Iz ugla pedijatra

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Ponedeljak, 03. Oktobar 2016. u 16:09


Upala sinusa kod dece

Sinuzitis se najčešće javlja tokom jeseni i zime, zato što tada ima mnogo virusa koji napadaju disajne organe, pa su i sinusi izloženiji zapaljenju.

  • Zapušen nos doprinosi pojavi sinuzitisa.
  • Ako roditelji imaju problem sa sinusima, postoji veća mogućnost da deca obole od iste bolesti
  • Kada se deca žale na "prednje glavobolje", koje su prilično jake, treba se javiti pedijatru.

Kad se dete žali da ga glava boli napred, to jest u čeonom predelu, pa još ako nekoliko dana ima zapušen nos, velika je verovatnoća da se radi o zapaljenju sinusa.
Kod male dece zaista se retko javljaju glavobolje. Sa polaskom u školu jedan broj mališana počinje da se žali na glavobolju. Postoje mnogi drugi razlozi za ovu vrstu glavobolje. 
Sinusi su, zapravo, koštane šupljine koje se nalaze u prednjim kostima lobanje. To su donji delovi čela ali i kosti oko nosa i stručno se nazivaju paranazalne šupljine. 
Kad mikroorganizmi stignu u sluzokožu koja oblaže sinuse, tu se razmnožavaju, oštećuju sluzokožu i uzrokuju zapaljenje. Kod dece su uglavnom u pitanju virusi.

Temperatura i glavobolja

Zapušen nos doprinosi pojavi sinuzitisa. Razlog je jednostavan: nema oticanja sekreta iz sinusa pa se u šupljinama sakuplja sluzavi sekret. Kad se zapaljenski sekret nakupi u sinusima on pritiska nerve koji se nalaze u sluzokoži sinusa. Nervi prenose bolni nadražaj, pa nastaje glavobolja. Bol se pogoršava kad je nos zapušen, jer nema ventila kroz koji bi bar deo sekreta mogao da se izbaci. 
Jedan broj dece ima povišenu temperaturu, ali ona ne mora da bude uvek prisutna. Starija deca koja su imunološki jača uglavnom nemaju izrazito visoku temperaturu tokom sinuzitisa.
Ponekad je potrebno napraviti rendgenski snimak, a pedijatar će proceniti da li mu je potrebna pomoć specijaliste za uho grlo i nos da bi se postavila precizna dijagnoza. 
Sinuzitis je bolest veće dece, izuzetno retko se javlja pre pete godine života. To je zato što se sinusi postepeno razvijaju i povećavaju tek od treće godine. Da bi se u njima razvilo zapaljenje potrebno je da su šupljine formirane. Zato je sinuzitis redak kod male dece. Sinuzitis se najčešće javlja tokom jeseni i zime, zato što tada ima mnogo virusa koji napadaju disajne organe, pa su i sinusi izloženiji zapaljenju. S druge strane, hladno vreme pogoduje sinuzitisu, jer većina starije dece izbegava da nosi kapu koja štiti glavu. Veoma hladno vreme može kod predisponirane dece da oslabi lokalni imunitet sluzokože sinusa i olakša prodor virusa, nekad i bakterija, pa se zapaljenje lakše dogodi.

Lilly Blog - Upala sinusa kod dece - Temperatura i glavobolja

Nasledni faktor

Ako roditelji imaju problem sa sinusima, postoji veća mogućnost da deca obole od iste bolesti.Tu se pretpostavlja i sklonost ka alergijama, koja može da bude neprepoznati uvod u sinuzitis, ali i slabost sluznice sinusa koji su tako lakša meta za viruse i bakterije. 
Roditelji koji pate od sinusa u obvezi su da više vode računa o svojoj deci. Prevencija podrazumeva adekvatnu zaštitu glave tokom hladnih dana, ali i blagovremeno javljanje pedijatru kada se uoče simptomi koji mogu da se povežu sa sinuzitisom. 
Kod izvesnog broja dece treba uraditi alergološka ispitivanja u cilju eliminacije neprepoznate alergije, koja može da dovede do sklonosti ka sinuzitisu.
Dijagnozu postavlja lekar. Kada se deca žale na "prednje glavobolje", koje su prilično jake, treba se javiti pedijatru. Ovo naročito važi za decu koja duže vremena imaju zapušen nos. Pregledom grla i sluznice nosa, kao i pipanjem posebnih tačaka na čelu i ispod očiju, lekar sa velikom verovatnoćom može da postavi dijagnozu.

Lilly Blog - Upala sinusa kod dece - Nasledni faktor

Terapija

Kod preko dve trećine dece prva pojava sinuzitisa izazvana je virusnom infekcijom. Terapija je simptomatska, daju se lekovi protiv bolova i zapaljenja. Veoma je važno održavati higijenu nosa, jer nos mora da bude prohodan. Obično se daje fiziološki rastvor, a ponekad su potrebne i kapi za nos koje sužavaju proširene krvne sudove u dubini nosa. Preporuka je da se ne primenjuju duže od tri dana.
Antibiotici se daju samo ako postoje jasni znaci bakterijske infekcije, ili ako prethodna terapija posle nekoliko dana ništa ne pomogne pa se bolest pogorša. Roditelji ne treba sami da daju preventivno antibiotike, za lečenje je isključivo nadležan lekar.
Kod predisponirane dece mogu da se jave česte i brojne epizode zapaljenja sinusa. To se obično dešava ako se bolest ne leči blagovremeno. Ima dece sa alergijama kod koje se bolest ne otkrije na vreme, pa kao posledica višegodišnjeg oštećenja može da se javi sklonost ka hroničnom zapaljenju sinusa.
Zato je pravovremena dijagnoza jako važna, jer se blagovremenom terapijom može izbeći hroničnost ove veoma dosadne i neprijatne bolesti.

Lilly Blog - Upala sinusa kod dece - TerapijaUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči