FEMININE MYSTIQUE

Piše: Prof. dr sc. med Mima Fazlagić


Ponedeljak, 17. Septembar 2018. u 10:23


PMS – simptomi bez bolesti

Predmenstrualni sindrom je skup simptoma koji se javljaju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa i izazvan je hormonskim promenama u organizmu

  • Blago oticanje, zamor, bol u maloj karlici, napetost u dojkama i još puno različitih simptoma spada u deo normalnog ciklusa
  • Prvo pominjanje PMS-a u literaturi datira od tridesetih godina prošlog veka i prvi put je opisan kod izrazito mladih devojaka zaposlenih u fabrikama
  • Danas je poznato preko 200 simptoma PMS-a

Danas ne postoji žena, a ni čovek koji nije čuo za PMS. Ta tajanstvena tri slova su objašnjenje za sve. Koriste se kao neka tajna lozinka za definiciju ženske prirode raspoloženja i tegoba. Nervozna je, gladna je, pospana je, ljuta, depresivna, ima migrenu, ima bolove, otečena je i još mnogo sličnog. Možete slobodno dodati simptom koga god se setite. I zašto je to čudno stanje?
Skup strašnih simptoma, a nema bolesti.
Da li PMS uopšte postoji ili je proizvod civilizacijskog napretka, da ne kažemo posledica. Ipak, medicina pokušava u poslednjih šezdesetak godina da se ozbiljno bavi ovim problemom, da ga definiše i leči. I evo šta smo dosad definisali.

Lilly Blog - PMS - Uvod

Definicija

Predmenstrualni sindrom je skup simptoma koji se javljaju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa i izazvan je hormonskim promenama u organizmu. Hormonske promene su neminovne i one označavaju da je ciklus normalan. Menja se koncentracija estrogena i progesterona i upravo te promene su odgovorne za plodnost i normalan ciklus. Ne postoji žena koja ne oseća promene u svom telu pred ciklus. Blago oticanje, zamor, bol u maloj karlici, napetost u dojkama i još puno različitih simptoma spada u deo normalnog ciklusa. Medicina je ovako definisala taj strašni PMS o kome stalno slušamo.
Patološki PMS je skup simptoma koji se javlja u drugoj polovini ciklusa, može da traje od nekoliko dana do dve nedelje i remeti normalan život žene. Ako su ti simptomi prejaki, a danas ih ima opisanih preko 200, i žena ne može u tom periodu da funkcioniše normalno u okviru porodice i na poslu, mora se obratiti ginekologu.

Prekid ćutanja

A da li mi znamo da joj pomognemo? Prvo pominjanje PMS-a u literaturi datira od tridesetih godina prošlog veka i prvi put je opisan kod izrazito mladih devojaka zaposlenih u fabrikama. Sledećih pedesetak godina nauka se nije detaljno bavila ovim problemom. Pre tridesetak godina, kod nas ovo stanje nije definisano kao medicinski problem, niti su postojale pacijentkinje sa ovom dijagnozom. Ako bi se neka požalila, to je tretirano kao psihička slabost i razmaženost.
Danas puno više znamo o fiziologiji hormona, o novim jedinjenjima: prostaglandinima, endorfinima i ostalim jedinjenjima koja učestvuju u ciklusu, o genetici, deficitu vitamina, minerala i drugih pomoćnih jedinjenja odgovornih za normalan rad hormona i ćelija, pa opet nismo uspeli da tačno nađemo uzrok i pronađemo efikasan lek.
Znamo da je mnogo češći kod ovulatornih ciklusa, da ima veze sa estrogenima, da je jak kod osoba sa većom sintezom prostaglandina, da se u tom periodu menja metabolizam nervnih ćelija, da omotači ćelije reaguju drugačije. Sva ova znanja još uvek nisu dovoljna da bismo tačno razumeli šta se to dešava. Isprobano je bezbroj terapija. Od progesterona, antidepresiva, sedativa, kontraceptivnih tableta, esencijalnih masnih kiselina do prirodnih preparata izolovanih iz jagorčevine, noćurka, zlatne make, magnezijuma, kalcijuma.

Nedefinisan mehanizam

Lilly Blog - PMS - Prekid ćutanja

Danas znamo da nema univerzalnog leka, jer nismo ni pronašli definisani mehanizam. Sve više činjenica ukazuje na procese kontrolisane genetikom koja upravlja sintezom i apsorpcijom svih elemenata i jedinjena, kao i sintezom proteina. Znamo da ako je PMS izrazito težak, ako ukinemo ovulaciju kontraceptivnim pilulama, u ogromnom procentu tegobe će prestati. Što se tiče drugih terapija, mora se svakom slučaju pristupati individualno i analizom simptoma pokušati da se pronađe najbolje rešenje.

Uspeh biljnih preparata

Biljni preparati su pokazali veliki uspeh, a u stvari je suština da jedinjenja izolovana iz biljaka pomažu metabolizmu prostaglandina koji je dosta odgovoran za PMS. Međutim, ne postoji određeni preparat koji je idealan lek za sve. Da bi ublažila simptome PMS-a, svaka žena mora pronaći način i terapiju za sebe. Sigurno je da ishrana, okolnosti i uslovi života mnogo utiču na ovu pojavu. Najmanji procenat patološkog PMS-a zabeležen je u Japanu, ali još uvek ne znamo da li je to zbog različite ishrane ili uslova okruženja i genetike.

Lilly Blog - PMS - Uspeh biljnih preparata

Personalizovana medicina ključ

Jedino za šta smo se u ovih sto godina izborile to je da su nam priznali da PMS postoji, da nije lako živeti s njim i da nažalost same, u saradnji sa lekarom, moramo izboriti najbolju terapiju za nas. Sigurno je da će tek personalizovana medicina, a ovaj vek će sigurno biti velika prekretnica u tom pogledu, doneti i precizniju dijagnostiku, a samim tim i terapiju za PMS. Definisaćemo kako promena hormonskog statusa deluje na svaku ženu pojedinačno i šta se u njenom organizmu ne metaboliše na idealan način, i tek tada ćemo dodavanjem ili oduzimanjem određenih jedinjenja postići ravnotežu u organizmu.
Do tada nam preostaje samo jedno: Čuvajte se nas, imamo PMS!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči