Energetska pića – šta roditelji, a pre njih tinejdžeri, treba da znaju

Piše: Prof. dr Nenad Dikić


Petak, 07. Decembar 2018. u 15:42


Važno je naći sredinu

Ideja nije da se energetska pića ne konzumiraju, već da se to čini umereno i sa nekim osnovnim razumevanjem ukupnih efekata

 • Ako se analiziraju neka od energetskih pića, vidi se da je količina kofeina od 80 do 150 mg
 • Energetsko piće pomešano sa votkom daje blagu koktel kombinaciju sa značajnom količinom alkohola, koje su korisnici nesvesni, čak i kad popiju veću količinu
 • Dijabetičari i osobe sa kardiovaskularnim, metaboličkim, neurološkim bolestima i bolestima jetre i bubrega ne treba da koriste energetska pića

Moj boravak na kongresu kardiologa u Stokholmu 1997. godine, pored mnogih stvari, ostao mi je u sećanju po parlamentarnoj raspravi o energetskim pićima. Povod je bila smrt devojke koja je naprasno umrla nakon dva energetska pića u diskoteci. Pokrenuta rasprava se nastavila u Evropi i dovela do zabrane njihove prodaje u Norveškoj, Danskoj i Francuskoj. Iako je odlukom Evropskog suda pravde zabrana ukinuta nakon dvanaest godina, ostala je velika zabrinutost stručnjaka, pre svega zbog štetnih efekata. I kad god sam pomislio da je uznemirenost prevelika, činjenice su bile drugačije. Svejedno je da li je u pitanju bio Evropski olimpijski festival mladih i oštro protivljenje mog prijatelja i učitelja Emina Ergena da se energetska pića pojave kao sponzori, ili saznanje da se moja ćerka i njene prijateljice zabavljaju u diskoteci, mešajući energetska pićai votku.

Lilly Blog - Energetska pića - Uvod

Kofein opasan

Shvatio sam da je najteže ubediti ljude da energetska pića imaju u sebi značajnu količinu kofeina i drugih supstanci koje mogu da deluju negativno na zdravlje, posebno pomešani sa alkoholom. Verujem da upravo zbog toga o energetskim pićima treba pisati. Problem je, pre svega, u kofeinu. Ako se analiziraju neka od energetskih pića, vidi se da je količina kofeina od 80 do 150 mg. Da bi bilo jasno koliko je to, uvek je dobro poređenje sa jednom šoljicom kafe koja, u zavisnosti od toga kako je spremljena, sadrži od 60 do 120 mg kofeina. Argument da adolescenti ne treba da popiju odjedanput dve kafe, pošto najčešće i ne piju kafu, možda i ne bi bio razumljiv većini, da ta ista pića ne sadrže u sebi i guaranu, taurin, vitamine, žen-šen, johimbin, karnitin i ko zna šta ne, u zavisnosti od proizvođača.

Pristalice kažu da nema dokaza da energetska pića deluju negativno i da ih najčešće uzimaju da bi povećali budnost, koncentraciju ili sportsku sposobnost, dok protivnici pre svega govore o neželjenim efektima na kardiovaskularni sistem, iznenadnoj srčanoj smrti, stvaranju zavisnosti, povezanosti sa alkoholom i socijalnim drogama. Sredinu je jako teško naći, jer agresivni marketing upravo privlači najveći broj adolescenata koji ne razmišljaju o štetnim efektima, a posebno ne o problemu mešanja sa alkoholom.

Lilly Blog - Energetska pića - Kofein opasan

Osnovna pravila

Iako izgleda da je bitka izgubljena, verujem da je svima važno da se upoznaju sa stavovima Internacionalnog društva za sportsku ishranu:

 1. Iako većina energetskih pića sadrži veliki broj nutrijenata, primarni sastojci su šećer i kofein.
 2. Efekat kofeina je dobro proučen, ali efekat ostalih sastojaka (tuarin, guarana itd.) tek treba da bude naučno potvrđen.
 3. Konzumiranje energetskog pića 10 do 60 minuta pre vežbanja može da dovede do povećanja sportske sposobnosti, koncentracije i pažnje.
 4. Neophodno je sprovesti studije koje će ispitati bezbednost i potencijalne efekte na fizičke i mentalne sposobnosti.
 5. Energetska pića su najčešće visoko kalorična i mogu da dovedu do porasta telesne težine, pogotovo zbog toga što većina korisnika o tome uopšte ne razmišlja.
 6. Korisnici, pre svega sportisti, treba da imaju u vidu visoki glikemijski indeks i delovanje energetskih pića na glukozu u krvi i lučenje insulina, ali da ne zanemare negativne efekte kofeina na motorne i kardiovaskularne sposobnosti.
 7. Deca i adolescenti ne bi trebalo da uzimaju energetska pića bez saglasnosti roditelja i razumevanja kakvo je njihovo negativno dejstvo.
 8. Uzimanje dva i više pića tokom dana može da dovede do štetnih i neželjenih efekata, uključujući i iznenadnu srčanu smrt.
 9. Dijabetičari i osobe sa kardiovaskularnim, metaboličkim, neurološkim bolestima i bolestima jetre i bubrega ne treba da koriste energetska pića, pogotovo ako redovno uzimaju lekove.

Lilly Blog - Energetska pića - Osnovna pravila

Opasan koktel

Pošto nutricionisti nisu napisali deseti savet, veoma je važno ponovo upozoriti sve koji neumereno mešaju energetska pića i alkohol da to ne rade. Posebno je važno da to shvate adolescenti, jer energetsko piće pomešano sa votkom daje blagu koktel kombinaciju sa značajnom količinom alkohola, koje su korisnici nesvesni čak i kad popiju veću količinu. Votka se ne oseća, a ukus je sličan gaziranim pićima, što je klopka koja je dovela do velikog broja neželjenih događaja, uključujući i one fatalne.
Ideja nije da se energetska pića ne konzumiraju, već da se to čini umereno i sa nekim osnovnim razumevanjem ukupnih efekata.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči