Iz ugla pedijatra - Pušenje u trudnoći

Piše: prim.dr Biljana Kovačević, pedijatar


Utorak, 16. Maj 2017. u 14:38


Pušenje utiče na bebu i pre rođenja

Sekundarni dim otežava život deci, javljaju se oboljenja disajnih puteva, astma, infekcije uva i sve to zbog izloženosti pušačkom dimu, najčešće od roditelja i prijatelja. Deca u Srbiji su u vrhu liste ugroženosti.

  • Deca žena koje su pušile u trudnoći imaju povećan rizik od razvoja raznih teških oboljenja
  • Bebe onih žena koje su u trudnoći pušile ili bile izložene pasivnom pušenju u proseku su manja od beba majki nepušača
  • Više od osamnest posto slučajeva iznenadne smrti novorođenčeta povezuje se sa korišćenjem duvanskih proizvoda
  • Prema najnovijim podacima deca su najviše izložena pasivnom pušenju sa učestalošću od 69 procenata.

Pušenje predstavlja oblik samovoljnog hroničnog trovanja osobe koja puši, ali i trovanje osoba u blizini pušača, te prema tome pasivno pušenje je nevoljno, prisilno ili prinudno pušenje. Danas se pouzdano zna da pod rizikom da se razboli usled delovanja sastojka duvanskog dima nije samo osoba koja puši, već i oni koji su prisiljeni da uz pušača udišu duvanski dim a posebno deca. Prema najnovijim podacima deca su najviše izložena pasivnom pušenju sa učestalošću od 69 procenata.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Pušači kad odrastu

Stanje u Srbiji

Uzimajući u obzir pušačke navike našeg odraslog stanovništva, po čemu smo među prvim zemljama u Evropi, rezultati opsežnog ispitivanja izloženosti dece duvanskom dimu u kućnoj sredini kako je sprovedeno u Srbiji na ukupno preko sedam hiljada učenika osnovnih i srednjih škola, deca Srbije mogla bi da se nadju na prvom mestu ove liste. Preko 76 procenata dece je naime odgovorilo da mu jedan ili oba roditelja puše, a 30 procenata da pored roditelja puši još neki od članova domaćinstva.

Duvanski dim posebno nadražuje sluzokožu oka, nosa i gornjih disajnih organa. Kao posledica toga može da dodje do zapaljenja ždrela, glasnih žica, disajnih puteva, nastanka enfizema i raka pluća. Usled dugotrajnog oticanja i promena na sluzokoži nosa , čulo mirisa postepeno može da oslabi usled oštećenja mirisnog živca. Hronično zapaljenje sinusa praćeno je upornim slivanjem sekreta što izaziva kašalj. Ta pojava je sama po sebi neprijatna ali je mnogo veći problem ako se ovaj kašalj smatra uobičajenim za jednu osobu pa se zbog toga zanemari rano otrkivanje drugih ozbiljnih oboljenja koja su takođe praćena kašljem. Sve ovo mnogo izraženije kod dece nego kod odraslih, pa su ona zbog toga više sklona infekcijama i bolešljivija od svojih vršnjaka koji ne žive u zadimljenom prostoru.

Pušači kad odrastu

Ova deca češće imaju alergijske reakcije, ali i karijes, kako mlečnih tako i stalnih zuba. Njihova kosa ima neprijatan miris, broj njihovih nikotinskih receptora se povećava a krv raznosi manje kiseonika. Sklona su infekcijama srednjeg uva, upalama pluća. Zbog stečenog modela ponašanja veća je verovatnoća da i sami postanu pušači kad odrastu.

Prema istraživanju koje je sprovela Svetska Zdravstvena Organizacija u saradnji sa američkim i kanadskim zdravstvenim agencijama, deci u svetu preti sve veća opasnost od takozvanog pasivnog pušenja odnosno od sekundarnog udisanja duvanskog dima. Svetska Zdravstvena Organizacija kaže da sekundarni dim otežava život deci. Kod dece se javlja veliki broj oboljenja disajnih puteva, astma, infekcije uva i sve to zbog izloženosti sekundarnom dimu, najčešće od roditelja i prijatelja.

Šta je nikotin?

Nikotin je jedna od najtežih droga koja izazivaju zavisnost, pušenje cigareta je jedan od najpopularnijih metoda uzimanja nikotina od početka dvadesetog veka.

Nikotin i preko četri hijade hemikalija pronađenih u dimu duvanskih proizvoda kao što su cigarete, cigare i lule, su osnovni sastojci duvana koji deluje direktno na ljudski mozak. Bezdimni duvanski proizvodi kao što su burmut i duvan za žvakanje takođe sadrže mnoge otrove koji imaju visok nivo toksičnosti kao i sam nikotin. Mnoge marke cigareta sadrže oko deset miligrama ili više nikotina.

Nikotin se apsorbuje veoma brzo, nestajući iz tela za nekoliko sati, s toga mnogi pušači izjavljuju da je prva cigareta koju popuše u toku dana najjača i najbolja. Što dan odmiče tolerancija raste i sve dalje cigarete imaju manji efekat na organizam.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći

Pušenje cigareta je povezano sa oko devedeset procenata svih slučajeva oboljenja od raka pluća. Pored raka pluća pušenje izaziva plućna oboljenja kao što su hronični bronhitis i emfizem, kao i brojne simptome astme kod odraslih osoba i dece. Pušenje se takodje povezuje sa rakom usne duplje, ždrela, jednjaka, stomaka, pankreasa, debelog creva, bubrega, mokraćnih kanala i bešike. Pušenje povećava rizik od srčanih oboljenja, uključujući infarkt, vaskularna oboljenja. Potvrđeno je da skoro jednu petinu slučajeva od srčanih oboljenja prouzrokuje pušenje.Trudne žene koje puše povećavaju rizik od prevremenog porođaja ili rađanja dece sa malom telesnom težinom. Deca žena koje su pušile u trudnoći imaju povećan rizik od razvoja raznih teških oboljenja. Žene koje puše u toku trudnoće izlažu svoju nerođenu decu još i gojaznosti i oboljevanju od šećerne bolesti u kasnijem životu.

Dokazano je da trudnice koje puše češće imaju komplikacije u trudnoći i pri porođaju te ozbiljne posledice kao što su spontani pobačaji, mrtvorođena deca, prevremeni porođaj, oštećenje posledice i sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Pušenje takođe utiče na reproduktivne funkcije jer smanjuje nivo estrogena što dovodi do rane menopauze i neplodnosti. Još nije utvđeno da li pušenje šteti kod muškarca utiče na pad nataliteta i višu stopu smrti novorođenčadi.

Pušenje utiče na bebu pre rođenja. Nikotin, ugljen monoksid i druge supstance u duvanskom dimu prenose se na bebu kroz posteljicu.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Nikotin preko mleka

Nikotin preko mleka

Nikotin ubrzava bebine otkucaje srca i disanje. Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa. Bebe onih žena koje su u trudnoći pušile ili bile izložene pasivnom pušenju u proseku su manja od beba majki nepušača. Bebe majki koje su pušile u trudnoći češće dobijaju infekcije i imaju druge zdravstvene probleme, takve bebe izloženije su perinatalnim komplikacijama, bolestima i smrti. Više od osamnest posto slučajeva iznenadne smrti novorođenčeta povezuje se sa korišćenjem duvanskih proizvoda. Takva deca češće oboljevaju od hipoglikemije i hiperkalcemije , češći su slučajevi neonatalne i postneonatalne smrti, ali i manji nedostaci u daljem rastu i razvoju. Novorođenčad mogu sporije da rastu a rizici od dečijih bolesti su povećani. Čak i u kasnijem razvoju deca majki koje su pušile u trudnoći često su niža rastom od ostale dece, imaju češće respiratorne infekcije, promenu u ponašanju , astmu . Trudnice bi trebalo da izbegavaju zadimljene prostorije jer čak i pasivno pušenje može uticati na rast i razvoj bebe. Pušenje nije pozitivno ni u vreme dojenja obzirom da dete dobija nikotin preko mleka. Dobro je zamoliti prijatelja koji vam dolaze u posetu da ne puše u blizini bebe. Bebe izložene duvanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od infekcije uva.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči