Moda bez okrutnosti

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 27. Mart 2017. u 15:20


KOŽA XXI VEKA

Od kada se pojavio izraz "eko-koža", sasvim je potisnuo iz upotrebe reč "skaj", inače sinonim za lošu imitaciju "prave" kože
Piše: Tatjana Janković

  • Izgledom nova koža sasvim podražava staru, cena je pristupačnija, osećaj krivice pred životinjskim svetom izbegnut
  • Odeća od eko-kože je u više navrata ulazila u modu i izlazila iz nje
  • Oskarovka Natali Portman uslovila je potpisivanje ugovora sa Diorom izradom vegan-replika cipela koje treba da reklamira

Bio toga svestan ili ne, savremeni čovek svakodnevno dolazi u kontakt sa artiklima od kože. To isto se može tvrditi i za njegovog pećinskog pretka. Šta se onda promenilo? Za modernog homo-sapiensa, kad je koža u pitanju, sve češće je reč o eko-koži ‒ metamorfozi nekadašnjeg skaja. Ovaj materijal postao je nezaobilazni deo enterijera, od kancelarijskog do stambenog, ali i obavezni činilac u našim garderoberima i cipelarima.

Šta je zapravo eko-koža? Najjednostavnije rečeno, poboljšani skaj. Od kad se pojavio izraz "eko-koža", sasvim je potisnuo iz upotrebe reč "skaj", inače sinonim za lošu imitaciju "prave" kože. Uz skaj onakav kakvog ga pamtimo idu atributi jeftin, lošeg kvaliteta, neudoban i kratkog veka, dok uz pravu kožu ide ne baš svima dostupna cena, koja nešto govori. U vezi sa samim svojstvima organske kože, ništa se nije promenilo. Promenjen je odnos društva prema životnoj sredini, pa time i prema živim bićima sa kojima delimo planetu. Jačanje različitih pokreta koji se bave raznim aspektima ekologije donelo je i nov odnos prema prirodnoj koži koja je u savremenom društvu postala ‒ nepoželjna. Imitacija kože, nekada poznata kao skaj, danas je prerasla u opšteprihvaćenu eko-kožu.

Termin eko-koža u suštini je kontradiktoran, jer "koža" napravljena od polimera i drugih veštačkih materijala nikako ne može biti ekološki ispravna. Ako je najlon kesi potrebno sto godina da bi se razgradila, koliko li je potrebno eko-koži? Onaj ko je kumovao novom nazivu za skaj svakako nije mislio na to, ali je zato i te kako računao na niz pozitivnih asocijacija koje okružuju ovu kovanicu. Tako je skaj prerastao u materijal XXI veka koji se hvališe svojstvima kože i brigom za živi svet. Još jedna verzija carevog novog odela...

Lilly Blog - Moda bez okrutnosti - Uvod

Moderan nameštaj

Možemo se dalje pozabaviti onim što nam ovaj materijal nudi, kao i onim u čemu nas ograničava. Reklo bi se da je najveću popularnost stekao kao materijal za presvlačenje nameštaja. Cena ugaonih garnitura od prave kože gotovo četiri puta nadilazi cenu one od eko-kože. Naoko deluju bezmalo identično, s tim što veštačka koža ima prednost u lakom održavanju - nije tako zahtevna kao prirodna, ne troši kremu, ne upija svaku flekicu i bolje podnosi variranje u temperaturi. Pucaju i jedna i druga, i to najpre po šavovima, a potom i uzduž i popreko! S tim što prilikom pucanja ugaone garniture od prave kože dobijate i infarkt gratis, dok oštećenje njene alternative ne bi trebalo da izazove više od preskočenog otkucaja srca. U svakom slučaju, ukoliko imate malu decu i kućne ljubimce s kandžicama, trebalo bi da razmislite o odlaganju bilo koje od ove dve varijante za neka mirnija vremena. Na sreću, i u tome postoji zlatna sredina - kombinacija tekstila i eko-kože. Obično je deo na kojem se sedi i koji je najviše izložen naprezanju, a time i potencijalnom oštećenju, presvučen u tekstil, a rukohvati i naslon su od eko-kože. U tom srećnom spoju nastaju vrlo lepe varijante, jer svaki materijal pruža ono najbolje od sebe ‒tekstil raznolikost dezena i izdržljivost, eko-koža sjaj i luksuzan izgled.

Ugaone garniture, kauči, fotelje, dekorativni jastučići, pa čak i elementi tvrdog nameštaja, kao što su sto i stolice, najupadljiviji su predmeti koji se mogu zaodenuti u savremenu verziju skaja. Za enterijer je nameštaj od kože uvek bio odraz luksuza, tako je i sada, čak i kada se radi o značajno jeftinijoj varijanti.

S druge strane, eko-koža je, iako manje vidljivo, neprekidno i nezamenljivo prisutna u autfitu savremenog čoveka, od odeće, obuće, do najsitnijih detalja u vidu bižuterije.

Lilly Blog - Moda bez okrutnosti - Nameštaj

Obuća

Što se obuće tiče, mora se primetiti promena u statusu eko-kože. Kožna cipela, kao sinonim udobnosti i kvaliteta, dobila je jaku konkurenciju. Proizvođači obuće polako su eliminisali jednu po jednu manu obuće od skaja, prilagođavajući svoje artikle zahtevima modernog kupca, a to je, pre svega, udobnost. Izgledom, nova koža sasvim podražava staru, cena je pristupačnija, osećaj krivice pred životinjskim svetom izbegnut. Kao i u slučaju nameštaja, kad je reč o obući često se pribegava kombinovanju veštačke i prirodne kože, što se i ovde ispostavlja kao ‒ dobitna kombinacija! Unutrašnjost obuće oblaže se prirodnim materijalom, spoljašnjost veštačkim. U idealnom slučaju time se obezbeđuje i udobnost i veća otpornost na kišu.

Lilly Blog - Moda bez okrutnosti - Obuća

Rokeri

Za razliku od obuće od skaja, koja je još od pojave ovog veštačkog materijala prisutna na tržištu, odeća od eko-kože je u više navrata ulazila u modu i izlazila iz nje. U svakom slučaju, kožna garderoba je uvek klizav teren, posebno za one koji se ne bave šou-biznisom. U početku rokeri, hard-rokeri, pankeri, potom i svi ostali muzičari iz najrazličitijih tonskih sfera pronašli su svoj imidž u kožnim jaknama, pantalonama i pantalonicama, prslucima i prslučićima, suknjama i korsetima. Madona je prezentovala kožu u svim mogućim oblicima, a zovu divljine u vidu klasične rokerice nije odoleo nijedan pravi roker na bini ili izvan nje. Jakne sa resama su jedno vreme bile must have, i to ukorak sa kaubojkama. Detaljnije se o tome možete informisati na posterima kultnih grupa Guns'n'Roses, The Clash, Aerosmith…

Detalji

Poneko se pokriva tuđom kožom od glave do pete, a poneko stavlja akcenat na detalje. U svakom slučaju, prirodan ili veštački, ovaj materijal izgleda vrlo efektno pod reflektorima. Ipak, među selebritijima ima i nepokolebljivih koji prednjače u zastupanju prava životinja, što između ostalog ističu i svojim načinom odevanja. Oskarovka Natali Portman uslovila je potpisivanje ugovora sa Diorom izradom vegan-replika cipela koje treba da reklamira. Ova glumica, poznata kao zastupnik fashion with compassion (mode sa saosećanjem), i sama je 2008. godine dizajnirala kolekciju vegan-obuće. Čuveni crni labud nosi isključivo odeću eco-friandly dizajnera, kao što je Stela Makartni.
Film nas je odavno naučio da opasni momci nose kožu. U početku se podrazumevalo da je u pitanju organska verzija ‒ na Indijancima i kaubojima, na golima u sedlu i buntovnicima bez razloga. Danas je dovoljno da filmski junak izgleda kao da nosi kožu, po mogućnosti tesnu kao ronilačko odelo, pa da do publike stigne ključna poruka ‒ on je opasan, on ima animalne instinkte, on je Betmen, Fantom, Vrana... Transformacija dobrog i naivnog filmskog junaka/junakinje u fatalnog i zavodljivog često se odigrava uz pomoć kožne garderobe. Setimo se "Briljantina" i Olivije Njutn Džon u crnim kožnim pantalonama ili žene-mačke Mišel Fajfer.

Aksesoari

Koža ipak najpre dominira u modnim detaljima i u tome je njena najveća čarolija. Kao jedan od prvih ljudskoj vrsti dostupnih materijala (naravno ona do koje se dolazilo lovom), oblikovana je u torbice, ogrlice, narukvice. Tako je ostalo do danas, osim onog dela sa lovom. Tašne, koferi, torbe pojavljuju se u najrazličitijim bojama, što je prednost eko-kože. I ovde kombinovanje sa tekstilom daje interesantne estetske rezultate. Gde je tašna, tu je obavezno i novčanik i gomila raznih sitnica koje žensku torbu ispunjavaju do pucanja. Često su i te sitnice eko-kožne, od futrole za naočari i mobilni telefon do nesesera za šminku i priveska za ključeve.

Kako je ispod šešira, kačketa ili kape od eko-kože? Uh, teško je zamisliti to kao prijatno iskustvo, ali zarad par upečatljivih snimaka foto-aparatom svako može malo da istrpi. Kaiševi i kaišići već su nezamislivi od nekog drugog materijala. Ako ga nemate oko struka, možda ga imate na ručnom satu ili na sandalama. Elastična kožna pertla provučena kroz alke lanca dovoljan je ukras na pismo tašnici. Ovaj kombinovani lanac često se pojavljuje i kao element ogrlice ili narukvice.

Eko-koža ima svoje nezamenljivo mesto i u poslovnoj sferi života. Teško je zamisliti kancelariju bez detalja od ovog materijala. Svakako je i u tom domenu ona nasledila svoju slavnu organsku prethodnicu. Rokovnici, planeri, razne futrole i kutije često se zaogrću u eko-kožu i tako oplemenjuju radni prostor dahom poslovnosti, prestiža i elegancije. I dahom reklame, naravno. Eko-koža je i idealna podloga za utiskivanje loga firme.

Lilly Blog - Moda bez okrutnosti - Aksesoari

Eko-koža za nepoverljive

Pored dva glavna razloga da se opredelimo za eko-kožu umesto za stariju i prirodniju varijantu (povoljnija cena i relativno benigno poreklo), nije zgoreg da se osvrnemo i na neke druge ne baš beznačajne činjenice. Eko-koža ima manju težinu, jednostavnija je za održavanje, otpornija na fleke i druge neplanirane tretmane. Trajnija je od prave kože i štedljiva po pitanju energenata koji se koriste u njenoj proizvodnji. Lako se šije, ujednačene je strukture i debljine, i ima veće mogućnosti u pogledu boja i dizajna. U dodiru sa ljudskom kožom prijatnija je od kože životinjskog porekla. Čak je zimi toplija, a leti hladnija, tvrde čuvari animalnog sveta. Ipak, svako kome se bar jednom desilo da u letnjoj garderobi sedne na sedište presvučeno skajem, poželeo je da se između njega i sedišta našao tekstil, bilo prirodnog, bilo veštačkog porekla.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči