Magija svakodnevice - Kišobran

Piše: Tatjana Janković


Sreda, 17. Februar 2016. u 09:20


Večni paravan za poljubac

Dizajneri se često poigravaju njime, pa se mogu videti šeširi u obliku kišobrana, kišobrani u obliku providnih polulopti koje zaklanjaju figuru, kišobrančići za vrhove cipela i za fotoaparat, modeli sa dve drške, XL modeli

  • Sve što liči na kišobran ili je na bilo koji način povezano sa njim, biva obavijeno plaštom magičnosti
  • Osim što je izbrisao razliku između polova, današnji kišobran dobio je novu, ne baš jedinstvenu ulogu, da na svom obodu nosi reklamu ili zaštitni znak neke firme.
  • U najčuvenijoj sceni iz filma "Singing in the rain", crni rekvizit sa drškom zaslužio je zvanje sporednog muškog lika.
  • Začudo, na listi najčešće zaboravljanih predmeta, negde pri vrhu, gde ga očekujemo, kišobrana uopšte nema. Potisnuli su ga mobilni telefoni.

Zatvoren kišobran je jedna kratka i dosadna priča, otvoren kišobran je čarolija. To je poznato svakom detetu, i odraslom i onom koje će tek da odraste. Dobar dan, dobar dan, imate li kišobran, kišobran je rasprodan... Kišobran ulazi u ljudski život kroz prve pesmice i igre, a oreol čudesne sprave kakvom ga mališani vide, nikada se sasvim ne izgubi, čak ni onda kada nauka pokuša da njegovu magičnost svede na desetak žica i nepromočivo platno.

Danas se u mnogo čemu pribegava rešenjima 2 u 1, pa je to slučaj i sa kišobranima i suncobranima – prave se univerzalne sprave koje služe za zaštitu i od kiše i od sunca. Od samog nastanka, podjednako su bajkoviti i jedan i drugi, pa bilo da na zagonetku –Štap koji se pritiskom na dugme otvara u veliki cvet odgovorite sa suncobran ili kišobran, nećete pogrešiti.

Neprestano na meti dizajnera

Kišobran je, očekivano, odavno našao svoje mesto u modnom svetu. Dizajneri se na maštovit način poigravaju njime, pa se mogu videti šeširi u obliku kišobrana, kišobrani u obliku providnih polulopti koje zaklanjaju gotovo čitavu figuru, kišobrančići za vrhove cipela i za fotoaparat, modeli sa dve drške, XL modeli, asimetrični senz koji se okreću u pravcu vetra, kišobrani kvadratnog oblika, itd.
Ali bez obzira na ekscentričnost modela, posmatraču se teško može desiti da ne prepozna o kojem predmetu je reč. Prvobitna konstrukcija kišobrana gotovo da se ne menja, dok je izgled njegovih elemenata, kao i kod drugih modnih faktora, neprestano na meti dizajnera. Danas postoje modeli koji imaju dršku u obliku samurajskog mača, nose se na leđima i prave u dve veličine: veliki katana i mali vakizaši. Na ovaj istočnjački model pojavio se zapadnjački oružani odgovor sa drškom u obliku kundaka puške, za one koji neguju stil "oficir i džentlmen". Ipak, bez obzira na "skretanja" u izgledu, kada se otvori, svaki kišobran najviše liči na – kišobran.

Oblik drške, ma kako opak bio, nije ni od kakve pomoći kada se kišobranu suprotstavi jak vetar. Savremeni proizvođači našli su rešenje u vidu proreza na platnu svoda kišobrana kroz koje prolaze naleti vetra, ali ne i kišne kapi.

Mada je predviđen za zaštitu od kiše, kišobran se često nalazi u ulozi zaštitnika šire namene. U ovome je za sada najdalje otišao bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi, čiji model ("para paktum") smanjujivao udar metka, otporan je na noževe, kiselinu, kamenje. Ovo "oklopno vozilo u malom" nosio bi za predsednika neki od njegovih ljudi, sve u skladu sa diplomatskim bontonom.

Lilly Blog - Magija svakodnevnice - Kišobran - Na meti dizajnera

Prisutan na crvenom tepihu

Istog bontona pridržavaju se i mnoge svetske zvezde. Za razliku od tašnica i torbica koje nerado prepuštaju tuđim rukama, pa makar i plaćenim, selebritis dršku svog kišobrana glatko predaju na upravljanje nekome od pratilaca. Iako ljudi iz modne branše uzimaju u obzir kišobran kao važan element stila javnih i ostalih ličnosti, i ističu da ga treba uklapati sa ostalim delovima autfita onako kako se uklapaju tašna i cipele, izgleda da kišobran ipak nije izborio takav status. Na raznim crvenim tepisima, on je uglavnom prisutan iz nužde i izabran tako da, na prvom mestu, obavi svoju funkciju.

Kao i mnogi drugi modni artikli, kišobrani se prave u muškoj i ženskoj varijanti. I, kao i kod drugih modnih faktora, razlika između njih sve je manje uočljiva. Nekada je crni kišobran bio deo isključivo muškog autfita, dok su ženski modeli sadržavali elemente tipične za damsku garderobu: karneriće, mašnice, šaroliku teksturu. Za posebne prilike, što se uglavnom odnosi na venčanja, i kišobrani i suncobrani mogu se naručiti ili iznajmiti, za ne daj bože, ali i iz čisto estetskih razloga.

Lilly Blog - Magija svakodnevnice - Kišobran - Prisutan na crvenom tepihu

Plašt magičnosti

Osim što je izbrisao razliku između polova, današnji kišobran dobio je novu, ne baš jedinstvenu ulogu, da na svom obodu nosi reklamu ili zaštitni znak neke firme. Dobar potez koji obezbeđuje reklamiranje, u trajanju dužem od životnog veka jedne hemijske olovke ili upaljača sa istom ulogom. I mudar potez, jer firmu koja se reklamira dovodi u vezu sa magičnošću i zaštitničkom funkcijom kišobrana.

Kišobran je česta pojava i u samom nazivu firme, u nazivu sajta, bloga, i u nazivu bilo čega što bi da na sebe nabaci malo njegove bajkovitosti. Ima ga na dečjim kolicima, u ruci cirkuske akrobatkinje dok stoji jednom nogom na leđima konja ili hoda po zategnutoj žici, na pozorišnoj sceni u tradicionalnim istočnjačkim predstavama…

Sve što liči na kišobran ili je na bilo koji način povezano sa njim, biva obavijeno plaštom magičnosti. Uveličana fotografija dečaka i devojčice ispod "amrela", jedan je od najnežnijih, najromantičnijih postera kojima su ukrašavane sobe. Suncobran, kitnjasti pratilac srednjovekovnih dama, osim senke, u davno vreme visokokotiranom bledom tenu obezbeđivao je i dozu tajanstvenosti i romantike. I uvek je mogao da posluži kao paravan za poljubac.

Čarima kišobrana i suncobrana nisu odoleli mnogi slikari, pa su se ovi čudesni predmeti našli na brojnim platnima Monea, Renoara, Matisa, Van Goga, ali i savremenih slikara.

Lilly Blog - Magija svakodnevnice - Kišobran - Plašt magičnosti

Opevani pratilac Meri Popins

Specijalne efekte kišobrana i suncobrana koristili su, i danas koriste, fotografi pri podešavanju i usmeravanju svetala reflektora, a i kao rekvizit foto-modela, kao na fotografijama Merilin Monro sa tufnastim suncobranom. Fotogeničnost kišobrana dolazi do izražaja i u muzičkim spotovima: Madonin za pesmu "Rain" ili "Here comes the rain again" grupe Eurythmics. Ima i pesama koje se vrte upravo oko kišobrana, kao Rijanina "Umbrella", ili kod nas Čuturin "Kišobran" i "Žuti kišobran" Atomskog skloništa.

Deo svog šarma kišobran je pokazao i na filmskom platnu. Meri Popins je nezamisliva bez šarenog pratioca koji joj je istovremeno i prevozno sredstvo. U najčuvenijoj sceni iz filma "Singing in the rain", crni rekvizit sa drškom zaslužio je zvanje sporednog muškog lika. Sa "Povratkom Betmena" na filmsku scenu vratio se i kišobran, ovaj put u ulozi negativca ili bar pomoćnika negativca. U starim špijunskim filmovima iz njega je moglo da se puca, u njegovu dršku da se sakrije bodež, a na oštar vrh da se nanese smrtonosan otrov. Angažman na filmu bacio je, na ovaj i inače mističan predmet, još malo čarobnog praha.

Mali ali neophodan

U vezi s kišobranima očaravajuće je i to što se, zahvaljujući kineskim radnjama, mogu kupiti na svakom koraku i za malo novca. Pravi spas, ukoliko vas kiša uhvati nespremne. Doduše, ovi kišobrani su dobri samo za prvu pomoć na putu do najbliže nadstrešice, spasavaju kod kratkotrajnih letnjih pljuskova, inače, pri ozbiljnim provalama oblaka, stradaju i oni i njihov vlasnik.

I tako stižemo i do loše strane kišobrana. Otvoren, kišobran jeste čarolija, ali zatvoren, sklopljen, ma kako malo mesta zauzimao, kišobran je najdosadnija, najbeskorisnija stvar na svetu. Ako može da stane u tašnu, zauzima previše dragocenog mesta. A tek ako je od nesklopivih, pa smo prinuđeni da ga premeštamo iz ruke u ruku dok pokušavamo da se javimo na mobilni ili da otvorimo novčanik, sigurno smo bliži tome da proklinjemo nego da hvalimo onog ko ga je izmislio. Sada se prave i minijaturni modeli koji mogu da stanu u džep. Nije teško zamisliti kako to tek izgleda – mini-kišobran, maksi-smetnja u džepu!

Kišobran je prijatelj kojeg je dobro imati u blizini u slučaju nevolje, a inače poželjan koliko i u svakoj čorbi mirođija. Nije ni čudo što, čim prilika dozvoli, gledamo da ga ćušnemo u neki ćošak, gde se najmanje primećuje i gde ga obično i zaboravimo. Začudo, na listi najčešće zaboravljanih predmeta, negde pri vrhu, gde ga očekujemo, kišobrana uopšte nema. Potisnuli su ga mobilni telefoni, ključevi, naočari, rukavice. Ali tako je s kontroverznom prirodom kišobrana: nema ga tamo gde ga očekujemo, ne možemo ga izbeći onda kada nam je potpuno suvišan.

Lilly Blog - Magija svakodnevnice - Kišobran - Mali ali neophodan

Uz gumene čizme

Nije se spasao od kiše onaj ko uz otvoren kišobran ne kombinuje i gumene čizme. Glavu, pored kišobrana, mogu zaštititi i kapuljača ili kapa, u slučaju krajnje nužde, mnogima je uspevalo i sa treger-kesom ili novinama, ali noge će ostati suve samo u gumenim čizmama. Ne mogu da se setim nijednog razloga "protiv" njih, dok su razlozi "za" nenabrojivi. Ne propuštaju vodu, jednostavne su za održavanje, nisu skupe, lako se kombinuju uz garderobu, ima ih ravnih i sa štiklicom, dugačkih i kratkih, i što je najlepše od svega, vraćaju vas u detinjstvo. Još jedna napomena: one idu dobro i bez kišobrana, ali kišobran mnogo bolje ide u kombinaciji sa njima!
Od pre tri godine gumene čizme su sve prisutnije na ulicama, a u izloge pristižu modeli sa sve maštovitijim šarama. Da će ovaj modni krik potrajati, govore nam zvučna imena iz sveta mode, koja su u svoj asortiman uključila i čizme za loše vreme i lepo raspoloženje: Marc Jacobs, Prada, Lacoste, Burberry, Hunter, Kamik. Njihovi modeli znaju da koštaju i preko 200 dolara.
Potražnju za gumenom obućom iskoristili su i naši proizvođači čije čizmice idu u korak sa svetskim kvalitetom i dizajnom, a mogu se nabaviti po mnogo povoljnijim cenama.

Lilly Blog - Magija svakodnevnice - Kišobran - Uz gumene čizme

Njegovih pet minuta slave

Kao da je malo neprijatnosti vezanih za njega, pripisuje mu se i moć da izazove nesreću, ukoliko bude otvoren u kući. Zanimljivo je da je ovo verovanje široko rasprostranjeno i svojstveno mnogim narodima, ali bez obzira na negativnu konotaciju, potvrđuje doživljavanje kišobrana kao predmeta čudesnih moći.

Najveći deo životnog veka kišobran provodi učauren u futrolu ili uvezan trakom, u cilindričnoj posudi ili viseći o klinu čiviluka u predsoblju. Sa estetske tačke gledišta, skupljen teško može da izazove divljenje više od bilo koje nezgrapne skalamerije sastavljene od žica i platna. U ovom stanju, on deluje zanemareno, odbačeno i samom sebi suvišno. Ali, kišobran na "stand by" režimu ujedno je i oličenje strpljenja. On će svakako dočekati svojih pet i više kiših minuta kada će stupiti na scenu u punom sjaju, razapeti svod, tajanstven i privlačan kao otvorena lepeza plesačice flamenka, ispod kojeg – ne smemo zaboraviti njegovu romantičnu stranu – uvek može da stane bar dvoje.



Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči