Hormonima je neophodan predah

Piše: dr sc. med. Mima Fazlagić, ginekolog


Ponedeljak, 07. Decembar 2015. u 12:49


Dejstvo hormona u organizmu ili se precenjuje, ili potcenjuje, a sve zbog njihove uloge koja se pomalo mistifikuje, mada i složeno dejstvo hormona ima dosta zasluga  za takvo shvatanje.

  • Hormoska terapija ima svoje indikacije, ima svoje ciljeve, ali ima i neželjne efekte. Baš kao i svaka druga terapija, i ona ima značajno mesto u medicini.
  • Verovatno ne postoji zemlja koja ima više predrasuda od naše, kada je u pitanju hormonska supstitucija reproduktivnih hormona
  • I vašim hormonima je neophodan Wellness i nekoliko dobrih spa tretmana, i neka to bude vaš prvi korak u Novoj godini

Reproduktivni hormoni još uvek predstavljaju veliku zagonetku, mnogo veću nego svi ostali hormoni. Verovatno ste svi čuli rečenicu: "Ne rade mi dobro hormoni,  pa sam se ugojila, odlakavila , izgubila volju za seksom, otekla, postala depresivna..."
Da li je moguće da hormoni mogu sve to da urade?
Njihovo dejstvo u organizmu ili se precenjuje, ili potcenjuje, a sve zbog njihove uloge koja se pomalo mistifikuje, mada i složeno dejstvo hormona ima dosta zasluga  za takvo shvatanje.

Uloga reproduktivnih hormona

Reproduktivni hormoni luče se u hipofizi i kori jajnika. Hipofiza luči hormone koji upravljaju hormonima jajnika i svi zajedno moraju biti u ravnoteži da bi menstrualni ciklus pravilno funkcionisao. Osnovna uloga hormona i jeste da regulišući menstrualni ciklus obezbeđuju pravilnu reprodukciju. Osim ove glavne funkcije, hormoni imaju i dosta sporednih uloga koje utiču na naše opšte stanje, a veoma su važne za reakcije organizma.
Međutim, disfunkcija reproduktivnih hormona  nema katastrofalne posledice za organizam, kao što mogu imati drugi hormoni. Ako ne radi štitna žlezda, čitav organizam ne funkcioniše i posledice disfunkcije štitne zležde mogu biti smrtonosne, kao što je slučaj i sa pankreasom koji luči insulin, i nadbubregom koji luči adrenalin. Ukoliko ne rade reproduktivni hormoni, poremetiće se menstrualni ciklus, neće doći do trudnoće, ali neće biti smrtonosnih posledica.

Lilly Blog - Hormonima je neophodan predah

Sve hormonske terapije su supstitucione

Upravo zbog toga, teže je sagledati posledice nepravilnog rada reproduktivnih hormona, a samim tim i pacijentima je mnogo teže da to shvate. Kada postoji problem sa štitnom žlezdom ili sa pankreasom, svima je jasno da će uzimanje hormonske terapije biti dugotrajno i da je uzimanje terapije jedini način da organizam funkcioniše pravilno. Sve hormonske terapije su supstitucione, a to znači da one svojim dejstvom menjaju hormone koji su u višku ili manjku. Drugim rečima, imaju dejstvo samo dok se piju, a onog trenutka kad se prestane sa uzimanjem terapije, poremećaj je isti kao i pre uzimanja terapije. Verovali ili ne, to je jasno za štitnu žlezdu i za pankreas, ali za reproduktivne hormone nije. Svaka pacijentkinja sa hormonskom disfunkcijom očekuje da  popije jednu čarobnu tabletu i da se poremećaj izleči. Vrlo je teško objasniti da se ciklus hormonskom terapijom može regulisati samo onoliko dugo koliko se uzima hormonska terapija.

Lilly Blog - Hormonima je neophodan predah

Predrasude i strah

Davanje hormonske terapije  kod nas je teško, i za pacijentkinju i za lekara.Verovatno ne postoji zemlja koja ima više predrasuda od naše, kada je u pitanju hormonska supstitucija reproduktivnih hormona. Strah od hormonske terapije koju daje ginekolog zaista je neobjašnjiv, bilo da je u pitanju kontracepcija, stimulacija ovulacije ili terapija za menopauzu. Uobičajena su pitanja: da li ću se ugojiti , da li ću odlakaviti, šta će mi se desiti u organizmu, da li ću biti depresivna? Naravno, ovakav strah je neopravdan i postoji mnogo netačnih informacija koje su kod nas usvojene kao činjenica, kao na primer – ne smemo se farbati u trudnoći,  bolje je da se dete rodi u sedmom nego u osmom mesecu trudnoće, ko pije hormone odlakavi i dobije bubuljice... Ove predrasude je teško razbiti i verovatno zbog toga je procenat korišćenja hormonske kontracepcije u Srbiji je  6%, a u zapadnoj Evropi 57%. Hormonska terapija reproduktivnim hormonima je zaista kao i svaka druga. Ima svoje indikacije , ima svoje ciljeve, ali ima i neželjne efekte. Baš kao i svaka druga terapija, i ona ima značajno mesto u medicini.

Lilly Blog - Hormonima je neophodan predah

Znaci upozorenja

Ali, iako veliki broj žena iz pomenutih razloga nikada ne bi uzeo hormonsku terapiju, za veliki broj fizičkih i psihičkih problema okrivljuju se baš reproduktivni hormoni. I zaista, njihova ravnoteža  drži i organizam u dobroj ravnoteži, a njihova neravnoteža može da dovede i do glavobolje, i depresije, i do lošeg psihofizičkog stanja u celini. Setite se samo predmenstrualnog sindroma,  a on se javlja i kod hormonski potpuno zdravih žena, ili poremećaja ciklusa i izostanka menstruacije kod anoreksije i kod jakih stresova.
Sve ove pojave, u stvari, jesu odbrana organizma i upozorenje da se nešto dešava u organizmu,  a hormoni nam samo šalju znak upozorenja. Takođe, svako zna bar jedan primer iz okoline kada su supružnici potuno zdravi i sve je u redu, a trudnoća izostaje.Veliki psihički pritisak ne dozvoljava da dođe do začeća  i obično nam kažu da je do trudnoće spontano došlo kada su prestali da o njoj razmišljaju, ili se desilo nešto u životu što je preusmerilo pažnju. To govori da je fina hormonska regulacija hipofize daleko više povezana s korom velikog mozga, nego što se to očekuje.

Lilly Blog - Hormonima je neophodan predah

Hormonski status zavisi od naše genetske mape

I uopšte, kako se nauka razvijala, dolazili smo do zaključka da iako je medicina napredovala,  neke tajne fine hormonske regulacije  i uopšte reakcije organizma na hormone  nisu do kraja razjašnjene, a dokazano je i da je svaki čovek različit i da mnoge reakcije i hormonski status direktno zavise od naše genetske mape. Zato se u ovom veku očekuje da će hormonske terapije biti posebno prilagođene  svakom pojedincu, u zavisnosti od  njegove  genetske mape. Dok čekamo ta nova  epohalna otkrića, moramo znati da reproduktivni hormoni svojom funkcijom i svojim radom govore o stanju našeg centralnog nervnog sistema i da je prvi okidač za njihov rad upravo  tamo.
Prema tome, da biste krenuli u postizanje ravnoteže tela, uma i hormona – prvi korak je da se oslobodite stresa. Naravno, vašim hormonima je neophodan Wellness i nekoliko dobrih spa tretmana, i neka to bude vaš prvi korak u Novoj godini.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči