebno povesti računa da ne preterate. Imajte na umu da se piling radi jednom nedeljno, a njegova uloga je da odstranjuje višak masnoće i nečistoće sa površine kože, čini je glatkom i pogodnom za nanošenje pudera. Postoje i instant tretmani za revitalizaciju i podizanje sjaja i tonusa kože, koji se obično rade za specijalne prilike i sprovode se u kozmetičkim salonima, a imaju za cilj da trenutno vidljivo poboljšaju izgled kože. Koriste se kiseonik tretman, mikrodermoabrazija, tretman ihidratacije... kojima se pojačava efekat šminke.

Lilly Blog - Sve o prajmerima - Piling

Ali da se vratimo na samu pripremu tena pre šminkanja. Kada je koža detaljno očišćena i hidrirana, potrebno je naneti prajmer.

Šta su to prajmeri?

Upotreba prajmera je vrlo česta pojava gotovo u svim sferama života, gde se za određene postupke koriste preparati pod ovim nazivom. U svetu kozmetike, gotovo u svakoj proceduri, bilo da se govori o noktima, šminkanju ili kosi, koristi se ova vrsta preparata.

Veoma često devojke na početku svoje ere šminkanja koriste prajmere po preporuci, ali ne znaju kakva je njihova korist i zašto su važni.
Prajmeri su vrsta kozmetičkih preparata koji se u prodaji mogu naći u nekoliko oblika – kao kreme, gelovi, stikovi, sa različitom namenom i pod različitim nazivima, kao baza, osnova ili podloga. Postoje prajmeri za lice, prajmeri za senke za oči, prajmeri za mineralne pudere u prahu, prajmeri za trepavice, prajmeri za usne, prajmeri za masnu kožu, prajmeri za suvu i zrelu kožu...

Svi ovi prajmeri imaju svoje specifično dejstvo, ali jedinstveno je za sve njih da stvaraju podlogu kao osnovu koja će omogućiti bolje nanošenje dekorativnih preparata i produžiti njihovu postojanost.

Lilly Blog - Sve o prajmerima - Šta su prajmeri

Podloge za različite vrste kože

Vrlo interesantan proizvod je prajmer za regiju oko oka. Delovanje ovih prajmera je usmereno da smanjuju bore i neravnine na periokularnoj regiji i omogućuju vezivanje senke za podlogu bez razmazivanja. Rezultati takvog dejstva su glatko područje oko očiju i podmlađen izgled.

Formulacije prajmera za zrelu kože često sadrže gama aminobuternu kiselinu, koja predstavlja u organizmu inhibitorni neurotransmiter i služi u terapiji anksioznih stanja. U kozmetologiji njena uloga je da opusti muskulaturu lica i na taj način umanji efekte bora i vizuelno prikaže efekat glatke kože. Pored toga, koriste se razni biljni ekstrakti koji imaju umirujući efekat, pospešuju mikrocirkulaciju i metabolizam ćelije, sintezu kolagena i zatežu i ravnaju kožu kako bi bila idealna za nanošenje šminke (ekstrakt prkosa (purslane extract), ekstrakt žen-šena, gotu-kole...).

Za smanjenje tamnih podočnjaka u ovakve preparate veoma često se dodaje kofein i njihovi derivati. Prajmeri za masnu kožu imaju za cilj da površinu kože učine glatkom i omoguće da se ujednačeno nanese puder i maksimalno se prekriju proširene pore, ožiljci i neravnine. Takođe, deluju adstrigentno, smanjuju sekreciju lojnih žlezda, sprečavaju pojavu sjaja i produžuju postojanost pudera i na nekoliko sati, nezavisno od vremenskih uslova (povišena temperature, vlaga, hladnoća …).

Lilly Blog - Sve o prajmerima - Podloge za različite vrste kože

Prajmeri za suvu kožu imaju za cilj da površinu kože učine glatkom, pliće bore nestanu, a dublje bore budu manje vidljive, prosto ih popune i intezivno hidriraju kožu. Koža izgleda podmlađeno, jedro i sveže.

Da bi vam šminka bila postojana i da ne biste razmišljali o popravljanju ruža, senke, maskare ili rumenila tokom važnih događaja i proslava, jednostavno rešenje su prajmeri. Odaberite prajmer shodno svome tipu kože, nanesite ga lagano tapkanjem vrhovima prstiju, zatim sačekajte dva do tri minuta, i možete otpočeti sa šminkanjem.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči