LIFE COACH

Piše: Dragana Jovanović


Ponedeljak, 13. Mart 2017. u 11:26


ZAŠTO POTRAŽITI LIFE COACH̵-a

Zbog onih kojima koučing može biti od velike koristi, navedimo za koje situacije je to pravi izbor i šta u razgovoru sa koučom možete očekivati

  • Lajf koučing je nova profesija, pomalo nejasna, ne samo klijentima, nego i nekim "koučevima"
  • Zahvaljujući kouču, živimo u skladu sa onim što je nama važno, svesni da uvek imamo izbor

Odgovornost za naš život je na nama. Ukoliko želimo život po svojoj meri, moramo biti hrabri i krenuti putem promene. Ne mislim da je lako, ne živimo u zemlji neograničenih mogućnosti i blagostanja.., ali uvek postoji jedan deo koji zavisi samo od nas, na koji možemo da utičemo i da ga menjamo. Kouč je tu da nam pomogne da promenu ostvarimo. 
Lajf koučing je nova profesija, pomalo nejasna, ne samo klijentima nego i nekim "koučevima" koji su pročitali nekoliko self help knjiga, doživeli nekoliko "aha" momenata i smatraju da mogu druge voditi u prosvetljenje. Kako bi bilo da zbog svih onih kojima koučing može biti od velike koristi navedemo za koje situacije je to pravi izbor i šta u razgovoru sa koučom možete očekivati.

Lilly Blog - Life Coach - Uvod

Svet ličnog razvoja

Pre šesnaest godina ostavila sam posao diplomiranog pravnika da bih ušla u svet ličnog razvoja, ne samo kao neko ko uči i istražuje, već kao neko ko živi od te profesije. Rešila sam da radim ono što volim kada sam doživela susret sa smrću. Tada sam se zapitala "za šta si mislila da imaš vremena" i shvatila da nema garancije za srećan život. Ako ja ne uradim ono što želim – niko neće. Uglavnom iz dva razloga – prvi je što niko ne zna šta stvarno želim, a drugi je da svako brine za sebe, ma koliko to sebično zvučalo, pa se to prebacivanje odgovornosti za moju sreću na druge pretvara u razočarenje! Krenula sam, ne znajući koliko je taj put težak i divan u isto vreme. Da sam tada imala kouča – put bi bio jasniji i ne bih potrošila toliko energije na ono što mi nije bilo važno! 

Lilly Blog - Life Coach - Svet ličnog razvoja

Drugi put na mapi

Lajf koučing nam omogućava da razumemo sebe. Kouč nas raznim tehnikama čini motivisanim da istrajemo, pronađemo skrivene resurse u sebi, on nas pitanjima dovodi do predrasuda koje nas ograničavaju da ostvarimo ono što nam je nekad na dohvat ruke. Kouč je neko ko nas vodi ka rešenju, umesto da ostanemo vezani za problem. Jednostavno, zahvaljujući kouču živimo u skladu sa onim što je nama važno, svesni da uvek imamo izbor. Naše navike i mentalni obrasci po kojima se iznova i iznova krećemo u istom krugu poručuju nam da izbora nema, pa ćemo po stoti put uraditi istu stvar, a očekivati drugi rezultat.., ili ići istim putem u nadi da ćemo stići, baš ovoga puta, na drugo mesto. Nije logično, zar ne? Često, bez nečije podrške ne znamo šta drugo da uradimo, ili da li uopšte postoji neki drugi put na mapi. Zato je tu kouč – da nam osvetli put.

Lilly Blog - Life Coach - Drugi put na mapi

U susret izazovima

Pored lajf koučinga, sve je popularniji biznis koučing. Top menadžeri koji postavljaju strategije, imaju viziju i ozbiljan zadatak da motivišu i sebe i zaposlene, moraju svojim primerom da pokažu da znaju da upravljaju sobom. Kako da upravljaju drugima ukoliko ne umeju da upravljaju svojim vremenom, zadacima, svojom energijom i da održe životni balans? Svi ti izazovi lakše se prevazilaze sa koučom. 

Lilly Blog - Life Coach - U susret izazovim

Šta nije koučing

Moderno je da nas gurui sa TV ekrana ili sa stranica magazina uče kako da živimo. To nije koučing. Koučing nije davanje saveta! Kouč vodi kroz proces u kome klijent sam otkriva: šta želi, kako će to ostvariti, zašto mu je to važno i kako će znati da je to postigao; 
Koučing nije terapija! Terapija i konsultacije polaze od toga da je nešto iz prošlosti potrebno "popraviti" da bismo nastavili dalje. U koučingu se smatra da mi u sebi imamo sve resurse da bismo rešili izazove koji se nalaze pred nama;
Koučing nije mentorstvo. Rad sa mentorom je dobar način da se razvijate, ali on utiče na nečiji rad i razvoj kao autoritet, dajući informacije i preporuke. 

Šta u koučingu možete otkriti

Zašto se ponašate na određeni način (iako to nije korisno za vas);
Koja uverenja vas ograničavaju da biste postigli šta želite;
Koje izbore imate;
Koji put je u skladu sa onim što je vama važno;
Kako da održite motivaciju.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči