Naočare za sunce

Piše: Tatjana Janković


Petak, 03. Jun 2016. u 15:53


MOĆ I SEKSEPIL ZATAMNJENOG STAKLA

Mada su naočare za zaštitu od sunčevih zraka rođene na plaži, brzo se ispostavilo da tamna stakla dobro prolaze i na modnoj pisti, koncertnoj bini, crvenom tepihu, i na velikom i na malom ekranu, na bilbordu i u novinama, na ulici i u retrovizoru

  • Proslavljene dizajnerske kuće uglavnom zadržavaju prvobitnu liniju svojih modela po kojoj su njihove naočare i prepoznatljive
  • Zaklanjanjem očiju, pažnja posmatrača se usmerava na druge signale koje šalje posmatrano biće: osmeh, mimiku čela, pokrete ruku i, uopšte, na govor čitavog tela. Pa ako želite da izvučete svoje druge adute u prvi plan - stavite naočare za sunce
  • Bez obzira na to da li se opredelite za ulični model ili neki od onih koji se čuvaju kao oči u glavi, trebalo bi da obratite pažnju na zaštitu od UV zraka
  • Slavne ličnosti kao glavni razlog za nošenje naočara za sunce često navode zaštitu očiju od blica. Pri izboru svojih štitnika od blica, miljenici medija ipak vode računa (reklo bi se, prvenstveno) o uklapanju u željeni imidž

Osim što izgledu dodaju notu elegancije i glamuroznosti, neprozirna stakla zgodno prikrivaju tragove loše noći, podočnjake i druga obeležja koja nisu za oči javnosti.

Ako želite da obojite pogled na svet - stavite naočare za sunce. Ako želite da promenite način na koji vas vidi svet - stavite naočare za sunce.
U paru uokvirenih stakala u boji spojeno je lepo i korisno, a gde se spoje lepo i korisno postiže se dobitna kombinacija.

Naočare za sunce su stekle ime po svojoj prvobitnoj nameni - da zaštite oči od sunčevih zraka. U međuvremenu, osnovni razlog za nošenje ovog modnog i praktičnog detalja izrodio se u čitavu listu razloga. Mada su naočare za zaštitu od sunčevih zraka rođene na plaži, gde je 1929. godine prodat prvi par, vrlo brzo se ispostavilo da tamna stakla dobro prolaze i na modnoj pisti, koncertnoj bini, crvenom tepihu, i na velikom i na malom ekranu, na bilbordu i u novinama, na ulici, u retrovizoru i, sasvim sigurno, na vašem licu.

Lilly Blog - Moć i seksipil zatamnjenog stakla

Šarm i tajanstvenost

Kao prvo, ne postoji ništa što vašem izgledu može tako brzo, efektno i za malo novca pridodati dozu šarma, tajanstvenosti, zavodljivosti i kap glamura. U tom smislu, naočare za sunce su pravi čarobni štapić koji vas, iako ste u farmericama i majici, mogu za tren učiniti elegantnim. One, s jedne strane, skrivaju pogled, ali s druge strane, daju izraz vašem licu, i to onaj kakav sami izaberete u zavisnosti od modela: opasan, zavodljiv, hladan, nedodirljiv, senzibilan, setan, tajanstven ili neki drugi samo za tu priliku odabrani izraz.

Naočare za sunce, pored toga što delimično ili potpuno odbijaju sunčeve zrake, mogu imati i druge korisne sposobnosti: da menjaju zatamnjenost stakala u zavisnosti od intenziteta svetla (foto-hromatske), da štite od svetlosti koja se reflektuje sa velikih glatkih površina (polarizovane), da sadrže melanin za kataraktične oči, da oboje vašu okolinu u nijansu koja vam prija, da sakriju vaše podočnjake ili natekle očne kapke, a, ako odaberete dovoljno veliki model, zaklonićete gotovo pola lica.

Retro večan

Naočare za sunce možete uskladiti sa garderobom ili sa sopstvenom ličnošću. Možete ih nositi kao rajf, što izgledu daje dozu ležernosti. Možete ih lagano skidati sa lica i tako skrenuti pažnju na svoje oči. A možete ih vrteti u rukama da ubijete nervozu ukoliko se nalazite na mestu gde nije dozvoljeno pušenje ili ste nedavno prestali.

Ukoliko su vam dosadile naočare sa sada već ustaljenim svojstvima, možda poželite da skoknete u budućnost i isprobate neki od "naprednih" modela tipa 3D naočara, perforiranih koje ujedno koriguju vid ili modela sa ugrađenim slušalicama. U svakom slučaju, ne odbacujte daleko svoje stare naočare, jer je retro stil u modi.
Lilly Blog - Šarm i tajanstvenost

Maska za oči

Kako od tolikih kombinacija oblika, boja i veličina odabrati naočare za sunce koje treba da izgledaju na vašem licu kao da su na pravom mestu? Za početak, možda je dobro ne ograničavati izbor na jedan par. Tamne naočare su maska za oči, verovatno ne biste želeli da na svaki "maskenbal" idete sa istom maskom. Krenite od šireg izbora, eliminišite jedne po jedne naočare dok ne ostanete sa apsolutno neodoljivim primercima. Onda kupite sva tri, osim ako...

Osim ako niste kupac brendiranih naočara. U tom slučaju, moraćete reskirati par stotina evra za željeni par tamnih stakala. Pre donošenja takve odluke nije loše imati u vidu da većinu brendiranih modela pravi ista kompanija, italijanski proizvođač Luxottica. Ray-Ban, Oakley, Bulgari, Prada i Dolce & Gabbana - neki su od brendova koji dele proizvođača. U Italiji se proizvodi oko 70% naočara za sunce, a ostalo u SAD i Kini. Dva stakla spojena plastikom ne zahtevaju značajan utrošak materijala, pa vredi razmisliti o tome koliko ste spremni da date za etiketu.

 

Obratite pažnju na UV faktor

Proslavljene dizajnerske kuće uglavnom zadržavaju prvobitnu liniju svojih modela po kojoj su njihove naočare i prepoznatljive. Od sezone do sezone variraju boja, materijal i zaobljenost okvira, karakteristike i boja stakala, ali se čuva sličnost sa prvim modelom. Zahvaljujući tome vaša brend dragocenost neće nikada u potpunosti izaći iz mode, mada je to neće sprečiti i da vam ispadne iz ruku ili iz tašne, što bi vas moglo jako zaboleti.

Bez obzira na to da li se opredelite za ulični model ili neki od onih koje se čuvaju kao oči u glavi, trebalo bi da obratite pažnju na zaštitu od UV zraka. UV zraci se prikupljaju tokom čitavog života, najintenzivnije tokom prvih 18 godina, zbog čega se deci i preporučuju naočare za sunce. Adekvatnu zaštitu pružaju stakla sa UV 400.

Kako izabrati okvir

U vezi sa izborom okvira, postoje neka nepisana pravila, ali ih praksa demantuje. Prema tim pravilima mali okviri ne idu uz duguljasta lica, s čim se fanovi Džona Lenona verovatno ne bi složili, a bucmastim licima ne pristaju veliki okviri, na šta se ne obazire Opra. Kao i obično, kad je moda u pitanju, pravilo je da pravila nema. Nosite ono što vam se dopada i nadajte se da ćete se, zajedno sa svojim izborom, dopasti i drugima.

Ukoliko želite da zakačite malo harizme svoje omiljene slavne ličnosti, možete to postići uz pomoć adekvatne kopije naočara za sunce. Postoje sajtovi koji daju informacije o modelima naočara medijskih zvezda uz ponudu za kupovinu replika. Jednostavno i jeftino - za šaku dolara.

Nose ih muzičari, glumci, manekeni, političari i svi ostali čije pojavljivanje u javnosti predstavlja vid šou-programa. Slavne ličnosti kao glavni razlog za nošenje naočara za sunce često navode zaštitu očiju od blica. Pri izboru svojih štitnika od blica, miljenici medija ipak vode računa (reklo bi se, prvenstveno) o uklapanju u željeni imidž. Tako određeni modeli naočara postaju zaštitni znak pojedinaca iz sveta poznatih. Naravno, i obrnuto.
Lilly Blog - Maska za oči

Naočare poznatih

Kada su u pitanju muzičari i njihovi izbori naočara za nastup, tamni modeli koje su na sceni poneli Braća Bluz i Roj Orbison ustupili su mesto primercima sa prozirnim staklima otvorenijih nijansi. Elton Džon preferira živopisne boje u upadljivim okvirima. Bono u prvi plan stavlja zaštitu od bliceva. Bili Ajdol, Eksl Rouz i mnogi drugi poziraju fotografima sa naočarima za sunce u ulozi "detalja" u kosi.

Muzičarke su sklone učestalijim promenama imidža, pa u skladu s tim i naočare za sunce menjaju češće nego njihove kolege. Ekscentrična Lejdi Gaga ispunjava očekivanja publike izborom neobičnih i vrlo upečatljivih okvira. Rijana za svaku priliku bira posebne naočare koje su u skladu sa njenom garderobom, dok Gven Stefani često nosi modele sa cirkonima za glamurozne dame.

Lilly Blog - Bono

Bono

Distanca od paparaca

Motivi kojima muzičke zvezde objašnjavaju svoju potrebu za naočarima za sunce, važe i u svetu filma. Osim što izgledu dodaju notu elegancije i glamuroznosti, neprozirna stakla zgodno prikrivaju tragove loše noći, podočnjake i druga obeležja koja nisu za oči javnosti. Potreba slavnih da nose tamne naočare i psihološki je opravdana: one vlasniku obezbeđuju minimalnu distancu od nasrtljivih paparaca. Stakleni paravan je i način da se izbegne eye-to-eye kontakt sa radoznalim očima obožavalaca.

Mnogi glumci koriste naočare za sunce da javnom delu svoje ličnosti dodaju upečatljivost. Džek Nikolson zamračenim staklima postiže još đavolskiji izgled. Čuveni pirat sa Kariba, Džoni Dep, izborom naočara upadljivih boja parira Eltonu Džonu. Bred Pit i Andželina Džoli često šetaju ray-ban modele. Evidentno je da izgled filmske zvezde, bez obzira na njen izbor naočara, dobija na efektnosti.

Lilly Blog - Džek Nikolson

Džek Nikolson

Džems Bond i Tajler Dirden

Tamna stakla su odigrala svoju ulogu u formiranju mnogih likova sa filma. Džems Bond, Holi iz Doručka kod Tifanija, Gas iz Top Gan-a, Tajler iz Borilačkog kluba, Neo iz Matriksa duguju bar delić svoje slave naočarima za sunce koje su nosili.

Oči su najizražajniji i najaktivniji deo lica. One su u prvom planu kada je reč o neverbalnoj komunikaciji. Zaklanjanjem očiju, pažnja posmatrača se usmerava na druge signale koje šalje posmatrano biće: osmeh, mimiku čela, pokrete ruku i, uopšte, na govor čitavog tela. Pa ako želite da izvučete svoje druge adute u prvi plan - stavite naočare za sunce. Čak i onda kada mislite da vam neće biti potrebne, nije loše imati ih u blizini. Malo specijalnih efekata u pravom trenutku može da bude presudno. Osim toga, uvek možete da ih "zaboravite" negde gde biste se rado vratili. Jeste rizično, ali događa se da vredi rizikovati. Možda baš danas.

Tamna stakla u politici

Obama, Putin, Sarkozi i drugi političari našeg doba u neformalnim prilikama nose naočare za sunce koje potenciraju imidž samopouzdanih lidera ili jednostavno pokazuju da su i visoki državnici u trendu.
Zanimljivo je da su neki od najvećih diktatora XX veka nosili tamne naočare: Pinoče, Franko, Al-Bašir, Sukarno. Josip Broz Tito nosio je isključivo persol naočare za sunce. Imajući u vidu da je Tito bio filmofil, moguće je da je na njegov izbor imalo uticaja to što je persol nosio Džems Bond, kao i velika zvezda tog vremena, Stiv MekKvin koji je i na filmu i van filma proslavio ovaj brend. Kada uporedimo Titov izbor naočara za sunce sa Gadafijevim ili izborom nekih drugih lidera tog vremena, istančanost njegovog ukusa postaje očigledna.

Danas persol nose holivudske zvezde Džordž Kluni, Met Dejmon, Pirs Brosnan, Harvi Kajtel. To je i dalje izbor onih koji ne vole da nose modele koji se mogu videti na svakom koraku.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči