Nezaobilazni deo imidža savremene žene

Piše: Dr sci. med. Danijela Pecarski


Ponedeljak, 02. April 2018. u 11:43


Nega ruku i stopala

Besprekorni nokti na nogama i rukama, negovane ruke i stopala, postali su nezaobilazni deo imidža savremene žene i zahtevaju posebnu pažnju i negu.

  • Iako pranje ruku pomaže u uklanjanju bakterija i virusa, istovremeno dodatno isušuje ruke, pa je pravi izbor sapuna prvi korak u nezi ruku
  • Najvažnije za sve preparate za negu ruku jeste da u sebi sadrže prirodna umirujuća ulja i voskove koji će stvoriti lagani film da štiti, a ujedno i hrani osetljivu kožu
  • Treba birati blaže i masnije sapune, bogate raznim biljnim uljima
  • Ekcem koji dobijaju domaćice česta je pojava zbog veoma agresivne kućne hemije koja eliminiše blagotvorne efekte svih preparata za negu, ukoliko ruke ne zaštitite od njenih efekata

Kao i lepo lice, negovana i lepa stopala i ruke su među prvim stvarima koje se na nama primete, i predstavljaju odraz naše lepote i šarma. Bez obzira koliko dobro izgledate, hrapavost vaših ruku prilikom rukovanja ili vaša ispucala stopala grubo će narušiti vaš lični stil i eleganciju. Besprekorni nokti na nogama i rukama, negovane ruke i stopala, postali su nezaobilazni deo imidža savremene žene i zahtevaju posebnu pažnju i negu.

Većina žena posebnu pažnju poklanja nezi lica, dok ruke i noge kao najizraženiji i najzaposleniji deo tela zapostavljaju, ili ih se sete tek kada dođe leto i potrebno je obuti sandale ili istaći ruke. Tada nastaje panika i haos, jer su ruke već ogrubele i ispucale, boja kože se razlikuje od boje kože lica, a stopala su toliko gruba da nam deluje da nema pomoći. Još veći problem nastaje jer smo svi, u skladu sa modnim trendovima, zimu proveli u udobnim krznenim čizmama, pa uzane salonke ili baletanke stvaraju crvenilo i žuljeve na već oštećenoj koži. I panika tako raste, posežemo sami za svim mogućim sredstvima iz drogerija kako bismo ovaj kozmetički problem rešili po njihovom obećanju u tili čas. Međutim, ovakvi problemi veoma često prerastaju u medicinske probleme, pa neretko dolazimo do situacije kada smo već dobili gljivičnu infekciju, neko zapaljensko kožno oboljenje ili neprijatan miris stopala. Tada smo prinuđeni na samostalno uređivanje noktiju koje često tek počinje krajem zime i kod mnogih se završi nepravilnostima koje se mogu popraviti tek kad nokti izrastu. Potrebno je da ih zamenimo profesionalnim tretmanima koji često uključuju i posetu dermatologu.

Lilly Blog - Nezaobilazni deo imidža - Uvod

Nekoliko minuta dnevno

Jedan od osnovnih problema kada je u pitanju nega ruku i stopala je prevazilaženje njihove suvoće, odnosno njihova hidratacija.
Ruke su najupadljiviji deo našeg tela i daju konačan pečat našem ličnom stilu. Njihova nega ne zahteva mnogo vremena, svega nekoliko minuta dnevno, i zasniva se pre svega na svakodnevnoj upotrebi hidratantih kremova za koje je posebno važno da ih koža brzo upija i da ne ostavljaju mastan trag koji će smetati pri vašim aktivnostima. Iako pranje ruku pomaže u uklanjanju bakterija i virusa, istovremeno dodatno isušuje ruke, pa je pravi izbor sapuna prvi korak . Treba birati blaže i masnije sapune, bogate raznim biljnim uljima. Sredstva za održavanje vlage, poput glicerina, sastavni su deo svakog kozmetičkog preparata, pa nije potrebno posebno isticati njegovo prisustvo u preparatima za ruke, jer to svakako nije dovoljno da bi zaštitilo vašu ožu.

Blaži sapuni

Preparate za negu kože ruku imamo na svakom koraku, a najvažnije za sve njih jeste da u sebi sadrže prirodna umirujuća ulja i voskove koji će stvoriti lagani film da štiti, a ujedno i hrani osetljivu kožu ruku (ši buter, kakao buter, malina, avokado, semenke grožđa, argan…), kao i umirujuće biljne supstance koje će održavati kožu zdravom i smirivati od agresivnih hemikalija sa kojima smo u stalnom kontaktu (kamilica, aloja, neven, lavanda, menta...). Sa godinama koža gubi svoju elastičnost, vlažnost i zaštitnu ulogu, pa i kreme za ruke moraju biti složenijeg sastava. Zavisno od efekta koji želimo da krema ispolji, da li je to samo zaštitno ili i antiage delovanje, koje će sprečiti linije i tamne fleke na našim rukama, razlikuju se i preparati, pre svega po svome sastavu, ali i po ceni. Hiperpigmentacija ili staračke fleke uslovljene su hormonskim promenama i javljaju se već posle četrdeste godine, pa je to i vreme kada nezi ruku moramo pokloniti još više pažnje. Preparati sa UV filterima i SPF factorom minimalno od 15 do 30, moraju biti nezaobilazni deo svakodnevne nege ruku. Već stvorene fleke mogu se tretirati raznim preparatima za beljenje kože koji sadrže hidrohinon, kojičnu kiselinu, vitamin C… ili laserskim tretmanima, ali je preventiva najbolji lek, jer su ove procedure uporne i duge. Znači da je svakodnevno, višekratno hidriranje kože cele godine primarni uslov njenog lepog izgleda.

Lilly Blog - Nezaobilazni deo imidža - Blaži sapuni

Pilinzi

Pored toga, moramo uključiti i piling kože ruku koji će odstraniti mrtve ćelije i omogućiti ujednčenu boju i svež izgled. Pilinzi mogu biti razni, jer na tržištu imamo ogromnu paletu ovih proizvoda, ili možete jednostavno, vlažnim peškirom natopljenim limunovim sokom sa par kapi nekog etarskog ulja poput lavande ili mente, dva puta nedeljno uraditi piling kože. Nakon ovog tretmana bilo bi poželjno namazati neki hranjivi vosak ili ulje i staviti pamučne rukavice, kako bi koža omekšala i efekti bili još bolji. Zato je ovo najbolje raditi u večernjim satima. Naravno, kremu ili ulje za zanoktice je takođe veoma važno naneti, ali dobar prirodan melem za oštećenu kožu može imati višestruko dejstvo i biti upotrebljen za sve ove svrhe istovremeno.
Masaža uljima u trajanju od 5 do10 minuta svakako će povećati mikrocirkulaciju, smanjiti stres i omogućiti što brži oporavak. Ovu masažu možete izvesti i sa vašom kremom za ruke ili melemom, ako nemate odgovarajuće ulje. Pored toga, za povećanje cirkulacije i hidratacije možete koristiti ulje peperminta u maslinovom ulju, mešavinu limuna i glicerina 1:1, piling napravljen od mleka, kafe i nekog biljnog ulja u jednakim količinama. Svi ovi recepti svakodnevnom upotrebom će povećati cirkulaciju i doprineti mekoći i sjaju vaše kože ruku.

Nega laktova

Tamni i ispucali laktovi su problem koji se tokom zime zbog isušivanja kože dodatno pogoršava. Istim onim peškirom natopljenim rastvorom limuna i etarskih ili nekog baznog ulja poput masline, istrljajte i laktove kako bi skinuli prljavštinu i mrtve ćelije i sprečili njihov taman izgled. Zatim nanesite melem ili neku hranljivu kremu. Piling treba odraditi dva puta nedeljeno, a kremu ili melem dva puta dnevno.
Pored toga, upotreba rukavica je neophodna pri obavljanju kućnih poslova. Ekcem koji dobijaju domaćice je česta pojava zbog veoma agresivne kućne hemije koja eliminiše blagotvorne efekte svih preparata za negu, ukoliko ruke ne zaštitite od njenih efekata.
Poseta manikiru je postala veoma popularna poslednjih godina, a tehnike ulepšavanja su razne u zavisnosti od ukusa. Ali zapamtite ‒ ulepšavanju i dekoraciji vaših noktiju prethodi nega ruku i zanoktica, jer jedna poseta ne može rešiti probleme koji su se gomilali tokom cele zime, a dekorisani nokti na grubim rukama još više ističu njihov narušen i neuredan izgled.

Lilly Blog - Nezaobilazni deo imidža - Nega laktova

Preparati za negu stopala

Stopala, izložena stalnom pritisku, najugroženiji su deo našeg tela. Zatvorenost i nemogućnost ventilacije, prekomerna težina, teror neudobne obuće, nedovoljna nega, veoma često dovode do gljivičnih infekcija, stvaranja bolnih žuljeva kao i suvih ispucalih peta sa dubokim ragadama.
Kao i za ruke, tako i za stopala postoje brojni preparati koji služe za njihovu negu. Osnovna je njihova higijena, kako bi se prljavština uklonila iz ragada i preparat mogao da ispolji svoje delovanje, i prodre kroz duboki sloj orožale kože. Potapanje stopala u vodeni rastvor tople kupke koja sadrži par kapi antibakterijskog etarskog ulja origana ili čajevca, dva puta nedeljno u trajanju od 5 do10 minuta, siguran su put ka zdravom i lepom izgledu vaših stopala. Nakon omekšavanja ovog orožalog neprobojnog sloja kože, stopala su spremna za delovanje preparata za njihovu negu. Piling koji može biti isti kao i za ruke, ili krupna morska so u nekom biljnom ulju, dodatno će ukloniti mrtve ćelije i prljavštinu. Nakon pilinga nanosimo hidratantnu kremu ili hranljivi vosak, ako tretman radimo pre spvanja, a potom stavljamo kesu ili pamučne čarape kako bi efekat penetracije i omekšavanja bio još bolji. Svakodnevna i neophodna hidratacija kremom za stopala kao i masaža, stimulisaće nervne završetke i povećati penetraciju vlažnog krema koja je neophodan preduslov za njihov lep izgled.

Ukoliko imate problem sa ragadama na petama, poseta pedikiru ili uklanjanje orožale kože dva puta nedeljno je obavezno, kako bi se omogućila uspešna primena hranljivih voskova koji će rešiti ovaj problem. Međutim, veoma je bitno da se nakon nanošenja ovakvih preparata na suva stopala obuju pamučne čarape ili stave kese kako bi delovanje bilo maksimalno. Ukoliko imate problem sa hiperhidrozom, znojnim stopalima i neprijatnim mirisom, svakodnevna upotreba mirišljavih antibakterijskih pudera će ublažiti ovaj problem.

Hidratantne kreme najbolja prevencija

Konačno, možemo zaključiti da se nega ruku i stopala pre svega zasniva na preventivnoj svakodnevnoj upotrebi hidratantnih krema. Pravilno održavanje njihove higijene, pilinzi za uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija su takođe neophodni kako bi tretman bio kompletan. S obzirom da živimo u vremenu kada svaki deo tela traži odgovarajuću negu, prema savetu stručnjaka kao i vodećih brendova za negu kože, kada su u pitanju ruke i stoplala ‒ preparati za jedne mogu se veoma uspešno koristiti i za negu ovih drugih. Pilinzi i blage kupke za pranje mogu biti univerzalni, hidratantne kreme za svakodnevnu negu takođe, jedino se kreme koje se koriste za negu ispucalih peta razlikuju, ali i njih možete uspešno koristiti za negu laktova istovremeno. Takođe, poželjno je da ovi preparati budu što više prirodni, jer oni dokazano daju najbolje efekte.

Lilly Blog - Nezaobilazni deo imidža - Hidrantne kreme najbolja prevencija

Za razliku od kože lica koja zahteva znatno više pažnje, svakodnevna nega stopala i ruku je veoma brza dnevna rutina koja daje izvrsne rezultate i doprinosi vašem kompletnom izgledu i stilu. Pogled na lepe ruke i stopala podiže vaše raspoloženje i podvlači glamurozan izgled, a dodir je tek posebna priča!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči