Ginekolog

Piše: Prof. dr sc. med Mima Fazlagić


Petak, 13. Jul 2018. u 15:19


Mali vodič za uživanje u letu

Leti sve postaje opuštenije, pa i odluke, zato nam u septembru stigne veći broj pacijentkinja sa neželjenim trudnoćama, polnim bradavicama, infekcijama klamidie i bakterijskim vaginozama

  • Prvi podsetnik za leto je: ma koliko vrele letnje noći deluju opijajuće – nikad, ama baš nikad ne zaboravite na kondome
  • Da sprečite upalu bešike, temperaturu i uzimanje antibiotika najbolje je da se posle svakog ulaska u bazen istuširate, ako ste posebno osetljivi promenite i kostim
  • Da biste smanjili rizik od pojave gljivica, leti bi bilo dobro redovno koristiti vaginalne probiotike koji predstavljaju odbranu vagine od mogućih infekcija
  • Ne zaboravite da je, ako vam se desio propust, hitna kontracepcija daleko bolja od abortusa.

Mi ginekolozi o letu u ordinacijama obično pričamo u septembru ili oktobru kada nam stigne veći broj pacijentkinja sa neželjenim trudnoćama, polnim bradavicama, infekcijama klamidie i bakterijskim vaginozama. Zato je bolje da se o ovome ispričamo u junu da bismo na jesen imali manje problema. Sa toplim danima sve postaje opuštenije: odeća, ponašanje, odluke. Odlaskom na bazene i more menjaju se okolnosati, imunitet pada pod uticajem sunca i važno je da na vreme smanjimo rizike.

Lilly Blog

Kondomi, pre svega

Prvi podsetnik za leto je: ma koliko vrele letnje noći deluju opijajuće – nikad, ama baš nikad ne zaboravite na kondome. Zato je najbolje da se u letnjoj opremi nađe i ovaj rekvizit. To će vas spasiti pojave polnih bradavica, tj. kondiloma u jesen i možda velikog stresa koji donosi neplanirana trudnoća. A ako se desio propust, setite se da postoji kontracepcija za dan posle i da imate 72 sata vremena da sprečite posledice. Sto se tiče infekcije klamidijom ili Humanim papiloma virusom, od toga će vas zaštititi kondom, ali promene sekreta ili upale mokraćne bešike koje se javljaju leti za veliki broj žena su neizbežne.

Vaginalni probiotici kao preventive

Ukoliko se promeni uobičajena kiselost vagine, a leti je to često, nastaju i tegobe. Lagana odeća, nošenje tangi od sintetičkih materijala, kupanje u bazenu i boravak u mokrom kostimu kod nekih žena su dovoljan faktor rizika za pojavu upale bešike ili neugodnog sekreta. Srećom, ove probleme možemo izbeći preventivom. Ako se kiselost vagine značajno promeni, to je pogodna podloga za razvoj gljivica. Ta infekcija nije opasna po zdravlje kao mnoge druge, ali zna da ima neprijatne simptome poput svraba i pojave promenjenog sekreta koji postaje beo i gust. Ovaj problem se lako rešava i preparati za ovaj tretman su dostupni u apotekama, bez lekarskog recepta. Postoje vaginalete i vaginalne kreme koje možete nosti sa sobom na letovanje, za svaki slučaj. A da biste smanjili rizik od pojave gljivica, leti bi bilo dobro redovno koristiti vaginalne probiotike koji predstavljaju odbranu vagine od mogućih infekcija. Ovaj tretman će imati pozitivne efekte čak i na nastajanje infekcije klamidijom, koja je teže izlečiva, jer se kod nje mešaju neke osobine virusa sa uobičajenim osobinama bakterija.

Lilly Blog

Upala mokraćne bešike

Sledeći čest problem leti je upala mokraćne bešike. U bešici i urinu skoro uvek postoje neke bakterije i kriterijumi za lečenje i upotrebu antibiotika u svetu su se drastično promenili, jer je česta i nekontrolisana upotreba antibiotika ostavila globalno teške posledice i stvoreni su novi sojevi bakterija koje ne reaguju na poznate antibiotike. Leto je posebno rizično zbog visokih temperatura, plivanja u bazenima i boravka u vlaznim kupaćim kostimima. Da sprečite upalu bešike, temperaturu i uzimanje antibiotika, najbolje je da se posle svakog ulaska u bazen istuširate, ako ste posebno osetljivi promenite kostim.Tuširanje posle izlaska iz bazena je neophodno ne samo da biste sprečili infekciju, već zbog velike koncentracije hlora i drugih dezinfekcionih sredstava koji jako loše utiču na kožu, pa i na samu vaginu. Za kupanje u moru pravila su opuštenija, jer je morska voda čistija i nepogodna za razvoj bakterija. Danas ima puno prirodnih napitaka koji sprečavaju razvoj bakterija. Ako se ne setite da koristite nešto od toga, ne zaboravite da je unos dovoljne količine tečnosti, vode i biljnih čajeva odlična preventiva. Zbog toplog vremena veća je potreba za tečnošću, a mi to često zaboravimo.
Takođe, leti su sve infekcije češće: upala grla, pojava stomačnih virusa, crevne infekcije zbog upotrebe neispravne vode. Svaka od ovih infekcija ostaviće posledice i na vaginalni sekret, ali tu je pravilo da lečite primarnu infekciju i da odmah započnete primenu vaginalnih probiotika, pa će posledice biti manje ili ih neće ni biti.

Lilly Blog

Recept za opuštenost

Da bi nam jesen bila opuštena posle dugog toplog leta, evo sažetog recepta:
Kondome nosite uvek vi i nema izgovora za njihovo nekorišćenje.
U torbicu sa lekovima spakujte vaginalete za dezinfekciju vagine i vaginalni probiotik.
Ma koliko da vas mrzi, posle svakog kupanja u bazenu istuširajte se.
Obaveza svakog letnjeg dana je unos dovoljne količine vode, ako ste na putu neka je to flaširana voda.
I naravno, ne zaboravite da je, ako vam se desio propust, hitna kontracepcija daleko bolja od abortusa.
Ovo nije puno pravila i obaveza. Ako ih se budete pridržavale, leto će biti nezaboravno zbog doživljaja i provoda, a ne zbog problema koji će vas sačekati na jesen.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči