Igra šarenih gena

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 04. Jul 2016. u 15:53


Mit o brazilskim lepoticama

Postoje dva paralelna mita: o slovenskoj i brazilskoj lepoti, a modnom pistom šetaju se kako svetlokose Brazilke tako i tamnopute pripadnice slovenskog porekla. Zahtevno novo doba traži od supermodela da u sebi objedine elemente različitih mitova o lepim ženama.

 • Nije svaka Brazilka Alesandra Ambrozio, ali je svaka Brazilka – iz Brazila. A to znači da uživa u svom telu, da je druželjubiva i voli da izlazi, oblači se u žive boje, romantična je, voli muziku i ples, i puno pažnje posvećuje svom izgledu.
 • Ko bi samo na osnovu fotografija Žizel Bundšen pogodio njenu nacionalnost, danas, kada je teško pogoditi nečiju nacionalnu pripadnost i na osnovu imena i prezimena?
 • Pesimisti sumnjaju da se na ulicama Brazila može sresti ono što se da videti na naslovnim stranama, a optimisti veruju da još neotkrivene lepotice šetaju duž duge brazilske obale.

Često čujemo izjave stranaca kako su zadivljeni lepotom domaćih devojaka pa oni koji se vraćaju sa putovanja po Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Švedskoj, ili iz zemalja Latinske Amerike, tvrde da su upravo tamo videli najlepotice. Nameće se pitanje zašto se u vreme intenzivnog mešanja nacija lepota žena dovodi u vezu sa geografijom i kako jedna osoba može svojim izgledom da predstavi sopstvenu državu?

Mit o slovenskoj lepoti

Paralelno, mitu o Brazilkama kao najlepšim ženama na svetu, egzistira i mit o slovenskoj lepoti kao nenadmašnoj. Za razliku od Brazilki, od kojih očekujemo da su tamnopute, talasaste ili kovrdžave zagasite kose, zaobljenih kontura tela, od Slovenki se očekuje proziran ten, prava, svetla kosa i vilinska krhkost. Ova dva mita deluju kao totalne suprotnosti, ali ako uporedimo izglede brazilskih i slovenskih manekenki, pronaći ćemo karakteristike i jednog i drugog mita na obe strane: modnom pistom šetaju se, kako svetlokose Brazilke tako i tamnopute Slovenke. Zahtevno novo doba traži od supermodela da u sebi objedine elemente različitih mitova o lepim ženama.

Izbori za Mis univerzum okupljaju devojke iz svih zemalja, ali danas, samo na osnovu njihovog izgleda, teško se može pogoditi koja iz koje države dolazi. Tipične crte sopstvenih nacija ove devojke imaju tek u naznakama. Utvrđena pravila takmičenja insistiraju na lepoti u okviru usko određenih ograničenja koja se odnose na visinu, težinu i obim, dok ona prećutna, na piste za izbor mis često dovode visoke Kineskinje, Afrikanke prave kose i svetlopute Brazilke.

Lilly Blog - Mit o slovenskoj lepoti

Podneblje, mentalitet, mit

Ako uporedimo izgled prvih pobednica svetskih takmičenja lepote i izgled krunisanih lepotica iz nekoliko prethodnih godina, uočićemo kako se s vremenom menjao kriterijum, kada je u pitanju ženska lepota. Ovaj fenomen još je uočljiviji na foto-modelima kojima su sada dostupne estetske korekcije. Koliko zanosni rezultati mogu nastati, pokazuje Adriana Lima, jedna od najtraženijih top-modela na svetu, inače Brazilka, čijem su izgledu doprineli i francuski i afrički geni, a sigurno je na njenu blistavost uticao i brak sa našim košarkašem Markom Jarićem. Ako se svaki top-model može usavršiti skalpelom i sličnim sredstvima, šta je onda to što jedne modele čini popularnijim od drugih? Da li je u pitanju bolja izrada, skladniji miks sastavnih delova ili dobar marketing? Kao u svakoj slovenskoj antitezi, i ovde odgovor leži u nečemu četvrtom.

U doživljaju slike foto-modela bitnu ulogu igra podneblje za koje se taj model vezuje, jer to sa sobom nosi asocijaciju na mentalitet, kulturu i savremene mitove koji obeležavaju svaku naciju. Svet je uveliko zagazio u vreme mikro-migracija ili makro-emigracija, što je, nadovezano na period kolonizacije, dovelo do formiranja multinacionalnih država i stasavanja lepotica šarenih gena. Ko bi samo na osnovu fotografija Žizel Bundšen pogodio njenu nacionalnost, danas, kada je teško pogoditi nečiju nacionalnu pripadnost i na osnovu imena i prezimena?

Lilly Blog - Žizel Bundšen

Žizel Bundšen

Lepota žene, njena fotogeničnost i primena estetske hirurgije, nisu dovoljni da je učine popularnom u svetu top-modela. Uz ime, vidljiva ili nevidljiva, ide geografska lokacija koja predstavlja mnogo više od podatka. Biti Brazilka, asocira na sambu i bossa novu, bikinije, palme i pesak, more, naglašenu senzualnost, istaknutu ženstvenost, strast koja pršti na sve strane kao vatromet, rečju – karneval uživanja!

Uticaj karnevala i Holivuda

Nema sumnje da je Karneval u Riju značajno potpomogao široko rasprostranjenu sliku o Brazilkama. Slika koju on šalje toliko je privlačna da mnogi posetioci, osim što žele da izbliza osmotre najveći i najveličanstveniji karneval na svetu, maštaju i o avanturi sa nekom od učesnica – neko o kratkoj, neko o celoživotnoj. Prisustvo brojnih transvestita na ovoj svečanosti još više rasplamsava utvrđeni doživljaj Brazila kao obećane zemlje bez inhibicija.

U kreiranju fantazije o Brazilu i Brazilkama, svakako je doprineo i Holivud, kao dokazana fabrika snova. Za jednu od najplaćenijih holivudskih glumica, i ženu sa najvećom zaradom u Sjedinjenim Državama, važi Karmen Miranda – Brazilka. Igrala je u filmovima pored Mikija Runija, Džerija Luisa i mnogih drugih zvezda prošlog veka. Kopakabana i Vikend u Havani su među filmskim hitovima u kojima je Karmen blistala, šireći famu o egzotičnim ženama Brazila. Divlja orhideja, svojevremeno vrlo popularan erotski film, čija je radnja smeštena u Riju, još jedna je od brojnih holivudskih tvorevina koje su uspešno igrale na kartu Brazila kao seksualno slobodnog podneblja.

Pesimisti i optimisti

Pesimisti sumnjaju da se na ulicama Brazila može sresti ono što se da videti na naslovnim stranama časopisa, na modnim pistama i raznim ekranima. Optimisti veruju da još neotkrivene lepotice šetaju duž duge brazilske obale. Da li su se, po lepoti, najpre pročule žene brazilskog podneblja, što je uticalo na potražnju za brazilskim foto-modelima, ili je popularnost modela iz Brazila inicirala širenje bajke o lepoti Brazilki – obožavaocima južnoameričkih lepotica verovatno nije ni na kraj pameti da se zapitaju. Ali sigurno, bar delićem podsvesti, ne gube iz vida da prelepe žene kojima se dive dolaze sa egzotičnog kontinenta.

Carstvo doterivanja

Nije svaka Brazilka Alesandra Ambrozio, ali je svaka Brazilka – iz Brazila. A to znači da uživa u svom telu, da je druželjubiva i voli da izlazi, oblači se u žive boje, romantična je, voli muziku i ples, i puno pažnje posvećuje svom izgledu. Zainteresovanost za ulepšavanje uticala je da se upravo u Brazilu razviju mnogi kozmetički tretmani i drugi postupci za doterivanje, koji u svom nazivu nose ime države u kojoj su nastali. Totalna depilacija intimne zone, izvan Brazila je poznata kao brazilska depilacija. Odskora je i kod nas prisutno brazilsko feniranje – tretman ispravljanja kose čiji efekti traju 3–4 meseca. Poznata je i brazilska dijeta koja, nakon dve nedelje primene, obećava smanjenje telesne težine za 10 kg.

Lilly Blog - Miranda Ker i Alesandra Ambrozio

Miranda Ker i Alesandra Ambrozio

Brazil, pored Južne Afrike, Tajlanda, Meksika, Argentine, jedna je od najposećenijih država na svetu, kada razlog za putovanje leži u nižim cenama zahvata estetske i plastične hirurgije. Zbog velikog interesovanja, pre svega sopstvenog stanovništva, Brazil je ovaj segment medicine razvio toliko da je on postao jedna od bitnih grana turizma za koju je, osim žena, godišnje zainteresovan i veliki broj muškaraca.

Samouverenost, pre svega

Ako na pitanje lepote bacimo pogled iz naspramnog ugla, nalazimo da se i momci iz Brazila slažu sa opštim mišljenjem o njihovim sunarodnicama kao najlepšim na svetu, ali to ne smanjuje postojeću zainteresovanost za potpuno drugačiji tip lepotica u vidu plavih Skandinavki – objašnjava Hisi Regina Kandiani, novinarka i sociološkinja iz Brazila. Po njoj, titula najlepših žena na svetu, na koju su Brazilke ponosne, podstiče njihovo pozitivno vrednovanje sopstvenog izgleda. Ovaj utisak je potvrđen i istraživanjem međunarodnog brenda Dove, iskazanog u ciframa: dok se 4% žena na svetu oseća lepim, čak 14% Brazilki misli o sebi to isto (Strategy One - "Real Truth about Beauty").

Deset top modela iz Brazila

Jedna od mogućih lista deset najboljih brazilskih top-modela sadrži imena kao što su: Gisele Bundchen, Alessandra Ambrosio, Camila Alves, Adriana Lima, Cintia Dicker, Izabel Goulart, Flavia de Oliveira, Raquel Zimmermann, Ana Beatriz Barros, Isabeli Fontana. Ova lista razlikuje se tek za nekolicinu imena od liste deset najboljih svetskih modela.

I jači pol ima na koga da se ugleda, kada je u pitanju "brazilski" izgled. Muški supermodeli poreklom iz Brazila, visoko se kotiraju na listama najtraženijih. Prema www.malemodelscene.net, na listi deset najboljih muških modela sveta našla su se čak tri Brazilca: Francisco Lachowski, Arthur Sales i Marlon Teixeira.

Najlepša nacija na svetu?

Instruktor za udvaranje strankinjama Dan DeLa Kruzu, u svojoj knjizi Global Dating Revolution, informiše čitaoce o državama u kojima se mogu sresti najpoželjnije žene sveta: Brazilu, Kolumbiji, Ukrajini, Rusiji, Filipinima. Kada njegovu preporuku uporedimo sa listom najatraktivnijih nacija prema istraživanju www.OnePoll.com, nailazimo na interesantne nepodudarnosti – najlepša nacija na svetu nije i najtraženija, kada je u pitanju potraga za romantikom. Etiketu postojbine žena raspoloženih za romansu, pored Brazila, nose i države Latinske Amerike, Istočne Evrope, Jugoistočne Azije.

Lista najatraktivnijih nacija prema www.OnePoll.com:

 1. Amerikanci
 2. Brazilci
 3. Španci
 4. Australijanci
 5. Italijani
 6. Šveđani
 7. Englezi
 8. Indijci
 9. Francuzi
 10. Kanađani

Iako naši top-modeli nisu rangirani na listi od deset najpopularnijih i najplaćenijih na svetu, uspevaju da sklope milionske ugovore i budu angažovani od strane brendova kao što su Dior, Versaće, Armani. Svetsku karijeru napravile su Nataša Vojnović, Ivana Kukrić, Marija Vujović, Olja Ivanišević, Ivana Stanković, Maja Latinović i mnoge druge odnosno drugi.

Lilly Blog - Najlepša nacija na svetu

 

Karnevalska groznica

Godišnje se širom sveta održi oko stotinu karnevala. Ove masovne proslave na ulicama podrazumevaju paradu, zabavu, hranu, muziku i kostime, i ponekad traju danima. Ima ih sa vrlo dugom tradicijom, ali i mladih, ustanovljenih nedavno, krajem dvadesetog veka, kao što je karneval u Berlinu.

Na stotine hiljada posetilaca prisustvuje karnevalima u Veneciji, Nici, Nju Orleansu i na Karibima. Naravno, najpopularniji i najposećeniji je onaj u Riju, čija parada okuplja tela u oskudnim kostimima vrištećih boja, i ona "obučena" samo u boje body arta.

Srbija, takođe, ima svoje karnevale. Internacionalni Pančevački karneval nastao je u 19.veku. Pančevo se nalazi na karnevalskoj mapi sveta Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), kao prvi član iz Srbije i kao evropski karnevalski grad sa preko 100 000 posetilaca. Vrnjački karneval je takođe postao član FECC, sa centralnim dešavanjem u vidu Međunarodne karnevalske povorke u kojoj učestvuju i deca.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči