Izazovi zime iz ugla pedijatra

Piše: Prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Sreda, 28. Februar 2018. u 09:09


Sigurnost dece na snegu

Svi zimski sportovi zahtevaju nošenje specifične zaštitne opreme odgovarajuće veličine za uzrast deteta, a pre svega zaštitne kacige za glavu

  • Boravak na planini prija deci, ali nikako ne manje od sedam dana, idealno je boraviti deset do petnaest dana zbog krvne slike
  • Za decu u prvim mesecima života ne preporučuje se odlazak na "surove planine" sa nadmorskom visinom od preko hiljadu metara
  • Sa šest godina i više se može početi sa učenjem skijanja na kratkim stazama

Sneg donosi puno radosti i deci i odraslima, lepe trenutke sreće, ali kada smo na snegu sa decom treba obratiti pažnju na neke detalje i reagovati na povrede ili stanja koja mogu nastati. Zimske vremenske povrede mogu biti veoma ozbiljne i neophodno ih je što ranije prepoznati i lečiti.

Hipotermija

Hipotermija i promrzline su prouzrokovane dugim izlaganjem niskim temperaturama. Što je spoljna temperatura bliža nuli i praćena hladnim vetrom, potreban je kraći period za njihov razvoj. Hipotermija se razvija u trenutku kada se temperatura našeg tela spusti ispod trideset i pet stepeni Celzijusa, pri čemu je gubitak telesne temperature veći od njene proizvodnje u telu. Telo se u osnovi hladi i glavni organski sistemi prestaju sa funkcionisanjem. Glavni simptomi proizilaze iz potrebe tela da se zagreje i sačuva energija. Vrlo je važno da se prepoznaju rani simptomi: intenzivno drhtanje tela, spori i otežani pokreti, nespretan hod i teškoće u govoru. U slučaju da posumnjate da vaše dete razvija hipotermiju, utoplite ga i potražite hitnu medicinsku pomoć.

Lilly Blog - Izazovi zime iz ugla pedijatra - Hipotermija

Promrzline

Promrzline predstavljaju isti oblik problema zbog direktnog izlaganja kože, potkožnih struktura i mišića najisturenijih delova našeg tela hladnoći. Vrhovi prstiju, ušne školjke, obrazi, nos, brada mogu posle određenog vremena promeniti svoju normalnu boju i postati bledo pepeljasti i prekriveni plikovima, a dete vam se može žaliti da ima osećaj kao da mu koža gori, ili da ne oseća taj deo tela.

Odmah treba reagovati, skinuti sa njega vlažnu odeću i sve što ga steže, bez trljanja i masiranja bilo toplim oblogama ili ledom. Odmah dete umotati u toplo ćebe i dati mu da pije neki topli slatki napitak, radi postizanja unutrašnje telesne temperature i postepeno zagrevati deo tela zahvaćen promrzlinom u toplim kupkama početne temperature od deset do šetnaest C stepeni, sve do maksimalno četrdeset i dva C stepena.

Lilly Blog - Izazovi zime iz ugla pedijatra - Promirzline

Sportske povrede

Zimski sportovi: klizanje, sankanje, skijanje ili bordovanje mogu biti opasni i prouzrokovati niz zimskih sportskih povreda kako kod dece tako i kod odraslih. Dvadeset i pet procenata su povrede glave prilikom skijanja. Ako se jave simptomi: gubitak svesti, vrtoglavica ili glavobolja koja traje više od sat vremena, mučnina, povraćanje, krvarenje iz nosa ili uha, nespretan hod ili otežano buđenje, dete se hitno mora odvesti u najbliži urgentni centar.

Obavezna kaciga

Kod preloma kostiju i iščašenja zgloba i posekotina odmah odvesti dete na pregled, gde će se po potrebi uraditi rendgensko snimanje i staviti odgovarajuća imobilizacija i zbrinuti rana, jer svaka kasno postavljena dijagnoza može doneti niz komplikacija.

Lilly Blog - Izazovi zime iz ugla pedijatra - Obavezna kaciga

Zato svi ovi sportovi zahtevaju nošenje specifične zaštitne opreme odgovarajuće veličine za uzrast deteta, a pre svega zaštitne kacige za glavu.
Hipotermija i promrzline mogu se izbeći oblačenjem tople obuće i izbegavanjem spoljnih aktivnosti na jako niskim temperaturama. U nekim evropskim zemljama postoje stroga pravila oblačenja, ukoliko vremenske prilike nisu adekvatne za igru i treba nositi specijalnu odeću i obuću za sneg.

Kada stati na skije

Sa dve godine detetu se mogu dati male skije, kratke, koje se lako pričvršćuju za cipele, a tek u trećoj godini detetu se mogu dati skijaške cipele i skije i obavezno kaciga. Sa šest godina i više može se početi sa učenjem skijanja na kratkim stazama. Velikim angažovanjem svih mišića kod deteta se razvija sposobnost da vlada sobom i svojim pokretima.

Za decu u prvim mesecima života ne pereporučuje se odlazak na "surove planine" sa nadmorskom visinom od preko hiljadu metara. Ako se roditelji ipak odluče na zimovanje sa bebom, treba odabrati centar u kojem postoji adekvatna medicinska služba.

Lilly Blog - Izazovi zime iz ugla pedijatra - Kada stati na skije

Boravak na planini prija deci, ali nikako ne manje od sedam dana, idealno je boraviti deset do petnaest dana zbog krvne slike, a i drugih blagotvornih efekata. U planinskim zemljama sa dugom skijaškom tradicijom deca počinju sa skijanjem već u drugoj godini života.
Ipak, ne preporučuje se početak pravog skijanja pre četvrte godine.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči