Kraljica odevnih tkanina

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 10. Jul 2017. u 09:14


VERUJTE SVILI I OVOG LETA

Svila poseduje otmena svojstva dijamanta pošto menja nijansu, u zavisnosti od toga pod kojim uglom svetlost pada na nju, što je čini misterioznim, kameleonskim materijalom. U svakom obliku – ona je apsolutni vrhunac elegancije.
Poznato je da svila zimi greje, a leti hladi – sasvim dovoljan razlog za njen povlašćen položaj u svakom garderoberu

  • Što svila manje prostora zauzima, to se njeno čudesno dejstvo jasnije ispoljava
  • Svaka tkanina od svile zahteva jednostavan kroj, koji samom materijalu omogućava izbijanje u prvi plan
  • Vez na svili i vez svilenim koncem spadali su, u vizantijsko vreme, u fine ručne radove kojima su se bavile vlastelinke

Svila poseduje svojstva dijamanta u mnogo čemu, a svakako zaslužuje posebno mesto u sopstvenoj kategoriji lepota ovog sveta. Kao i dragi kamen, ona menja nijansu, u zavisnosti od toga pod kojim uglom svetlost pada na nju, što je čini misterioznim, kameleonskim materijalom. Zbog karakteristike da je izdržljiva, praktično nepoderiva, našla je primenu i u tako neočekivanoj ulozi kao što je unutrašnja guma bicikla. Ali i u zastrašujućoj – kao svilen gajtan. Ipak, pomisao na svilu pobuđuje, pre svega, neke mnogo romantičnije asocijacije upletene u ovu neverovatnu tkaninu. I da ne postoji legenda o njenom nastanku, imala bi carski status, jer su delikatnost, glamuroznost i jedinstvenost u njenoj prirodi. Kao u svakoj bajci, ma koliko puta ponovljenoj, put od bube do svile svaki put zvuči jednako nestvarno.

Lilly Blog - Kraljice odevnih tkanina . Uvod

I zimi i leti

Svila je posebno dragocena i zbog svoje mnogostruke prilagodljivosti. Ona se potpuno predaje boji i dezenu u kojima se pojavljuje, kao i telu sa kojim je u dodiru. Ipak, ono što je čini savršenim izborom za sve prilike jeste njena savršena prikladnost u različitim godišnjim dobima. Poznato je da svila zimi greje, a leti hladi – sasvim dovoljan razlog za njen povlašćen položaj u svakom garderoberu. Zapravo, ova tekstilna dragocenost je praktično nezaobilazna. Čak i ako niste podlegli njenim čarima u vidu košulje, gde je neprikosnovena, teško da ste uspeli da izbegnete sve oblike u kojima se svila pojavljuje u našim životima. Njena magičnost i nemerljiva vrednost najviše se ispoljavaju u detaljima – što manje prostora zauzima, to se njeno čudesno dejstvo jasnije ispoljava. To može biti marama ili ešarpa – još jedan večno klasičan odevni dodatak – ali može biti i najjednostavnija traka na letnjoj torbi ili šeširu od slame.

Nežnost i čvrstina

U svili je oličen čudesan spoj suprotnosti, kao što su nežnost i čvrstina, zbog čega dizajneri enterijera od davnina rado koriste ovaj materijal za presvlačenje mekih elemenata nameštaja, za zavese i jastučiće, čak i za tapete. I pored nesumnjive lepote predmeta obavijenih svilom, njen dodir je i dalje najlepše osetiti na sopstvenoj koži. Svileni veš, spavaćice, pidžame, kimono – za intiman susret sa svilom. Za izlazak pak preostaje čitav niz odevnih varijanti koji nam omogućava veliki izbor tkanja svilene niti, kao i dezene koji variraju od unikatno naslikanih ili izveženih, do onih u prirodnoj boji svile.

Lilly Blog - Kraljice odevnih tkanina . Nežnost i čvrstina

Najfinija tkanja

Među najfinije svilene tkanine spada satenska svila koja ima baršunast sjaj i čija lepota najviše dolazi do izražaja kada je ovaj materijal jednobojan. I na ovom polju bela i crna su neprevaziđene kraljice – prva dana, a druga noći. Ko je za mat varijantu, verovatno će se radije odlučiti za grež svilu – tkaninu sličnu satenu, ali prigušenog sjaja. Najlaganije svileno tkanje je muslin: rebrast (šifon), zrnast (žoržet) ili sasvim gladak. Providni organdin je savršen izbor za svilene zavese, dok je brokat primer za "tešku" svilu. Na šantung svili, dobijenoj od neujednačeno upredenih niti, boje se prelivaju, menjajući nijansu same tkanine. Sirova svila je čest izbor materijala za letnje pantalone širokih nogavica – manje je zahtevna za kombinovanje od svilenih tkanina visokog sjaja, a nezahtevna je i u pogledu kroja odevnog artikla. Svaka tkanina od svile zahteva jednostavan kroj, koji samom materijalu omogućava izbijanje u prvi plan.

Omiljeni sari

Najpoznatiji model od svilene tkanine svakako je sari – tradicionalna istočnjačka nošnja koju često nose i svetske zvezde u adekvatnim prilikama. U svojoj postojbini, Indiji, sari je i dalje neizostavna odeća prilikom ceremonije venčanja. Ni Holivud nije odoleo duhu Istoka oličenom u ovom skupocenom odevnom predmetu. Liz Harli je nosila ružičasti model na svom venčanju, Džulija Roberts, maslinastu varijantu, u filmu prema svetskom bestseleru "Jedi, moli, voli". Viktorija Bekam nosi crveni sari na stranicama Voga. Za Naomi Kempbel je, sudeći po brojnim fotografijama, tradicionalna indijska nošnja definitivno jedan od omiljenih autfita, kojem nije odolela ni Opra, dok su Lejdi Gaga i Pamela Anderson njegov klasičan kroj prilagodile svom imidžu.

Lilly Blog - Kraljice odevnih tkanina . Omiljeni sari

Vole je i muškarci

Reklo bi se da je svila tkanina namenjena prvenstveno ženama, možda najviše zbog njene ženstvene prirode. Muškarci uživaju u svilenom vešu, pidžamama i kućnim ogrtačima u vidu kimona. U muškom garderoberu, ukoliko on pripada pojedincu prefinjenog ukusa i stila, mogu se naći kravate, šalovi i čarape od svile. Košulje i odela od ove fine presijavajuće tkanine i dalje su artikli koji se najčešće mogu videti u filmovima i na prvenstvima u latino-plesovima. U stvarnom životu nose se u svečanim ali poslovnim prilikama. Na muzičkoj sceni nisu se plašili da se pojave u svilenim košuljama Princ, Sting, Elton Džon, Tom Džons, Elvis i mnogi drugi, manje ili više "nežni" momci.

Adut svake dame

Svilu ćemo sresti gde god je reč o lepim predmetima i ukrasima uopšte. Ima je u vidu postave koja oblaže unutrašnjost kutija za nakit - onih većih koje liče na kovčežiće sa blagom i onih malih uz koje ide sudbinsko pitanje. Ima je čak i na samom nakitu - niske krupnih kugli presvučenih crnom ili crvenom svilom mogu biti dovoljna kap glamura za večernji izlazak. Rukavice, pogotovo one duge, zahtevaju poseban povod, između ostalog i zato što sa njima ne možete proći nezapaženo. Svilene rukavice su večni adut svake dame, balski aksesoar koji je zadržao simboliku iz romantičnijih vremena, kada je ispod krinoline izvirivao vrh cipelice od svile.
Vez na svili i vez svilenim koncem spadali su, u vizantijsko vreme, u fine ručne radove kojima su se bavile vlastelinke. Čuvena Jefimijina Pohvala knezu Lazaru izvežena je na crvenoj svili. Fina svilena tkanina bila je i ostala pokazatelj statusa, a vez na svili simbol vrhunskog umeća i delikatan ukras na umetničkim rekvizitima u našim etnografskim muzejima.

Lilly Blog - Kraljice odevnih tkanina . Adut svake dame

Kao sredstvo za negu

Ako se iz ovih davnih vremena, u koja je uvek lepo zaviriti, vratimo u sadašnjost, pronaći ćemo svileni prah u raznim kozmetičkim sredstvima, od dezodoransa do sapuna, šampona i kupki. Poruka je jasna za one koji žele da im koža i kosa budu kao svila...
Lekovitost i pozitivno dejstvo svile nije samo marketinški trik. Pored toga što je prijatna za kožu, ona ima i zaštitničku ulogu, jer upija ultraljubičaste zrake. Savršen je izolator za one koji pate od alergije ili iz nekog drugog razloga imaju pojačano osetljivu kožu. Neki idu i dalje u isticanju lekovitih dejstava svile, tvrdeći da ona podstiče brže zarastanje rana i usporava starenje kože.
Poklonice svile ni ovog leta neće imati razloga za brigu – kraljevi mode najavili su haljine živopisnih dezena od dnevnih do večernjih varijanti. Pretresite sve garderobere koji su vam dostupni – boja kajsije je ponovo in, kao i tirkizna. One haljinice koje su svojevremeno išle uz vespu, nosiće se i tokom predstojećih meseci. U svakom slučaju, verujte svili i ovog leta. Tu vas čeka sigurno utočište u vreme najavljenih vrelih dana.

 



Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči