Novi ideal muške lepote

Piše: Marija Midžović


Petak, 27. Oktobar 2017. u 15:34


Pločice važnije od braka

Pn Rezultat nametanja uzora hiper-atletski razvijenih modela utiče na jedan deo mlađih da teži takvom izgledu, a prema nalazima istraživanja kod većine muškaraca izaziva osećanje neadekvatnosti

  • U ovom trenutku svetom muške mašte i aspiracija neprikosnoveno vlada zapadni ideal belog muškarca u liku Krisa Evansa, Čejning Tejtuma i Kris Prata
  • Magazin People, koji proglašava najseksepilnijeg muškarca godine, ovu titulu dodelio je jedan jedini put muškarcu koji nije belac – nosilac te titule bio je 1996. niko drugi do Denzel Vošington
  • Uzor više nije junak iz svakodnevnog života, koji je prirodno pravilno, atletski građen, u dobroj formi, ali postoji zaista

Danas kada se u spa centrima za muškarce služi pivo i gledaju najpoznatiji sportski tv kanali kao ESPN (recimo u Vašingtonu, DC), lepota – ta čudesna reč nije provilegija pola koji je davno prisvojio ovaj epitet u svom nazivu. Zaista, statistike pokazuju da su očekivanja da se izgleda negovano, zdravo i moćno danas ista ne samo za žene već i za muškarce, mada se ponekad stiče iluzija da je jačem polu manje stalo do toga.

Socijalne i estetske norme se menjaju i raste pritisak, pre svega onaj medijski, da se nametne određeni imidž, odnosno tip lepote. Fizički atributi lepote variraju geografski a menjaju se i tokom vremena, o čemu možda najbolje govori istorija umetnosti, ali istoriju lepote danas stvaraju mediji, oni taj ideal oblikuju i rasprostiru. Zato ovog puta govorimo o globalnim standardima muške lepote danas, koji su precizno postavljeni kao i ženski i u tome se polovi više ne razlikuju. Drugo pitanje je koliko su opravdani i u skladu sa predispozicijama i mogućnostima. Jedan broj muškaraca oseća nelagodu zbog pritiska da se bude "napucan", odnosno muževan i maskulozan po zadatku i smatra nametnutim merila šta jeste a šta nije "pravi muškarac".

Lilly Blog - Novi ideal muške lepote - Uvod

Ta divna stvorenja, Krejg i Gosling

Ipak, muškarci su danas više nego ikada svesni svog tela i istrajno rade na postizanju zategnutog i mišićavog fizičkog izgleda, koji promovišu glumačke zvezde Danijel Krejg i Rajan Gosling. Zaista, njihove savršene figure, način na koji sebe "nose", pa čak i govor tela odišu posebnim šarmom i deluju ne samo muževno nego prirodno i zdravo. Na njima se ne uočava upadljivo koliko sati su proveli na spravama, već pre svega harmonična, muževna, zdrava celina, pa je jasno zbog čega mame uzdahe žena i zašto mogu biti uzor muškarcima. Kozmetička industrija konstantno promoviše atletski ideal, tako da se muški izgled menja od "lepog" i "privlačnog" u pravcu, pre svega, "zdravog".

Ideal - dobra forma

Ipak, istraživanje nedavno uređeno u Velikoj Britaniji pokazuje da trenutno čak 78 procenata muškaraca žele da izgledaju mišićavije, a jedan od trojice ispitanika dao bi jednu godinu života u zamenu za idealnu težinu i oblik tela! (izvor Center for Apperence Research). Istraživanja marketinških agencija pokazuju da su mladići danas spremni da izmene svoje prioritete u skladu sa atraktivnim modelima i glumcima koji reklamiraju određene proizvode. Prema tim istraživanjima 45 procenata mladića smatra da je glavni prioritet budućnosti biti u dobroj formi, dok samo 38 posto smatra da je važno oženiti se ili biti u uspešnoj vezi.

Zanimljivo je da 26 procenata ocenjuje da su muškarci seksualizovani u oglašivačkoj industriji, na isti način kao i žene. Rezultat nametanja hiper-atletski razvijenih modela utiče na jedan deo mlađih da teži takvom izgledu, a prema nalazima istraživanja kod većine izaziva osećanje neadekvatnosti.

Lilly Blog - Novi ideal muške lepote - Ideal dobra forma

Džekmenovi tvitovi iz teretane

Protivnici insistiranja na muževnom izgledu doživljavaju kao parodiju rodne ravnopravnosti činjenicu da muškarci padaju pod uticaj priča o neverovatno brzom dovođenju u fizičku formu, koje slušaju od drugih muškaraca. Sve više ideal predstavlja mršavo telo (steroidi stop), sa izvanredno izbrušenim "saćem", odnosno pločicama, što je podjednako nestvarno kao i izgladnela mršava ženska figura ukrašena prirodnim, grandioznim poprsjem.

Holivud nameće ovakav model, pa tako Zak Efron, čuven po svojoj devojačkoj lepoti iz mladosti, danas izgleda kao da je dizajniran u laboratorijskim uslovima i nije jedini. Hju Džekmen redovno tvituje o svom boravku u teretani, pa se na njegovom nalogu može pročitati "ako se šipka ne savija, ne dižeš tegove", dok su tamblir i pinterest prepun ženskih uzdaha i lajkova nad fotografijama Krisa Evansa kao Kapetana Amerike, ili Krisa Hemsforta kao Tora .

Kraj ideala zgodnog komšije

Čini se da je prošlo vreme kada je muški uzor bio junak iz svakodnevnog života, koji je priodno pravilno, atletski građen, u dobroj formi, ali postoji zaista i moguće ga je sresti na ulici ili poslu, kakve su glumili Brus Vilis, Vil Smit, ili uvek omiljeni Kijanu Rivs. Za ulogu u A filmskoj i TV produkciji više nije dovoljna definicija trbušnjaka, muško telo mora da izgleda savršeno do krajnjih granica i da prkosi zakonima biologije i fizike, čak i prirode (ako uzmemo u obzir, recimo, trend muškog depiliranja). Ovu paradoksalnu situaciju najbolje opisuje duhovita primedba stilistkinje za oblikovanje ovih detalja Karli Anderson, da u slučaju kada žena treba da izabere između pećinskog muškarca i čoveka u biznis odelu – ovaj drugi predstavlja ekvivalent ženi u donjem vešu.

Spornstar i drvoseča

Zbog svega toga, muškarci koji ne izgledaju kao top D&G ultra vitki modeli, depiliranih, sjajnih prsa osećaju se nezapaženo, nevidljivo i nedovoljno muževno, kao što se osećaju već generacijama žene koje nisu uspele da se uklope u aktuelne forme lepote. Muški blogeri ističu da se muškarci izlažu torturi, ali ne zato što im je prevashodno važno šta žene misle o njihovom izgledu, već kako ih vide drugi muškarci. Viralni termin spornstar opisuje danas poželjan ideal muške lepote – sportsko telo sa samo 4 posto telesne masnoće (gotovo bez trunke sala), nalik na moderne muške porno zvezde, sportiste i, naravno, filmske zvezde.

Lilly Blog - Novi ideal muške lepote - Spornstar i drvoseča

Geografija lepote

Nedavno je urađeno nekoliko studija kako ideal muške lepote varira u različitim zemljama. U obimnom istraživanju Buzzfeeda (kompanija koja se bavi proučavanjem digitalnih medija i viralnih, internet fenomena) iz 2015. godine kako popularna kultura i mediji oblikuju shvatanje ideala muške lepote korišćene su profesionalne publikacije, informacije iz industrije zabave i, naravno, socijalnih mreža.

U ovom trenutku svetom muške mašte i aspiracija neprikosnoveno vlada zapadni ideal belog muškarca u liku Krisa Evansa, Čejning Tejtuma i Kris Prata, čija imena se pominju u svim zemljama koje su posmatrane u istraživanju. Taj ideal podrazumeva širi gornji deo tela (ramena , bicepse i grudne mišiće), insistira se da telo bude izrazito mišićavo i da ima V oblik. Poslednjih godina imidž muškarca sa bradom, u običnoj beloj T majici, postao je toliko popularan i omiljen među belim Amerikancima da je stvoren termin "lumberjack", što će reći metaforično "drvoseča". O dominaciji belih glumaca u glavnoj ulozi (čak 83,3 posto prema Hollywood Diversity Report) i projekciji lepote govori činjenica da je magazin People, koji proglašava najseksepilnijeg muškarca godine, ovu titulu dodelio jedan jedini put muškarcu koji nije belac – nosilac titule bio je 1996. niko drugi do Denzel Vošington.

Amerikanci i Kanađani koriste čak 9 procenata svih produkata namenjenih nezi muške kože, dok je taj procenat 2 posto kada je reč o Latinskoj Americi. Tržište produkata namenjenih muškoj nezi u SAD ostvarilo je u 2014. godini prihod od 4,1 milijarde dolara (podaci Mintel).

Lilly Blog - Novi ideal muške lepote - Geografija lepote

Zemlje obuhvaćene ovim istraživanjem bile su SAD, Meksiko, Brazil, Južna Afrika, Nigerija, Turska, Italija, Velika Britanija, Indija, Južna Koreja, Filipini i Australija. Među najseksepilnijim uzorima istaknuti su Erik Elijas (Meksiko), Gael Garsija Bernal (Meksiko), Rajan Kvantan (Australija), Raul Bova (Italija), Din Gejer (Južna Afrika), Rodrigo Santoro (Brazil) i, naravno, Dejvid Bekam (Velika Britanija), Piolo Paskval (Filipini)… Kada se pogledaju njihove fotografije gotovo da se ne bi moglo na prvi pogled ustvrditi da ovi lepotani ne potiču iz iste zemlje ili kulture.

Što se tiče neprekidne evolucije ovih standarda, za sada se zna da 40 procenata mileinijalaca u SAD nisu belci, a da se generalno najlepšim smatraju melezi i to važi za sve kulture. I ženski ukus menja se, pa tako danas žene smatraju privlačnijim muškarce koji imaju ženske crte lica, od onih više mačo.
Ipak, iako sve češći razgovori o standardima muške lepote ukazuju na njenu objektivaciju, ona još uvek ne dostiže razmere kontinuirane i sveobuhvatne objektivacije i svođenje ženskih atributa na socijalno poželjne i represivne.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči