Koncept tradicionalne kineske medicine

Piše: dr Ana Žikić, spec. kineske medicine


Petak, 19. Maj 2017. u 16:28


NOVO PROLEĆE, NOVI VI

Sve je toku. Ja sam u toku. Ja sam tok…

Po starim Kinezima, novo proleće je takođe novi start. A na početku, dobro je imati malo rešenosti da sve što nas je usporavalo, mučilo i nije doprinosilo daljem napretku naše ličnosti na bilo kom nivou, ostavimo iza sebe

  • Kako je svaki organ majka, odnosno organ koji ishranjuje sledeći u krugu od pet elemenata, tako je "Jetra majka Srca"
  • Žučna kesa podržava planiranje i brzo donošenje odluka
  • Zglobovi su poput raskrsnica na našem telu, i tu ne bi trebalo da dolazi do zastoja energije
  • Zanimljivo je da je jedan oblik alergije, po osnovama kineske medicine, izazvan patološkim faktorom vetra

"Kad se misliš kako,
Znaj da je lako.
Samo počni…"

Proleće je vreme za novi početak, novi start. To znamo i uverena sam da ste do sada to čuli mnogo puta. Po starim Kinezima, novo proleće je takođe novi start koji nam pruža priliku da počnemo potpuno jedan novi ciklus. A na početku, dobro je imati malo rešenosti da sve što nas je usporavalo, mučilo i nije doprinosilo daljem napretku naše ličnosti na bilo kom nivou, ostavimo iza sebe. Novi Vi, novo proleće..Dopustite da Vas ponese energija drveta, koje označava elemenat proleća. Organ kome pripada elemenat drveta je jetra, pa se u šali kaže da "vetar spava u jetri" (zato što je vetar pokret drveta). Videćemo kasnije da se ne smatra svaki vetar "dobrim", ali za početak iskoristite poletnost i lakoću vetra i razdragano započnite novi ciklus.
Izrastite u ono što želite.

Lilly Blog - Novo proleće novi Vi

JETRA I ŽUČNA KESA KAO AKTIVNI ORGANI PROLEĆA

Jetra i žučna kesa su parni organi u sistemu pet elemenata. Njihov rad treba dobro podržati tokom proleća, jer kao što je već napomenuto, sada se izgrađuje dobra baza za ceo naredni ciklus. Jetra je odgovorna za neometan protok qi-ja kroz telo, a to je jako bitno, jer se u suprotnom kao jedan od prvih simptoma javlja – bol.
Kako je svaki organ majka, odnosno organ koji ishranjuje sledeći u krugu od pet elemenata, tako je "Jetra majka Srca". Ovo je važno uzeti u obzir, naročito kod kardiovaskularnih bolesnika.
Kaže se da jetra skladišti krv. Da bismo ovo razumeli, potrebno je da znamo da po osnovama KTM svaki organ uglavnom ima neki odnos sa krvlju kao vitalnom supstancom organizma. Tako npr. Slezina stvara krv, Srce je pokreće…a Jetra je skladišti. I upravo ovaj deo krvi koji potiče iz jetre ishranjuje tetive našeg organizma, kao i jedno jako bitno čulo – čulo vida, oči.
Žučna kesa podržava planiranje i brzo donošenje odluka.

KAKO SE OSEĆATE?

Jetra je jako bitna za naš emotivni život. Promenljivo raspoloženje, nagli plač, anksioznost, agresija, potreba da se viče, brizne u plač, mogu biti znaci disbalansa, a najčešće je u pitanju stagnacija jetrine energije.
Već je napomenuto da je jetra blisko vezana sa krvlju organizma. Krv je jedan oblik tečne vitalne supstance, a poznata je povezanost izmedju tečnosti (vode) i emocija… Zato pokušajte da budete u skladu sa svojim emocijama ovoga proleća.
Budite jasni prvo prema sebi, šta osećate, da li imate potrebu da sa nekim to podelite ili da kažete šta želite. I recite. Setite se, jetrina qi je u pokretu i na nju nepovoljno utiču potisnute emocije. Ona je ta koja nam pomaže da radimo stvari opušteno.
Smatra se da stres najviše utiče na jetru,

Na kraju, drvetu je potreban rast. Ne stagnacija.

Sve je toku. Ja sam u toku. Ja sam tok.

Lilly Blog - Kako se osećate

POKRET

Naše telo i nesvesno živi cikluse prateći promene u prirodi, a kada i svesno otpratimo iste, pomažemo telu da bude u toku sa promenom koja se dešava. Moguće je da ćemo osetiti želju za pokretom, igrom, ponašajmo se u skladu sa time. Ako telo uporedimo sa mikrokosmosom koji nas okružuje, u nama teku reke, rekli su stari Kinezi, misleći na kretanje krvi u krvnim sudovima i Qi-ja u meridijanima. Sada se one otapaju, kao i sluzi u našem telu, tako da je moguća pojačana pojava sekreta.
Obratite pažnju na zglobove. Jako je bitna pokretljivost zglobova celoga tela i malih i velikih. Oni su poput raskrsnica na našem telu i tu ne bi trebalo da dolazi do zastoja energije. To su ujedno mesta gde naša Qi (životna energija) komunicira sa energijom okruženja. U akupunkturi, tačke sa najvećim terapeutskim efektom nalaze se u okruženju zglobova (naročito oko kolena i laktova), i one su tzv. He tačke – tačke mora, što znači da se tu Qi kreće u velikim strujama?

Preko tetiva mišići se pripajaju za naše kosti. Po osnovama kineske tradicionalne medicine, "jetrina krv" ishranjuje i vlaži tetive, tako da se one mogu skupljati i opuštati po potrebi, što za posledicu ima dobru pokretljivost zgobova i akciju mišića. Disbalans u energetskom sistemu jetre može dovesti do otežanog kretanja.

DRVO KAO ELEMENAT JETRE

Drvo je prvo u ciklusu od pet elemenata. Zašto baš Drvo? Zato što označava pokret i rast. Vežba koja se upravo tako i zove "Veliko Drvo" jedna je od najpoznatijih vežbi Qi Gonga. Kako postoji više različitih sistema Qi Gonga, postoje i različite varijante ove vežbe, ali je osnova ista – u određenoj poziciji tela (potrebno je vođstvo instruktora Qi Gonga), oponašate drvo. Rano ujutru po kineskim parkovima možete videti veliki broj Kineza koji praktikuju ovu vežbu tokom cele godine (i drvo ima cikluse svoga postojanja). Ovo pokazuje kako su od davnina stari Kinezi poštovali Drvo i smatrali ga velikim učiteljem.
Za početak, možete posetiti svoje omiljeno drvo, razmeniti zagrljaj, ili ovog proleća zasaditi sadnicu.

VETAR

Može vas razbuditi, može vas nežno milovati… ali ako je telo slabo, spoljašnji vetar mu može škoditi. Stari Kinezi su razlikovali spoljašnji i unutrašnji faktor vetra. Spoljašnji je izazvan zaista vetrom prirode, a unutrašnji vetar je vezan za disbalans jetre i on ima ozbiljnije simptome. Iznenada se pojavljuje, brzo menja svoju lokaciju pa, na primer, iznenadan i jak svrab koji se javlja na različitim pozicijama na telu može biti pokazatelj ovog disbalansa.
Po konceptu kineske tradicionalne medicine, simptomi unutrašnjeg vetra mogu biti : vrtoglavica, svrab, tremor mišića, grčevi, tikovi, pulsirajuće glavobolje. Na emotivnom nivou osoba često menja rapoloženja i može biti sklona depresiji.
Ako bubrezi nisu dovoljno ojačani tokom zime (Voda je majka Drveta), moguće je da jetra nije imala dobru bazu za početak svog ciklusa i tada je često prisutno loše rapoloženje tokom prvih prolećnih dana.
Tradicionalna kineska tehnika guashe (prevlačenje posebnog instrumenta po meridijanima i akupunkturnim tačkama tela) ima dobrih rezultata u otklanjanju simptoma vetra iz tela.

Lilly Blog - Vetar

ŠTA SU SIMPTOMI DISBALANSA JETRE PO OSNOVAMA TKM

U proleće se često pokaže da li nam je jetra u balansu. Kako je ona odgovorna za neometan protok qi-ja u telu, sve što to sprečava jasno će se manifestovati u vidu pojave bola (naročito bola promenjive lokacije), promenjivog raspoloženja, grča mišića. Neophodno je postojanje faktora vetra u telu, jer je on taj koji izaziva i omogućava pokret, ali ako drvo nije dobro uzemljeno i koren nije jak, može se pojaviti puno simptoma, naročito u gornjem delu tela: glavobolje, zujanje u ušima, tikovi…

VID – Proleće nas poziva da vidimo jasnije, lepše, vedrije.

Oči su organ gde se "otvara jetra" i ujedno "jetrina krv" ishranjuje oči.
Svako proleće nas i poziva da vidimo jasnije, lepše, vedrije.
Ukoliko osoba ima deficijenciju "jetrine krvi", mogu se javiti simptomi poput zamagljenog vida i suvoće. Ako postoji tzv. "vatra u jetri", javlja se osećaj vatre u očima, pečenja, crvenila i bola.
Vežbe Qi Gonga su jako efikasne u poboljšanju funkcije vida.

NOKTI

Preporučljivo je s vremena na vreme obratiti pažnju na nokatne ploče, kako se one takođe hranje "jetrinom krvlju". Tako lomljivi, tamni, suvi, ispucali nokti mogu upućivati na nedostatak "jetrine krvi".

UKUS PROLEĆA

Proleće je sezona kada treba jesti "laku" hranu, onu koja podržava kretanje qi-ja "ka gore". Obično je apetit manji, i ne treba preterivati sa hranom. Zeleno je boja proleća. U ishrani, ako pogledamo na pijacama, većina namerinica je te boje. Dobro je jesti kupus, spanać, brokoli, rotkvu, mladi luk, crni biber, origano, mirođiju, lovorov list…
Ako ste prepoznali da imate simptome unutrašnjeg vetra, preporučuju se namirnice: ovas, đumbir, morač, bosiljak, celer, crni susam, čaj od nane i kamilice. Jaja i heljda pogoršavaju simptome.
Zanimljivo je da je jedan oblik alergija po osnovama kineske medicine izazvan patološkim faktorom vetra. Tako je vetar jedan od osnovnih simptoma alergijskih reakcija.
Kiselo je ukus jetre. Kiselo jača funkciju tetiva, poboljšava funkciju mokraćne bešike, dijareju, hemoroide, ekscesivno znojenje... Manja količina kiselog neophodna je za dobru funkciju jetre, tako da se preporučuju limun, grejpfurt, čaj od šipka, gloga... (ne treba preterivati sa ovim ukusom, jer u velikim količinama pogoršava funkciju jetre).

Lilly Blog - Vetar

NE PRETERIVATI SA OBILNIM OBROCIMA

Preobilni i obroci u kasnim večernjim satima, kao i masna hrana, nepovoljno utiču na funkciju jetre jer usporavaju njen rad. Ometaju regularno raspoređivanje qi-ja, i kako se zna da "Drvo napada Zemlju", a elementu Zemlje odgovaraju Slezina i Želudac, prvi simptomi biće nadutost stomaka, otežano varenje, gasovi, nervoza,.. Oči mogu bite crvene i otečene, a može se razviti i katarakta. Stagnacija jetre se može odlikovati otežanim disanjem, pojavom "knedle u grlu ".
Začini kao sto su origano, mirođija, ruzmarin i crni biber mogu pomoći kod simptoma stagnacije jetre.

PREPORUKA ČAJA

~~~ Čaj od nane sa kašikom meda i limunom idealan je za poćetak prolećnih dana (najbolje ako je u pitanju list sveže nane). Ova kombinacija potpomaže i podržava kretanje qi-ja "ka gore", a sladak ukus meda blago greje qi tela. Kiseo ukus u umerenim količinama je neophodan za pravilan rad jetre.

KAKO PODRŽATI BUĐENJE JETRE U PROLEĆE?

Redovna fizička aktivnost
Redovan san (početi sa ranijim buđenjem)
Obratiti pažnju na ishranu: izbegavati kasne i obilne, a imati redovne obroke

PREPORUKA QI GONG VEŽBE ZA PROLEĆE

Qi Gong vezbe se najšečće izvode u prisustvu instruktora koji će Vas upoznati sa ovim sistemom vežbi i njihovim osnovnim postavkama. Postoje neki pokreti ili jednostavnije vežbe koje mozete uraditi i sami. Preporučuje se da budete u prirodi, možda baš pored svog omiljenog drveta. Prvo protrljajte dlanove, a zatim ih položite na jetru i žučnu kesu (nalaze se ispod desnog rebarnog luka). Mentalno iskomunicirajte sa njima (po osnovama kinske trad. medicine svaki organ ima svoju dušu) recite im da je vreme buđenja, i da Vam je potrebna njihova saradnja. Zatim blagim tapkanjem pređite od spolja ka unutra preko cele površine kojom se prostiru jetra i žučna kesa. Važno je da pokret bude usmeren ka unutra i ka pupku. Lupkanje bi trebalo da je blage jačine. Obratite pažnju da zglobovi budu opušteni. Pokret ponoviti 10-15 puta. Najbolje je uraditi ga ujutru. Po završetku, blago predjite par puta dlanovima po jetri i usmerite energiju ka stopalima (bitno je da se energija jetre usmeri ka dole, jer ukoliko je jetra u disbalansu obično je usmerena u suprotnom pravcu).

~~ Ukoliko želite više da se upoznate sa sistemom 5 elemenata, sa oživljavanjem elementa drveta u nama, kao i to kako praktično da povećate energetski rad sistema jetre tokom prolećnih meseci kroz ishranu i vežbanje qi gonga, prisustvujte jednoj od radionica u okviru ciklusa predavanja kineske tradicionalne medicine. Za sva dodatna obaveštenja obratite se na mail [email protected].
www.holitimed.comUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči