Neprevaziđeni šik

Piše: Tatjana Janković


Petak, 26. Februar 2016. u 10:59


Ta divna mala crna haljina

Od kada ju je 1926. godine lansirala čuvena kreatorka Koko Šanel – primer je nesporne elegancije. Nosile su je dive, od Marlen Ditrih, Katrin Danev do ledi Dajane, a dobro je stajala čak i nekim muškarcima na filmu

  • Ko ima malu crnu haljinu, ima šta da obuče u svakoj prilici
  • Ovim kultnim modelom crna boja se izborila za sinonim elegancije i potisnula u stranu asocijacije zapadnjačkog društva na žalost i crninu
  • Previše dodataka moglo bi sasvim ugušiti eleganciju male crne haljine, njenu prefinjenost i osnovnu ideju njene dizajnerke
  • Početkom veka čudo od haljine predstavilo je ženu novog doba, koja pre podne provodi u kancelariji, a popodne na koktelu

Koje karakteristike haljina mora imati da bi stekla titulu male crne haljine? Koliko mala treba da bude, na primer? Prvobitni model, odavno svrstan u modnu klasiku, podrazumevao je dužinu u zoni oko kolena a izuzimao je rukave.
Munjevita slava ovog modela počiva na prefinjenom ukusu, ali i osećaju za društvene promene njenog tvorca, čuvene modne ikone Gabrijele Koko Šanel. Osim pronalaska male crne haljine, modna ikona Gabrijela Koko Šanel poznata je i po šanel-kostimu, koji savršeno nadograđuje koko-haljinu. Ovaj kostim rado je nosila prva dama Džeki Kenedi. Dvadesete godine prošlog veka donose suštinske preokrete u svetu mode. Možda predvođeni upravo instinktom izumiteljke ovih elegantnih modela za sva vremena, dizajneri počinju da osluškuju zbivanja i promene u društvu, da ih prepoznaju i uklapaju se u njihov tok. Umesto da moda diktira oblačenje, moda počinje da osluškuje svet i prati ga u obliku koji mu je potreban. Autfit pojedinca postaje, najzad, odraz nečeg višeg od stanja u sefu. Odelo i dalje čini ženu, ali kakva je žena dvadesetih godina prošlog veka? Ona je skratila suknju do kolena i otkrila ruke do ramena. Ona je obukla malu crnu haljinu!

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Ta divna mala crna haljina

Da je nema, trebalo bi je izmisliti

Mada izgovoreni pre gotovo jednog veka, modni saveti Koko Šanel još uvek utvrđuju nepremostivu granicu između dobrog stila i kiča. Između ostalog, kreatorka tvrdi da prilikom stavljanja modnih dodataka treba skinuti poslednji; u slučaju dvoumljenja najbolje je odlučiti se za crno-belu kombinaciju; najbolja boja na svetu je ona koja vam najbolje pristaje; ne treba slepo slediti modne trendove, jer se moda menja a stil ostaje i, na kraju, mala crna haljina je osnovni modni komad koji prolazi u svim prilikama.
Ovim kultnim modelom crna boja se izborila za sinonim elegancije i potisnula u stranu asocijacije zapadnjačkog društva na žalost i crninu. Čudo od haljine predstavilo je ženu novog doba, koja pre podne provodi u kancelariji, a popodne na koktelu. Spremna je za sve uloge u koje je savremeno okruženje stavlja: može da bude poslovna i zvanična, elegantna i prefinjena, izazovna i svečana. I sve to u istom modelu koji omogućava željene transformacije. Jasno, da nekim slučajem nema male crne haljine, trebalo bi je pod hitno izmisliti!

Efektna na filmskom platnu

Holivud je prigrlio malu crnu haljinu kao da je stvorena samo zbog njegovih diva. Mora se priznati da se ovaj model lepo pokazao na filmskom platnu i da su mnoge zvezde efektno zablistale u njemu. Na nezaboravan način u maloj crnoj haljini pojavile su se Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija", Katrin Danev u "Lepotici dana", Grejs Keli bilo gde. Meril Strip nosi malu crnu haljinu u "Đavo nosi Pradu". Ava Gardner je nosila model sa jednom bretelom, nezaobilazna Elizabet Tejlor sa dve, Brižit Bardo princes-varijantu sa belom podsuknjom, Natali Vud savršeno prijanjajući klasični model, Marlena Ditrih famme-fatale varijantu s muštiklom. Toni Kertis je u "Neki to vole vruće" problem muškobanjastih mišica rešio pomoću dugih rukava, ali ostalo je zapamćeno da je na neponovljiv način prošetao modnu klasiku. Činjenica je da svi dobro izgledaju u ovoj maloj čudesnoj haljini. I činjenica je da neki izgledaju za nijansu bolje od drugih. Zapravo, izgledaju kao da je baš njih Koko Šanel imala u vidu. U tu kategoriju neizostavno spada Monika Beluči, posebno ako je kao dodatak upotrebljen makar pedalj crne čipke. Ana Manjani, Sofija Loren, Lorin Bekol – to je čitava revija malih crnih haljina na različite načine. Na kraljevski način nosila ju je Ledi Dajana, na koketan Beti Bup, na tendenciozan Edit Pjaf koja je, zahvaljujući ovom autfitu, dobila nadimak Little black sparrow (Mali crni vrabac). Mala crna haljina je i naziv Gerlenovog parfema, nekoliko popularnih pesama i jednog filma.

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Efektna na filmskom platnu

Nije odolela ni Ejmi Vajnhaus

Mala crna haljina je podjednako privlačna i za mlađe generacije. U raznim prilikama, od scenskih do onih na crvenom tepihu, videli smo ih na Dženifer Aniston, Maraji Keri, Penelopi Kruz, Hale Beri, Ejmi Vajnhaus, na Džuliji Roberts u "Pretty woman" (i ne samo tu), a u Almodovarovim filmovima i na ženama i na muškarcima. Dobro ide uz sve muzičke instrumente, nezaobilazna uz klavir, preko saksofona (Kendi Dafler), do violine (Vanesa Me).
Na modelu male crne haljine isprobali su se svi značajni modni dizajneri, varirajući osnovnu liniju do neprepoznavanja. Tako smo dobili verziju sa tankim bretelama i bez bretela, bez leđa i bez struka. Poneka varijanta se zadržala duže od drugih, neka kraće. Savremeni dizajneri su se poigravali i bojom Šanel verzije, pa smo dobili malu crnu haljinu u crvenoj, beloj... ma, zapravo, u svim bojama, čak i u više boja u okviru istog modela. Sama linija doživela je razna odstupanja, od sasvim ravne do princes-kroja.
Među deset haljina koje su promenile svet je i slavni mali crni model u Živanšijevoj modnoj viziji, koji je savršeno nosila Odri Hepbern u ulozi Holi Golajtli ("Doručak kod Tifanija"). Među ostale revolucionarne modele uvršćene su čuvena bela haljina iz metroa (Merilin Monro u "Sedam godina vernosti") i Iv Sen Loranova haljina inspirisana Mondrijanijevim slikama.

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Nije odolela ni Ejmi Vajnhaus

Rado nošena na našoj sceni

Čarolija male crne haljine deluje u svakoj njenoj varijanti. Setimo se Nemice Lene, evrovizijske pobednice iz 2010, čiji je uspeh delimično pripisan i efektnosti večne haljine u kojoj je nastupila. Naše medijske zvezde takođe vole da prošetaju malo crno čudo i pri tome dolazi do veoma upečatljivih spojeva. Kreatorka Dragana Ognjenović ističe da je mala crna haljina samo definicija, šifra i da to "može biti haljina u nekoj vašoj boji ili stvarno crna" Na revijama ove poznate srpske modne dizajnerke mogu se videti modeli male crne haljine u raznim varijantama
Za ovaj obavezni komad u svakom garderoberu najzahvalniji je neki od onih materijala koji se rastežu. Naravno, ovo važi do određene granice, nakon koje treba preći na nov, duži i širi model od čvršćeg materijala. Saten, svila i somot doprinose eleganciji, ali gotovo da isključuju dnevnu varijantu. Čipka, til i krzno, takođe se lako uklapaju u malu crnu haljinu, i kao detalji na samom modelu, i kao materijal od kojeg je napravljen top.

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Rado nošena

Uz svaku cipelu

Mada je prvobitno lansirana uz kratku kosu, mala crna haljina se savršeno uklapa uz bilo koji oblik frizure. Od glave do pete odvija se ista magija: ovoj haljinici dobro pristaje svaka cipela. Klasične salonke, baletanke, čizme i čizmice, štikle i štiklice, čak i japanke! Cipele koje ide uz ovu haljinu mogu biti vrlo efektan i dovoljan dodatak njenoj jednostavnoj eleganciji, posebno ukoliko su u bilo kojoj boji osim očekivane crne. Zamislimo crvene. Zamislimo bele. Zamislimo zelene! Svake se savršeno uklapaju!

Prilagodljivost je, svakako, jedno od dragocenih svojstava male crne haljine, koja s lakoćom poprima ton koji joj diktira aksesoar. Mala crna haljina je i tolerantna. Ona neutrališe svojom bojom eventualna odstupanja od željene linije. Koko-model je podrazumevao sasvim gole ruke, otkrivene do ramena. Unutrašnjost mišica je jedno od mesta na kojima žensko telo najbrže popušta pred godinama, ali naša must have haljinica, u kombinaciji sa širokom ešarpom prebačenom preko ramena i vezanom na leđima, začas otklanja ovaj problem. Naravno, ona se lepo nosi i sa (do prozirnosti) tankim rukavima, vazdušasto belim ili senovito crnim, koji, takođe, uspešno rešavaju isti problem. Prvobitni kroj, zamišljen tako da istakne ruke, imaće još izraženiji efekat ukoliko se kombinuje sa dugim rukavicama koje ostavljaju samo nadlaktice izložene pogledu. Na sličan način mala crna haljina, u kombinaciji sa visokim čizmama, istaći će kolena.

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Uz svaku cipelu

Manje je više

Ton male crne haljine zavisi i od izbora čarapa. Dnevna, radna varijanta uglavnom podrazumeva čarape u boji kože, dok večernja ostavlja malo više slobode, od mreža i mrežica do najjednostavnijih crnih, ili onih sa šavom. Izborom različitih detalja kao dodataka, jedna ista crna haljina pokazaće bezbroj lica. Kaiševi, kaišići ili široki pojasevi, pa i marame u živoj boji, mogu vašoj MCH dati sasvim ličnu, unikatnu notu. U svakom slučaju, pri biranju pratećih detalja koji idu uz ovaj svevremenski model, treba, možda i više nego inače, paziti da ne dođe do preterivanja, koje je sinonim za modni neukus. Previše dodataka moglo bi sasvim ugušiti eleganciju male crne haljine, njenu prefinjenost i osnovnu ideju njene dizajnerke. U tom smislu, nakit je, kao i uvek, "najklizaviji" teren. Jednostavna lepota ovog modnog izuma ne trpi teške i glomazne komade nakita. Uz malu crnu haljinu najlepše dolaze do izražaja sitni detalji, elegantne niti visećih minđuša, duge perlaste ogrlice niske ili kratke ogrlice koje uokviruju vrat. Narukvice, od širokih metalnih, plastičnih ili drvenih do tankih lančića koji se više puta omotavaju oko ručnog zgloba, fino ističu pokrete nagih ruku. Naravno, nikako ne treba nositi sve ove elemente istovremeno, osvrnimo se još jednom na Koko Šanel, nikako ne gubiti iz vida – "manje je više".

Lilly Blog - Nepreveziđeni šik - Manje je više


0

Sladjana - Odgovori Utorak, 01. Mart 2016. u 08:43.22

Divno je sto nas uvek obavestavate o novostima iz LILY-ja.Ovaj dodatak u vidu bloga,Vasu stranicu,cini,jos kompletnijom,jer pored sminke,jako je bitno i sta uz to i obuci.Sta,reci?Profesionalci!

Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči