Muškarac u ginekološkoj ordinaciji

Piše: prof.dr sci med. Mima Fazlagić


Petak, 19. Februar 2016. u 13:01


Zajedno u svim aspektima života

Danas je uobičajeno da muškarci budu pratnja i aktivni učesnici u pregledu, pogotovo ako je u pitanju ultrazvučni pregled trudnice

  • Savremenoj ženi potreban je ravnopravan partner za sve aspekte života i zato mi lekari dajemo punu podršku njihovom prisustvu pored partnerke
  • Otac koji aktivno učestvije u čitavom toku trudnoće lakše i jednostavnije će prihvatiti aktivnu ulogu u brizi oko bebe
  • Većina muškaraca trudi da se ponaša opušteno u pratnji, ali mnogi su priznali da im nije lako da uđu u ginekološku ordinaciju
  • Starije generacije su ostale dosledne izbegavanju poseta ginekologu, a mlađi muškarci su prihvatili nove navike

Pojava muškarca u pratnji kod ginekologa, do pre 20 godina kod nas bila je ravna osmom svetskom čudu. U vreme kada sam počela da radim muškarci su najčešće čekali žene ispred bolnice, a posle porođaja, pošto su posete bile zabranjene. Bilo je uobičajeno da stoje ispred bolnice i da se dovikuju sa suprugama. Zbog tog običaja ulicu Narodnog fronta u Beogradu prozvana je "ulica uzdignutih glava".

Promena odnosa

U to vreme na zapadu je već uveliko vladao običaj prisustva oca na porođaju. Velika promena je nastala pojavom prvih privatnih ordinacija. Odnos lekar- pacijent se potpuno promenio. Pacijenti su dobili mnogoviše vremena za razgovor sa lekarom i muškarac kao pratnja je bio dobrodošao kao aktivni učesnik u trudnoći svoje supruge,ili čak kao ravnopravni pacijent, ako je u pitanju sterilitet.Bilo je potrebno određenovreme da se muškarci naviknu na svoju novu ulogu. Starije generacije su ostale dosledne izbegavanju poseta ginekologu,a mlađi muškarci su prihvatili nove navike.
Danas je uobičajeno da muškarci budu pratnja i aktivni učesnici u pregledu, pogotovo ako je u pitanju ultrazvučni pregled trudnice. Iako se većina muškaraca trudi da se ponaša opušteno u pratnji, mnogi su mi priznali da im nije lako da uđu u ordinaciju, pogotovo prvi put. Kada sam ih pitala da malo preciznije objasne to su definisali kao strah od nepoznate oblasti i nesnalaženje u toj ulozi.

Lilly Blog - Muškarac u ginekološkoj ordinaciji - Promena odnosa

Dve vrste muškaraca

Sada već mogu da izdvojim dve grupe muškaraca u pratnji. Prva grupa su muškarci koji dolaze jer se to od njih očekuje i druga grupa, koja je potpuno posvećena trudnoći i pregledima i ponekad imaju detaljnija pitanja od samih pacijentkinja. Poneki od njih nisu spremni za tu ulogu iako ulažu mnogo napora. Jednom prilikom sam morala da podignem trudnicu sa kreveta i smestim budućeg tatu da legne, jer mu je prilikom gledanja ultrazvučnog pregleda toliko pozlilo da je skoro pao. Posle je priznao da ima oduvek patološki strah od belog mantila i igle, ali je mislio da će ga velika želja da vidi bebu spasiti od uobičajene reakcije. Ponašanja muškaraca u ginekološkoj ordinaciji su veoma različita, ali je danas sasvim sigurno da su oni potpuno uobičajena pojava ne samo u privatnim ordinacijama veći u državnim ustanovama.

Lilly Blog - Muškarac u ginekološkoj ordinaciji - Dve vrste muškarca

Neprocenjivo iskustvo

Prisustvo muškaraca na porođaju, kod nas još nije tako masovno kao na zapadu, ali samim tim što ta opcija postoji kao mogućnost, poslednjih desetak godina to predstavlja značajnu promenu. Na taj korak još mnogi od njih nisu spremni i kad se pojavi to pitanje obično pominju vic o muškarcu koji se više namučio gledajući porođaj nego žena koja se porađala.Ali,i to se polako menja. Na samom početku kada je dozvoljeno da očevi prisustvuju porođaju veliki protivnici te pojave su bile generacije starijih ginekologa koji su imali klasičan pristup porođaju i nisu mogli da zamisle da im se tu "mota neki civil". Kako su godine prolazile, većina lekara je shvatila da je prisustvo oca na porođaju velika pomoć i za samog ginekologa koji vodi porođaj. Porodilja se oseća opuštenije i manje uplašeno kada je tu budući tata, a kada je porodilja manje uplašena i porođaj je daleko lakši.
Nekoliko puta sam nagovorila svoje prijatelje i kumove da prisustvuju porođaju i svi su se složili da im je to jedno od najlepših iskustava u životu i da je porođaj mnogo prirodnija pojava nego što su oni to zamišljali.

Lilly Blog - Muškarac u ginekološkoj ordinaciji - Neprocenjivo iskustvo

Nema pravila

Uglavnom nema formule kojom bi se moglo predvideti i opisati prisustvo i ponašanje muškarca u ginekološkoj ordinaciji i na porođaju i ne postoji univerzalni savet za ili protiv.

Na osnovu iskustva mogu dati nekoliko činjenica potvrđenih u praksi. Muškarac koji aktivno učestvije u čitavom toku trudnoće lakše i jednostavnije će prihvatiti aktivnu ulogu oca u brizi oko bebe. Muškarac koji je prisustvovao porođaju ima mnogo bliži i opušteniji kontakt sa bebom u prvim danima posle porođaja.
Promenila se uloga muškarca u društvu, pa samim tim i njegova uloga u porodici,a to se zaista najbolje vidi u ginekološkoj ordinaciji.
Savremenoj ženi potreban je ravnopravan partner za sve aspekte života, da sa njim deli i radost i bolest,i zato mi lekari dajemo punu podršku njihovom prisustvu u ginekološkoj ordinaciji.
Lilly Blog - Muškarac u ginekološkoj ordinaciji - Nema pravila Jedini izuzetak je ako vam budući tata kaže da je potpuno spreman i sposoban da gleda amniocentezu ili placentocentezu, tj. dijagnostičku procedure kada se iglom ubada stomak trudnice. Ukoliko se doktor prevari i poveruje, verovatno će imati ozbiljnog posla oko reanimacije, ali ne pacijenta, već posmatrača. Muškarci i igle , to dokazano ne funkcioniše.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči