Kako da leti uživate u trudnoći

Piše: prof. dr sci med. Mima Fazlagić


Ponedeljak, 11. Jul 2016. u 16:01


Izbegavajte otvoreno sunce

Ukoliko je trudnoća normalna, planiranje letovanja je dozvoljeno uz odredjene restrikcije i pažnju

  • Velika vrućina se teže podnosi u trudnoći, krvni sudovi se šire, zadržava se višak vode, po velikim vrućinama se teško spava.
  • Važno je znati i da, osim što je štetno, izlaganje suncu u trudnoći moze dovesti do pojave ružnih fleka, zbog hormonskih promena koje nastaju u ovom periodu.
  • Kada su velike vrućine korisno je tuširanje nekoliko puta dnevno, kao i blage aromatične kupke.

Trudnoća tokom leta ima svoje prednosti i neke nedostatke. Vreme je lepo, pogodno za šetnje, stiže mnogo svežeg voća i povrća, sunce donosi pozitivnu energiju. Velika vrućina se teže podnosi u trudnoći, krvni sudovi se šire, zadržava se višak vode, po velikim vrućinama se teško spava. Sve ovo su prednosti i mane leta za svakog čoveka, samo što je u trudnoći sve mnogo izraženije i samim tim daleko teže. Važno je da se trudnica prilagodi godišnjem dobu.

Lilly Blog - Trudnoća tokom leta

Pravilna ishrana

Ishrana mora postati lakša. Obroci se moraju podeliti na pet dnevno, gde važno mesto zauzimaju dve bogate voćne užine. Šećere bi, pogotovo preko leta, trebalo izbegavati. Sveže povrće u kombinaciji sa proteinima trebalo bi da bude osnov ishrane. Mora se povećati unos tečnosti, oko 2 litra dnevno vode, kao i biljnih čajeva. Šetnje treba prilagoditi vremenskim uslovima i šetati u rano jutro ili posle zalaska sunca. Važno je znati i da, osim što je štetno, izlaganje suncu u trudnoći moze dovesti do pojave ružnih fleka, zbog hormonskih promena koje nastaju u ovom periodu.

Lilly Blog - Pravilna ishrana

Konsultacije sa ginekologom

Važno je adekvatno se odevati. To podrazumeva obavezno nošenje pamučnog veša, sa laganom slojevitom odećom. Zbog velikih vrućina, važno je preventivno smanjiti oticanje nogu. Blage masaže i podizanje nogu u horizontalni polozaj dobro ce doći svakoj trudnici. Kada su velike vrućine korisno je tuširanje nekoliko puta dnevno, kao i blage aromatične kupke. Soba za spavanje mora biti dobro provetrena i zaštićena od insekata. Odlazak na letovanje preduzima se uvek u konsultaciji sa ginekologom. Ukoliko je trudnoća normalna, planiranje letovanja je dozvoljeno uz odredjene restrikcije i pažnju.

Trudnica treba sam da proceni šta bi joj odgovaralo

Najvažnije je da svaka trudnica proceni kako se oseća i šta bi joj odgovaralo. Ukoliko se trudnica pridržava preporuka svog lekara, mnogo će lakše podneti leto i velike vrućine i, uprkos težim vremenskim okolnostima, moći će da uživa u trudnoći. U trudnoći tokom leta važno je izbegavati otvoreno sunce, ne kupati se u bazenima, zaštititi se kremama velikog zaštitnog faktora, uzimati više tečnosti i jesti puno svežeg voća i salata.

Lilly Blog - Trudnica treba sam da proceni šta bi joj odgovaraloUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči