Karmin za superheroine

Piše: Marija Midžović


Petak, 05. Februar 2016. u 11:49


SVE BOJE CRVENE

Dok se ostala dekorativna kozmetika manje više koristi da bi ispravila ili prepokrila određene nedostatke, jarko crveni ruž ima suprotnu namenu – da skreće pažnju

 

  • Malo je make-up proizvoda koji pojačavaju i podvlače žensko samopouzdanje i želju za izazovom, elegancijom, skretanjem pažnje…
  • Kada se kaže signature lipstick on je obično najcrveniji mogući
  • Poznati svetski majstori šminkeri tvrde da crveni karmin pristaje svakom tipu žene, samo treba naći pravu nijansu
  • Muškarci posmatraju nakarminisane crvene ženske usne celih 7 sekundi u odnosu na 0.95 sec, koliko posvete očima, ili 0.85 sec kosi

Ne nose sve žene jarko crveni karmin, ali ga vole i verovatno ne postoji ona koja ga nije probala "po kući" ili makar u parfimeriji, prosto zato što spada u klasiku i nikada, ali aposlutno nikada, nije izašao iz mode ni sišao sa modnih pista i stranica glosi magazina. Retko ga nose samo mlade na venčanju i samo u tom slučaju može biti neadekvatan ali je must have za svaki ozbiljniji sastanak u sitne sate ili koktel. Jarko crveni ruž za usne je najglamuroznija sporedna stvar u ženskom univerzumu i predstavlja neku vrstu šamanskog ženskog potpisa. Kada se kaže signature lipstick on je obično najcrveniji mogući, kao onaj koji je nosila Paloma Pikaso. Brojne su asocijacije koje budi i one su, naravno, kontroverzne. Jer, one su istovremeno romantične i zavodničke, ali i suprotnog predznaka kada sugerišu glamur visoke voltaže, karakterističan za moćne i uspešne žene.

Lilly Blog - Karmin za sve superheroine - Sve boje crvene

Kleoptra – najbolji maneken

Sve to čini jako zanimljivim ovaj mali, davnašnji predmet želja, čija upotreba je počela pre 3000 godina još u drevnoj Mesopotamiji, a čija prodaja skače svaki put kada krahira Vol strit. Nema bolje reklame za ovaj proizvod od činjenice da ga je koristila i Kleopatra, kada je inicirana misterija karmina koja upućuje na zavodničku žensku snagu, opasnost, seks, provokativnost, nepredvidivost, magičnu vamp privlačnost i kraljevski ponos…
Popi King, australijska kraljica ruževa za usne, tvrdi da je moć crvenog karmina – moć transformacije: "Crveni karmin mi je omogućio da shvatim kako se oseća mali dečak kada obuče kostim superheroja. On omogućava transcendiranje fizičkih ograničenja. Nijedan drugi make-up proizvod ne isijava ovu vrstu magije".

Lilly Blog - Karmin za sve superheroine - Kleopatra, najbolji maneken

Kako da vas oslove sa "ser"?

Pored visoke, klasične elegancije ovog dekorativnog detalja koja se u muškom svetu može meriti možda sa rolexom ili švajcarskim perorezom, zanimljivim ga čini neophodna doza drskosti i hrabrosti da biste se pojavili već u prepodnevnim časovima sa predivnim, baršunastim najcrvenijim karminom koji se može zamisliti.
Zbog delikatnosti cele operacije ruž se nanosi po preciznom protokolu: podloga, savršeno iscrtavanje kontura, uklanjanje viška i fiksiranje karmina, ponekad dodavanje sjaja. Tu je i obavezno pućenje sopstvenom liku u ogledalu. Jer, dok se ostala dekorativna kozmetika manje više koristi da bi ispravila ili prepokrila određene nedostatke, crveni ruž ima suprotnu namenu – on je tu upravo da skreće pažnju! Tilda Svinton, britanska glumačka ikona ima sve predispozicije da deluje kraljevski, pa stoga verovatno i ne koristi crveni karmin. Zato joj se dešava da prilikom prolaska kroz aerodromsko obezbeđenje priđe da je pregleda dežurni čuvar, misleći da je muškarac: "Često me oslove sa ser, na takvim mestima ili recimo na pokretnim stepenicama. To je zbog toga što sam veoma visoka, a ne nosim karmin, pa ljudi prosto zaključuju kako jedna žena ne može tako da izgleda", ispričala je duhovita oskarovka.
Čelična ledi britanske glume nema potrebu za jarkim karminom, ali žene koje žele da u trenutku podignu samopouzdanje, često to postižu upravo nanošenjem omiljenog crvenog ruža. Malo ima sitnica koje u toj meri pojačavaju i podvlače, odnosno "boostiraju" žensko samopouzdanje, želju za izazovom, elegancijom, skretanjem pažnje, samosvešću…

Lilly Blog - Karmin za sve superheroine - Kako da vas oslove sa ser

Za "Muškarce sa Menhetna"

Posle Kleopatre, ruž je nosila u 16. veka i učinila ga ultimativno otmenim engleska kraljica Elizabeta, a fascinacija današnjih zavodnica vodi korene iz ne tako davne zlatne ere Holivuda, kada su ga proslavile Džin Harlou i Veronika Lejk, odnosno pedesetih Merilin Monro, Ketrin Hepbern, Bet Dejvis… Danas je podjednako ekskluzivan i izazovan na svetskoj umetničkoj zvezdi, kao što je jedna Marina Abramović, ili Vivijan Vestvud, na Palomi Pikaso, Izabeli Roselini, Madoni, Kristini Hendriksen… Upravo je poslednja, kao seksepilna crvenokosa sekretarica Džoan Halovej, sa jarko crvenim usnama vratila u opticaj novi-stari ideal seksepila u trendseterskoj seriji "Muškarci sa Menhetna" (Mad Man).
U holivudskoj eri crveni karmin popularisale su glumice kojima nije svojstven, devojački girly stil, već aura i pojava zrele žene, što naravno važi i danas. Nedavno mi je u jednom krojačkom salonu gospođa, u ranim osamdesetim godinama (!), koju nikada ne srećem bez jarko crvenog ruža skrenula diskretno pažnju kako u onom koji sam ja izabrala ima "malo više narandžaste". Nije je mrzelo da izvadi iz nesesera svoj ruž, koji joj zaista stoji besprekorno, uprkos dubokim godinama i koji, priznajem, ima odličnu, zagasitu tamnocrvenu nijansu, a ipak ne odudara od njene sportske elegancije i svetlo drap đubretarca.

Senzualna fiksacija

Ipak, nije sve u pop ikonama i proverenom, ozbiljnom životnom iskustvu na strani crvenog ruža, već je i nauka dala objašnjenje. Jedna od najjačih konotacija jarko crvenog ruža je erotska, odnosno seksualna. Nedavno je za potrebe jednog proizvođača kozmetike na univerzitetu u Mančesteru sprovedeno istraživanje kako muškarci reaguju na crvene usne. Pokazalo se da su usta najatraktivnija na ženskoj pojavi, a naročito ako nosi crveni karmin. Naučnici su utvrdili da će posle samo deset sekundi od upoznavanja sa damom prosečan muškarac više od pola vremena provesti zureći u njene usne.
Muškarci posmatraju nakarminisane crvene ženske usne celih 7 sekundi u odnosu na 0.95 sec, koliko posvete očima, ili 0.85 sec kosi. U slučaju da nema crvenog karmina, mušakarac će brzo odustati od gledanja usana 2.2 sec i posvetiti očima 2.97, odnosno kosi 2.77 sekundi pažnje. Pune usne smatraju se najprivlačnijim atributom ženskog izgleda, a dr Džef Biti, koji je vodio istraživanje, ističe da je studija pokazala da usne predstavljaju najsenzualniji aspekt ženske privlačnosti i da igraju kritičnu ulogu kada je reč o seksualnom privlačenju kod ljudskog roda. Pune, crvene usne privlače mušku pažnju i predmet su fiksacija, a korišćenje karmina obezbeđuje značajno povećanu pažnju muške strane, čak i kad je reč o tankim usnama.

Lilly Blog - Karmin za sve superheroine - Senzualna fiksacija

Lipstik efekat

U prilog magiji crvenog ruža govori i takozvani "karmin efekat" (lipstick effect), a označava pojavu da žene tokom perioda ekonomske krize i recesije troše više novca na kozmetičke proizvode. Veruje se da se uticaj ugroženog finansijskog statusa na ulepšavanje žena prvi put jasno identifikovao u vreme velike američke depresije početkom prošlog veka, kada je nenadano skočila prodaja poizvoda za ulepšavanje. Isti efekat zabeležen je tokom ekonomskog pogoršanja koje su izazvale posledice 11. septembra, kao i svaki put tokom velikih potresa na Vol stritu u prošlom veku. Jedan od najvećih svetskih proizvođača kozmetike, kompanija Loreal, zabeležila je 2008. godine, u vreme kada je prodaja u svim domenima bila u padu, porast prodaje od 5,3 posto. Interesantno je da je četrdesetih godina prošlog veka u SAD doneta odluka da se crveni karmin obavezno drži u fabričkom toaletu, jer podiže žensku produktivnost.

Lilly Blog - Karmin za sve superheroine - Lipstik efekat

Kome stoji

Naravno, uvek je u pitanju kontekst u kome se nosi crveni ruž za usne i utisak koji želite da ostavite – od teatralnog (Dita fon Tiz i Kristina Agilera), preko svežeg i devojački stidljivog (Dru Barimur), punk-rock diva (Debi Hari ili Gven Stefani), ili seks bomba (Skarlet Johanson).
Poznati svetski majstori šminkeri tvrde da crveni karmin pristaje svakom tipu žene, samo treba naći pravu nijansu. Plavušama odgovara jarko crvena nijansa ili crvena koja u sebi ima malo hladnijih, plavih tonova, dakle "vuče" na duboku crvenu, odnosno bordo, dok crnkama, pored klasične crvene, odgovara koralna nijansa. Crvenokose mogu da biraju između obe varijante. Trenutno je aktuelan trend jarko crvenog karmina, uokvirenog licem sa minimumom šminke. Da ste pronašli pravu nijansu crvenog karmina znaćete po tome što će vaša kosa i oči zablistati i doći još više do izražaja, dok će ih pogrešna nijansa neutralisati, učinivši ih potpuno bezbojnim i neupadljivim.
Ili, kako slikovito objašnjava Popi King – pošto nađete svoju nijansu crvenog karmina – a takva postoji za svaku ženu – kada ga stavite i pogledate se u ogledalo imaćete utisak da se sunce pojavljuje iza oblaka.


0

Biljana - Odgovori Subota, 06. Februar 2016. u 21:11.10

Sve extra boja crveno L ZNAS 14 TI DAN ZALJUBLJENI :) ☺

Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči