Ekcem kod dece

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 15. Januar 2016. u 10:50


Na decu sa ekcemom treba obratiti posebnu pažnju, njihova atopijska konstitucija sa sobom nosi i mogućnost oboljevanja od drugih atopijskih bolesti, kao što su astma ili alergijski rinitis.

Delikatna bebina koža

  • Ekcem je multifaktorijalno oboljenje. Nasleđe i brojni spoljni faktori igraju bitnu ulogu u njegovom nastajanju
  • Bebina koža je izuzetno podložna spoljnim faktorima, pa posebnu pažnju treba obratiti na negu
  • Dojenje ima veliku ulogu u prevenciji ekcema kao i drugih atopijskih bolesti
  • Prilikom kupanja koristiti specijalna ulja za kupanje, a izbegavati sapune i šampone koji isušuju kožu

Dečiji ekcem, ili atopijski dermatitis, je hronično recidivirajuće zapaljensko oboljenje kože koje zahvata 10 do 20 posto opšte populacije. Osnovne odlike su suva koža, osećaj svraba, perutanje i zadebljanje pojedinih delova kože. Naizmenično se smenjuju periodi pogoršanja i poboljšanja bolesti.

Često neko od članova porodice obolelog deteta ima bronhijalnu astmu, alergijski rinitis, ili atopijski dermatitis.

Oboljenje se obično javlja u periodu od drugog do dvanaestog meseca života i u najvećem broju slučajeva povlači se do pete godine. Veoma retko se razvije u odraslom dobu.

Razlike između bebine i zrele kože

Uzrok nastanka atopijskog dermatitisa nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da je oboljenje posledica međusobnog delovanja genetskih, imunoloških i različitih faktora okoline.

Brojne studije su pokazale da deca sa atopijskim dermatitisom imaju povećan rizik za nastanak alergijskog rinitisa i bronhijalne astme.

Koža beba i male dece ima karakteristike po kojima se razlikuje od kože odraslih. Na površini kože nalazi se hidrolipidni sloj koji štiti kožu od gubitka vlage i spoljnih uticaja. Kod beba je ovaj sloj nedovoljno razvijen, njihova koža je tanja, znojne i lojne žlezde su nezrele. Zato je bebina koža izuzetno podložna spoljnim faktorima, pa posebnu pažnju treba obratiti na negu.

Lilly Blog - Ekcem kod dece

Uzroci nastanka ekcema

Ekcem je multifaktorijalno oboljenje. Nasleđe i brojni spoljni faktori igraju bitnu ulogu u njegovom nastajanju.
Kod male dece to su, najpre, alergeni hrane: iz jaja, mleka, kikirikija, jagoda, ribe, citrusnog voća, badema. Kako atopična deca rastu, sve veću ulugu imaju inhalatorni alergeni: polen korova, trava, kućna prašina, grinje, životinjska dlaka.

Bitan faktor je i prekomerna upotreba sapuna, šampona i deterdženata. Klimatski i geografski faktori, uz atmosfersko zagađenje, imaju svoju ulogu u nastanku ekcema.

Kod odojčadi ekcem zahvata najčešće obraze, trup, čelo, šake, a posle se javlja na udovima, posebno na pregibima kolena i lakta. Na samom početku promene su crvene, mekane, vlažne sa mehurićima, da bi kasnije postale zadebljale, suve, sa ljuspicama koje se ljušte. Ove promene jako svrbe, tako da ih deca češu, mehurići pucaju i nastaju kraste. Češanje može dovesti i do sekundarnih infekcija.

Lilly Blog - Ekcem kod dece

Nega kože od najranijih dana

Specifična prevencija ne postoji. Treba obratiti pažnju na negu kože i to od najranijih dana. Decu treba oblačiti samo u pamučnu odeću, a izbegavati sintetičke materijale. Ne utopljavati dete previše, jer znoj dodatno nadražuje kožu. Prilikom pranja odeće izbegavati korišćenje omekšivača, a odeću ispirati dva puta da se bolje ispere deterdžent. Prilikom kupanja koristiti specijalna ulja za kupanje, a izbegavati sapune i šampone koji isušuju kožu i oštećuju hidrolipidni sloj i ne trljati sapunom. Dojenje ima veliku ulogu u prevenciji ekcema kao i drugih atopijskih bolesti, a ako se ekcem javi kod beba koje se doje, on je blažeg inteziteta nego kod beba koje se hrane veštačkim mlekom.

Atopijske bolesti su bolesti modernog doba, tako da su u porastu ne samo kod odraslih nego i kod dece. Sve je veći broj dece sa atopijskim dermatitisom čiji je tok jako teško predvideti. Na sreću, kako deca rastu bolest pokazuje tendenciju povlačenja, pa najveći broj dece prevaziđe problem do četvrte ili pete godine života, a gotovo 80% ih ozdravi do dvanaeste godine. Na decu sa ekcemom treba obratiti posebnu pažnju, jer njihova atopijska konstitucija sa sobom nosi i mogućnost oboljevanja od nekih drugih atopijskih bolesti, kao što su astma ili alergijski rinitis.

Lilly Blog - Ekcem kod dece

Kupanje u mlakoj vodi

Bebe sa ekcemom treba kupati u mlakoj vodi do 35 stepeni i ne duže od pet do deset minuta, da se ne podstakne isušivanje nežne kože. Preporučuju se isključivo preparati koji su namenjeni bebama, kupanje u uljanoj kupki, a posle kupanja koristi se lagano tapkanje peškirom da što više ulja ostane na koži. Iz ishrane treba privremeno izbaciti navedene alergogene namirnice. Redovno secite noktiće da biste sprečili povređivanje i nastajanje sekundarnih infekcija. Deci sa ekcemom prija leto i boravak na moru, kada se simptomi bolesti uglavnom povlače, dok je zima godišnje doba koje sa sobom donosi pogoršanje ekcema.

Lilly Blog - Ekcem kod dece

Terapija u konsultaciji sa lekarom

Ukoliko sve ovo ne pomogne, detetu treba dati medikamentoznu terapiju koju će, u zavisnosti od stepena promena i uzrasta deteta, prepisati isključivo lekar. Nikada nemojte sami, bez prethodne konsultacije sa svojim pedijatrom, koristiti bilo koje lekove. Uz konsultaciju sa svojim pedijatrom, za ublažavanje svraba kod veće dece mogu se koristiti antihistaminici koji se piju jedanput dnevno, a promene na koži mogu se mazati nekim od kortikosteroida za lokalnu upotrebu, ali primena kortikosteroida mora biti vremenski ograničena, jer može imati štetne posledice.

Nekoliko puta dnevno na obolele predele mogu se mazati neutralne masne kreme, bez konzervansa, koje hrane kožu.

Ukoliko se jave komplikacije, sekundarne infekcije, lekar će prepisati odgovarajući lek.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči