Detoksikacija

Piše: dr sci med. Danijela Pecarski


Petak, 27. Januar 2017. u 15:48


Koža, kao nova

Nekoliko efikasnih saveta kako da izgledate jednako dobro i posle neprospavanih noći i krenete u nove radne pobede

  • Nakon neprospavane noći, posle izlaska, koža izgleda mat i suva i svaka bora se može prebrojati na licu
  • Duvanski dim pospešuje razlaganje hijaluronske kiseline
  • Borba s nasleđem neprospavane burne noći završava se upotrebom odgovarajućeg hidrantnog ili detox antirida
  • Na tržistu postoje leave on maske, različitog dejstva, koje se nanose umesto noćnih krema i ne skidaju se, a svoje dejstvo ispoljavaju tokom cele noći

Savremeno doba u kome živimo bezuslovno nameće da budemo nasmejani, uvek orni za radne zadatke i sveži od ranog jutra, bez obzira na to koliko smo vremena imali za odmor u toku noći. Veoma često smo i mi prezahtevni prema sebi i očekujemo da imamo energiju i izgledamo savršeno u svakom trenutku radnog dana. Ovi zahtevi postaju sve teži za realizaciju u vreme i posle praznika , pa vam zato predlažemo nekoliko saveta kako da izgledate jednako dobro i posle neprospavanih noći, ispunjenih dimom i alkoholom do ranih jutarnjih sati.

Čišćenje lica

Prvi korak u sprečavanju umornog jutarnjeg izgleda nakon neprospavane noći je neizostavni ritual čišćenja lica pre odlaska u krevet, bez obzira koliko ste umorni i koliko je kasno. Obavezno koristite preparat za pranje lica, poput gela ili pena za pranje koji su veoma popularni, jer samo voda može ukloniti nečistoće sa vaše kože. Nakon toga dovršite čišćenje lica i dekoltea upotrebom hidrirajućeg tonika ili micelarne vode, čija je uloga čišćenje, ali i hidratacija i umirenje osetljive kože, koja je dugo bila izložena štetnim efektima duvanskog dima i nečistoća iz zagušljivih prostorija.

Lilly Blog - Dermatolog - Čišćenje lica

Detox serum

Ovako pripremljena koža spremna je za nanošenja anti-age detox seruma i odgovarajuće anti-age kreme, čije će regenerativno dejstvo u toku noći pomoći koži da se izbori sa slobodnim radikalima i ostalim štetnim supstancama, zbog kojih ona gubi svežinu i zdrav izgled. Ne zaboravite da duvanski dim pospešuje razlaganje hijaluronske kiseline, koja se zbog svog anti-age i hidrirajućeg dejstva naziva fontana mladosti, pa je zato poželjno da kreme i serumi za koje ste se opredelili sadrže dovoljne količine i odgovarajuće vrste ovog neophodnog anti-age sastojka. Na tržištu postoje i leave on maske, različitog dejstva (regenerativne, detox, vitaminske), koje se nanose umesto noćnih krema i ne skidaju se. One svoje dejstvo ispoljavaju tokom cele noći, što se veoma jasno vidi u jutarnjim satima u ogledalu. Tek nakon ovog noćnog rituala, koji bi za svaku ženu u zrelim godinama (preko 25), već morao da bude dvominutna rutina koja ne zahteva neku preveliku energiju, spremni smo za odlazak u krevet. Zrelije i suve kože, posle 35–40 godina, zahtevaju masnije noćne kreme ili detox ulja, preko seruma, jer će koža tako ujutru izgledati svežija i sjajnija i amortizovaće bore koje se još više uočavaju na umornom licu.

Lilly Blog - Dermatolog - Detox serum

Obavezan piling lica i tela

Ujutro nakon buđenja i uzimanja bar jedne čaše vode, ma koliko da ste umorni ne preskačite tuširanje i obavezno pre nanošenja hidrantnog mleka za telo i kreme za lice uradite piling lica i tela, kako biste pospešili cirkulaciju i vratili boju vašoj bledoj i umornoj koži. Iako je čisto, lice i ujutru oprati sredstvom za pranje a zatim dobro istrljati odgovarajućim pilingom, kako biste uklonili izumrle ćelije, ali i pripremili ga za hidrataciju koja je neophodna. Koža u jutarnjim časovima, nakon neprospavane noći posle izlaska, izgleda mat i suva, i svaka bora se može prebrojati na takvom licu. Hidrantni serum i dnevna hidrantna krema, prilagođeni naravno tipu kože, nezamenjiva su nega za svež i zdrav izgled. Kod masnije kože treba odabrati kreme sa voćnim kiselinama, salicilnom ili glikolnom, koje će ići preko seruma, ili samo hidrantni serum koji će sprečiti isijavanje dehidrirane kože u toku dana. Za negu normalne i suve kože to treba da budu hidrantne kreme na bazi hijaluronske kiseline, koje će se takođe nanositi preko seruma za hidriranje kože.

Rešite se podočnjaka

Napokon, kada smo sve ovo završili u polusnu, dolazi vreme da širom otvorimo oči, i tada neretko u ogledalu vidimo tamne podočnjake ili crvenilo oko očiju. Borba sa ovim nasleđem neprospavane burne noći završava se upotrebom odgovarajućeg hidrantnog ili detox antirida, koji za takve potrebe treba uvek imati u frižideru. Ako ga nemate, dobro će doći i hladne kesice čaja od kamilice koje treba držati 5–10 minuta na očima. Za one koji ne žure, dva deblja koluta hladnog krastavca rešiće ovaj problem, a veoma je delotvorna i masaža lica sa hladnim ubrusom, posebno kružnim pokretima oko očiju.

Lilly Blog - Dermatolog - Spremni za pobede

Spremni za pobede

Nakon ovih kratkih "rehabilitacionih" tretmana lice će ponovo zasijati i zadovoljno možemo krenuti u nove radne pobede u godini koja je pred nama. Ali, ne zaboravite da je vaše lice umorno od teške šminke koju ste nosili u toku prethodne noći, pa će hidrantna podloga, maskara i osvežavajući karmin biti sasvim dovoljni da budete najlepši, kao što to zapravo i jeste!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči