Leptirići u stomaku

Piše: prof. dr sci med. Mima Fazlagić


Ponedeljak, 29. Avgust 2016. u 16:13


Hormoni nisu jedini odgovorni za libido i, nažalost, ne postoji čudesni napitak koji vraća želju. Najveći problem je u tome što većina naših žena nije sebi u prvom planu

 • Nemaju sve žene seksualnu želju u plodnim danima
 • Danas ima preparata koji će pomoći da problemi koje fiziološki donose godine ili porođaji budu smanjeni
 • Uobičajeno pitanje u ordinaciji, barem jednom nedeljno je: "Doktorka, nemam nikakvu želju za seksom, možete li mi dati neke tablete?"
  U svakodnevici ovaj realan i važan problem je veoma čest, a u literaturi ima malo podataka o njemu. Na fakultetu se o tome uči kroz nekoliko rečenica. Estrogen je važan za seksualnu želju i zbog toga žena u plodnim danima ima najveću želju za seksom, a ujedno je tada i najplodnija, pa se tako priroda brine za održavanje vrste. Činjenica je da je testosteron odgovoran za libido i kod muškaraca i kod žena, ali je seksualna želja dominantnija kod muškaraca. Radeći s pacijentima, lekar u praksi brzo uviđa da se znanje iz literature, koje je na neki način naučno utemeljeno, ne može primeniti kao pravilo. Nemaju sve žene seksualnu želju u plodnim danima, a koncentracija testosterona koja raste u klimaksu ne rezultira povećanjem seksualne želje.

  Lilly Blog - Leptirići u stomaku - Uvod

  Seks kao obaveza

  Rad u praksi vas prvo nauči da nema pravila. Žene koje pokušavaju da ostanu trudne, a to im ne polazi za rukom, seks u plodnim danima doživljavaju kao najveću obavezu i izvor muka. Žene koje se približavaju klimaksu vrlo često uopšte ne žele seks, jer su preopterećene obavezama, nedostatkom emocija i nedostatkom sna i odmora. Čitajući literaturu i gledajući praksu vrlo brzo shvatite da je slučaj komplikovan. Hormoni nisu jedini odgovorni za libido i, nažalost, ne postoji čudesni napitak koji vraća želju i "leptiriće u stomaku". Mnogi poznati naučnici bavili su se ovim istraživanjem.

  Lilly Blog - Leptirići u stomaku - Seks kao obaveza

  Parametri ženske seksualnosti

  Meni je omiljena studija sa Mičigenskog univerziteta koja je nekoliko godina ispitivala i merila hormonske statuse kod više od hiljadu žena. Na kraju su pitali dr Džona Randolfa, vođu studije i profesora ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Mičigenu, može li dati zaključak o ženskoj seksualnosti na osnovu svih ovih merenja. Njegov zaključak glasi: "Interesovanje žena za seks je izuzetno komplikovano." Apsolutno se slažem sa ovom rečenicom. Moj zaključak je isti i bez merenja hormona.

  Lilly Blog - Leptirići u stomaku - Parametri seksualnosti

  Komplikovana bića

  Žene su izuzetno komplikovana bića. Važni su im ti "leptirići u stomaku". Kada njih nema, sve je teže. Gledam žene koje su se udale iz ljubavi, dobile dete i još uvek su zaljubljene u muža, ali pomisao na seks im je gora od pranja sudova. Pokušavamo to zajedno da analiziramo i dođemo do zajedničkih zaključaka. Muž je ceo dan na poslu, same su sa decom. Uveče, muž spava odvojeno, jer dete neće da bude samo, ili ako spavaju zajedno obavezno je i dete sa njima u krevetu, ili se budi na svaka dva sata. Niti ima vremena, niti postoji opuštanje i za to, naravno, ne postoje tablete. Drugi uobičajen slučaj je da su deca već poodrasla, a žene rade na poslu, kontrolišu decu i same brinu o kući. Kad dođe veče i vreme za njihovih pet sati sna do sutrašnjih obaveza, i ne osećaju se kao žene, a kamoli da imaju želju za seksom. Urade one to, kao i sve drugo, ali nešto u duši ostane prazno.

  Lilly Blog - Leptirići u stomaku - Komplikovana bića

  Snaga promene

  Gledala sam te iste bezvoljne i čak ostavljene žene u poznijim godinama, kada se desi neka promena. Dogodi im se neka nova ljubav, ili neka pozitivna promena i prekidač u njihovom telu se ponovo uključi. Zablistaju, zasvetle, seks im ponovo postane važan, a energija ponovo zastruji telom. Ono što je takođe važno, danas ima preparata koji će pomoći da problemi koje fiziološki donose godine ili porođaji budu smanjeni, ili čak ne postoje, i na to se mi žene možemo osloniti. Ali, moramo se pobrinuti za onaj deo koji je, što reče profesor Randolf, "izuzetno komplikovan". Rekla bih da je najveći problem kod većine naših žena što nisu naučile da vole sebe i što nikada, ali nikada (a govorim o velikoj većini) nisu sebi ne u prvom, nego ni u trećem planu.
  I zaista moramo biti svesne da je naš najvažniji seksualni organ ipak mozak.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči