Mudrosti kineske tradicionalne medicine

Piše: Dr Ana Žikić, spec. kineske medicine


Petak, 26. Oktobar 2018. u 11:01


SAM SVOJ LEKAR

Biti sam svoj lekar odnosi se na mogućnosti da osoba u situacijama postojanja određenih tegoba i nelagodnosti zna šta bi mogla učiniti da ublaži ili ukloni postojeće simptome.

  • Akupresura podrazumeva stimulaciju određenih akupunkturnih tačaka ili regija tela (i poznavanje lokacija istih)
  • Tu spada i čitav niz tehnika, bilo da se radi o stimulacijama akupunkturnih tačaka, vežbama ći gonga ili pravilne ishrane – one imaju za cilj očuvanje toka i količine vitalne energije – ći-ja.
  • Sam svoj lekar – je put (iskustvo) koji nas približava nama samima. Bolje shvatamo dnevne, mesečne i godišnje cikluse kroz koje naše telo prolazi
  • Ušna školjka je jako važan deo našeg tela i, pored šake i stopala, pripada takozvanim mikro sistemima tela. Postoje mnoge holografske mape ušne školjke na kojima su predstavljeni organi našega tela

Obilje mudrosti je ispisano na stranicama najstarijih knjiga kineske tradicionalne medicine. Puno pažnje se i tada posvećivalo preventivi oboljenja, odnosno važnosti i prednostima toga da čovek svoje ponašanje uskladi sa prirodom i okolnostima u kojima se trenutno nalazi.

Biti sam svoj lekar odnosi se na mogućnosti da osoba u situacijama postojanja određenih tegoba i nelagodnosti zna šta bi mogla učiniti da ublaži ili ukloni postojeće simptome. To podrazumeva i poznavanje svoga tela, navika i ciklusa, kao i prepoznavanje stanja da "nešto nije u redu˝. Tu spada i čitav niz tehnika, bilo da se radi o stimulacijama akupunkturnih tačaka, vežbama ći-gonga ili pravilne ishrane – one imaju za cilj očuvanje toka i količine vitalne energije – ći-ja. Naravno, u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, potrebno je potražiti i stručnu pomoć lekara.

Akupresura podrazumeva stimulaciju određenih akupunkturnih tačaka ili regija tela (i poznavanje lokacija istih). Uglavnom se radi o kružnim pokretima, umerenog inteziteta, koje je potrebno ponavljati svakog dana, do postizanja željenog efekta.

Akupresura ima i dijagnostički efekat. Iako postoje tačke koje su na pritisak po svojoj prirodi jako senzitivne i one manje senzitivne, treba primetiti koje su regije isuviše bolne. Ovo može ukazivati na disbalans organa i oblasti sa kojima su tačke povezane. Zbog ubrzanog ritma današnjice, nekada se desi da zaboravimo da i naše telo ima svoj ritam. Tzv. "test tačke˝ blago nas mogu opomenuti da je vreme da zastanemo, usporimo, i posle odmora nastavimo. Posle ponovljenih stimulacija, očekuje se ublaživanje bola na stimulisanim mestima.

Lilly Blog - Sam svoj lekar - Uvod

TAČKA DUGOVEČNOSTI

Zu San LiST 36 - jedna je od najvažnijih akupunkturnih tačaka ljudskog tela ponajviše zbog toga što podržava vitalnu energiju tela (či, prana), naše zdravlje i vitalnost do duboke starosti.

Smatra se da je Zu San Li najpoznatija tačka za podizanje funkcije imunog sistema i najčešće se, u tu svrhu, koristi kod tretmana dece i starijih ljudi.
Kako naći tačku Zu San Li?

Tačka Zu San Li nalazi se ispod čašice kolena. Sedite pravilno i pokrijte dlanom (blago skupljenih prstiju) koleno sa iste strane, svejedno da li je levo ili desno. Između završetka domalog prsta, sa spoljne strane kolena nalazi se Zu San Li. Lakše ćete je naći ako znate da je ta tačka uvek senzitivna. Kada je jednom sami ili uz pomoć lekara locirate, dalji postupak je vrlo jednostavan.

Masaža tačke:

  • Reguliše pravilan rad gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlezde.
  • Podiže imuni sistem.
  • Normalizuje krvni pritisak.

Takođe, masaža Zu San Li tačke pomaže kod:

  • Impotencije, upornog štucanja, inkontinencije urina, gastritisa, nervoze, razdražljivosti, stresa.

Ovo je jedna od najpoznatijih tačaka nad kojom se radi moxibustija, pomoćna tehnika kineske tradicionalne medicine. Moxibustija se izvodi štapićima napravljenim od biljke Artemisie Vulgaris (pelina). Tehniku treba naučiti od obučenog lica. Takođe je jedna od najpoznatijih tehnika za podizanje funkcije imunog sistema.
- Masaža se radi u pravcu kazaljki na satu, minut-dva, svakog dana. Možete je raditi bilo jednim ili dva prsta, kako vam odgovara.

Lilly Blog - Sam svoj lekar - Tačka dugovečnosti

MASAŽA UŠNIH ŠKOLJKI

Ušna školjka je jako važan deo našeg tela, i pored šake i stopala, pripada takozvanim mikro sistemima tela. Postoje mnoge holografske mape ušne školjke na kojima su predstavljeni organi našega tela. Po verovanju drevnih Kineza ona odgovara obrnutom položaju fetusa. Svaki organ ima svoju lokaciju. Danas je jako razvijena primena lasera ili magnetića kojima se stimulišu određene regije ušne školjke, a rezultati su jako dobri i efikasni naročito kod dece. Posmatranje (opservacija) predstavlja važan deo dijagnostike kineske medicine. Promene na koži ušne školjke, u vidu crvenila, suvoće, kapilara, zadebljanja… mogu ukazati na disbalans unutrašnjih organa, čak i pre pojave simptoma kod pacijenta. Masaža ušne školjke jako je zastupljena i skoro da je dnevni "ritual˝ mnogih Kineza. Jedna je i od pripremnih ći-gong vežbi, kako naizgled jednostavan pokret ima veliki uticaj na pokretanje vitalne energije i krvi celog organizma.

Palcem i kažiprstom snažno protrljati rubove a zatim i celu površinu ušnih školjki odozgo na dole. Obratiti pažnju na najvišu tačku ušne školjke, kao i oblasti iza ušne resice (one se naročito preporučuju u situacijama povišenog krvnog pritiska). Gornju trećinu ušne školjke jače i češće stimulisati kod nesanica, košmarnih snova, uznemirenosti, promenljivog raspoloženja... Odsečnim pokretima povući ušnu resicu par puta ka dole. Kako ušna resica oslikava predeo glave, obraza ,zuba… Stimulacija ovog dela može imati efekta kod glavobolja, zubobolja, paralize facijalnog nerva… Na kraju, kažiprstom i srednjim prstom napraviti oblik slova V i protrljati tačke glave oko ušiju.

Masaži ušne školjke može se pridružiti masaža dela lobanje oko ušne školjke. (Ovom oblašću prolazi meridijan žučne kese. U slučajevima temporalnih glavobolja, uznemirenosti, prekobrojnih obaveza, potisnutih emocija koje ne znamo kako da iskažemo… preporučljivo je stimulisati i ovaj deo.
Ukoliko zasebno radite masažu ušnih školjki, možete je primeniti na kraju dana, u krevetu pred san, a posebno ukoliko osećate umor ili veliku iscrpljenost.
Izbalansirajte jin i jang tela i još mnogo toga…

TRLJANJE NOSA

Kako jednostavno trljanje nosa može imati toliko pozitivnih efekata?
Ovo je jedan od često primenjivanih pokreta tokom vežbi ći-gonga, ali može se upražnjavati i samostalno. Pre svega, potrebno je intenzivno istrljati dlanove, čime se balansira jin i jang strana tela. Zatim položiti vrhove prstiju u udubljenje koje se nalazi na sredini između spoljašnjeg ruba nozdrva i nazolabijalne brazde.
Zatim lagano a intenzivno istrljati strane nosa i pomenuto udubljenje. Zaštitni, tzv. Veići našeg organizma kruži po površini tela a naročito oko otvora tela, kao što su ušni, nosni… Ovom stimulacijom delujemo na neometano kretanje veićija. U isto vreme, stimulacijom nosa indirektno delujemo na pluća (pluća se shodno osnovnim teorijama kineske medicine "otvaraju" u nosu), a ona su odgovorna za imunitet tela. U samom korenu nosne brazde nalazi se poslednja tačka meridijana debelog creva, koja u prevodu znači "dobro došao mirisu". Stimulacija ove tačke ima višestruki efekat. Koristi se u terapiji kod osoba kojima je smanjeno čulo mirisa, kod opstrukcija nosa, akutnog i hroničnog sinusitisa…

Lilly Blog - Sam svoj lekar - Trljanje nosa

Ovu tačku koristimo i u tretmanima kod odvikavanja od pušenja i regulisanja telesne težine. Naime, indirektno delujemo na čulo mirisa kojim registrujemo različite draži, pa i mirise vezane za hranu i duvan.

Kada vežbamo ći-gong, budimo i dolazimo u kontakt sa dubljom inteligencijom našeg tela, osvešćujući šta je za nas dobro a šta ne. Dodatnim jačanjem vitalnosti bubrega i slezine, na primer, jačamo i snagu volje, pa postajemo odlučniji u donošenju svojih odluka.

PRIBLIŽAVANJE SEBI

Sam svoj lekar – je put (iskustvo) koji nas približava nama samima. Bolje shvatamo dnevne, mesečne i godišnje cikluse kroz koje naše telo prolazi. Malim dnevnim doprinosom činimo puno da poboljšamo kvalitet svog zdravlja a samim tim i života.

Čini se da svaki od nabrojanih pokreta predstavlja pokret mudrosti u kome objedinjujemo kretanje vitalne energije tela sa buđenjem aktivnosti akupunkturnih tačaka. Tokom vežbi postajemo svesni mogućnosti tela da samo prepozna šta mu odgovara a šta ne. Naše je da budemo tu, oslušnemo i ispratimo.

~~ Ukoliko želite više da upoznate sebe kroz sistem 5 elemenata, kroz pokret i zvuk, da kroz praktične savete, ishranu i vežbanje qi-gonga povećate energetski rad sistema unutrašnjih organa, prisustvujte jednoj od radionica u okviru ciklusa predavanja kineske tradicionalne medicine. Za sva dodatna obaveštenja obratite se na mail [email protected]
www.holitimed.com

*Qi (气)- označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka, pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama, tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima).

 Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči