Fizijatar

Piše: Prof. dr Olga S. Popović Mladenović, spec. fizijatar


Utorak, 25. Decembar 2018. u 14:33


KAKO POMOĆI BOLESNIM ZGLOBOVIMA

Svaki zglob u našem telu, kako zglob kuka tako i mali zglobovi prstiju šake, sadrži hrskavicu koja omogućava njegovu funkciju. Rezultat istrošene hrskavice je pojava artroze zglobova

  • Bolesti degenerativnog reumatizma, degenerativni artritisi, počinju da se javljaju od 40. godine života i prate nas do duboke starosti.
  • Artroza se može samo zalečiti, ali ne i izlečiti
  • Danas se artroze konačno leče zamenom zglobova, najčešće kuka i kolena, ali je moguće ugraditi proteze i malih zglobova šake

Bolesti degenerativnog reumatizma, degenerativni artritisi, počinju da se javljaju od 40. godine života i prate nas do duboke starosti. Svaki zglob u našem telu, kako zglob kuka tako i mali zglobovi prstiju šake, sadrži hrskavicu koja omogućava njegovu funkciju. Rad zglobova odvija se bez bolova, sa mogućnošću pokreta u svim pravcima, često i u ekstremnim, neprirodnim položajima, kada recimo radimo neke vežbe rotacije ili uvrtanja.
Zglob se sastoji od delova kostiju koji ulaze u njegov sastav, zglobne hrskavice i ligamentnog aparata oko njega kao i zglobne pukotine. Zglobna hrskavica se može zamisliti kao elastična tvorevina koja je amortizer kostima u samom zglobu. Ona omogućava mobilnost zglobova. U zglobnim šupljinama se nalaze mnoge prirodne materije koje vrše podmazivanje zgloba i omogućavaju njegovu funkciju. Između zglobnih površina kostiju nema kontakta.

Lilly Blog - Fizijatar - Promene koje donosi starenje

Promene koje donosi starenje

Sa starenjem dolazi do smanjenja količine hrskavice u zglobovima. Smanjuje se količina tečnosti koja omogućava normalnu funkciju zgloba. Tako dolazi do kontakta između kostiju na mestima koja su u toku kretanja na najrizičnijim tačkama. Rezultat istrošene hrskavice je pojava artroze zglobova. Dolazi do gubitka hrskavice i materija koje podmazuju zglob, što se manifestuje bolom, ograničenim pokretima, otežanim kretanjem, anksioznošću i depresijom.
Koji će nam zglob prvi biti napadnut artrozom zavisi od toga kako smo čuvali naše zglobove u toku života. To mnogo zavisi i od vrste posla koji radimo kao i od sporta kojim se bavimo.
Vozači autobusa će imati artrozu kuka, skakači u dalj artrozu kolena, trkači pršljenskih tela i stopala.
Bolesti degenerativnog reumatizma zovu se OZE, tako da je artroza kuka KOKSARTROZA, artroza kolena je GONARTROZA, a pršljenskih tela SPONDILOZA.
Danas se artroze konačno leče zamenom zglobova, najčešće kuka i kolena, ali je moguće ugraditi proteze i malih zglobova šake.

Kako da pomognemo sebi

Kako možemo da pomognemo sebi da što kasnije budemo kandidati za zamenu zglobova, za ugrađivanje proteza? Postoje dva osnovna principa kojih moramo da se držimo.
Prvi je pravilna fizička aktivnost, dozirana i individualno određena kod svake prosečne osobe. Kod vrhunskih sportista ta aktivnost je prilagođena stepenu aktivnosti i zahteva pre svega dobru fizičku pripremu.
Druga, ali ne i manje važna komponenta je ishrana. Ovde ćemo se ograničiti samo na materije koje hrane hrskavicu i koje su neophodne za njenu stabilizaciju i očuvanje.

Lilly Blog - Fizijatar - Kako da pomognemo sebi

Efikasni glukozamin

Glukozamin je materija koja utiče na proizvodnju glukozaminglikana i utiče na metabolizam sumpora na nivou zglobne hrskavice. Tim svojim dejstvom dovodi do formiranja hrskavice, tetiva i ligamenata.
Mnoge studije su pokazale i dokazale da glukozamin ima veliku ulogu u povećanju zglobne hrskavice, povećanju pokretljivosti zglobova i smanjenju bola. Glukozamin se uzima preko usta (per os), a preparati se piju. Doze se određuju prema kliničkoj slici i preporučuje se 1000 mg u jednoj dozi dnevno. Istovremeno, treba dodati da se glukozamin uzima u kontinuitetu od najmanje tri meseca. Prvi pozitivan rezultat prema mojoj kliničkoj praksi bio je posle mesec dana uzimanja, kada su pacijenti dobili povećan obim pokreta i kada se bol smanjio. Terapijska pauza od uzimanja ovog preparata je preporučljiva u trajanju od dva meseca, kada je potrebno ponoviti uzimanje glukozamina u istim dozama.
Važno je napomenuti da uzimanje glukozamina treba početi kada se kliničkom slikom i rendgenskim nalazom utvrde prvi znaci artroze. Pogrešno je čekati da hrskavica propadne, pa tek tada početi sa uzimanjem preparata glukozamina. Kasnije uzimanje preparata, kada je artroza već jasno izražena sa svim svojim simptomima, neće dati dobre rezultate.
Prema mom iskustvu, glukozamin se dobro podnosi i ne daje veće stomačne tegobe, što potvrđuju i naučni radovi. Njegova resorpcija je u tankom crevu i veća je od 50 procenata.

Obavezan i hondroitin

Uz uzimanje glukozamina, drugi preparat koji pomaže da usporimo trošenje hrskavice zgloba je hondroitin koji se prepisuje u humanoj medicini kao hondroitin sulfat. On je izolovan iz animalne hrskavice. Njegova uloga u reparaciji hrskavice je klinički dokazana i danas predstavlja neophodnu komponentu u lečenju artritisa. Dokazano je da smanjuje bol, smanjuje krepitacije u zglobovima, posebno kolena, povećava obim pokreta obolelog zgloba.

Lilly Blog - Fizijatar - Obavezan i hondroitin

Uzima se u dozi od 400 do 800 mg dnevno. Predloženo je da se kod težih artroza uzima dve doze od 400 mg u toku dana, odnosno doza od 400 mg jednokratno kod lakših kliničkih slika.
Važno je naglasiti da je najbolja kombinacija za pomoć i lečenje oštećenih hrskvica zglobova kombinacija glukozamina i hondroitin sulfata jer zajedno bolje pospešuju njenu regeneraciju.

Potrebno je još jednom napomenuti da se artroza može samo zalečiti, ali ne i izlečiti. Zato je i važno na vreme uzimati pomoćna sredstva, suplemente, pre svega hondroitin sulfat i glukozamin zajedno, da bi vaše zglobove što duže sačuvali, da nemate bol i da vam obim pokreta u zglobu što duže bude dobar.
Smanjenje bola i povećanje kretanja omogućiće vam bolji kvalitet svakodnevnog života kome svi težimo.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči