Ginekolog

Piše: Prof. dr sci med. Mima Fazlagić


Sreda, 11. April 2018. u 10:18


Poremećaj statike karličnog dna

PN Prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom položaju. Kada ta elastičnost popusti dolazi do spada bešike i to je najčešći poremećaj statike karličnog dna

  • Postoji preventiva i kao što vežbamo telo, tako postoje i vežbe za mišiće karličnog dna koje usporavaju gubitak elastičnosti karličnog dna i pomažu da se simptomi znatno ublaže
  • Najvažnije je da prihvatimo da su ove promene neminovne u nekom obliku, da pogađaju ceo ženski rod, da je moguća prevencija vežbama i da moramo raditi na tome
  • Odlazak na operaciju je neminovan onda kada žena postane svesna da su simptomi sve neugodniji i da se javljaju učestalo

Karlično dno kod žena ima vrlo specifičnu građu, jer zbog položaja urogenitalnih organa i njihove građe mora da obezbedi dobro funkcionisanje bešike, vagine i materice i da sačuva njihovu funkciju. Anatomska struktura karlice kod žene podrazumeva da prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom položaju. Kada popusti elastičnost prednjeg vaginalnog zida dolazi do spada bešike i to je najčešći poremećaj statike karličnog dna.

Uticaj godina

Ovaj problem se uglavnom vezivao za pozne godine i za veliki broj vaginalnih porođaja i pretpostavljalo se da pogađa samo manji broj žena. Međutim, to ne odgovara istini. Elastičnost prednjeg vaginalnog zida se menja i popušta kod svake žene i javlja se i kod onih žena koje nisu imale porođaje, ili su se porađale carskim rezom. Proces starenja podrazumeva gubitak kolagena i elastičnosti tkiva u čitavome telu, pa tako i u samom vaginalnom zidu. Nedostatak estrogena, koji takođe dolazi sa godinama i klimaksom, utiče na popuštanje zategnutosti mišića i ligamenata i to se direktno manifestuje spadom bešike.

Lilly Blog - Poremećaj karličnog dna - Uticaj godina

Teža klinička slika

Naravno, vreme kada se ovo pojavljuje i težina spada su pod uticajem genetike, kvaliteta tkiva i životnih okolnosti. Veći broj porođaja, porođaji završeni vakuumom ili forcepsom, nošenje teškog tereta doprinose da se spad bešike javi ranije i da ima težu kliničku sliku. Simptomi ovog stanja su otežano mokrenje, nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike, česte urinarne infekcije i nevoljno mokrenje, pogotovo kod naglih pokreta kao što su kijanje, kašalj ili nagle promene položaja tela. Obično su ovi simptomi praćeni promenom izgleda vaginalnog zida i pacijentkinje primete jednu mekanu, okruglu oteklinu na samom izlazu vagine koja se povećava usled dugotrajnog stajanja ili nošenja teških predmeta. Ta oteklina, koju je moguće videti i opipati u vagini, u stvari predstavlja spušteno telo bešike koje i izaziva sve te neugodne simptome.

Prirodan proces

O ovom problemu se malo pričalo zato što su žene mislile da se to događa samo njima i trudile su se da same sebi pomognu na razne načine, a doktoru su se obraćale kada je stanje postajalo neizdrživo i kada je veoma narušavalo normalno funkcionisanje. Najvažnije je da budemo svesne da će poremećaj statike karličnog dna i spad bešike pogoditi baš svaku ženu, u manjem ili većem obimu, i da je to deo procesa starenja. Naravno, postoji preventiva i kao što vežbamo telo, tako postoje i vežbe za mišiće karličnog dna koje usporavaju gubitak elastičnosti karličnog dna i pomažu da se simptomi znatno ublaže. To su čuvene Kegelove vežbe i skoro svaka žena je čula za njih, ali pouzdano znam iz prakse da je ženama malo nejasno kako funkcionišu i da ih zbog toga nerado i retko primenjuju. One su zaista efikasne, ako naučimo pravilno da ih radimo. Najlakše ćemo naučiti kako se stežu mišići karličnog dna ako primenimo najosnovniju metodu njihovog učenja. Najlakše je naučiti pravilno Kegelove vežbe ako prilikom prvog jutarnjeg mokrenja nekoliko puta voljno prekinemo mlaz, tako se mišići karličnog dna podižu i jačaju. Kada se dobro nauče ove vežbe, moguće ih je raditi više puta tokom dana prilikom odmora, sedenja ili gledanja televizije. Ako se ove vežbe rade redovno moguće je ojačati mišiće, usporiti proces spada bešike i smanjiti neprijatne simptome.

Lilly Blog - Poremećaj karličnog dna - Priridan proces

Pomoć hirurgije

Ukoliko je spad jako izražen i simptomi su sve neprijatniji ‒ postoji operacija koja se zove plastika vagine i koja je namenjena podizanju mokraćne bešike i rekonstrukciji vaginalnih zidova. Operacija se radi vaginalnim putem iznad grlića materice i bešika se podiže pomoću specijalnih šavova ili teflonske mrežice. Sama operacija nije teška, jedino je neophodno nekoliko dana nositi kateter, da pritisak pune mokraćne bešike ne ugrozi operativno polje. Postoperativni oporavak je brz i posle intervencije savetuju se Kegelove vežbe da bi se sprečio ponovni spad. Odlazak na operaciju je neminovan onda kada žena postane svesna da su simptomi sve neugodniji i da se javljaju učestalo. Danas se, osim ove vrste operacije, sve više priča o laserskim tretmanima podizanja zidova vagine, ili tretmanima faktora rasta i matičnim ćelijama. Ovi tretmani su relativno novi i reklamiraju se kao tretmani podmlađivanja vagine, a u stvari predstavljaju tretmane koji pokušavaju da tkivu vagine vrate elastičnost. Kratko su u upotrebi, tako da još nemamo validne medicinske i statističke podatke o njihovoj uspešnosti.

Spad materice

Osim spada bešike postoji još jedan mnogo ozbiljniji poremećaj statike karličnog dna ‒ to je spad materice. Spad materice podrazumeva da telo materice menja svoj anatomski položaj i da propada kroz vaginu. Ova pojava se naziva prolaps materice i može biti delimičan ili totalni. U ovom premećaju statike karličnog dna grlić materice se spušta do samog otvora vagine, a nekada i izvan vagine. Ovo je moguće rešiti samo operativnim putem i rešava se vaginalnim odstranjivanjem materice. Kada nije moguće uraditi operaciju iz medicinskih razloga, za rešavanje ovog poremećaja koriste se prstenovi (pesari) kojima se telo materice podiže.

Lilly Blog - Poremećaj karličnog dna - Spad materice

Pogođen ceo ženski rod

O ovim problemima se vrlo malo priča, pa čak i kod lekara. Osnovni razlog je što žene misle da su usamljene u ovim pojavama i da se to dešava samo njima. Najvažnije je da prihvatimo da su ove promene neminovne u nekom obliku, da pogađaju ceo ženski rod, da je moguća prevencija vežbama i da moramo raditi na tome. Starenje, nažalost, ima mnogo aspekata i svi su neprijatni. Zato je potrebno u mlađim danima krenuti sa vežbanjem i odlaganjem starenja.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči