Fenomen - Slavne majke i ćerke

Piše: Ivana Milanović


Ponedeljak, 19. Decembar 2016. u 10:06


Mama veća od života

Kod nekih postoji harmonija i spolja i iznutra,a generalno ćerka je majci prirodni partner, najbliži saveznik dok je majka za nju biološka i emocionalna putna mapa

  • Kao dete, vi ne razumete širi kontekst, pa sam tako smatrala da je poznat svako onaj ko je mama ili tata-kaže Izabela Roselini
  • Ukoliko su majke već poznate dive, ćerke utoliko pre žele i same da izađu iz anonimnosti
  • Mia Farou, jedna od vodećih holivudskih glumica takođe je započela glumačku karijeru zajedno sa svojom majkom, Morin O'Saliven
  • Ako se i ne bave istim poslom, majke i ćerke već nekako liče, ili fizički, ili odišu istom energijom, možda i enigmom, neke borbenošću.

O tome da li će ćerke slavnih filmskih glumica, muzičkih ikona, foto-modela, ili možda poznatih naučnica, postati isto tako predane karijeri, da li će biti zanosno lepe, da li će važiti za predatorke, ogromne talente ili posrnule anđele – odlučivaće, u krajnjem, priroda puta koji su trasirale njihove već uspešne i poznate majke.
Možda je baš zato život "slavnih" ćerki istovremeno i teži i lakši od života onih običnih. Neke od njih postale su poznate još dok su bile sasvim male, okružene džet-setom i blicevima paparaca. O "normalnosti" slave iz doba detinjstva pričala je i Izabela Roselini, ćerka glumice Ingrid Bergman i režisera Roberta Roselinija: "Kad sam bila mala, mislila sam da su moji roditelji poznati samo zato što su moji roditelji. Kao dete, vi ne razumete širi kontekst, pa sam tako smatrala da je poznat svako onaj ko je mama ili tata." Kasnije, Izabela, koja je nasledila prirodnost i nepretencioznost svoje majke Ingrid, jedne od najvećih zvezda "zlatnog doba" Holivuda, svoju karijeru pokušavala je da gradi i kao pisac, kao model, kao aktivista i kao glumica. Jednostavnost njene lepote, kojom podseća na svoju majku, otvarala joj je mnoga vrata.
Neke od ćerki svoju životnu i profesionalnu samostalnost stiču tek onda kada prestanu da budu "samo" ćerke. Neke se, na primer, uveliko "muški" trkaju za Oskara, Emi, Gremi, razne nagrade, osvajaju nedostižno i lavovski prolaze kroz ljubavne traume i životne stranputice. A onda, najednom, odaju ih fotografije, na kojima recimo nežno naslonjene na svoje poznate mame sasvim iznenada otkrivaju nešto novo iz svog unutrašnjeg sveta.

Lilly Blog - Slavne majke i ćerke - Gvinet Paltrou i Blit Daner

Blit Daner i Gvinet Paltrou

LEPOTA SLIČNOSTI I RAZLIKA

Na jednoj od takvih fotografija, koja je nedavno preplavila medije, i koja odiše najsuptilnijom atmosferom, njih dve - kao jedna, samo u različitim životnim fazama. Glumica Blit Daner, nekad dobitnica Tony i Emmy nagrade, koja nežno u naručju drži svoju ćerku Gvinet Paltrou, dobitnicu Oskara. Zajednički portret slavne majke i ćerke fotografkinja Annie Leibovitz učinila je još emotivnijim, rekavši: "Za vreme snimanja, Blit je izgledala kao da će svakog trenutka briznuti u plač... A onda mi je rekla da zaista jako dugo nije tako držala Gvinet, još od vremena kad je Gvinet bila sasvim mala devojčica."
Obavijene nekom posebnom emocijom, toplinom, majku i ćerku čini i jedinstven životni stil, i vrednosti koje su samo njihove a koje su drugima obično nejasne. Stručnjaci kažu da kada ta veza počne u detinjstvu, i kada majke kao prvi i najveći ženski uzor ćerkama zauzmu svoj tron, veza između njih nadalje godinama postaje sve intenzivnija i jača.
Možda se baš zato ćerke toliko trude da dostignu lepotu, šarm, poziciju svoje majke. A ukoliko su majke već poznate dive, ćerke utoliko pre žele i same da izađu iz anonimnosti. Tako za Kaju Gerber, na primer, doskora niko nije znao, ali od kada je izrasla u tinejdžerku mediji ne prestaju da pišu o neverovatnoj sličnosti između nje i njene mame, svetskog foto-modela Sidni Kraford. Da li će Kaja biti isto lepa kao majka, da li će imati iste obrve i kosu? Da, zaključuju mediji, nasledila je najlepše, i put ka slavi je širok i otvoren...
Lilly Blog - Slavne majke i ćerke - Goldi Hon i Kejt Hadson

Goldi Hon i Kejt Hadson

O muzičkoj zvezdi Bijonse i njenoj majci odavno se već sve zna, kako o njihovom atraktivnom izgledu tako i o privlačenju pažnje kada zajedno prošetaju crvenim tepihom. Pored toga, njih dve imaju i odličan odnos a pevačica obično ne propušta da kaže da joj je majka najveća potpora u karijeri. Njena mala ćerka, Blu Ajvi, takođe je na neki način zvezda. Ne samo da već sada neverovatno liči na mamu Bijonse, već je i prava scenska atrakcija pošto često kopira njen stil oblačenja.
Šta tek reći za "Mikove devojke", bivšu ženu Džeri Hol i ćerku Džordžu Mej, koja uveliko postaje zaštitni simbol u svetu mode i koja je upadljiva naslednica lepote svoje majke. Njih dve često idu na javne događaje zajedno, snimaju modne editorijale zajedno, a u svemu tome obavezno usklađuju i odevne kombinacije i frizure.
Zaista, u čemu leži ta iskonska potreba estetske i svake druge usklađenosti majke i ćerke? Mnogi su odgonetali, a jedan od prihvatljivih odgovora glasi da je ćerka majci zapravo (pri)rodni partner, najbliži saveznik u porodičnom okruženju, proširenje nje same. Majka je ćerki pak model za životne uloge, njena biološka i emocionalna putna mapa, arbitar svih njenih relacija sa drugima.
Da li bi se, na primer, Kerol Midlton u ovoj definiciji prepoznala? Udajom njene ćerke Kejt za princa Vilijama, porodica Midlton postala je jedna od najuticajnijih u Britaniji, a mnogi tvrde da je upravo majka Kerol ta koja diktira sve u njihovom porodičnom životu. Za sada, između princeze i njene majke sklad i povezanost su naprosto očigledni, one se oblače identično - smerno i elegantno.
Lilly Blog - Slavne majke i ćerke - Kerol i Kejt Midlton, danas Vojvotkinja od Kembridža

Kerol i Kejt Midlton, danas Vojvotkinja od Kembridža

S druge strane, glumica Melani Grifit, čija je ćerka Dakota Džons zvezda filma "50 nijansi sive", priznala je da bi joj ipak bilo neobično da gleda svoju ćerku u golišavim scenama na filmu. Pritom, da li je takav stav prema ulogama svoje ćerke Melani Grifit imala i njena majka, Hičkokova diva Tipi Hedren.
Iako su ćerkama njihove slavne majke teško dostižan ideal, dešava se i obrnuto - majke teže da po godinama sustignu svoje ćerke, pa da tako podmlađene na zajedničkim slikama više liče na sestre. Najdalje u tome otišla je glumica Demi Mur, koja odista vrhunski "parira" svojoj ćerki Rumer Vilis, u identičnom mladalačkom stajlingu. Rumer je inače već počela da gradi svoju glumačku karijeru, premda se još uvek ne oseća dovoljno doraslom za to: "Poredim sebe sa mamom. I priznajem, moja mama nosi manji broj džinsa od mene! O, Bože. Možda nisam dovoljno mršava. Svaka devojka liči na svoju mamu, ali moja mama je veća od života i ja osećam da nikad neću biti kao ona."
Kod nekih majki i ćerki postoji pak harmonija i spolja i iznutra. Jednom su pitali glumicu Kejt Hadson, ćerku fenomenalne Goldi Houn, da li primećuje neverovatnu sličnost između nje i njene majke, a ona je ispričala: "Stajale smo tako jednom zajedno ispred ogledala i obe se smešile. Upravo je to bio taj trenutak kada smo 'uhvatile' koliko ličimo jedna na drugu."

MAMINIM STOPAMA

Nastaviti "porodični biznis" odnosno slediti životni put koji su ostavile majke, oduvek je bila težnja ćerki. Sara Godar je, recimo, bila štampar u kolonijalnoj Americi, a njena ćerka Katarina ostala je upamćena kao osoba koja je prva odštampala Američku deklaraciju nezavisnosti, 1776. godine.
Lusi Stoun je u XIX veku bila jedna od liderki u pokretu za pravo glasa žena. Njena ćerka Alis Stoun Blekvel takođe je nastavila sa borbom za ženska prava i značajnim angažmanom u feminističkom pokretu. Isti je slučaj i sa Harijet Stenton Bleč, koja je osnovala Ligu za podršku ženama, 1907. godine. Harijet je bila i američki pisac, i borac za prava žena i – ćerka pionirke aktivističkih pokreta takođe za prava žena, iz sredine XIX veka, Elizabet Stenton.
Lilly Blog - Slavne majke i ćerke - Dakota Džonson i Melani Grifit

Dakota Džonson i Melani Grifit

Izuzetan je slučaj i Marije Kiri i njene ćerke Irene, obe su dobitnice Nobelove nagrade za fiziku.
Slavne, obožavane umetnice, pevačice, plesačice, glumice, Liza Mineli i njena majka Džudi Garland, primer su snažnog emotivnog odnosa i povezanih sudbina. Kada govori o svojoj majci, legendarnoj "devojčici iz Oza", Liza ističe: "Nas svoju decu nije ostavljala ni sekund. Ni sekund. Za nas je uvek bila tu." Nažalost, sve dok sebi nije oduzela život u 47. godini, Džudi Garland je pokušavala da se izbori sa depresijom, alkoholizmom i narkomanijom, a slične probleme sa bolestima zavisnosti nije uspela da izbegne ni njena ćerka Liza Mineli.
U isprepletanim sudbinama, majke i ćerke ponekad zajedno grade karijeru. Majka Dru Barimor, Jaid, takođe glumica, uvela je svoju ćerku u glumu još od malih nogu. Dru se jeste proslavila kao devojčica ulogom u filmu "E.T.", ali je tek od svojih kasnih dvadesetih postala prava holivudska zvezda. Mia Farou, jedna od vodećih holivudskih glumica takođe je započela glumačku karijeru zajedno sa svojom majkom, Morin O'Saliven koja je ostala upamćena po ulozi Džejn iz filmova o Tarzanu.

BORBA ZA SEBE

Ako se i ne bave istim poslom, majke i ćerke već nekako liče, ili fizički, ili odišu istom energijom, možda i enigmom, neke borbenošću.

Anja Suša, Hristina Popović, Hana Jovčić, Ivana Mihić, Katarina Žutić

Kod nas, ako govorimo o izrazitom "personalitiju" poznatih majki i ćerki, između mnogih drugih, srećemo recimo novinarku Gordanu Sušu i njenu ćerku rediteljku Anju Sušu. Obe prepoznatljive energije i oštroumnosti, upamćene su sa "prve linije fronta", kako kroz medijsko informisanje osamdesetih i devedesetih, tako i hvatanjem ukoštac sa pozorišnom umetnošću i Bitefom kriznih dvehiljaditih godina.
Glumica Hristina Popović ćerka je Sonje Vukićević, balerine, koreografkinje, umetnice koja je kao retko ko na ovim prostorima beskompromisno pomerala granice. Hristina je svoju prvu ulogu odigrala sa sedam godina u predstavi "Čekajući Godoa" - scena je dakako njen životni izbor - a na Filmskom festivalu u Puli 2012. nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju glumicu.
Kao primer uspešnosti majke i ćerke i to u istoj profesiji često se navode glumice Svetlana Bojković i Katarina Žutić, Vera Čukić i Ivana Mihić i druge. Kvalitet i talenat naročito javnih ličnosti uvek se iznova proveravaju i dokazuju, mada i pored toga, pa čak i pored mnogih priznanja, neke umetnice dugo nose "prefiks" - ćerka. O toj temi i majke i ćerke često govore. Poznata glumica Sonja Jauković, inače majka Hane Jovčić, takođe glumice, objasnila je kako je odnos majke i ćerke u tom poslu veoma komplikovan i ambivalentan. I da je teže mladoj glumici da se izbori za svoje mesto u toj porodičnoj utakmici, nego u glumačkoj areni.
Ali onda kada iz te bitke odrastanja izađe kao pobednik - sav uspeh je samo njen.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči