Izobilje i mudrost pet elemenata

Piše: Dr. Ana Žikić, spec. kineske tradicionalne medicine


Petak, 23. Februar 2018. u 10:19


U svakom trenutku svega ima dovoljno

Uspostavljeno izobilje iznutra uvek ima svoje ogledalo spolja i vrlo brzo se iskazuje emocijama koje nas vode kroz životne akcije i koje ukazuju na naše zadovoljstvo

  • Osim Kineza i ostali drevni narodi su smatrali da je velika mudrost znati koje su naše životne potrebe. Da li vi znate svoje?
  • Ako razmišljamo o strahovima, sve smo više u njima, nekada je to nalik krugu bez izlaska
  • Mudrije je posmatrati i znati – ako je i tama, proći će, a mi ćemo u novom ciklusu biti spremni na nov pokret
  • Setimo se da se iz najdubljeg yina rađa yang, što bi se kod nas reklo "posle kiše dolazi sunce˝

Tišina zimskih meseci pravo je vreme da se posvetimo sebi i jasnije čujemo potrebe svog unutrašnjeg bića. I ne samo zbog tišine, dodatno objašnjenje je da su tokom zime aktivni organi – bubrezi, koji se otvaraju na organu čula – ušima.

Osim Kineza i ostali drevni narodi su smatrali da je velika mudrost znati koje su naše životne potrebe. Da li vi znate svoje?

Nekada se desi da smo, u moru obaveza, tekstova koje pročitamo, pričama koje čujemo od ljudi koje srećemo, pretrpani informacijama koje dobijamo – od toga šta je aktuelno, šta moramo imati u najskorije moguće vreme, ili gde moramo otići... Posledično tome, mogu se javiti strahovi i strepnje: da li imamo, da li stižemo, da li znamo... Nije neobično da potom nastaje panika ako je odgovor na većinu pitanja nemanje, nemogućnost itd.

Sve ovo može biti pojačano tokom zimskih meseci, jer je bubrezima korespondirajuća emocija – strah (od onih malih svakodnevnih, do onih velikih, egzistencijalnih, strahova od samoće, zatvorenog prostora, paničnih napada). Pisano je već o tome da su neke od emocija i stanja normalne, treba ih iskusiti, osetiti, doživeti. Međutim, neke od njih, ako su pojačane ili snažne, mogu postati uznemiravajuće i ometajuće za svakodnevne aktivnosti. Ako se određena emocija pojavi u godišnjem dobu koje je podržano organom koji odgovara i samoj emociji, verovatno da to ukazuje na disbalans toga organa.

I ponovo se treba zapitati da li znamo koje su naše potrebe, koje je naše "dovoljno". Jedan od najvećih strahova je egzistencijalni, koji se odnosi na materijalnu stranu, da li npr. finansija ima dovoljno za sve potrebe. Staro je pravilo – ako razmišljamo o strahovima, sve smo više u njima, nekada je to nalik krugu bez izlaska.

Lilly Blog - Izobilje i mudrost pet elemenata - Uvod

Refleksija unutrašnjeg sveta

U mudrosti pet elemenata krije se jedan od odgovora – da već živimo u prirodnom izobilju gde je sve podržano elementima i njihovim razvojem. U svakom trenutku svega ima dovoljno. Ako pogledamo šemu pet elemenata videćemo da se u isto vreme dešavaju prirodni rast i razvoj koji su kontrolisani unutrašnjom strukturom kruga. Da bi ciklus neometano tekao, svaka pozicija, a u ovom slučaju elementi, treba da budu u unutrašnjem i uzajamnom balansu. Naš unutrašnji svet daje refleksiju spoljašnjeg i način na koji ga doživljavamo... Zato se i kaže da je svako od nas poseban mikrokosmos, a iz iskustva znamo da se način na koji reagujemo na istu stvar ili situaciju i sa najbližim prijateljima može razlikovati. Odgovore ne treba tražiti spolja, nego unutra.

Uspostavljeno izobilje iznutra uvek ima svoje ogledalo spolja, i vrlo brzo se iskazuje emocijama koje nas vode kroz životne akcije i koje ukazuju na naše zadovoljstvo.

U sistemu pet elemenata to bi značilo obratiti pažnju na unutrašnji feng-šui našeg prostora.

Bubrezi su organi koji su, anatomski gledano, na najdonjem delu tela. Vezuju se za elemenat vodu, a aktiviraju se zimi, tokom najtamnijeg dela godine – što odgovara yin fazi. Setimo se da se iz najdubljeg yina rađa yang, što bi se kod nas reklo "posle kiše dolazi sunce˝.

Lilly Blog - Izobilje i mudrost pet elemenata - Refleksija unutrašnjeg sveta

Bubrezi - unutrašnji pogon organizma

Izbegavati velike fizičke napore, početak projekata koji zahtevaju velika mentalna angažovanja... Mudrije je posmatrati i znati – ako je i tama, proći će, a mi ćemo u novom ciklusu biti spremni na nov pokret.

Bubrege treba negovati, oni su onaj "unutrašnji pogon organizma" (ne samo zimi, već tokom cele godine). Spremnost na akciju, naročito iznenadnu, reflektuje jačinu bubrega. U njima se taloži rafinisana supstanca jing, jedna od najvitalnijih supstanci, po osnovama kineske tradicionalne medicine. Nju dobijamo od roditelja i deo nje predajemo svojoj deci po rođenju. Između oba bubrega, na meridijanu koji prolazi sredinom kičmeng stuba, nalazi se akupunkturna tačka DU 4 (MingMen), koja u prevodu znači – Kapija života. Tu se nalazi i najniži (prvi) Dan Tian, veoma bitan energetski centar tela, kome se posebna pažnja posvećuje tokom Qi Gong vežbi.

Preporučene namirnice za vitalnost bubrega

Po osnovama kineske tradicionalne medicine bubrezi su povezani sa celim koštanim sistemom (naročito lumbalnim delom i kolenima), kosom (opadanjem, prevremeno sedenje), koncentracijom, urinarnim, seksualnim I reproduktivnim sistemom.
Preporučene namirnice koje utiču na poboljšanje vitalnosti bubrega: orasi, matični mleč, crni susam, pasulj, đumbir, cimet, anis, karanfilić, divlja mirođija, alge, spirulina, badem, kopriva…

Zanimljiva je povezanost između bubrega kao unutrašnjeg pogona našeg organizma (odgovara preduzimljivosti, spremnosti na akciju), emocija straha i uplašenosti i faktora hladnoće (misli se na temperaturnu hladnoću u okolini gde smo). Izlaganje hladnoći stimuliše nadbubrežne žlezde koje su anatomski i fiziološki povezane sa bubrezima. Kora nadbubrežnih žlezda luči grupe hormona – mineralkortikoide (aldosteron, kortikosteron...), glikokortikoide (kortizol, hidrokortizol...), adrogene i estrogene (polne) hormone, dok srž nadbubrežnih žlezda luči kateholamine – dopamin, adrenalin i noradrenalin. Njihovo dejstvo je slično dejstvu simpatičkog nervnog sistema – ubrzavaju rad srca, povećavaju krvni pritisak itd... Dakle, reakcija na veliku hladnoću, preko aktivacije rada nadbubrežnih žlezda, može rezultirati strahom, velikom uplašenošću, šokom, ukočenošću.

Lilly Blog - Izobilje i mudrost pet elemenata - Unutrašnji pogon organizma

Akupresura za vitalnu energiju tela

Po osnovama kineske medicine bubrezi su organi koji imaju veze sa patološkim faktorom hladnoće. Njih treba negovati tokom cele godine, ali naročito zimi večernje tople kupke za stopala sa dodatkom kineskih biljaka, korišćenje moxibustije (zagrevanje akupunkturnih tačaka biljkom Artemisiom vulgaris), akupresura određenih tačaka na telu, načini su kako možemo osnažiti vitalnu energiju naših bubrega, odoleti strahovima razne prirode i biti spremni za akciju kada je za nju pogodno vreme.

Masaža usnih školjki je jako poznata u Kini i deo je vežbi sistema Qi Gonga. Najbolje je pred san (mada je u redu uraditi i u drugom delu dana), lagano izmasirati celu ušnu školjku odozgo na dole, i lagano povući ušnu resicu. Posebnu pažnju obratiti na vrh ušne školjke gde se nalazi akupunkturna tačka Shenmen. I samo njeno ime u prevodu označava povezanost sa Duhom, a njena masaža doprinosi unutrašnjoj smirenosti.
Za bubrege je vezan i elemenat vode, čija je glavna karakteristika tok. A izobilje je upravo to – imati u trenutku ono što nam je potrebno, uživati u tome, bez preteranog vezivanja za određene stvari, ljude, događaje, jer prevelika vezivanja mogu značiti i stagnaciju toka.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči