Kineska tradicionalna medicina

Piše: dr Ana Žikić, spec. kineske medicine


Ponedeljak, 25. Septembar 2017. u 16:25


Peto godišnje doba ‒ Buđenje žene

Kratko i relativno neprepoznato godišnje doba na Zapadu, a jako cenjeno i važno na Istoku, ima veliki uticaj na mentalni, fizički i emotivni aspekt našeg tela.

  • . Iskoristimo potencijal ovih dana i povežimo se sa sobom u sebi, a sa energijom zemlje koja je i u nama
  • Da bi zemlja ishranila i druge elemente u sistemu, najpre i sama mora da bude snabdevena odgovarajućim namirnicama

Prema konceptu KTM, prateći solarno-lunarni kalendar, poslednji dani avgusta i septembar pripadaju tzv. petom godišnjem dobu, kasnom letu. Kratko i relativno neprepoznato godišnje doba na Zapadu, a jako cenjeno i važno na Istoku, ima veliki uticaj na mentalni, fizički i emotivni aspekt našeg tela. Ovo su dani kada se iz yang faze rasta i akcije (kojima pripadaju proleće i leto) polako prelazi u yin fazu mira i odmora (kojima pripadaju jesen i zima).
Važno je naći vremena i posvetiti se svom unutrašnjem biću.

Po sistemu pet elemenata, ovi dani pripadaju elementu zemlji. Organi koji joj odgovaraju su želudac i slezina. Kako drevni Kinezi smatraju da je svako od nas nalik mikrouniverzumu koji je povezan sa makrouniverzumum, tako ovih dana, ostvarujući vezu sa sobom, produbljujemo vezu sa našom planetom Zemljom.

Lilly Blog - Peto godišnje doba - Uvod

Doba žene

Ovo peto godišnje doba veoma je cenjeno zbog još jedne činjenice ‒ vreme je buđenja žene. To je naša prirodna najskrivenija yin snaga ‒ koja rađa, daje, stvara, baš kao i majka zemlja. Iskoristimo potencijal ovih dana i povežimo se sa sobom u sebi, a sa energijom zemlje koja je i u nama. Probudimo i oživimo peti elemenat. Kako? Najlakše je pesmom i zvukom…

Kako doživljavate sebe? Da li ste najpre supruga, partnerka, majka, ćerka, sestra ili prijateljica? Kako vidite sebe u svakoj od ovih "uloga"? Kako Vi doprinosite ovim odnosima da bi oni bili kvalitetniji, a kako oni povratno "hrane" Vas?

Jako je važno ovih dana obratiti se sebi, posmatrati, razmišljati (razmišljanje je funkcija slezine i želuca) kada se osećate zadovoljno i ispunjeno kao žena? I šta to za Vas znači? One koje rađaju i hrane treba da znaju da je i njihovom telu a i duhu potrebna "hrana", kako ona u fizičkom obliku, tako i ona energetskog porekla.

Ako ste primetili uspavanost svojih misli, ili stalno razmišljanje koje ne donosi zaključak i odluku, nedostatak želje za kretanjem, otežalost u abdomenu, probleme sa kožom - sve su ovo neki od disbalansa elementa zemlje.

Ali, zemlja je i život, poseduje jaku moć regeneracije i ponovnog rođenja, tako da ako išta želite da promenite, znajte da ovo mogu biti i dani buđenja posve nove žene u Vama.

Kasno leto je doba izobilja – dani kada slavimo izobilje oko nas i u nama.

Lilly Blog - Peto godišnje doba - Doba žene

Elemenat Zemlje - Majka svih elemenata

U Vašem telu elemenat zemlje predstavljen je organima slezinom i želucem. Oni su odgovorni za ishranu i "održavanje" celog tela. Postoji povezanost između elementa zemlje i mišića, masnoće i vezivnog tkiva. U sistemu KTM uobičajeno je da kada pričamo o jednom organu podrazumevamo njegovu povezanost sa celim organizmom. Želudac je organ gde se odvija "odvajanje" hrane i priprema za dalju obradu i apsorpciju. Slezini je pridružen

ankreas,i zajedno su važni za potporu organizma, adaptaciju i ishranu hranjivim sastojcima. Takođe, slezina je odgovorna za stvaranje krvi, belih krvnih zrnaca, što govori o njenoj bitnoj ulozi u imunom sistemu organizma.

Osobe koje imaju zdravu slezinu i elemenat zemlje odlikuje praktičnost, brižnost, samostalnost i kreativnost. Neredovnost i neadekvatnost obroka najpre će oslabiti elemenat zemlje u našem telu. To se ispoljava slabljenjem digestivne funkcije, nadutošću stomaka, kašastim stolicama, hroničnim umorom, nazebom, lakim javljanjem modrica, letargičnim raspoloženjem, brigom, opsesivnim mislima. Postoji tendencija da se bude neuredan i da se gomilaju nepotrebne stvari.

Kao centralni elemenat, anatomski gledano, ovaj elemenat se i nalazi na sredini našeg tela. Izvor je kreativnosti, motivacije, volje za životom, preduzimanja akcija… Treba shvatiti njegovu važnost kao centra, jer po osnovama KTM, zdrav i izbalansiran centar je osnova odakle svi drugi elementi dobijaju qi, i kao takav osnov je zdravog i izbalansiranog života u celini.

Lilly Blog - Peto godišnje doba - Vlažnost

Vlažnost - Jedan od najzastupljenijih patogenih faktora današnjeg doba

U prethodno objavljenim tekstovima već je objašnjeno kako na disbalans određenog organa mogu da utiču spoljašnji faktori, ali isto tako, ukoliko rad samog organa nije usklađen to dovodi do pojave određenog patološkog faktora u telu. U ovom slučaju, na rad slezine nepovoljno utiču uslovi spoljašnje vlage (život u vlažnim prostorijama, česte padavine, boravak u vlažnoj odeći...), ali ukoliko dođe do njenog disbalansa, u telu se stvara tzv. "unutrašnja vlaga". Ona je yin factor i ima tendenciju da zahvata organe donjeg trbuha. Na početku se javlja nadutost stomaka, zatim osećaj "da nas nešto vuče na dole", pojava sluzi u vaginalnom sekretu, meke i sluzave stolice, nadutost nogu i listova. Kod žena moze da utiče na nepravilnost menstrualnog ciklusa, a i kod žena i muskaraca na pojavu neplodnosti. Osobe su obično gojazne, teško gube a lako dobijaju na težini.

U dijagnostici KTM pacijente obično odlikuje tzv."klizav" puls, nadut jezik masne i lepljive površine, sa otiscima zuba sa strane.
Treba znati da je "vlažnost" jedna od najčešćih uzroka bolesti savremenog doba i oboljenja čija učestalost raste: kancer, povišen nivo holesterola, reumatoidni artritis, sindrom hroničnog umora, metabolički poremećaj, alergija, fibromijalgija…

Ako ste sebe prepoznali u nekoj od grupa, pravo je vreme da se posvetite sebi na jedan nov način. Prvi korak je – ishrana. Zapamtimo da je doručak sastavni i neophodan deo dana. Kako je Zemlja aktivna u periodu 7-11h pre podne, idealno je da imamo doručak do 9 h, a laganu večeru do 20 h. Da bi zemlja ishranila i druge elemente u sistemu, najpre i sama mora da bude snabdevena odgovarajućim namirnicama. Budite se sa prvim suncem i posvetite se zemlji u Vama.

Jedite pažljivo - Prisutnost

Po teoriji KTM, razmišljanje i funkcija elementa zemlje su povezani, tako da bi u potpunosti mogla da važi izreka "Da jedemo svoje misli".
Budite prisutni dok jedete. Obratite pažnju na razgovore koje vodite tokom jela, što naravno podrazumeva gledanje televizije kao i komunikaciju telefonom.

Za digestivni sistem bolje je imati manje a češće obroke. Ovakav način obezbeđuje konstantan pritok i protok qi-ja.

Žuto-narandžasta je boja koja odgovara elementu zemlji, a ukus je blago-slatki. Korisne namirnice su: proso, bundeva, tikva, sladak krompir, celer, repa, kukuruz, raž, pasulj, grašak, kvinoa, ćuretina, piletina, ananas, papaja.

Od začina se preporučuju: kurkuma, beli luk, đumbir, crni luk, mirođija, ruzmarin, bosiljak, žalfija, peršun, korijander...
Preporučuje se termički obrađena hrana, pre nego sveža hrana. U sistemu KTM sveže salate i sirova hrana pripadaju tzv. "hladnoj" hrani koja dodatno slabi funkciju slezine i želuca.

Izbegavati: mleko i mlečne proizvode, alkohol, previše slatku, masnu i zaprženu hranu.
Izbegavati preobilne, a naročito kasne obroke,

* Prevelika potreba za slatkom hranom ukazuje na slabost elementa zemlje.

Lilly Blog - Peto godišnje doba - Jedite pažljivo

Uskladite svoj životni stil

Energija slezine je povezana sa mišićima našeg tela. Njih treba vežbati, ali ne i zloupotrebiti. Vlažnost ima tendenciju da se nakupi u zglobovima (krupnim i sitnim) pa, da bi preventiva delovala na lakoću pokreta, prepuručuju se lagane vežbe razmrdavanja i istezanja. Najbolje vreme je ujutru pre doručka, ali može i u kasnijem periodu dana. Preporučuju se kineske vežbe Qi Gonga, gde se usklađivanjem pokreta i disanja može delovati na aktivaciju elementa zemlje.

Jako je povoljno doba godine da deo dana posvetite sebi, upoznavanju sebe kroz meditaciju i unutrašnje refleksije. Zdrav elemenat zemlje omogućava nam da budemo posmatrač svojih misli i da prepoznamo i ispunimo svoje potrebe. Potrudite se da budete samo sa sobom određeni deo dana i uživajte u stvarima koje volite i koje vas čine srećnim. Setite se: ovo je i doba buđenja nove žene u Vama.

Na kraju, zvuk koji najviše rezonira sa elementom zemlje je - Vaš glas… Tako da možete glasno da zapevate omiljenu svoju melodiju, tiho da pevušite, a i da iskoristite kreativni potencijal elementa zemlje – i osmislite samo svoju melodiju i pesmu...

Postoji izreka u KTM: "Elemenat zemlje stvara vlažnost, a ona se skuplja u elementu metala". Ovo ujedno odgovara sledećem elementu i godišnjem dobu –jeseni, kada se aktiviraju pluća i debelo crevo. Ako je vlažnost kreirana unutrašnjim disbalansom, onda će se ona svakako vremenom skupiti u plućima, i pojaviće se u vidu iskašljavanja sluzi, naročito u ranim jutarnjim satima posle buđenja, ili nakon obroka. Ako se vlaga taloži u debelom crevu, doći će do pojave sluzavih i lepljivih stolica, gubitka stolice, nadutosti stomaka…

Kako se pluća vezuju sa tugu, kod disbalansa elementa metala, tokom jeseni može doći do oslobađanja starih tuga i nostalgičnih raspoloženja.
Da bismo predupredili pojavu ovih simptoma, a kako znamo da je u sistemu pet elemenata zemlja majka elementu metala, imamo dovoljno vremena da je kroz usklađeni način života i ishrane uz priložene savete osnažimo..

A znamo da će nešto sigurno pomoći – pevanje i dobra muzička play lista

*Qi (气)- označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima), snabdeva vitalnom energijom sve delove našeg tela i drži ih u balansu potrebnom za održavanje zdravlja.

* KTM - Kineska Tradicionalna Medicina

~~ Ukoliko želite više da se upoznate sa sistemom pet elemenata, sa oživljavanjem elementa zemlje u nama, kao i to kako praktično da povećate energetski rad sistema slezine/želuca, pluća/debelog creva, tokom dana kasnog leta i jeseni, kroz ishranu i vežbanje Qi Gonga, prisustvujte jednoj od radionica u okviru ciklusa predavanja kineske tradicionalne medicine. Za sva dodatna obaveštenja obratite se na mail dranazikic@gmail.comUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči