Izazovi proleća

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 18. Mart 2016. u 14:51


Sve češće alergije kod dece

Evidentno je da se alergijske bolesti pojavljuju u bilo kom uzrastu, ali i da njihov broj stalno raste, posebno u dečjoj i adolescentskoj dobi

  • Sezonski rinitisi javljaju se u vreme cvetanja određenih biljaka (topola, breza,lipa, ambrozija, trave itd.), a stalni traju tokom cele godine
  • Alergijska reakcija na ubod pčele i ose može biti vrlo burna i ne samo lokalna, već se može javiti i najteži oblik alergije – anafilaktička reakcija, srećom, kod malog broja dece
  • Nesezonski alergijski rinitis javlja se preko cele godine, naročito u toku zime, a alergeni su: prašina, perje i životinjske dlake

Lepom vremenu, toplijim i sunčanim danima ne raduju se svi. Jer, sa početkom proleća počinju i muke onih koji imaju probleme sa alergijama, zbog čega im ponovo posvećujemo pažnju.
Po izvesnim procenama svaki drugi stanovnik ima neku alergiju. Najčešći je alergijski rinitis koji se manifestuje na gornjim disajnim putevima. Prema raznim epidemiološkim studijama učestalost alergijskog rinitisa je 15-30%. Iako vitalno ne ugrožava život, ovo oboljenje i te kako remeti normalno funkcionisanje i rad.

Na osnovu savremenog mišljenja svetski poznatih pedijatara i epidemiologa, alergijske bolesti predstavljaju veliki problem, posebno kod dece. Evidentno je da se alergijske bolesti pojavljuju u bilo kojoj dobi, ali i da njihov broj stalno raste, posebno u dečjoj i adolescentskoj dobi. Različite vrste alergijskih reakcija sve su češća pojava u dečjem uzrastu.

Lilly Blog - Izazovi proleća - Sve češće alergije kod dece

Kako nastaje alergija

Alergija nastaje kao posledica izmenjene regulacije imunog odgovora kod dece koja imaju urođenu sklonost ka ovom tipu reagovanja. Radi se o posebnoj vrsti zapaljenskog odgovora imuniteta, koja za posledicu ima pojavu promena koje prepoznajemo kao alergijske manifestacije na različitim tkivima i organima. Alergijske promene najčešće se mogu javiti na koži, u respiratornim putevima, ili digestivnim organima. Na kom organu će se pojaviti alergijska reakcija zavisi od vrste izazivača alergije (alergena) i puta kojim se unese u organizam.

Lilly Blog - Izazovi proleća - Kako nastaje alergija

Ujed insekta

Alergijske reakcije po koži mogu biti i od ujeda insekta, što može da izazove alergijsku senzibilizaciju. Ujed insekta obično izaziva lokalnu reakciju na mestu uboda u vidu otoka, crvenila i svraba. Ovaj vid reakcije može se videti posle uboda komarca, pauka i sl., ali posebnu pažnju neophodno je posvetiti ubodu pčele i ose.
Alergijska reakcija na ubod pčele i ose može biti vrlo burna i ne samo lokalna, već se može javiti i najteži oblik alergije – anafilaktička reakcija, srećom, kod malog broja dece, koja imaju posebno urođenu sklonost. Znači, reakcije su: pojava otoka očnih kapaka, gornje i donje usne, otežano disanje, što se naziva Quinkeovim edemom i može dovesti do ugušenja, zbog otoka larinksa. U ovim situacijama neophodna je hitna lekarska intervencija. U blažim oblicima reakcije na ubod insekta nije potrebno primenjivati nikakve specifične lekove, jer ove promene se spontano povlače za nekoliko dana, osim kada postoji sekundarna infekcija na mestu uboda.

Lilly Blog - Izazovi proleća - Ujed insekta

Inhalacioni alergeni

Alergijski rinitis je najčešće atopijsko oboljenje, verovatno zato što je nos anatomski i fiziološki dosta izložen delovanju inhalacionih alergena. Za bolest su, uglavnom, odgovorni inhalacioni alergeni.
Rinitisi mogu biti sezonski i nesezonski.
Sezonski rinitisi javljaju se u vreme cvetanja određenih biljaka (topola, breza,lipa, ambrozija, trave itd.), a stalni traju tokom cele godine.
U zavisnosti od težine simptoma, mogu biti: blagi, umereni, teški i vrlo teški alergijski rinitisi. Sezonski alergeni su prisutni u određenom periodu godine, u određenom trajanju, a nesezonski su prisutni tokom cele godine. Nelečeni alergijski rinitis može dovesti do razvoja raznih komplikacija kao što su: upala sinusa, upala srednjeg uha, polipi i astma.

Simptomi alergijske kijavice, odnosno rinitisa su: zapušen nos, bistra vodena sekrecija iz nosa, kijanje, svrab i crvenilo očiju, svrabež nosa.
Deca sa alergijskim rinitisom sklona su infekcijama gornjih disajnih puteva, pa se simptomi bolesti često menjaju pod uticajem sekundarne infekcije.
Osim toga, kod obolelog deteta može da se ustanovi smanjeni osećaj za miris i ukus, bolna guša, promukao glas, disanje na usta, hrkanje, nazalni govor, glavobolja i povećana žeđ. Kod dece sa alergijskim rinitisom nosna sluznica je otečena i bleda, tako da delimično ili potpuno zatvara nosne kanale.
Nesezonski alergijski rinitis javlja se preko cele godine, naročito u toku zime, a alergeni su: prašina, perje i životinjske dlake. On obično bukne u jesen kada se uključe sistemi za zagrejavanje i kada se poveća ekspozicija deteta prema kućnoj prašini. Ovaj oblik alergijskog rinitisa mogu da izazovu alergeni hrane. Bolest može da počne pre druge godine života i često se udružuje sa astmom, pri čemu oba oboljenja mogu biti izazvana istim alergenom.

Lilly Blog - Izazovi proleća - Inhalacioni alergeni

Početak sezonskog rinitisa češći je u kasnijem uzrastu, počinje od treće godine života.
Za njegov razvoj značajni su uslovi pod kojima dete živi. Organska prašina, dim, zagađen vazduh, česte promene vremena, emocionalni poremećaji, mogu da predispoziraju ili pogoršaju alergijski rinitis. On smanjuje koncentraciju, utiče na radnu sposobnost i uzrokuje izostanak iz škole i s posla, te tako može smanjiti kvalitet života. Do 75% odraslih osoba sa rinitisom smatra da im bolest utiče na profesionalni život.
U lečenju alergijskog rinitisa koriste se preventivne mere i terapijski postupci. Preventivne mere su izbegavanje alergena i poboljšanje uslova u kojima živimo. Terapijski postupci su primena lekova i imunoterapija. Od lekova se najšešće daju antihistaminici. Ovi lekovi se mogu dati i preventivno.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči