Nega kože

Piše: dr sci med. Danijela Pecarski


Ponedeljak, 30. Novembar 2015. u 12:48


Kako izabrati anti age preparat

Važno je imati realna očekivanja, jer većina anti age kura, u vidu krema, gela, seruma, treba da traje bar tri nedelje do dva meseca, da bi se videli pravi efekti.

  • Izbor anti age preparata jedan je od važnih koraka u zaštiti kože od starenja
  • Neophodno je, pre svega, kožu zaštititi od sunca koje je glavni uzrok starenja kože, pa preparati moraju u sebi imati zaštitni faktor najmanje 15

Kupovina i izbor pravog anti age preparata zadaje muku gotovo svim ženama, kao i muškarcima. Potraga za ovakvom vrstom preparata kreće već od kasnih dvadesetih godina, a u poznim tridesetim i početkom četrdesetih žene već panično lutaju u potrazi za preparatima koji će ublažiti i ukloniti prve znake starenja njihove kože. Agresivne marketinške poruke kozmetičkih kuća stvaraju još veću konfuziju, angažujući poznate ličnosti koje nam se smeše sa reklama u poznim četrdesetim, a da pri tom izgledaju kao da imaju dvadeset godina, obećavajući da ćemo i mi tako izgledati nakon samo dve nedelje upotrebe istog anti age krema.

Opasno sunce

Starenje je prirodan fiziološki proces koji prati niz promena u organizmu i koji se odražava i na kožu, u zavisnosti od tipa kože i opšteg stanja. Mlada koža sadrži dovoljne količine elastina (daje koži elastičnost), kolagena (daje potporu i tonus) i hijaluronske kiseline koji joj daju mladalački sjaj i izgled. Starenjem, vlakna elastina se degenerišu, smanjuje se sinteza kolagena i hijaluronske kiseline i tako nastaju prvi znaci starenja u vidu bora, pada tonusa kože, pojavljuju se podočnjaci, hiprepigmentacija (tamne fleke na rukama i licu nazivaju se staračke pege već od četrdesete godine). Mnoge kliničke studije dokazale su da najveći deo ovih promena, čak do 90%, nastaje kao posledica izlaganja kože sunčevim zracima i nepravilne i nedovoljne nege. Zato je izbor anti age preparata jedan od važnih koraka u zaštiti kože od starenja, pored zdravih promena u načinu ishrane, unošenje dovoljne količine vode, fizičke aktivnosti i ostalih navika koje će imati pozitivan uticaj na celokupno zdravlje vašeg organizma.

Lilly Blog - Kako odabrati anti-age preparat

Obavezne konsultacije

Prvi korak pri izboru anti age preparata je da pažljivo proučite šta kupujete, kao i konsultacije sa stručnim licem u koje imate poverenja o tome šta je vama potrebno, bio to vaš dermatolog, farmaceut ili kozmetičar. Pri tome uvek imajte na umu da farmaceutske kompanije koje se bave proizvodnjom kozmetičkih sirovina svake godine izbace neku novu anti age supstancu, kojoj daju neko sjajno naučno ime koje će vam privući pažnju. Međutim, najveći broj dermatoloških istraživanja je utvrdio da se celokupna anti age priča o delovanju aktivnih supstanci svodi na stimulaciju sinteze kolagena i elastina, povećanje vlažnosti kože kao i penetraciju proteina i drugih visoko aktivnih energetskuh supstanci na koje se ove anti age supstance razlažu. One će stimulisati biohemijske procese u koži, opet u cilju povećanja sinteze elastina, kolagena, hijaluronske kiseline i ostalih biomolekula koji koži daju potporu, tonus i sjajan i zdrav izgled. Ne postoji gotova supstanca, naučno dokazano, koja će prodreti u kožu i programirati kožu na stvaranje novih, mladih ćelija, kako to obećavaju mnogi kozmetički proizvođači, nudeći kreme sa hormonom rasta, matičnim ćelijama itd.

Lilly Blog - Kako odabrati anti-age preparat

Napravite plan

Postoje razne vrste anti age preparata: kreme, serumi, antiridi za čelo, lice, ili oko očiju, maske itd. Važno je da napravite plan šta vama treba. Ako kremu tražite u poznim dvadestetim, biće vam dovoljno sredstvo za pranje ili čišćenje lica, dnevna antioksidantna krema i noćna hranljiva. Ove kreme mogu da sadrže razne antioksidante, vitamine C, E, F.., biljne ekstrakte (zelenog čaja, arnike, aloje, ginka, bora, nevena, kamilice…), kao i biljna ulja i voskove koji hrane i neguju kožu (shea butter, maslina, badem, avocado…). Za one koji insistiraju na prirodnim preparatima postoji biljni hijaluron, dobijen iz jedne indijske biljke, koji će vam održavati vlažnost kože, a koji je ekvivalent hijaluronima koji već odavno postoje na tržištu.

Zrela koža

Za zreliju kožu anti age nega sadrži više preparata, u zavisnosti od tipa kože. Neophodno je, pre svega, kožu zaštititi od sunca koje je glavni uzrok starenja kože, pa preparati moraju u sebi imati zaštitni faktor najmanje 15. Pored toga, dnevne kreme treba da sadrže antioksidantne supstance (koenzim Q10, vit. C, E, F, ekstrakt aloje, zelenog čaja…), koji se bore sa slobodnim radikalima koji pospešuju starenje kože, zatim hijaluronsku kiselinu koja će omogućiti hidrataciju, kao i razne vrste peptida koji će stimulisati biohemijske procese u toku celoga dana i time štititi kožu.

Lilly Blog - Kako odabrati anti-age preparat

Noćna nega

Noćne kreme, u zavisnosti od tipa kože, mogu sadržati vitamin A (retinol), hijaluronsku kiselinu raznih kvaliteta, koja će delovati kao filer i popunjavati bore svojom penetracijom u dublje slojeve kože i vezivanjem vode, fitosterole, koji će nadoknaditi esencijalne masne kiseline i lipide i povećati gipkost i sjaj zrele i suve kože. Postoje i druge supstance koje se nude na tržištu, a deluju na smanjenje znakova starenja kože na razne načine. Pored toga, upotreba antirida oko očiju za fine bore takođe je preporučljiva, seruma sa većim koncentracijama aktivnih anti age supstanci, kao energetske bombe koje su potrebne zreloj koži, kao i neophodno sredstvo za čišćenje ili pranje lica, dva puta dnevno. Sa godinama, ženama prijaju masnije noćne kreme, pa je zato dobro opredeliti se za prirodne hranljive preparate, jer prirodna ulja i voskovi (maslina, badem, avocado, semenke grožđa, shea butter, kakao buter…) ne zapušavaju pore i ne ostavljaju mastan trag na koži, koža ih upija, pa imaju veće hranljivo dejstvo. Nije svaka masna krema zaista hranljiva, jer mineralna ulja (parafin) i sintetički voskovi stvaraju mastan film na koži ali zapušavaju pore, koža ne diše, zadržavaju se toksini, a da pri tom u kožu ne može ništa da prodre, pa nemaju nikakav koristan efekat (veoma često čujemo da starijim ženama najviše prijaju bebi preparati koji se koriste kao masni filmovi za zaštitu dečje kože od ojeda).

Lilly Blog - Kako odabrati anti-age preparat

Taman ten, bez posledica

Za osobe koje vole tamniji ten tokom cele godine solarijum je nešto što treba izbegavati, ako već znamo štetne efekte zračenja na starenje kože. Na tržištu ima veliki broj toniranih krema i krema za samopotamnjivanje, pa bi to bila preporuka.

Sve piše na kutiji

Neophodno je pomenuti da anti age preparati imaju veoma visoke cene na tržištu, ako govorimo o poznatim brendovima. Međutim, u apotekama i drogerijama postoje i brojne prirodne i druge kolekcije za negu kože koje takođe sadrže ove aktivne anti age supstance, na koje ne morate potrošiti čitavo bogatstvo, samo je potrebno da pogledate i pročitate šta na kutiji piše. Pri tome imajte na umu da su koncentracije aktivnih supstanci poređane po opadajućim vrednostima, pa tako znajte da bi ove anti age supstance trebale da budu na početku liste sastava, kako bi njihove koncentracije zadovoljile vaše potrebe.

Lilly Blog - Kako odabrati anti-age preparat

Budimo realne

Na kraju, moramo naglasiti da su realna očekivanja nešto što je veoma važno pri upotrebi anti age preparata. Često poneti reklamama o trenutnoj delotvornosti nekog preparata, koji će nam samo za sedam dana vratiti izgubljni sjaj i mladalački izgled, odustajemo od dobrog preparata čije dejstvo nastupa u realnim vremenskim okvirima. Uglavnom većina anti age kura u vidu krema, gela, seruma... treba da traje bar tri nedelje do dva meseca da bi se videli pravi efekti, izuzev ako ne govorimo o mezoterapiji, hijaluronskim filerima i botoks tretmanima.
Iako smo uglavnom zarobljeni svojim genetskim nasleđem kada je naš izgled u pitanju, pravilne i zdrave navike mogu i te kako doprineti održanju mladalačkog izgleda i lepote. Zato promenite loše u zdrave navike, unosite što više vode, izbegavajte direktno izlaganje lica suncu, koristite hidrantne dnevne kreme sa zaštitnim faktorom, pokušajte bar jednom nedeljno ili bar mesečno da priuštite sebi neki tretman, hranite lice noću i, naravno, jačajte svoj duh, jer je osmeh zaštitni znak sreće i mladosti.  Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči