GINEKOLOG

Piše: Prof. dr sci. med. Mima Fazlagić


Utorak, 24. April 2018. u 12:44


Podmlađivanje vagine, istina ili zabluda?

Kao što tokom godina gubimo kolagen i elastičnost u koži lica, to se dešava u čitavoj koži i sluznicama svih naših organa. Vagina je još više izložena ovim procesima, jer njena sluznica direktno komunicira sa spoljnom sredinom

  • Novi tretmani tek treba da se dokažu i pokažu u praksi i ne treba ih u startu ni preceniti ni potceniti
  • Prvi korak je da sa svojim ginekologom otvoreno pričate o svemu i zajedno nađete rešenje
  • Normalno je da žena bude seksualno aktivna do kraja života i treba da se potrudi da odloži negativne posledice godina

Sve više je u opticaju termin antiejdžing vagine koji podrazumeva tretmane koji dovode do sprečavanja starenja tkiva vagine. Svakodnevno su mediji zatrpani različitim informacijama na ovu temu. Pojedini termini, kao što je orošavanje, već su ušli u žargon, a svi smo mogli da pročitamo pre nekoliko dana da čuvena holivudska glumica ide redovno na parenje vagine da bi joj sačuvala elastičnost. Reklamiraju se razni laserski tretmani, a najnovija metoda je podmlađivanje vagine metodom PRP. Ova metoda podrazumeva da se iz krvi žene izdvoji plazma koja je bogata faktorima rasta i drugim korisnim jedinjenjima i direktno ubrizga u vaginu.

Lilly Blog - Podmlađivanje vagine - Uvod

Kako vagina stari?

Naravno da je prvo pitanje koja žena sebi postavi: šta je od ovoga istina, da li vagina zaista stari i da li ima pomoći za to?
Istina je da starost kao proces ne zaobilazi ni vaginu. Jasno je da ultimativni zahtev sadašnje kulture koja je sa zapada globalistički osvojila ceo svet – ostati zauvek mlad i lep – morala stići i do ovog organa koji je simbol žene.
Kao što tokom godina gubimo kolagen i elastičnost u koži lica, to se dešava u čitavoj koži i sluznicama svih naših organa. Vagina je još više izložena ovim procesima jer njena sluznica direktno komunicira sa spoljnom srednom i prirodno je okružena mnogim vrstama bakterija sa kojima mora da se izbori.
Porođaji ostavljaju posledice u smislu rastezanja tkiva i poremećaja statike karlice. Ali, čak i žene koje se nisu porađale, ulaskom u klimaks imaju probleme spada bešike, jer nedostatak estrogena u klimaksu utiče na elastičnost mišićnog i vezivnog tkiva. Takođe, sa godinama prirodna kiselost vagine se menja i nedostatak hormona pravi baznu sredinu, čime se uništava prirodna odbrana sluznice. To su činjenice i tako je oduvek bilo, samo je pitanje kako je taj problem sad dospeo u žižu interesovanja?

Lilly Blog - Podmlađivanje vagine - Kako vagina stari

Ćutanje

Do pre nekoliko godina pacijentkinje u ordinaciji nisu ni htele da pričaju o problemima koje imaju – suvoća vagine ili spad bešike – sve do trenutka kada je problem postao toliko veliki da je komplikovao normalno životno funkcionisanje. Tada se pričalo o operaciji, takozvanoj plastici vagine, koja ima za cilj podizanje bešike i učvršćivanje zidova vagine. Medicina se nije bavila ovom problematikom ozbiljnije, jer ovaj problem je više vezivan za udobnost nego za zdravlje u najužem pojmu shvatanja zdravlja, tj. iako imate spad bešike ili ispadanje materice možete doživeti sto godina sa tom dijagnozom. Uostalom, tako su živele naše bake. U poslednjih desetak godina žene su prvi put o tome javno progovorile i pokušale da pronađu rešenje za ovaj problem. Prvo je postalo jasno da, iako o tome čak ni međusobno nisu pričale, ne postoji žena koja nema neku od ovih poteškoća. Zato je o tome počelo da se govori otvorenije, pominju se vežbe za učvršćivanje karličnog dna, govori se o losionima i šamponima za intimnu negu, o vaginalnim probioticima. Naravno, tako se otvorio potpuno novi poligon masovne potrošačke industrije. Kako sad znati šta je od toga realno?

Lilly Blog - Podmlađivanje vagine - Ćutanje

Šta zaista ima efekta?

Postoji nekoliko medicinskih činjenica koje nam mogu pomoći u tome. Ovom organu, kao i celom telu žene, neophodna je nega. Druga važna informacija je da je sa produženjem ljudskog života došlo i do kasnijeg rađanja i produžetka vremena seksualne aktivnosti žena. Današnji odgovor na pitanje do kojih godina je normalno da žena bude seksualno aktivna glasi: do kraja života. To podrazumeva da se moramo potruditi da odložimo negativne posledice godina, vežbanjem, očuvanjem normalne flore, negom i razumnim tretmanima. Za svaki ponuđeni tretman bitno je, kao prvo, da ne naškodi. Medicina je došla do zaključka da je štetno ispiranje vagine koje je do pre nekoliko godina bilo preporučeno kao lek za sve, jer narušava prirodnu odbranu vagine i pomaže širenju infekcije. Takođe je štetno izlaganje vreloj pari ili stavljanje sredstava koja narušavaju prirodnu odbranu sluznice i menjaju kiselost. Novi tretmani tek treba da se dokažu i pokažu u praksi i ne treba ih u startu ni preceniti ni potceniti. Važno je da smo o tome počele da pričamo i da zajedno tragamo za najboljom opcijom. Naravno, pokazaće se da ništa nije univerzalno i da mora postojati pojedinačni pristup za svaku ženu. Prvi korak je da sa svojim ginekologom otvoreno pričate o svemu i zajedno nađete rešenje. Priznajem da smo u ovom domenu mi žene ginekolozi u prednosti u lečenju pacijentkinja u odnosu na naše muške kolege, jer mi ne samo da znamo teoriju, nego i osećamo problem.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči