Kako stare bejbibumeri

Piše: Marija Midžović


Petak, 27. Novembar 2015. u 11:36


KVINTASTIKS REVOLUCIJA
Kovanica kvintastiks odnosi se na muškarce i žene koji izgledaju fantastično u pedesetim. Inspirisana je privlačnim izgledom zvezda koje su proslavile najvažniji rođendan posle osamnaestog.

  • U Engleskoj je nedavno definisan trend takozvanih "over 50-hotties", koje su prekrstili u novu reč trenutka – kvintastiks
  • Feminizam, pod čijim su kišobranom sazrevale bejbibumerke, omogućio je vidljivost u godinama koje su sredovečne dame do skora činile otpisanim
  • Kako konstatuje britanski Gardijan, četrdesete su nekada predstavljale oproštaj od mladosti, dok danas "ima nešto stvarno cool u tome da se napuni pedeseta"
  • Čuvena krilatica "pedesete su nove četrdesete", kako je to osamdesetih definisala Glorija Stajnem, danas je preinačena – pedesete su nove 34!

Ako ste prešli pedesetu, vi ste verovatno već osetile da spadate u neku vrstu revolucionarki i da ulazite u jednu posebno živopisnu i medijski akcentovanu kategoriju. Kad se sve oduzme i sabere, rušenje tabua i predrasuda danas se odvija upravo u populaciji bejbibumerki koje su ušle u finale duboke mladosti i osvojile novu slobodu, ne samo da ne kriju godine već ih ističu kao svojevrsnu prednost. Feminizam, pod čijim su kišobranom sazrevale bejbibumerke i kreiran njihov životni stil, omogućio je vidljivost u godinama koje su sredovečne dame do skora činile otpisanim. Iz jata otpisanih one su prešle u posebnu, počasnu kategoriju žena koje izgledaju fantastično i u pedesetim – "being fifty and fabulous" i to ne treba shvatiti ironično. Kad kažemo izgledaju, taj izgled je samo ilustracija promenjenog odnosa prema sopstvenom mestu i ulozi u ključnoj godini u životu oba pola, iako muškarci gotovo da gube pravo na vaučer za krizu srednjih godina.

Lilly Blog Kako stare bejbibumeri

Podalje od šporeta na drva

Ako prosečni životni vek žena danas iznosi 82 godine, prirodno je da se u pedesetoj resetujete. Neke počinju život iz početka, one najtvrdoglavije čak i bez pomoći dermokozmetologije, neke se odlučuju za mlađeg partnera verujući, prihvativši krilaticu Erike Džong, da je najveći rizik ne rizikovati, neke se vraćaju na fakultet, dok srećnice sa dobrom genetikom pokazuju ličnu kartu da bi potvrdile godište, pošto izgledaju isuviše mlado da bi sedele uz šporet na drva sa preslicom, obuzete brigom o zimnici.

U Engleskoj je nedavno definisan trend takozvanih "over 50-hotties", koje su prekrstili u novu reč trenutka – kvintastiks. Dakle, to su muškarci i žene koji izgledaju fantastično i u pedesetim. Sama reč kvintastiks inspirisana je uočljivo glamuroznim, privlačnim izgledom zvezda koje su nedavno napunile pedeset, među kojima su Bono, Tilda Svinton, Hju Grant, Kolin Firt, Kristin Skot-Tomas. Kako zaboraviti Džordža Klunija koji je, iako nije Englez, vratio na scenu imidž uglađenog pedesetogodišnjeg džentlmena tipa Kerija Granta ili Baraka Obame,– "nešto najbliže otelotvorenju realnog super-heroja koje smo videli", kako piše Gardijan. Istina je – ako svi oni imaju okopedeset godina – zar to onda nije poželjnije od svih drugih životnih doba?

Lilly Blog Kako stare bejbibumeri

50 su nove 34?

U celini gledano, nije reč o protivprirodnoj estetici ni želji da se negiraju godine, već je reč o određenom pop-kulturnom trendu oličenom u generaciji bejbibumera koja, zahvaljujući novoj rutini nege i zdravlja, danas, bez mnogo predumišljaja, čak i nehotično promoviše visoke zdravstvene i estetske standarde. Ili, kako konstatuje britanski Gardijan, četrdesete su nekada predstavljale oproštaj od mladosti, dok danas "ima nešto stvarno cool u tome da se napuni pedeseta" (there's something newly cool about turning 50). U tom smislu je čuvena krilatica "pedesete su nove četrdesete", kako je to osamdesetih definisala Glorija Stajnem, danas preinačena – pedesete su nove tridesetičetvrte!

Stajnem se tada vajkala kako su pedesete kritične jer predstavljaju "kraj nečega". Erika Džong je svojevremeno napisala knjigu pod naslovom Strah od pedesete –sećanje sa polovine života: "Osvrćem se oko sebe u pedesetoj i gledam kako žene iz moje generacije izlaze na kraj sa starenjem. Zbunjene su, a odgovor na tu zbunjenost neće im pružiti još jedna knjiga o hormonima… Problem ima veze sa slikom koju imamo o sebi u okviru jedne kulture zaljubljene u mladost i nezaljubljene u žene kao ljudska bića. Prestravljene smo u pedesetoj jer nemamo pojma šta će od nas biti kad više nismo mlade i slatke. Kao i u svakoj drugoj fazi naših života – nema uzora na koje se možemo ugledati. Dvadeset pet godina feminizma i žestoke reakcije, pa onda opet feminizam – a još uvek stojimo na ivici provalije. Šta da budemo sad kada su nas hormoni napustili?" Ovako Erika Džong opisuje dilemu uoči pedesetog rođendana, koji tada nije slavila već je otišla sa trinaestogodišnjom ćerkom u banju u Berkširskim brdima. "Misli su mi se kolebale između užasa i prihvatanja. Napuniti pedeset godina, pomislila sam, isto je kao leteti avionom: sati dosade isprekidani trenucima čistog užasa".

Danas se, četvrt veka kasnije, smatra da su pedesete početak nečeg. Šta je to u stvari – može se uočiti na nivou svih aspekata ( ženskog) života, ali ne podleže prigovorima činjenica da to jeste ili može biti prilično cool. Ne svodi se sve isključivo na dve mogućnosti – ili kućni pritvor ili kvarcovana kuguarka u panterskom skoku na mlađeg muškarca. Ne zna se šta je gore. Život, na neki način, počinje ponovo u pedesetoj. Doduše, njegov epilog.

Lilly Blog Kako stare bejbibumeri

Šansa za preokret

Vesna Brzev Ćurčić, psiholog psihoanalitičar, objašnjava za Lilly magazin da na pedesete godine žene i muškarci reaguju u skladu sa onim što su do tada doživeli, uradili, stvorili i onim što im je tek u planu. Za neke je to kraj nečeg, za druge početak. U jednoj zanimljivoj knjizi piše: "Imala je pedeset godina, suviše kasno da nešto počne, a suviše rano da stane". Kako se ljudski vek produžio, pedesete su zaista šansa za zaokret, ako on nije učinjen ranije. Oslobođeni različitih obaveza oko razvoja karijere, vaspitanja dece, potrebe da se takmiče u svojim polnim i rodnim ulogama, žene i muškarci mogu da uživaju u novostečenoj slobodi. Za neke je to pak kraj, pa se shodno tome i ponašaju. Odustaju od životne borbe, broje koliko im je ostalo od života i ne raduju se novom danu, nego strepe da možda nije poslednji. Psihološki, stari se onda kada neko počne da se oseća starim. Ni pre, ni kasnije, objašnjava Vesna Brzev Ćurčić.

Lilly Blog Kako stare bejbibumeri

Kod muškaraca je kriza srednjih godina, mada može biti ozbiljan problem i zaista dobiti formu krize, odavno ušla u anegdote. Kupovina crvenog kabrioleta u prosedom dobu skoro da je svakodnevna pojava za one koji bez razmišljanja novcem leče ovu boljku. Gospoda sklona menjanju automobila i žena (u neverstvu prednjače vlasnici audija, dok jako drugo mesto drže nekadašnji prvaci, vlasnici BMW-a, pokazalo je nedavno istraživanje na jednom dejting sajtu) patentirali su odavno instituciju "trofejne supruge". Ipak, danas je trofej za emancipovane muškarce, naročito one mlađe, sve češće upravo kvintastiks, kraljice pedestih godina. Ne tvrdim da to uvek izgleda ni lepo ni zanosno. Neuporediva Šeron Stoun, koja se pojavljuje u društvu dvadesetak godina mlađeg partnera i predstavlja autentičnu kraljicu coola, čini se kao da gubi nešto od sopstvene kraljevske harizme koju njen pratilac ne emituje.

Nora Efron, kraljica

Najveći sjaj i šik starenju dala je legendarna Nora Efron knjigom Osećam se loše zbog svog vrata, koja kruži među sredovečnim damama kao biblija savremenog starenja. Naime, briljantna Nora Efron, novinarka i čuvena spisateljica, autorka scenarija za kultne filmove Kad je Hari sreo Seli, Gorušica, Imate poštu i drugih, u ovoj se knjizi obračunala sa starošću na jedinstven, lucidan i tragikomičan način, u kome ima i pravog patosa.
Gledajući duboko starosti u oči, Efron sa neverovatnim šarmom i iskrenošću šalje telegrame iz raznih ćoškova starenja, a u nezaboravne rečenice spada svakako i ona – da biste videli kolika je starost sekvoje, treba da je presečete, "ali ne biste to morali da radite da sekvoja ima vrat". Četiri godine kasnije objavila je knjigu prepunu bisera, Ničega se ne sećam, koja je u još većoj meri posvećena starenju: "Nisam bila na Vudstoku, a i da jesam toga se ionako ne bih sećala". Posebno su dirljive dve liste poslednjih želja – šta će joj nedostajati a šta neće. Tamo!

Lilly Blog Kako stare bejbibumeri

Rečenica kojom je završila ovaj esej: "Moj život protraćila sam na sebe, ako ga se ja više ne sećam, ko će?" – posle njene nedavne smrti deluje otrežnjujuće, ljupko i gorko.

Zato sve žene, ne samo bejbibumerke, imaju sreću što je postojala Nora, feministička ikona sa tako razoružavajućim smislom za humor i ženskim integritetom. Zahvaljujući njoj i drugim sličnim autorkama, više nismo, kako reče Erika Džong, prestravljene u pedesetoj, jer nemamo pojma šta će od nas biti kad više nismo mlade i slatke. Bar u nekim delovima sveta nepovratno je ismejana stigma ženskog starenja i uverenje da posle menopauze za žene nema mesta ni u ambulanti.

Čini se da polako svi prihvatamo ideju da za ženu svet ne staje u pedesetoj.

Ne staje, samo se malo brže okreće.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči