KOLIKO NADE NOSI NOVA GODINA?

Piše: Vesna Brzev Ćurčić, psihoanalitičar


Ponedeljak, 14. Januar 2019. u 11:06


Sigurno smo svi naučili da su jedno nade i snovi a drugo realnost. Međutim, da nema nada, snova, želja i fantazija, ni realnost nikada ne bi mogla da bude dostignuta, bar u nekom stepenu

  • Želje i nadanja su pokretači naših života, energizatori naših aktivnosti, nešto čemu stremimo i što, ako smo dovoljno uporni i realni u željama, kad-tad i dostignemo
  • Oni koji znaju da uživaju u malim stvarima koje sami prirede ili ih drugi obraduju, znaju da je zaista emocionalno neisplativo sve nade upakovati u Novu godinu
  • Svaka noć koju iskoristite tako da vas ushiti i donese ozarenost je novogodišnja

Kada smo bili mali sigurno smo verovali u Deda Mraza ili Božić Batu, neko u oba. Od tog tajanstvenog posetioca neizostavno smo očekivali da nam ispuni bar neku nadu. Ako ništa drugo, ono igračku zbog koje smo lepili nosiće na izloge i maštali o balonu, medi, trotinetu, raketi, konjiću za jahanje, lutki koja viče "mama". Danas deca žele neke druge stvari, nadaju se drugačijim igračkama, ali nada je nepromenjena.

Lilly Blog - Koliko nade nosi nova godina

Međutim, Nova godina je mnogo više od poklona. Ona predstavlja za mnoge simbol kraja ili početka nečega, donosi mogućnost da se nade ispune. Mnogi imaju utisak da se nade, želje, uverenja ali i osećanja možda baš i nisu ispunila tokom protekle godine i da ona nije iskorišćena onako kako smo želeli, ili planirali. Simboličko značenje Nove godine je naravno simboličko, ali mu to ne umanjuje značaj. Iracionalnost, magijsko mišljenje, fantazija – karakteristike su svih ljudi i nema imunih na njih. Nekada je to što očekujemo toliko mnogo da ga je gotovo nemoguće ispuniti, ili umesto zadovoljstva donese gomilu razočarenja, tuge, zaklinjanja da nikada, nikada, nikada više neće biti tako. Sigurno smo svi naučili da su jedno nade i snovi a drugo realnost. Međutim, da nema nada, snova, želja i fantazija, ni realnost nikada ne bi mogla da bude dostignuta, bar u nekom stepenu. Raskorak u kvantitetu i kvalitetu između njih je ono što određuje koliko i kako ćemo zaista uživati u sopstvenom životu.

Značajnija ženama nego muškarcima

Nova godina je, opet iracionalno u smislu značaja provoda, nekako značajnija ženama nego muškarcima.
Žene koje su već u partnerskim odnosima, imaju porodicu, decu, imaju nade i očekivanja koja su različita od žena koje su singl. Dakle, njihove nade su usmerene na prosperitet ne samo njih nego, pre svega, njihove dece i porodice. Naravno, imaju i one svojih skrivenih nada, želja, željica, ali deo svega ipak odlazi na one koji su im vrlo bliski. Ponekad se sasvim zadovolje dobrim provodom za Novu godinu, ma šta to značilo, kićenjem jelke sa decom, prijatnom večerom sa prijateljima ili odlaskom u neki klub do vremena kada očekuju da će se "klinci" probuditi. Deo onih želja za neverovatnim provodom za Novu godinu je deo nečega što stavljaju u file "Mladost". Ako i ima želja za posebnom garderobom, ipak neće biti suza ako se to, iz nekog razloga, ne ostvari.

Lilly Blog - Koliko nade nosi nova godina - Značajnija ženama nego muškarcima

A šta je sa onim drugim ženama, onim koje još uvek od novogodišnje noći očekuju da im se ispuni nada, ono "Nešto"? Hm, delikatno pitanje, pri čemu rizikujem nečiju ljutnju. Ali, budimo iskrene. Nova godina je jedno veče, traje isto toliko koliko i ostalih 364 noći u godini. Nekada i kraće, budući da se neke od nas spremaju za izlazak do 23h, pa je kraj noći vrlo blizu. Kada sam postavila pitanje "Šta za Vas znači dobar novogodišnji provod?" svojim mladim poznanicama, iznenadila me je raznolikost odgovora: od lude žurke, putovanja na neko egzotično mesto, skijanja, prespavljivanja sa jastukom preko glave, slušanja muzike "za seču vena" solo, naravno, do pronalaženja "ljubavi života", pijanke sa ekipom u nečijem stanu, do potpunog obezvređivanja značaja novogodišnje noći kao nečeg posebnog. "A nade?", pitala sam dalje. Eto opet raznolikosti u odgovorima: da smo živi i zdravi, da nađem "nekog normalnog muškarca", da promenim posao, dobijem veći bonus, konačno dobijem firmina kola, odem na specijalizaciju u inostranstvo, samo da se dobro provedem, dobijem kredit za stan i nađem stan koji se uklapa u tu sumu, okrenem list u životu...

Nova je stvarno nova

Bilo kako bilo, Nova godina zaslužuje određeno, značajno mesto u našim životima. Pa, nova je. Svako se nada nečem boljem za sebe, za one koje voli. Sve su te nade opravdane, ma kako neke od njih izgledale nedostižno. Želje i nadanja su pokretači naših života, energizatori naših aktivnosti, nešto čemu stremimo i što, ako smo dovoljno uporni i realni u željama, kad-tad i dostignemo.

Lilly Blog - Koliko nade nosi nova godina - Nova je stvarno nova

Međutim, da li je ova noć toliko moćna da u nju nekako spakujemo sve nade, makar nogom zatvarali vrata? Naravno, nije. Koliko god to bilo obeshrabrujuće za neke od nas, ovo je noć u kojoj jednostavno treba da radite ono što vam je volja, provedete je tako da vam psihički bude što udobnije, da budete sa onima sa kojima želite, što ne isključuje da ste vi sami sebi te noći jedina takva osoba. Koliko ste se puta sjajno proveli neke noći koja nije imala nikakve, pa ni asocijativne veze sa Novom godinom? Sećate se toga, sigurna sam. Nekima je svaka noć Nova godina, prosto "zaginu" ili pak umeju da od svakog provoda naprave slavlje. Mogla bih slobodno da kažem blago njima, ali ja znam da je to pre svega veština uživanja u životu, veština koja se ne dobija rođenjem, koja se stiče iskustvom i koja nam od svakog dana ili noći pravi ono što želimo. Oni koji znaju da uživaju u malim stvarima koje sami prirede ili ih drugi obraduju, znaju da je zaista emocionalno neisplativo sve nade upakovati u Novu godinu.

Lilly Blog - Koliko nade nosi nova godina

Šta je to što bih mogla da poželim svakom od nas, ma gde bili, ma sa kim bili i ma kakve naše nade bile? Naravno da smo zadovoljni, spokojni, ostvareni i srećni u svojim životima, da nas je više, da uživamo u trenucima koji su stvoreni za to, da ne stavljamo sve na kocku jedne noći, da se trudimo oko sopstvenih života, jer je to uvek isplativa investicija, da volimo i budemo voljeni... Da li su to nade koje može da ispuni samo jedna noć?

Svaka noć koju iskoristite tako da vas ushiti i donese ozarenost je novogodišnja. To je ono što jeste ostvarenje nade, ispunjenje želja, radovanje, provod. Zaista nije bitno da li pada baš između 31. decembra i 1. januara. Kao da Nova godina zna da je Nova godina. Ali, mi znamo šta je šta, bar ja verujem da je tako.

Želim vam svima ... SREĆNO!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči