Iz ugla pedijatra

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Ponedeljak, 21. Novembar 2016. u 13:57


Vitamini i dečje zdravlje

Manjak i višak vitamina može ozbiljno da ugrozi dečje zdravlje. Zahvaljujući pravilnoj ishrani, danas su ovi poremećaji retki i sreću se u sklopu različitih oboljenja koja kompromituju njihov unos i promet u organizmu

  • Od navršenih četiri meseca deo potreba u vitaminima dete ostvaruje i nemlečnom hranom
  • Vitamini se moraju, u skladu sa optimalnim potrebama, redovno unositi hranom
  • U slučaju da deca uzimaju nedovoljno raznovrsnu hranu, u dogovoru sa pedijatrom mogu se u ishranu ubaciti preparati vitamina koje deca rado prihvataju
  • Posebnu pažnju treba obratiti na unos vitamina D, jer njegov nedostatak dovodi do poremećaja u razvoju kostiju i zuba

Vitamini su složena organska jedinjenja od izuzetnog značaja za brojne procese u ljudskom organizmu. Prvu supstancu ove vrste vitamin B1 otkrio je 1912. godine biohemičar iz Poljske. U narednom periodu otkriveni su i ostali vitamini, tačnije njih 20 koji se u odnosu na rastvorljivost dele na one koji su rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) i one koju su rastvorljivi u mastima (liposolubilni). U hidrosolubilne vitamine spadaju vitamini B kompleksa i vitamin C, a u liposolubilne A,D,E i K.
Izuzimajući vitamin D, koji se stvara u koži pod dejstvom ultraljubičastih zraka, vitamin K i malim delom vitamin B2, koje stvaraju bakterije debelog creva, kompletne potrebe u ostalim vitaminima ostvaruju se putem hrane. Takođe, sem vitamina B12 koji se dobro deponuje u jetri i manjim delom vitamina A i D, ostali vitamini se slabo deponuju u našem organizmu. Sve ove činjenice ukazuju da se vitamini moraju, u skladu sa optimalnim potrebama, redovno unositi hranom.
Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Uvod Manjak i višak vitamina može ozbiljno da ugrozi dečje zdravlje. Zahvaljujući pravilnoj ishrani, danas su ovi poremećaji retki i sreću se uglavnom u sklopu različitih oboljenja koja kompromituju njihov unos i promet u organizmu.
Optimalna ishrana novorođenčeta i odojčeta podrazumeva unos majčinog mleka ili, ako to nije moguće, adaptirane formule kravljeg mleka. Majčino mleko obezbeđuje detetu sve vitamine osim vitamina D, dok u adaptiranim mlečnim formulama ima dovoljno svih vitamina, uključujući i vitamin D.
Od navršenih četiri meseca deo potreba u vitaminima dete ostvaruje i nemlečnom hranom. Nedonošče kao i ostala novorođenčad male porođajne težine, zbog bržeg rasta u prvim mesecima po rođenju, zahtevaju relativno veći unos svih vitamina.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Vitamin D

VITAMIN D

Vitamin D gradi kosti. Posebnu pažnju treba obratiti na unos vitamina D, jer njegov nedostatak dovodi do poremećaja u razvoju kostiju i zuba, a višak do ozbiljnog oštećenja organizma zbog taloženja kalcijuma u krvnim sudovima i ostalim tkivima. Prema savremenim preporukama dnevne potrebe u vitaminu D novorođenčeta iznose 400 IJ (internacionalnih jedinica). Ukoliko se dete hrani majčinim mlekom ove potrebe se obezbeđuju unosom vitamina D (vigantol), koji se daje tokom prve i druge godine života. Ovaj vitamin D daje se od petnaestog dana života bebe do, najčešće, druge godine života, u dogovoru sa pedijatrom. Postoje mnogobrojni preparati koji su prilagođeni za davanje bebama. Odmah po rođenju, u porodilištu, daje se vrlo značajan vitamin K u jednoj dozi.
Nedovoljan unos vitamina D u fazi kada kosti intenzivno rastu dovodi do pojave rahitisa. Ukoliko je rast prestao, bilo zbog uzrasta bilo zbog nekog oboljenja, nedostatak vitamina D uzrokuje takozvanu ostomalaciju, to jest razmekšavanje kostiju koje su sklone prelomima, ali ne i RAHITIS, koji karakterišu promene u zonama rasta kosti.
Postoje retki slučajevi kada uneti vitamin D ne može da se iskoristi, bilo zbog urođene greške u njegovom metabolizmu, bilo zbog stečenih oboljenja creva jetre u kojima se ovaj metabolizam normalno odvija. Tada se razvija takozvani "vitamin D rezistentni Rahitis", neosetljiv na vitamin D koji se leči drukčije nego obični "vitamin D zavisni Rahitis".

Vitamin C

Vitamin C deci je potreban 45 do 50 Mg dnevno. Jedan od najsnažnijih vitamina za funkcionisanje organizma štiti ćelije i tkiva od oštećenja slobodnim radikalima i takođe je u određenoj meri značajan u virusnim infekcijama. Izvori vitamina C su jagode, kivi, narandža, breskva, limun, jabuka, paradajz, zeleno lisnato povrće, šargarepa, brokole i grašak.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Vitamin C

Vitamin B1

Vitamin B1 potreban je deci 6 do 9 Mg dnevno. Ovakav vitamin je važan za produkciju energije. Neophodan je za funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema. Nedovoljan unos vitamina B1 dovodi do opšte slabosti. Izvori vitamina B1 su meso, mleko, pirinač, džigerica.

Vitamin B2

Vitamin B2, odnosno Riboflavin važan je za rast i reprodukciju kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ima ga u mleku, siru, džigerici, ribi, jajima, zelenom povrću i žitaricama.

Vitamin B6

Vitamin B6 ima značajnu ulogu u stvaranju antitela u imunološkom sistemu i poboljšava funkciju nervnog sistema. Nedovoljan unos uzrokuje vrtoglavicu, grčeve i kontuziju. Izvori su meso, džigerica, žitarice, banana, grašak, krompir i šargarepa.

Lilly Blog - Iz ugla pedijatra - Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B12 važan je za produkciju crvenih krvnih zrnaca i funkciju centralnog nervnog sistema. Ima ga u mesu, ribi, mleku i mlečnim proizvodima.
Svi vitamini se unose raznovrsnom ishranom. U slučaju da deca uzimaju nedovoljno raznovrsnu hranu, u dogovoru sa pedijatrom mogu se u ishranu ubaciti preparati vitamina koje deca rado prihvataju, kao i preparati za poboljšanje apetita kod dece.

Posavetujte se sa lekarima

Vitamini imaju važnu ulogu u postizanju i održavanju normalnog zdravlja organizma. Nedovoljan unos hrane bogate vitaminima može uzrokovati teška oboljenja, oštećenje organizma i poremećaj metabolizma. Na tržištu postoji mnoštvo vitaminskih preparata i njihova dostupnost je velika u apotekama. Zato je važno da se pre kupovine ovih preparata roditelji posavetuju sa lekarima. Vitaminski preparati mogu se koristiti u bilo koje doba dana, ali je ipak preporuka da se uzimaju nakon obroka zbog apsorpcije vitamina koji su topljivi u mastima.


Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči