Oštri poljubac zime

Piše: dr. sci. med. Danijela Pecarski


Petak, 11. Decembar 2015. u 11:33


Arsenal za zimsku negu usana

Usne predstavljaju najosetljiviji deo kože, jer nemaju lojne žlezde koje luče zaštitni sloj. Neophodna im je posebna nega jer, u suprotnom, posledice nisu samo kozmetički, već i medicinski problem.

  • Žene koje oblizuju svoje usne pojedu oko 1,8-4,8 kg karmina u toku svoga života
  • U toku hladnijih dana i veoma niskih temperatura zaštitite usne šalom
  • Zimi je neophodno upotrebljavati hidrantne , masnije karmine
  • Pre upotrebe karmina obavezno naneti zaštitni balsam za usne

Zima je godišnje doba koje traži posebnu negu celoga tela i lica. Niske temperature napolju i suv vazduh u prostorijama predstavljaju stres za kožu kojoj treba povećati hidrataciju i zaštitna svojstva, kako bi preko zime očuvala svoju zaštitnu ulogu, a time zdrav i sjajan izgled. Međutim, usne predstavljaju najosetljiviji deo kože, jer nemaju lojne žlezde koje luče zaštitni sloj, a, pored toga, prve su na udaru vremenskim neprilikama. Zato je adekvatna nega usana neophodna u toku zime i moramo joj posvetiti posebnu pažnju , u suprotnom posledice nedovoljne nege nisu samo kozmetički, već i medicinski problem, koji se manifestuje kao pojava isušenih i ispucalih usana i kao pojava bolnih ragada.

Lilly Blog - Arsenal za zimsku negu usana

Adekvatan karmin

Zato preko zime moramo obezbediti čitav arsenal preparata za negu usana. Najneophodniji preparati su oni za hidrataciju usana, zaštitni i hranljivi melemi i balzami i razne vrste pilinga, koji će skinuti izumrle ćelije i omogućiti apsorpciju prethodno pomenutih preparata. Balzami i melemi za usne treba da budu uglavnom prirodnog porekla, da sadrže biljne voskove/shea butter, pčelinji vosak…

Karmin je veoma bitan dodatak lepoti svake žene. Za neke je nezamislivo da izađu van bez karmina na usnama. Međutim, karmin veoma često sadrži salicilnu kiselinu, silikonska i parafinska ulja koja zapušavaju pore, mentol i razne druge supstance koje isušuju kožu usana. Zato je zimi neophodno upotrebljavati hidrantne , masnije karmine, ili pre upotrebe karmina obavezno naneti zaštitni balsam za usne. Takođe , obavezno je skidanje karmina pre spavanja , kao i masaža usana nekim uljem ili voskom, ili jednostavno nanošenje balzama nakon skidanja karmina, da bi se povratila vlažnost usana. Takođe treba naglasiti da ne grizete i oblizujete svoje usne u hladnim danima, jer ne samo što skidate lubrikantni zaštitni sloj, nego i dodatno oštećujete već osetljivu kožu. Postoje podaci da žene koje oblizuju svoje usne pojedu oko 1,8-4,8 kg karmina u toku svoga života.

Lilly Blog - Arsenal za zimsku negu usana

Losioni, melemi, pilinzi

U zavisnosti od godina, treba upotrebljavati razne losione za usne koji imaju hidrantno ali i antiage dejstvo i sprečavaju nastanak bora, koje su česta pojava oko usana. Ovi specijalizovani preparati mogu biti isključivo biljni sa shea butterom, pčelinjim voskom i raznim biljnim ekstraktima za mlađe osobe, dok se za zrele godine preporučuju preparati koji u sebi, pored biljnih suspstanci, sadrže i hijaluronsku kiselinu, vitamine E, F, A, kao i brojne supstance koje stimulišu sintezu kolagena i imaju antioksidaciono dejstvo. Time se sprečava pojava bora. Dobar serum i antirid za celo lice ili oči mogu vam poslužiti i za ovu namenu.

Lilly Blog - Arsenal za zimsku negu usana

Kada su pilinzi u pitanju, za usne možemo primeniti i piling za lice koji nam odgovara, ili vlažan peškir. Preporučuje se upotreba ovakvog pilinga bar jednom nedeljno.

Balzami i melemi za usne su najvažniji preparat za zimsku negu. Oni treba da su prirodni, da sadrže biljne voskove kao podlogu, kao shea butter, pčelinji vosak, u koje su inkorporirana biljna ulja i ekstrakti koji imaju umirujuće, antiinflamatorno i zaštitno dejstvo. To su najčešće ulja: masline, jojobe, susama, badema, pšeničnih klica – bogata vitaminima i masnim kiselinama; ekstrakti: aloje, kamilice, nevena, zelenog čaja – koji imaju zaštitno i umirujuće dejstvo. Ovako formulisani melemi, u koje je dodat pantenol, alantoin i druge regenerativne supstance, biće odlična zaštita za usne u toku zime.

Lilly Blog - Arsenal za zimsku negu usana

Uz pomoć kesice čaja

Da bi se koža hidrirala možete i sami skuvati čaj od kamilice, zelenog ili crnog čaja i toplu kesicu pritisnuti na usne 4-5 minuta . Takođe, možete zagrejati maslinovo ulje ili neko drugo prirodno ulje, naneti na gazu i ostaviti 20 minuta da stoji na usnama. Tako ćete usne nahraniti, omekšati i delovaće negovano i zdravo.

Pored preparata za negu, neophodno je i unositi dovoljno tečnosti u toku zime, da bi se omogućila dobra hidratacija. Takođe, treba povećati unos vitamina B grupe, jer oni imaju protektivnu i hranljivu ulogu kada je koža u pitanju. U toku hladnijih dana i veoma niskih temperatura zaštitite usne šalom kao dodatnom merom za očuvanje lepote vaših usana.

Nakon svih ovih saveta shvatićete da je zimska nega usana nešto što je veoma važno za očuvanje vaše lepote. Međutim, kako sada postoje brojni balzami i melemi u koje je dodata boja i sjaj, pravilna zimska nega će još više istaći lepotu vaših usana.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči