FEMININE MYSTIQUE

Piše: dr sci. med Mima Fazlagić


Ponedeljak, 20. Mart 2017. u 09:15


Sve o kontracepciji

Imamo najveći broj abortusa u Evropi, kao i najveći broj maloletničkih trudnoća. Zato je potrebno odgovoriti na zablude i utvrditi još jednom da je svaka kontracepcija bolja od pobačaja

  • Morate biti svesni da ukoliko ne koristite kontracepciju, možda nećete ostati trudne prvog ili drugog meseca, ali posle šest meseci sigurno će doći do trudnoće
  • U praksi efikasnost pilula je oko 94% a kondoma 86%. Uslov za dobro delovanje ovih sredstava je njihova pravilna upotreba
  • Pilula za dan posle je efikasna za hitne slučajeve, ali nije rutinska kontracepcija i ne preporučuje se česta upotreba

S obzirom da se o kontracepciji toliko priča, očekujemo da svi znaju sve o tome.
Nažalost, nije tako. Sredinom dvadesetog veka nastao je pravi kontracepcijski bum. Od kada je pilula počela masovno da se upotrebljava, kontracepcija je postala važna tema ženske populacije. Konačno je žena mogla sama da odluči kada i koliko će da rađa. Krajem dvadesetog veka i širenjem polno prenosivih bolesti (prave epidemije genitalnog herpesa i humanih papiloma virusa koji izazivaju kondilome) kontracepcija je postala sastavni deo primarne zdravstvene zaštite.

Iako se o kontracepciji puno govori i piše, informisanost žena nije zadovoljavajuća. Još uvek u ordinaciju dolaze vrlo mlade trudne devojke koje na pitanje šta su koristile od kontracepcije odgovaraju – "ništa". Kada ih pitate da li su bile svesne da će ostati trudne, većina odgovara kako su mislile da se neće baš njima desiti. Morate biti svesni da ukoliko ne koristite kontracepciju, možda nećete ostati trudne prvog ili drugog meseca, ali posle šest meseci sigurno će doći do trudnoće.

Lilly Blog - Sve o kontracepciji - Uvod

Šta kaže statistika?

Nedavno je jedna studija u Americi pokazala da su dve trećine neželjenih trudnoća posledica toga što žene ne koriste pilule za kontracepciju na propisan način, ili upotrebljavaju neodgovarajuću zaštitu. Kod nas je statistika još gora, jer jako mali procenat parova koristi kontracepciju. Smatra se da imamo najveći broj abortusa u
Evropi, kao i najveći broj maloletničkih trudnoća. Zbog toga je uvek dobro objaviti neke nove stvari u ovoj oblasti, odgovoriti na neke zablude i utvrditi još jednom da je svaka kontracepcija bolja od pobačaja i da se primenom prezervativa čuva zdravlje.

Veza izmedju kontraceptivnih tableta i telesne mase

U jednoj američkoj studiji dokazano je da ukoliko je telesna masa veća od 70 kg, kontraceptivne pilule imaju slabije dejstvo. To se naračito odnosi na pilule sa malom dozom estrogena, koje su sada naročito popularne. Objašnjenje za to je da žene sa viškom kilograma imaju brži metabolizam, pa im je zbog toga potrebna veća doza hormona, a druga teorija je da kontraceptivne tablete koje se rastvaraju u mastima ostaju u masnom tkivu, a ne stižu u krvotok.
Vaš ginekolog zna ove podatke, ali nije loše da i vi budete informisani. Ukoliko imate višak telesne mase – oprezno sa izborom kontracepcije.

Lilly Blog - Sve o kontracepciji - Kratko podsećanje na spiralu

Kratko podsećanje na spiralu

Spirala je intrauterini uložak koji ginekolog direktno plasira u matericu krajem menstrualnog ciklusa. Može biti plastična ili metalna. Danas je vrlo popularna i hormonski aktivna spirala "Mirena". "Mirena" ima depoe progestina koje postepeno luči u šupljinu materice i na taj način, osim mehanički i hormonski menja sluznicu materice i tako sprečava začeće. "Mirena" ima i terapijsko dejstvo, jer sprečava zadebljavanje materične sluznice i tako smanjuje obim menstrualnog krvavljenja, ili ga sasvim ukida. Za spirale je preporučljivo da stoje 3–5 godina, uz lekarske kontrole, a da se posle toga, uz malu pauzu, zamene novim.
Loše strane spirale su što pojačava menstrualno krvavljenje i grčeve (osim "Mirene"), što ne čuva od polno prenosivih bolesti i što povećava rizik od upale genitalnog trakta

Da li su spermicidi štetni za ženu?

Spermicid je sredstvo koje se upotrebljava lokalno i deluje tako što oštećuje ćelijsku membranu spermatozoida. Tim mehanizmom dejstva može da se ošteti i spoljni zaštitni sloj ćelija vaginalne sluznice i da ona postane osetljivija na infekcije.
Zato ne zaboravite: upotreba spermicidnih sredstava ne čuva vas od polno prenosivih bolesti.

Kada počinju da dejstvuju pilule?

Kada vam daje pilule vaš ginekolog obično kaže da prvog meseca niste zaštićeni i da koristite još neko dodatno sredstvo. U stvari, tablete deluju već posle 7 dana, ali da bi se pacijentkinja navikla na upotrebu pilula i da ne bi pogrešila u računu, s obzirom da je to prvi mesec uzimanja, ginekolozi savetuju da se prvog meseca uzme dodatna zaštita.
Pomoću pilula može se pomeriti datum menstruacije. Ukoliko se želi odlaganje ciklusa, ne pravi se pauza, već se odmah nastavi sa novom kutijom tableta.

Lilly Blog - Sve o kontracepciji - Kratko podsećanje na spiralu

Da li postoje druga hormonska sredstva za zaštitu osim hormonskih tableta?

Osim pilula, na hormonskoj bazi deluju flasteri "Ortho-eura" i vaginalni prsten "Nova ring". Ova sredstva se kod nas još ne mogu naći. Flasteri poseduju depo hormona koji se luči kroz kožu, na taj način menja prirodni nivo hormona u krvi i tako sprečava ovulaciju. Nosi se tri nedelje, a posle skidanja četvrte nedelje dobija se menstruacija.
Vaginalni prsten se plasira u vaginu i tamo stoji tri nedelje. Četvrte nedelje se vadi i tada se dobija menstruacija. Efikasnost ovih sredstava je 90%.

Efikasnost kontracepcije

Nijedno kontraceptivno sredstvo ne štiti 100%. U literaturi efikasnost pilula se kreće do 99% a kondoma 97%. Međutim, ovi procenti važe za naučna istraživanja. Realni život je nešto drugo. U praksi efikasnost pilula je oko 94% a kondoma 86%. Uslov za dobro delovanje ovih sredstava je njihova pravilna upotreba. Ne možete zaboraviti nekoliko dana da uzmete pilulu, a onda očekivati da ste i dalje zaštićeni. Sa kondomima rukujte prema uputstvu, da bi se izbeglo spadanje i pucanje.

Izbor kontracepcije nije jednostavan. Da biste našli sredstvo koje vama najviše odgovara, morate uzeti u obzir razne činjenice: koliko imate godina, da li ste rađali, kakav je hormonski status, da li ste u monogamnoj vezi... Sve ove činjenice uzeće u obzir vaš ginekolog pre nego što vam preporuči kontracepciju, najbolju za vas.

Pilula za dan posle

Hitna kontracepcija koja se koristi posle nezaštićenog odnosa ili posle incidenta kao što je pucanje kondoma. Kod nas su registrovane tablete Postinor i ellaOne.kod. Ove tablete svoje dejstvo baziraju na većim koncentracijama hormona koji se inače koriste za kontracepciju, da bi izmenile endometrijum i na taj način sprečile implantaciju ploda, ili za prestanak sinteze progesterona, bez koga nema trudnoće. Ako se uzme u prvih 24 sata posle nezaštićenog odnosa, sprečava trudnoću sa efikasnošću čak do 95%. Ukoliko se uzme do 72 sata posle seksualnog odnosa, efekat mu je do 89%. Veoma je važno koristiti ove tablete tačno prema uputstvu.

Ovu vrstu zaštite možete uzeti i sami, ali morate znati da ovo nije metoda kontracepcije i ne zamenjuje upotrebu kondoma i pilula za kontracepciju. Kod nekih pacijentkinja može izazvati mučninu i povraćanje. Kao nus-pojava može se javiti glavobolja, a kod jednog broja žena javlja se hormonski poremećaj u vidu neregularnog krvavljenja. Ukoliko se posle upotrebe javi hormonski poremećaj, treba se obratiti ginekologu.

Lilly Blog - Sve o kontracepciji - Pilula za dan posle

Kod nas se ove tablete nalaze u slobodnoj prodaji i mogu se nabaviti bez recepta (što vam omogućava da ih imate u rezervi za nepredviđene slučajeve). Ovo je vrlo efikasan lek kada se upotrebi pravilno i mnoge žene spašava od hirurškog prekida neželjene trudnoće. Zauzeo je važno mestu u životima žena i povećava osećaj sigurnosti i slobode odlučivanja, ali je važno ne zloupotrebljavati ga.

Pilula za dan posle je efikasna za hitne slučajeve ali nije rutinska kontracepcija i ne preporučuje se česta upotreba. Naravno, što je još važnije, nije abortivno sredstvo i ne može se koristiti za već utvrđenu trudnoću.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči