Feminine Mystique

Piše: prof.dr sci med. Mima Fazlagić


Ponedeljak, 30. Oktobar 2017. u 14:45


Trudnoća posle 40-te

Zahvaljujući napretku medicine i usavršavanju vantelesne oplodnje, prve trudnoće posle 40-te danas nisu nikakva retkost

  • Starije trudnice su uplašenije za bebu i za ishod trudnoće, ali su istovremeno spremne na mnogo veću disciplinu i odricanja da bi trudnoća bila zdrava
  • Najstarija prvorotka koju sam prorodila, a koja je spontano ostala trudna imala je 44 godine
  • Danas za nas izazov predstavljaju trudnoće koje se dešavaju blizu 50-te godine.

Pre dvadesetak godina prvorotka posle 40-te je bila prava retkost. Često se dešavalo da takva pacijentkinja provede svih devet meseci u bolnici i da se u startu vodi kao visoko rizična samo zbog godina. Sve takve pacijentkinje su primale terapiju i ležale 9 meseci, da bi na kraju uvek završile porođajem carskim rezom.

Za samo dve decenije stvari su se mnogo promenile. Zahvaljujući napretku medicine i usavršavanju vantelesne oplodnje, prve trudnoće posle 40-te danas nisu nikakva retkost.

Potpuno se i promenio stav prema takvim trudnoćama. Više se rizik ne defeniše samo godinama trudnice. Ipak, činjenica je da su trudnoće posle 40-te praćene nekim povišenim rizicima.

Posle 40-te su češći pobačaji po tipu nerazvijenih trudnoća tj. uginuća ploda. Takve vrste pobačaja dešavaju se otprilike 20% u populaciji, a preko 40 godina taj procenat se penje i do 40%.

Sledeći rizik je da je zbog starosti genetskog materijala jajne ćelije mnogo česći Daunov sindrom i druge genetske greške. Ovaj problem se uspešno rešava prenatalnom dijagnostikom. Pomoću biopsije horiona, placentocenteze i amniocenteze, a u poslednje vreme i neinvanzivnim metodama iz krvi trudnice utvrđuje se da li je broj i struktura hromozoma normalna. Takođe, posle 40-te organizam je stariji i češće je opterećen hroničnim bolestima nego što je to slučaj sa mlađim trudnicama. Kod ovih trudnica češća je pojava povišenog pritiska i trudničkog šećera. Ovako nabrojane brojne komplikacije deluju prilično ozbiljno, ali to je u stvari samo putokaz na šta lekari i trudnice moraju da obrate pažnju.

Lilly Blog - Trudnoća posle 40te - Uvod

Bez panike

Kada u ordinaciju dođe trudnica koja ima preko 40 godina najvažnije je da se ne uplaši i da trudnoću ne započne panikom. Vrlo je važno objasniti pacijentkinji da je to najsrećniji događaj i da trudnoća nije bolest. Napravi se plan pregleda i analiza, ali se pacijenkinja ne sme psihički opteretiti, jer je stres najveći neprijatelj i velika količina stresa može se povezati sa pobačajima i prevremenim porođajima. Prema tome, neophodno je pričati o preventivi, detaljno pratiti trudnoću ali i ohrabriti pacijentkinju da uživa u svojoj trudnoći. Starije trudnice su uplašenije za bebu i za ishod trudnoće, ali su istovremeno spremne na mnogo veću disciplinu i odricanja da bi trudnoća bila zdrava. Spremnije dočekuju porođaj i manje se plaše bola, a više brinu o tome da li će moći da odgovore na sve obaveze.

Zbog svih tih strahova koji ih prate, ključna uloga ginekologa je da ozbiljno shvati ove trudnice, ali da im istovremeno bude i lekar i podrška.

Happy end

Pa ipak, svaka trudnoća je individualna i ponekad ove starije trudnice mnogo bolje i podnesu trudnoću i lakše se porode. Najstarija prvorotka koju sam porodila , a koja je spontano ostala trudna imala je 44 godine. Potpuno zdrava fizički , ali sa jako opterećenom porodičnom anamnezom. U toku čitave trudnoće nije imala nijedan problem, osim teških psihičkih opterećenja. Kako se bližio termin porođaja, tako smo sve više govorili o carskom rezu . Njen stav nije bio isključiv, već je jedino želela dobar ishod za sebe i bebu. Kada je došao termin porođaja, zbog godina je primljena na odeljenje da se isprati trudnoća i donese odluka o načinu porođaja.

Lilly Blog - Trudnoća posle 40te - Happy End

Pošto je dobila male bolove, smeštena je u porodilište i nakon obrade planirana za prikaz i eventualni carski rez. Dok se u pripremi radio CTG (zapis srčane radnje ploda i kontrakcija materice) i vršile pripreme za salu, pacijenkinja je počela da vrišti od bolova. To nije uobičajeno za ranu fazu porođaja i sećam se da sam pomislila da je dobro da uradimo carski rez, jer nam pacijentkinja nije psihički spremna za porođaj . Naravno, pre nego što smo krenuli dalje uradila sam ginekološki pregled i na zaprepašćenje čitave ekipe konstatovala da je porođaj započeo. Iz dva napona izašla je zdrava i lepa beba, a mama je već posle tri sata od porođaja bila na nogama.

Trudnoća posle 40-te može i ovako da se završi, na najbolji način.

Novi izazov

Danas za nas izazov predstavljaju trudnoće koje se dešavaju blizu 50-te godine. To je zaista do pre 10 godina bilo nemoguće , ali danas je i to sve češći slučaj, jer se rade trudnoće sa donatorskim jajnim ćelijama, donatorskim embrionima , a sve je češća pojava trudnoća oko pedesete koje su nastale iz zamrznutih jajnih ćelija i zamrznutih embriona.
Stvari koje su pre par godina delovale nemoguće danas su rutinske i to medicinu stavlja pred nove izazove. Ljudski vek se značajno produžio i ta činjenica je dovela do pojave trudnoća u poznijim godinama i upravo se tu vidi eksplicitni napredak medicine. Naravno, nismo uspeli da odgovorimo na pitanje zašto nastaje pobačaj ili kako da ga u potpunosti sprečimo, ili da se izborimo sa prevremenim porođajima, ali danas znamo da omogućimo trudnoću i ženama posle 45 godine. Znamo i da se tokom trudnoće izborimo sa hroničnim oboljenjima i problemima vezanim za godine trudnice, kao i da ženama koje nikada nisu ni pomišljale da imaju šansu za trudnoću obezbedimo zdravo potomstvo.

Lilly Blog - Trudnoća posle 40te - Novi izazovUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči