Letnje destinacije - Toskana

Piše: Ivana Milanović


Petak, 15. Jun 2018. u 10:05


Toskana, biser klasične Italije, u putopisima je najčešće opisivana kao vanvremena lepota, a kao privremenu ili stalnu adresu boravka izabrali su je Sting, princ Čarls, Toni Bler i mnogi drugi.

Postoji verovanje da će onaj ko jednom zaluta u Toskanu kasnije celog života žudeti da se u nju vrati. Šta zapravo ovu italijansku regiju čini tako magnetski privlačnom da su je mnoga poznata imena u svetu odabrala kao privremenu ili stalnu adresu boravka, poput Stinga, princa Čarlsa, Tonija Blera i mnogih drugih. Ili, tako neodoljivom da su je mnogi pisci i pesnici opevali i odabrali kao drugi dom. Možda je tajna u tome što Toskanu nazivaju i rajskim vrtom Evrope, božanskim spojem prirode i kulture, zbog koga je, naročito poslednjih godina, postala i jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija.
Rajski vrt Evrope oduvek je bio atraktivan i filmskim stvaraocima, pa su stotine, ako ne i hiljade filmova do sada snimljeni u njemu – Soba s pogledom, Ukradena lepota, Život je lep, Engleski pacijent, Gladijator, Hanibal… samo su neki od njih.

Lilly Blog - Toskana - Uvod

Neki kažu da onaj ko nikad nije bio u Toskani, a želi bar delom da razume njenu čaroliju, treba da pogleda, na primer, i romantičnu komediju Pod suncem Toskane, film iz 2003. godine (režija Odri Vels, igra Dajan Lejn). Dodajmo da i u najnovijem Kijarostamijevom filmu Overena kopija, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi, dominiraju slike toskanskog mestašca Lućinjano, prelepog ambijenta, okićenog srednjovekovnom arhitekturom, malim trgovima, crkvama, intimnim restoranima, fasadama u pastelnim tonovima i muškatlama na prozorima, romantičnim venčanjima...

Toskana je, kažu, srce Italije, podneblje gde priroda, umetnost, vino i hrana žive u savršenoj zajednici. Toskana je ona prava klasična Italija, u putopisima najčešće opisivana kao vanvremena lepota, kao bogata umetnička riznica posuta vinogradima i čempresima. Neki izvori tvrde kako je više od polovine umetničkog blaga čitave Italije nastalo u regiji Toskane, a i sada se nalazi u njoj, najviše u Firenci. Ako se u umetničku baštinu svrsta i arhitektura, onda je zasigurno tako, jer u Toskani ne postoji nijedan grad ili seoce, a da ne odiše fantastičnim skladom svojih građevina.

Neodoljivi šarm

Među maslinastim bojama brežuljkastih krajolika, među poljima suncokreta i vinogradima, smeštena su srednjovekovna seoca neodoljivog, rustičnog šarma. U uskim, strmim uličicama koje vijugaju pored kamenih kuća, na svakom koraku posetioci mogu otkriti ponešto za svoju dušu, a još bolje ako pri tom vole da uživaju u sporom ritmu seoskog i vinskog turizma. Za nekoga će tako vrhunski doživljaj biti ispijanje makijata u nekoj od lokalnih kafeterija s pogledom na zlatna polja suncokreta i vijugava brdašca, za nekoga kupovina vrhunskih svetskih vina koja se prave u ovoj oblasti – Chianti, Brunello di Montalcino ili Vino Nobile di Montepulciano, za nekoga pak kupovina kvalitetne pršute, maslinovog ulja, pasti, sireva u tradicionalnim piljarama. Ili, sve zajedno.

Toskanska sela su živopisna i okružena bajkovitim predelima, iz kojih krivudavi lokalni putevi vode u druga sela ili veće gradove kao što su Firenca, Sijena, Piza, Areco…

Lilly Blog - Toskana - Neodoljivi šarm

Autentični stari grad San Gimignano (Điminjano), sazidan je na vrhu jednog brežuljka i čuven je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Ovaj "grad tvrđava" nekad je imao čak 70 kula, a danas ima 14 visoko uzdignutih tvrđava zbog kojih se vidi izdaleka. Oko njega se nalaze polja i vinogradi na kojima se uzgaja najbolje toskansko belo vino. A jedna od preporuka za vrhunski popodnevni užitak u ovom gradiću glasi: izabrati neki restoran i uz zvuke harfe gustirati "kantućini", kolač od badema ili lešnika, koji se umače u Sveto vino, poznato toskansko dezertno vino, pravljeno od sorti grožđa trebjano i malvazija.

Poseban doživljaj pruža i obilazak Sijene, univerzitetskog grada čije je građevine na velelepnom trgu u centru zaštitio Unesco. Pjaca del Kampo je taj trg, jedan od najlepših u svetu, u obliku polumeseca i izuzetno bogat znamenitostima. Inače, stari grad Sijena nalazi se na brdu i sačinjen je od uličica koje su izuvijane kao pravi lavirint i toliko su male da sunce ne stigne ni da ih obasja. Turistima je to naročito zanimljivo, jer se u tom lavirintu lako mogu i zaista izgubiti.

Krivi toranj u Pizi i dalje je glavna turistička atrakcija; Areco, grad južno od Firence, sve posetioce i dalje osvaja netaknutom autentičnošću; a Luka je još uvek mirni, elegantni grad opere, predivnih crkvi, malih vrtova i maslinovog ulja.

Lilly Blog - Toskana - Vrata raja

Vrata raja

Za Firencu, najznačajniji grad Toskane, stecište i inspiraciju najvećih umetnika, kaže se da je u stvari jedan veliki muzej renesanse na otvorenom. Teško je doći a ne pokloniti se s poštovanjem ovom gradu u kom su rođeni Dante, Mikelanđelo, Donatelo, Bokačo, Đoto, Rafael, Da Vinči, Galileo Galilej...

Najveća galerija renesansne umetnosti na svetu sigurno je galerija Uffizi, nekad ured vladarske porodice Mediči, u kojoj je danas izloženo oko 1700 raznih umetničkih dela. Dugi obilazak dvorana s vrednim umetničkim delima na najbolji način može se završiti uz kapućino na terasi galerije, s pogledom na Pjaca dela Sinjora kojom dominira Palata Vekio, stara firentinska gradska većnica. Na trgu je i Mikelanđelov David, Neptunova fontana i čitava kolekcija kipova.

Najlepši pogled na celu Firencu pruža se sa vidikovca na brežuljku Pjacale Mikelanđelo. Panoramom grada dominira firentinska katedrala Santa Maria del Fiore ili, kako je Firentinci skraćeno zovu, Duomo. Dakle, samo središte grada je Pjaca Duomo, trg sa tom prekrasnom katedralom, Đotovim zvonikom i krstionicom s vratima od pozlaćenih bronzanih ploča, sa scenama iz Starog zaveta, za koja je Mikelanđelo, zasenjen njihovom lepotom, rekao da će ukrašavati sama vrata raja. Otuda je i ostao naziv Rajska vrata. Okolo trga, sa tog vidikovca, vide se prelepo uređeni vrtovi s pogledom na toskanske brežuljke.

Međutim, Firenca nije samo grad umetnosti i galerija, nego, kako kažu starosedeoci, i grad u kome treba uživati u šetnji s noge na nogu, probati najlepši sladoled na svetu, jer se priprema od mleka i žumanaca, odvojiti vreme za vrhunsko kulinarstvo, oličeno u brusketima koji nigde nemaju takav ukus, u firentinskom bifteku, domaćem vinu i na kraju u "panforteu" – kolaču od meda, orašastih plodova, cimeta, sušenog voća i čokolade.

Kult venčanja

Lilly Blog - Toskana - Kult venčanja

Od raskošne renesansne Firence do zlatnih polja suncokreta, toskanska regija nudi pravi vatromet različitih boja, obrisa, senki, i tako ostaje večita inspiracija svakom estetskom i umetničkom užitku. Da bi se u potpunosti autentično doživela, sve preporuke budućim turistima idu u pravcu pronalaska smeštaja u nekom od manjih mesta, koja se po pravilu nalaze na vrhovima toskanskih brežuljaka, odakle će se dalje obilaziti regija. Naročita preporuka su sela u oblasti Chianti, okružena očaravajućim panoramama, patinom i šarmom.

Zbog njih Toskana najviše i liči na predele iz bajke, idealne za prinčeve, venčanja i medene mesece. Venčanja u Toskani su veoma popularna i za njih nema granica, a mašti se sasvim pušta na volju. Kao romantični pitoreskni ambijent može se izabrati na primer renesansni grad, ili kao kistom naslikani seoski pejzaž, može se izabrati malo srednjovekovno selo na vrhu nekog brda ili pored mora, gosti se mogu pozvati na vino u Chianti, ludi party se može napraviti i na plaži, može se otići na planinu... I zbog toga je uobičajena deviza duhovitih meštana: Sve se može u Toskani!

Na kraju, kuriozitet toskanske oblasti jesu divlje svinje. Nalaze se preparirane u mnogim mesarama, a u lokalne gastronomske specijalitete ubrajaju se i kobasice od veprovine. U Firenci, preko puta Duoma, nalazi se Il Porcellino, mala bronzana fontana sa likom divlje svinje. Obavezno baciti novčić za sreću i protrljati svinji njušku – kažu da je onda siguran ponovni dolazak u ovaj lepi grad i u nezaboravnu Toskanu.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči