Dermatolog

Piše: dr. sci med. Danijela Pecarski


Ponedeljak, 09. Oktobar 2017. u 09:40


Usne - Najlepši i najosetljiviji ukras

Karmini i sjajevi predstavljaju i zaštitu, jer u sebi sadrže i lekovite supstance koje imaju izrazito regenerativno i zaštitno dejstvo, pa je njihova upotreba u toku dana dovoljna i nije potrebno ispod nanošenje nekih drugih zaštitnih preparata

  • Svaki preparat mora da sadrži zaštitne komponente u sebi, jer će vaše usne samo tako ostati zdrave i rumene u toku duge zime koja je pred nama
  • Osmeh može ulepšati svaki dan, a sjajne ružičaste usne će to svakako olakšati!
  • Olizivanje usana predstavlja naviku koja se čini bezazlenom, ali enzimi iz pljuvačke koji služe za varenje hrane deluju i na nežnu površinu usana, razgrađujući zaštitni sloj i oštećujući usne

Usne su najosetljiviji deo našeg tela, konstantno izložene raznim iritirajućim faktorima (zagađenje, vremenski uslovi, hrana i piće) i zahtevaju posebnu negu u zimskom periodu. Ispucale i suve usne svakako će naružiti vaš osmeh. Zato sa posebnom pažnjom morate voditi računa o njima, jer i najsvežija boja ruža neće uspeti da prikrije nedostatke koji nastaju usled nepravilne nege.

Lilly Blog - Usne-Uvod

Ispucale usne

Usne se sastoje od tri do pet ćelijskih slojeva koji ne sadrže sebacealne žlezde, koje luče zaštitni sebum u ostalim delovima kože i tako joj daju neophodnu zaštitu, sprečavajući dehidrataciju. Poznato je da kada usne izgube vlažnost i postanu dehidrirane njihova boja i izgled se menjaju. Zato pušačke usne imaju karakterističnu boju i suv izgled, kao i borice, čija dubina zavisi od godina života. Veoma česta navika oblizivanja i čupknja usana još više otežava održavanje njihovog svežeg i zdravog izgleda. Olizivanje usana predstavlja naviku koja se čini bezazlenom, ali enzimi iz pljuvačke koji služe za varenje hrane deluju i na nežnu površinu usana, razgrađujući zaštitni sloj i oštećujući usne. Sve ovo u kombinaciji sa vetrom i hladnim vazduhom, tokom hladnijih meseci dovodi do ragada i ispucalih usnana, koje su problem ne samo kod dece nego i kod odraslih.Pravilna ishrana i unošenje dovoljno tečnosti prvi je uslov neophodan za zdrav izgled usana.

Lilly Blog - Usne-Ispucale usne

Balzami za usne

Tržište nam nudi ogroman broj preparata za negu usana. Pri njihovom izboru neophodno je imati na umu šta tražimo. Ako u prvom planu imamo zaštitu i negu usana, onda se i preparati veoma razlikuju po tome šta nam nude. Nega usana, kao i nega lica, pre svega zavisi od životne dobi. Naravno da će kod mlađih osoba vetar i hladnoća biti jedini razlog isušenih i ispucalih usana, koji se može rešiti upotrebom prirodnog melema, grožđane masti ili balzama za usne. Kada su u pitanju ragade na usnama koje nastaju posebno kod dece, ali i odraslih u zimskom periodu, prirodni melemi i balzami će dati najbolje rezultate (sa prirodnim voskovima, uljima i etarskim uljima). Balzami za usne i grožđane masti služe pre svega za zaštitu nežne i osetljive kože usana i treba ih redovno koristiti (posebno dobre rezultate daju oni sa pčelinjim voskom, etarskim uljem kamilice, alojom, arnikom, pantenolom...). Ako su ragade bolne, prirodni prepatrati sa mentolom ili mentom olakšaće neprijatan osećaj i treba ih nanositi pre spavanja, pored zaštitnog balzama u toku dana.

Lilly Blog - Usne-Balzami za usne

Karmini i sjajevi

Karmini i sjajevi takođe predstavljaju zaštitu, jer u sebi sadrže i lekovite supstance koje imaju izrazito regenerativno i zaštitno dejstvo, pa je njihova upotreba u toku dana dovoljna i nije potrebno ispod nanošenje nekih drugih zaštitnih preparata u zimskm periodu. Naravno, na tržištu imate ogromnu ponudu raznih sjajeva i karmina za usne, pa zato obratite pažnju na njihov sadržaj, jer ne sadrže svi brendovi supstance koje pored dekorativne imaju i zaštitnu ulogu. Pri izboru preparata za usne dobro proverite šta uzimate, jer nekada baš oni mogu isušiti kožu vaših usana, agresivnim bojama, učvršćivačima, konzervansima, korigensima ukusa i mirisa i narušiti njen zdrav izgled. Pored toga, adekvatan preparat za usne mora u sebi da sadrži i SPF faktor, uglavnom 15, neophodan da zaštiti kožu usana od UV zračenja. Prirodni voskovi i ulja već u sebi sadže SPF faktore (npr.maslina 8), pa tako ovakvi melemi mogu biti dovoljni za dnevnu negu i zaštitu ove senzitivne kože svih uzrasta. U zimskom periodu oni mogu biti i podloga za olovku za usne ili ruž. Čak i u kućnim uslovima možete spraviti neki melem za usne, koristeći med, bademovo, kokosovo ili maslinovo ulje i utljavati svakodnevno dok ragade ne prođu.

Nega u zrelim godinama

U zrelim godinama nega usana je kompleksnija. Oko usana dolazi do stvaranja prvih bora, posebno kod pušača, pa serume i lifting antiage kremove treba utrljavati i oko usana svako veče pre odlaska na spavanje. Poznate svetske kozmetičke kuće su formulisale i preparate specijalno za ovakvu namenu, ali jednostavno i vaša noćna antiage krema sa hijaluronskom kiselinom odradiće najveći deo posla, posebno ako imate suvu kožu. Prilikom pilinga lica, koji je obavezan jednom nedeljno, neophodno je tretirati i usne, kako bi skinule oštećene i izumrle ćelije i omogućile upijanje lekovitog balzama ili melema, ili jednostavno upotrebite vašu četkicu za zube (ovo se naravno odnosi na zdrave usne, ispucale i oštećene usne ne smemo podvrgavati pilingu dok se ne regenerišu).

Lilly Blog - Usne-Nega u zrelijim godinama

Invazivni metodi

Uzimajući u obzir aktuelne modne trendove koji usne stavljaju u prvi plan ženske lepote i senzualnosti, mnoge žene posežu za veštačkim i invazivnim metodama isticanja ovog atributa, putem ubrizgavanja silikona i raznih vrsta filera u cilju njihovog uvećavanja, kao i metode kozmetičkog tetoviranja preuzete još iz drevne Afrike. Sve ovo dodatno ugrožava senzitivnu i nežnu kožu usana, pa je adekvatna nega i zaštita veoma bitna, posebno tokom hladnijih i vetrovitih dana.

Za održavanje hidratacije usana možete odabrati bilo koji od ponuđenih preparata. Njegova boja i vrsta zavisi od vaših godina i stila, ali ono što je zajedničko za sve je da takav preparat mora da sadrži zaštitne komponente u sebi, jer će vaše usne samo tako ostati zdrave i rumene u toku duge zime koja je pred nama. Osmeh može ulepšati svaki dan, a sjajne ružičaste usne će to svakako olakšati!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči